Fórum témák
» Több friss téma |
Úgyértem feszültségben annyit tekerek rá amennyi kell,erre meg is kaptam a választ (nyilván amennyit U CE bírnak a tranyók), de maradnék az egytápos megoldásnál. T2 T3 megtartásával.
Arra a GND pontra nem kell kötni semmit, a virtuális GND-t tettem elérhetővé. Itt nem fogad semmit a panel, csupán a megépített készülék mérésekor lehet segítség. Itt tudod ellenőrizni pl. a tápfeszültség szimmetriáját.
Kedves Reloop!
Bár ez egy közel két éves poszt, a linkben szereplő készülék micsoda? Bluetoothos, USB-s lejátszó, valamilyen sztereó végfokkal?
Szia! Jól látod. A hangszínszabályzót és a végerősítőt bemutattam a hozzá tartozó témában.
Nálam kerti rádióként szolgál. Van teleszkóp antennája amivel meglepően jól a vétel, de első sorban telefonról szól bluetooth kapcsolaton keresztül. Bővebben: Link
Köszi! Szép darab! A linkelt végfok leírást én is olvastam már, lehet egyszer kipróbálom én is!
Más a lábkiosztás. A 639 = ECB, a 337 = CBE.
És ha kiforgatom a lábakat "nyakatekerten"? Tudom nem szép de úgy?De körbenézek elvileg van még itthon másfajta tarnzisztor is... 639-640 nincs sajnos.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2024
Na mindegy utóbbi tranzisztor párt beteszem max elcsattanik,nem nagy történet, pofonegyszerő elforgatni ebben a panelben a lábakat megfelelő pozícióba.Úgy hogy még csak ne is keresztezzék egymást.
A gyakorlatban maximum a tápfeszültség felével találkoznak a szimmetrizáló tranzisztorok.
Tehát itt a Bétának nincs sok jelentőssége,marad elforgatva 90 fokkal a970-2240 2SC páros. Gondolom itt ha kimarad a féltáp akkor sem pusztul el az első ic.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2024
A bétának nincs jelentősége, az elforgatást viszont nem értem. Ha kétséged merül fel az ECB kiosztással kapcsolatban, akkor mérd ki a kezedben lévő tranzisztort.
A lábkiosztás miatt van rá szükség,mert nincs itthon most bc639-640, Végülis a kérdés csak ennyi lett volna hogy okoz e bárminemű problémát ha beteszek más pnp-npn tranzisztort a tápszimmetrizáló tranzisztor gyanánt,ügyelve arra hogy el kell forgassam.De a válasz megvan,köszönöm.
Teszt,élesztés,előttLehet valahogy a fent tárgyalt tda 7294 híd áramkört tesztelni ic beültetés előtt?1-14 es lábra mondjuk beültetek egy 1K ellenállást,és mérek rajta? Vagy a 13-15 ös furatba? Pl hogy megjelenik e a megfelelő tápszimmetria mindkét oldalon? Tápfesz, terhelésváltásSziasztok!Bevallom nem olvastam vissza mind a 600 oldalt...Ebből még nem építettem, Van valakinek tapasztalata +-42V környéki táppal? Nem tudom lejjebb vinni. Illetve soros diódákkal történő feszültségejtést érdemes beépíteni? 50W elég lenne bőven, de a táp adott. Mennyire viseli a kimenetén a terhelés hirtelen változásait? Simán kipukkant úgy, hogy MUTE állásban volt. Elvileg nem gerjedhetett. Köszönöm, ha valaki megosztja a tapasztalatait.
Szia! A gyártási szórásból eredően egyes példányok nagyobb tápfeszültséget is elviselnek. Erre sajnos csak utólag lehet rájönni.
A terhelésváltozás nem gond. A legtöbben hangsugárzó-védelemmel használják ezt az erősítőt, a relé kapcsolja rá, illetve választja le a hangszórót és nincs visszajelzés ebből eredő meghibásodásról. A TDA7294-et elég könnyen el lehet "pukkantani" élesztéskor. Jellemzően a táp kondenzátorainak kisütését felejtik el az építők, mikor összekötik az erősítővel. Ha csak az egyik oldali táp van bekötve attól tönkre mehet az IC. Hány Ohm-os hangszórót szeretnél rákötni és melyik NYÁK-tervet használod?
+/-50V-ot tud, mi a baj?
A "teljesítményt" le tudod venni úgy is, ha nem engeded teljesen kivezérelni.
Üdv! A ±50 V a jel nélküli maximális tápfeszültség. Az adatlap az üzemi tartományt ±10 V és ±40 V között ajánlja.
Szia reloop!
Köszönöm a gyors vàlaszt, +-41,8 V van, jel nélkül. 2*10mF kondi van a tápban (kicsit sok, de ez volt) Egyébként egy valaha STK-s végfokos cucc volt. Nem rajzoltam semmit, vettem mikroshop-os modult aztán hajrá. A 2db 5 A-es bizti bizony kiment első bekapcsoláskor, (a kettő közötti időkülönbség elég lehetett az asszimetrikus táp kialakulásához?). Azt írod azt nem szereti. Nagyobban nem akarnék bele tenni, ezt tudja a trafó. Sok lesz bele a puffer... nagy az indulási áram.... Amúgy 4ohmos műterhelés volt rajta, mint említettem MUTE bekapcsolva, kivezérlés meg semmi. A visszacsatoló kör méretezésével játszottál már? Van nekem ezen a cuccon egy xtra Bass gombom, amely az eredeti STK visszacsatoló körében csökkentette a felső ellenállással párhuzamosan kötött kondi értékét. (asszem.. most így hirtelen már nem is tudom. Az biztos, hogy a visszacsatolás LC szűrőjét piszkálta). Szóval ilyet láttál már megépítve?
A puffer kapacitásával semmi gond. Azzal viszont lehet, hogy a pufferben volt töltés mikor összekötötted az erősítővel.
A visszacsatolás módosításával végeztem kísérletet, az erősítés növelhető.
Csökkenteni szeretnék, 22K helyett mondjuk csak 25K...
Az erősítés a 2-14 lábak közötti ellenállás értékével egyenesen arányos, tehát a 25k nagyobb erősítést eredményez.
Ha csökkented az erősítést gerjedhet az áramkör, inkább a bemenő jelet oszd le. |
Bejelentkezés
Hirdetés |