Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió adó építése

Témaindító: Bibi, idő: Ápr 27, 2007
Lapozás: OK   14 / 14
(#) kadarist válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Ápr 15, 2022 /

Szia!
Mi a gond a kapcsolással? Egy egyszerű C-osztályú végfokozat. Másik változat: Bővebben: Link.
(#) somitomi hozzászólása Jan 12, 2024 /

Üdv!
Építenék magamnak egy kis középhullámú adót, részben hogy tanuljak, részben hogy aztán régi limlom rádiókon szólhasson a Kossuthon kívül más is. Tudnátok esetleg valami bevált kapcsolást ajánlani?
(#) dB_Thunder válasza somitomi hozzászólására (») Jan 14, 2024 /

Szerintem ez egy tök jó tanulós dolog!
Egy kvarc oszcillátorral indulnék, a kicsatoló tranzisztor(ok) tápját pedig hangfekivel modulálnám!
(#) somitomi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 15, 2024 /

Esetleg tudsz valami olyan oldalt, könyvet ajánlani, ahol nézegethetek ilyen alapkapcsolásokat?
(#) enpesta válasza somitomi hozzászólására (») Jan 18, 2024 /

Szia!
Két hsz-szel feletted Ráx Aladár betett egy linket, ott van AM adó, két tranzisztorral.
Lehet kísérletezni.
(#) ONKYOS válasza enpesta hozzászólására (») Jan 18, 2024 /

Megfelelő műszerezettség, és mérővevő, rf.tapasztalatok hiányában, nézegetheted,sokáig.
(#) somitomi hozzászólása Dec 31, 2024 /

Kínai kit

Az építés helyett kezdésnek inkább vettem egy AM-adó kitet Kínából, szépen összeraktam és tulajdonképpen működőképes is. Viszont a vivő jelalakja nem éppen szinuszos és (gondolom emiatt) az Orionton, amihez használni szeretném, folyamatosan sípol, ha ráhangolom.
Valószínűleg én vagyok suta, mert elég sok hangolási lehetőség van az áramkörben és a félig kínai, félig angol leírás némelyik kapcsán nem túl bőbeszédű. Lehet ezen valahogy javítani és ha igen, mit és milyen sorrendben érdemes beállítani, mivel érdemes kísérletezni?
(#) nemgyuri válasza somitomi hozzászólására (») Dec 31, 2024 /

Első ránézésre, tennék R14-R15-L1 közös pontja és a test közé 10-100nF-os hidegítést.
(#) somitomi válasza nemgyuri hozzászólására (») Jan 4, 2025 /

Beforrasztottam 47nF-ot a jelzett helyre, így hosszas tekergetéssel sikerült előállítanom a mellékelt képen látható jelalakot és még moduláció is van rendesen. Csak az a baj, hogy bekapcsolom az adót és ha ráhangolom a rádiót, valami elképesztő 100Hz körüli búgás kezd szólni olyan hangerővel, hogy a zenét még a modulációs mélységet feltekerve is nehezen hallani tőle. Nem a tápegységből jön, mert elemről is ezt csinálja, de ezen a ponton az én tudományom megint megállt
(#) dokidoki válasza somitomi hozzászólására (») Jan 4, 2025 /

Szia. A 47nF test felöli végére sorosan 100Ohm -t, meg az előbbi hidegítést 10 nF legyen. A 47nF lehet 100n is. Egy fotó is jó lenne a kivitelről.
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 4, 2025 /

Ez egy gerjedes itt olvashatsz bővebben: Bővebben: Link
(#) somitomi válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 9, 2025 /

A 10nF elhelyezését nem vagyok benne biztos, hogy jól értem, így gondoltad?
A sajátomról most nincs fotóm, de egy ilyet vettem ebayről, bár én a hűtőbordát a tranzisztor fölé szereltem, most így belegondolva ez lehet nem volt bölcs ötlet...
Az olvasnivalót is köszönöm
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2025
(#) Janszi válasza somitomi hozzászólására (») Jan 9, 2025 /

C8 polaritás helytelen.
(#) dokidoki válasza somitomi hozzászólására (») Jan 9, 2025 /

Nem jó. Úgy kellene, ahogy linkelt írás utolsó képen van a kollektorkörben. Éleszteni meg fokozatonként kellene, osc, hf rész, végfok... Szkóp, vevő készülék, jobb esetben spektrum analízator, helyette kiváló a sdrvevő. Javasolt értékek kísérleti adatok. Ferritgyűrűzèsig is el lehet jutni ha makacskodik a dolog.
(#) somitomi válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 9, 2025 /

Köszi, így már világos. Műszerek terén csak szkóp meg rádióvevő van mondjuk, de hát valahol el kell kezdeni.
C8-at meg akkor megnézem, hogy a panelra is rossz polarítással jelölték-e, vagy csak a rajz van elrontva
(#) dokidoki válasza somitomi hozzászólására (») Jan 10, 2025 /

Jobban nézegetve a rajzot, fordítva van a C9 , C23 is.
(#) somitomi válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 10, 2025 /

Közben rájöttem, hogy félreérthető voltam, mert a második képen nem a bossszantó zavarjel van, hanem 1kHz-es bemenő jel által modulált. A zavaró búgást szkópon nem látom moduláció formájában a kimenő jelen, ott bemenő jel nélkül stabilnak látszik az amplitúdó. Az eddigi próbálkozásaim alapján mintha a vivőjel alakjában lenne valami, amitől megőrül a rádiókban a demodulátor.
Mellesleg a fordítva jelölt kondik közül csak a C9 volt a panelen is fordítva, minőségi cuccról van szó
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2025
Következő: »»   14 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem