Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rádió adó építése
Szia!
Mi a gond a kapcsolással? Egy egyszerű C-osztályú végfokozat. Másik változat: Bővebben: Link.
Üdv!
Építenék magamnak egy kis középhullámú adót, részben hogy tanuljak, részben hogy aztán régi limlom rádiókon szólhasson a Kossuthon kívül más is. Tudnátok esetleg valami bevált kapcsolást ajánlani?
Szerintem ez egy tök jó tanulós dolog!
Egy kvarc oszcillátorral indulnék, a kicsatoló tranzisztor(ok) tápját pedig hangfekivel modulálnám!
Esetleg tudsz valami olyan oldalt, könyvet ajánlani, ahol nézegethetek ilyen alapkapcsolásokat?
Szia!
Két hsz-szel feletted Ráx Aladár betett egy linket, ott van AM adó, két tranzisztorral. Lehet kísérletezni.
Megfelelő műszerezettség, és mérővevő, rf.tapasztalatok hiányában, nézegetheted,sokáig.
Kínai kitAz építés helyett kezdésnek inkább vettem egy AM-adó kitet Kínából, szépen összeraktam és tulajdonképpen működőképes is. Viszont a vivő jelalakja nem éppen szinuszos és (gondolom emiatt) az Orionton, amihez használni szeretném, folyamatosan sípol, ha ráhangolom.Valószínűleg én vagyok suta, mert elég sok hangolási lehetőség van az áramkörben és a félig kínai, félig angol leírás némelyik kapcsán nem túl bőbeszédű. Lehet ezen valahogy javítani és ha igen, mit és milyen sorrendben érdemes beállítani, mivel érdemes kísérletezni?
Első ránézésre, tennék R14-R15-L1 közös pontja és a test közé 10-100nF-os hidegítést.
Beforrasztottam 47nF-ot a jelzett helyre, így hosszas tekergetéssel sikerült előállítanom a mellékelt képen látható jelalakot és még moduláció is van rendesen. Csak az a baj, hogy bekapcsolom az adót és ha ráhangolom a rádiót, valami elképesztő 100Hz körüli búgás kezd szólni olyan hangerővel, hogy a zenét még a modulációs mélységet feltekerve is nehezen hallani tőle. Nem a tápegységből jön, mert elemről is ezt csinálja, de ezen a ponton az én tudományom megint megállt
Szia. A 47nF test felöli végére sorosan 100Ohm -t, meg az előbbi hidegítést 10 nF legyen. A 47nF lehet 100n is. Egy fotó is jó lenne a kivitelről.
Ez egy gerjedes itt olvashatsz bővebben: Bővebben: Link
A 10nF elhelyezését nem vagyok benne biztos, hogy jól értem, így gondoltad?
A sajátomról most nincs fotóm, de egy ilyet vettem ebayről, bár én a hűtőbordát a tranzisztor fölé szereltem, most így belegondolva ez lehet nem volt bölcs ötlet... Az olvasnivalót is köszönöm A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2025
Nem jó. Úgy kellene, ahogy linkelt írás utolsó képen van a kollektorkörben. Éleszteni meg fokozatonként kellene, osc, hf rész, végfok... Szkóp, vevő készülék, jobb esetben spektrum analízator, helyette kiváló a sdrvevő. Javasolt értékek kísérleti adatok. Ferritgyűrűzèsig is el lehet jutni ha makacskodik a dolog.
Köszi, így már világos. Műszerek terén csak szkóp meg rádióvevő van mondjuk, de hát valahol el kell kezdeni.
C8-at meg akkor megnézem, hogy a panelra is rossz polarítással jelölték-e, vagy csak a rajz van elrontva
Jobban nézegetve a rajzot, fordítva van a C9 , C23 is.
Közben rájöttem, hogy félreérthető voltam, mert a második képen nem a bossszantó zavarjel van, hanem 1kHz-es bemenő jel által modulált. A zavaró búgást szkópon nem látom moduláció formájában a kimenő jelen, ott bemenő jel nélkül stabilnak látszik az amplitúdó. Az eddigi próbálkozásaim alapján mintha a vivőjel alakjában lenne valami, amitől megőrül a rádiókban a demodulátor.
Mellesleg a fordítva jelölt kondik közül csak a C9 volt a panelen is fordítva, minőségi cuccról van szó A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2025
|
Bejelentkezés
Hirdetés |