Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   190 / 190
(#) Jzsolt79 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 23, 2024 /

Lehet, csak amiről még nem tud az ember, azt viszonylag nehéz alkalmazni
(#) Jzsolt79 hozzászólása Jan 6, 2025 /

2 külön 555-ös astabil módban azonos szabályozó potival?

Újabb kérdés, lehet-e valahogy egyetlen közös potival oszcilláció sebességet szabályozni 2 555-ös ic-n? Az ic-k váltakozva működnek, tehát egyszerre soha nem fognak tápot kapni, ezt egy 4017 vezérli.
(#) proli007 válasza Jzsolt79 hozzászólására (») Jan 6, 2025 /

Hello!
A legegyszerűbb válasz egy "sztereó" poti lenne. De nem ismertek a feltételek, meg a cél.
A tápot alapesetben csak akkor kell elvenni, ha az áramfogyasztást korlátoznánk. A Reset bemenettel is le lehet tiltani az 555 működését.
Megoldható az is, hogy a 4017 kimenetével az 555 kimeneti jelét kapcsoljuk át máshová, mert az már egy logikai jel.
A bonyolultabb dolog, ha a két 555-öt egy-egy feszültségvezérelt áramgenerátorral működtetjük.
De ott pld. nem lehet szimmetikus négyszögjelet előállítani. Tehát, valami megoldáshoz, ismerni kell pontosan a körülményeket és kívánalmakat.
(#) KBal76 válasza Jzsolt79 hozzászólására (») Jan 6, 2025 /

A sztereo poti helyett (ami a legjobb választás), lehetne arról a potiról egy (zöld vagy fehér) LED fényét is változtatni, és az 555 frekvenciameghatározó ellenállása (ami most a poti) helyére betenni fényellenállást (LDR).
Tehát a LED (vagy egymással sorba kötött több LED) megvilágítja a két (vagy több) fényellenállást, és így együtt változnak a 555-ök időzítési paraméterei.
Azt azért érdemes tudni, hogy az LDR nem precíziós alkatrész (persze az 555 RC tagjai sem azok általában), így az 555-ök együttfutása sem garantált.
Egy ilyen több idôzítéses feladatra már elgondolkodhatsz egy Arduino Nano felhasználásán, hamar bele lehet rázódni ha használatába.
(#) Jzsolt79 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 6, 2025 /

Ok, a cél: 2 ledsort szeretnék villogtatni felváltva. Ennyi a ledsorok váltását vezérli a 4017 (egy hozzá kapcsolt 555-tel), és az abból kijövő 1 és 2-es kimenetek kapcsolják a másik két 555-öt. A sztereó poti alapból jó gondolat lenne, de van egy másik feladat is, hogy a villogás kikapcsolható legyen. Tehát egy ütemben is villogjanak és ha úgy szeretném, akkor egyszerre lehessen a villogást kikapcsolni (csak világítsanak, ne villogjanak). Ezt úgy akarom elérni, hogy a 6-7 között levő poti mellé egy kapcsolót rakok be,, amivel meg tudom szakítani az ellenállás kört (bár lehet, hogy ez baromság, nem tudom van-e erre jobb megoldás, ami legalább ennyire egyszerű). De kapcsolóból sem akarok kettőt, úgyhogy ezért kéne a poti megosztást közös csatlakozási ponttal megoldani. Próbálkoztam diódás megoldássokkal, de azok nem igazánn működtek (már azok, amikkel próbálkoztam, lehet rosszul próbálkoztam )

Szerk: lehet, hogy a képen látható poti tök jó lenne... sztereóban
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2025
(#) Jzsolt79 válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 6, 2025 /

az Arduinot egyelőre szeretném elkerülni még úgy is, hogy tudom, hogy sokmindent sokkal egyszerűbb azzal vezérelni. Az elektronika alapjait próbálom megismerni, megérteni.

Hello! Tessék, 4017 sem kell, csak kis logika, amit itt a tranyók oldanak meg.

Kipróbálom, köszönöm!

Ez olyant is tud, amire nem is gondoltál..
Persze az időket én csak hasraütés szerint állítottam be. Meg a végfok teljesítményét sem tudom, mit fogsz (mekkora terhelést) rákötni.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2025

Itt sokminden tud sokmindent amire nem is gondolnék, ez nem újdonság
Az értékeket kisakkozom hozzá.

Itt ez, csak a kapcsolás egyszerű sajátosságából adódik.
Következő: »»   190 / 190
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem