Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Audiofil, High End Audio
Tekerek egyet rajta. Te kipróbáltad mica kondival?
Csak igen vagy nem.
Melletted még ipari tanuló sem lehetek az arroganciát illetően.
Ezt írod az érintett fórumozónak: "Szép, hogy a nyilvánosság elé tárod..."
Nem tudom eldönteni tényleg így gondolod, vagy inkább fricskának szántad. Szerintem a bűncselekmény határát súrolja az általa bemutatott holmik külleme. A látott műszaki megoldásai másoknak való példaértékűvé tételét fel se tudom dolgozni. Egyetlen dolog biztos, rajta kívül nem tudunk másról, aki szintén hallotta volna amit kell, és be tudna számolni annak lehengerlő voltáról.
Ha mellőznétek a személyeskedést, akkor el kellene a téma megnevezését olvasni:
"... Arról szeretnék információt, hogy ki milyen audiofil, high end rendszert használ, milyen műsor forrást, erősítőt, hangsugárzót. ... Házi és/vagy gyári rendszerek előnyei, hátrányai."
Érdekes, de kihagytál valamit, ha mindig a kezdő hozzászólást említed, mint alaptörvényt.
Idézet: „Minden érdekel ami az igényes zenehallgatással kapcsolatos.” Idézet: „Cső ,fet, vagy tranzisztor?” Tehát minden, amiről itt beszélgetnek. A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2025
Az, hogy megmutatja amit összerakott, önmagában dicséretes. Az viszont hogy ezt úgy teszi, hogy minden véleményt lesöpör, ami próbálja felhívni a figyelmet az enyhén szólva is furcsa kivitelezésre, az felveti azt a kérdést, hogy mi célból? Ez sokkal inkább trollkodás, mint a vélemények, amik megfogalmazódnak a látottak kapcsán.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2025
Idézet: „audiofil személyiség” Ez k..a jó! Szerintem szabadalmaztatni kellene.
Már volt erről szó...
"Audiofilia üldözött műfaja az építéseknek… Talán azért, mert van, akiknek ez valami elvont, megkülönböztetést kiváltó, valamilyen exhibicionista dolog lenne. Van azonban aki ezt így próbálta jellemezni: „Alább néhány pontban megkíséreltem összefoglalni a saját elképzeléseimet az audiofil ismérveiről: 1., Az audiofil a műszaki érdeklődését a zeneszeretete révén szerzi, és nem fordítva. 2., Jórészt ismeri a zenei repertoárt, a számára kedves felvételeket gyűjti is. 3., A zenehallgatásban az auditív élményt (szépséget, logikát, igényességet, nagyszerűséget stb.), a katarzis átélését keresi. 4., Tudja, hogy tökéletes dolgok nem léteznek, ezért számára az ésszerű kereteken belüli kompromisszum jelenti a megoldást. 5., A hangvisszaadás minőségéért minden tőle telhetőt megtesz, és képes olyan dolgokban megalkudni, ami nem ezt a célt szolgálja (dizájn, automatika, szolgáltatások, távirányító stb.).” A hozzászólás módosítva: Csü, 14:35
Szerencsére ezek csak a TE ismérveid, ennél azért szélesebb a kör, és van olyan szabályod aminek végkép semmi értelme!
Írd meg pontosan, mire gondolsz.
Senki nem uldozi, ne faragj martirt magadbol (vagy barkibol)!
Ennyi idosen mar igencsak ideje lenne belatni, hogy aki megkerdojelezi az allitasaidat, aki ellent mond, aki szeretne esszeru magyarazatot, az nem az ellenseged! Az, hogy te vonzodsz a mitikus/misztikus sosem hallott/latott megoldasokhoz az senkinek nem tragedia, de fogadd el hogy vannak es lesznek akik ebben ketelkednek. Ne legyel grumpy oregember, vagy ha az szeretnel lenni ne tedd azt publikusan, senkinek sem jo, de tenyleg. Ahogy Karesz ramutatott feljebb, teljesen mindegy mit csinalsz az erositoddel, valahogy neked az mindig jobb lesz, mindig kozelebb kerul a valogsaghu hangzashoz (ami onmagaban kerdojeles tema). Mindenki aki egynel tobb erositot epitett (vagy atepitett), tudja, hogy ez egy hullamvasut. Van ami megy a kukaba (attol meg az epites orome megvolt!), van ami valamiben jobb, valamiben rosszabb, de olyan egyszeruen nincs (szamomra legalabbis nehezen elkepzelheto, hogy pontos legyek) ami mindig csak jobb lesz. Amit tiz eve rongyosra hallgattam az mar hallgathatatlan, amire akkor gunyosan huzogattam a szamat az pedig most napi fogyasztasra kerult. Ez egy ilyen moka. Roviden: lazits. Senki nem akar bantani. Ha nem tudsz valaszolni muszaki kerdesre, akkor csak mondj annyit: En igy hiszem. Ez sokkal jobb, mint valami lozung (vagy annak latszo akarmi) A hozzászólás módosítva: Csü, 21:00
Idézet: „ami mindig csak jobb lesz” Jól fogalmaztad meg a lényeget. Általában ebben a hobbiban, akár egy alkatrészt cseréjével is -állítólag-mindig javul a hang (bársonyosabb, precízebb, szélesebb színpad, melegebb, stb, stb. Az évtizedek óta tartó -elvileg- folyamatos javulás miatt már éteri zenét kellene hallanunk. Szerintem meg körbe-körbe/helyben járunk. Természetesen nem vitatom, hogy SAJÁT RENDSZERT lehet hangolni. A hozzászólás módosítva: Csü, 21:31
Tanult kollégám megkérdezte a nála okosabbat:
Idézet: „ChatGPT: “A tápkábel bejáratás (angolul "burn-in") egy olyan folyamat, amely során egy új tápkábelt használatba helyeznek, és egy ideig hagyják, hogy áram alatt működjön. Ez különösen az audiofil világban vagy a high-end hifi berendezéseknél népszerű téma. A bejáratás célja, hogy a kábel anyagában (leginkább a vezetőkben és a szigetelésben) létrejöjjenek az optimális fizikai és elektromos tulajdonságok, amelyekről azt állítják, hogy javítják a hangminőséget. Hogyan működik? A "bejáratás" elméleti alapja az, hogy az áram áthaladása az anyagokon (például réz vagy ezüst vezetőkön) változásokat idéz elő a kristályszerkezetben, mikroszkopikus szinten csökkentve az elektronikus zajt vagy ellenállást. Emellett a szigetelőanyagok polarizációja is stabilizálódhat. Milyen hosszú ideig tart? A 3 napos időtartam nem egy szigorúan meghatározott szabvány, de a "bejáratás" időtartama általában 24 órától akár több száz óráig is terjedhet a gyártótól és a felhasználó meggyőződésétől függően. Mire jó? Azok szerint, akik hisznek ebben a gyakorlatban: 1. Tiszta és részletes hangzás: A bejáratás után a kábel állítólag jobban átadja a finom részleteket. 2. Melegebb tónus: A hangzás kevésbé lesz "éles" vagy "száraz". 3. Jobb dinamika: A különbségek a halk és hangos hangok között markánsabbak lesznek. Kritikai megjegyzések 1. Tudományos nézőpont: A kábelek bejáratása körüli állításokat sok mérnök és fizikus szkeptikusan kezeli, mivel a hagyományos elektromos elméletek szerint a kábelek teljesítményének változása minimális, vagy teljesen észrevehetetlen a bejáratás során. 2. Placebo-hatás: Sokak szerint a hallott különbségek pszichológiai eredetűek lehetnek, nem pedig tényleges fizikai változások eredményei. 3. Mérések: A bejáratás hatásainak mérésére irányuló kísérletek gyakran nem mutatnak szignifikáns változást a kábeltulajdonságokban. Végső gondolat A tápkábel bejáratás kérdése inkább hitbeli és személyes preferencia kérdése, mintsem objektív szükségszerűség. Ha úgy érzed, hogy a bejáratás javítja az élményt, nyugodtan próbáld ki, de tudd, hogy a különbségek szubjektívek lehetnek.” ” De ugyanakkor, Audio Dharma Nagyjából ugyanott vagyunk.
Nekem nagyon tetszik ez a mesterséges intelligenciás válasz. Teljes racionális, kimondja hogy valószínűleg humbug az egész, de mégis bíztatja az alkalmazókat, mert ha hisznek benne akkor jobbnak fogják hallani az eredményt, és végső soron ez az egyetlen elérni kívánt cél.
Gratulálok ChatGPT!
Az egy olcso szolgaltatas, nalunk csak 'gepet' lehet venni ilyen celra, kb $2000 kornyeken indulnak...
Mondjuk a sajat bejaratogepnek annyi elonye biztosan van, hogy nem 'jaratodik ki' a kabel amig kihozza a posta.
Fura. Tápkábel után jön a tápegység, biztosan nem engedi át a tápkábel jellemzőit (ami szerintem nincs, ha keresztmetszete elegendő). A tápegység már beleszólhat a hangzásba.
Nyáklemez bejáratásról nem hallottam, pedig az már nyakig van a hangban vezető, és szigetelő részeiben is.
A ChatGPT egy kamu, átverés! Régen azt vártuk, hogy az emberi agysejtek lesznek a procik helyére bekötve...az lett volna az igazi a mesterséges inteligencia!
Ez az AI csak összeollózgatja a neten fellelhető infőkat egy csokorba (azt az infót is amit én, te, meg a többiek már leírtak!)...ez egy jobbfajta "gugli" kereső, amely a mi okosságainkat lopja el. Sajnos a hamis állításokat is magáévá tehet, főleg ha azt sokszor leírják a neten! A hozzászólás módosítva: Pé, 9:00
Idézet: „3. Mérések: A bejáratás hatásainak mérésére irányuló kísérletek gyakran nem mutatnak szignifikáns változást a kábeltulajdonságokban.” Mérések. Mit mér? A zenehallgatás nem elektronikai tevékenység. A porszívó is elektromos eszköz, mégsem elektronikai tevékenység. A porszívózást nem lehet maga a porszívó elektromos tulajdonságai alapján mérni. Szerintem.
Vajon mit írna az audiofíliáról a mesterséges intelligencia ha S. Lem műveiből dolgozna?
A hozzászólás módosítva: Pé, 9:09
Úgy látszik, hogy a "tudományos" önellentmondás csak nekem tűnt fel.
Idézet: „2. Placebo-hatás: Sokak szerint a hallott különbségek pszichológiai eredetűek lehetnek, nem pedig tényleges fizikai változások eredményei. 3. Mérések: A bejáratás hatásainak mérésére irányuló kísérletek gyakran nem mutatnak szignifikáns változást a kábeltulajdonságokban.” Tehát megállapítja hogy placebo, majd azt is, hogy a mérések (milyen mérések?) gyakran nem mutatnak szignifikáns változást. Ha gyakran nem, akkor viszont néha igen. Ha nem szignifikánsat, akkor vajon mekkorát? Ha már valamekkorát, akkor a placebo állítás máris meg van cáfolva.
Ugye csak viccelsz. Hiszen mint tudjuk, a gránit hangfal alátét is bejáratódik idővel. Nem is beszélve a téglákról, a fotelről, meg a csillárról, amik a hang terjedésének, reflexióinak a teret adják.
A hozzászólás módosítva: Pé, 10:06
A placebo hatást nem mindenki értelmezi helyesen. Ez azt jelenti, hogy az éppen alkalmazott terápiában nincs tényleges hatóanyag, viszont minden egyéb körülmény megvan. Ez utóbbi sajátosság miatt a páciens látszólag átesik a kúrán. És most jön az igazi eredmény, mert a kezelés valós állapotjavulást okozhat, ami a legkívánatosabb eredmény ha gyógyításról van szó.
Tehát dacára a "semminek", igenis létre jön egy pozitív változás. Ha jobban szól egy rendszer mint előtte, akkor mindegy mitől lett jobb, műszaki változás, esetleg mentális hozzáállás (hit), vagy csak a hold-föld együttállás okán stb. Jobb és kész.
A legmegengedőbb és békés összegzése a témának: Elhiszem, hogy hiszel benne...
Próbálom meghatározni magam azon a skálán: Ágyút lehet elsütni a füle mellett és "volt aki úgy vélte, kolomp szól..." Nem egyszerű...
A kábel bejáratásra most nem térnék ki, az nem az én dolgom. A mesterséges intelligencia dologra viszont igen. A párom még a kijelentést is rühelli, de mára elfogadta a létjogosultságát. Ugyanazt mondtam neki, amit te gondolsz. Ez egy hatalmas emberek által feltöltött folyton frissülő könyvtár, ahol egy villámgyors könyvtáros pillanatokon belül összeollózza a választ a kérdésre. Ha egy könyv azt írja hogy 1+1=3, akkor azt fogja mondani. Pontosabban kiegészíti, hogy egy magasabb prioritású matematikai könyv szerint ez az eredmény 98%-os valószínűséggel 2. Saját véleménye nincs. A valódi könyvtáros azt mondaná, hogy abban a könyvben szépek a képek de a benne lévő matematikai képletek hibásak. Ezt nem egy magasabb prioritású szakkönyv vagy a négy jegyű függvénytáblázat alapján mondaná, hanem ez a saját véleménye lenne.
Nem érdemes sokat agyalni ezen. Maga a "philia" szeretetet, kedvelést jelent. Vagyis ha szereted a zenét, a tiszta kellemes hangokat, akár énekestől, akár kismadártól származik, akkor audiofil vagy és kész.
Minden más hozzátett duma csak marketing, meg vevő csalogató, meg önhitegető lózung.
Ha hálózati kapcsolót cserélek, azt is "be kell járatni"? A biztosítékot is? És ha másik lemezt teszek fel? Mind ugyanúgy benne van a "láncban"... Szerintem ez az egész "bejáratás" fejben zajlik, pszichológiai folyamat. Az is a hallásunk része.
No meg visszafelé utcai hálózat, trafó stb.. Azok meg már túljáródtak .
Én nem hiszek ebben, de ha lenne, akkor is a tápegység "átdolgozná" a tápkábel hatását. |
Bejelentkezés
Hirdetés |