Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba

Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   599 / 600
(#) VIM válasza smarty hozzászólására (») Jan 11, 2025 /

A tartály az csak lóg a kazán hátulján, helyesebben a felül lévő fülein van felfüggesztve. Ha alul hozzáférsz a hollanderéhez akkor azt ha kicsavarod akkor felülről ki lehet emelni ha a tartófül biztosítását kihajlítottad. A más típussal oda kell figyelni a méretekre, hogy azok mennyire térnek el az eredetitől. A vastagsága az azért kritikus, mert ha vastagabb akkor eleve nem fér be és már egy centiméter is sokat számít ha pedig az átmérő akkor meg az miatt. Annyira nem néztem meg magát a készüléket de mint ha flexibilis lenne a bekötése a tartálynak. Ha nem okoz problémát egy tartály elhelyezése a készüléken kívül akkor inkább azt javasolnám, mert attól költséghatékonyabb megoldást nem tudok és a rossz tartályt is ott lehet hagyni a kazánban a helyén.
Szóval csak akkor gondolkozz tartály vásárlásban ha az lyukas és a méretekre figyelj oda ha a készülékbe valót veszel (de ne tedd, nem éri meg a készüléked). A kazán bitermikus hőcserélővel van szerelve. Nem tudom hány éves a készüléked de az ilyen hőcserélők ideje meg van számolva. A következő nagyobb kiadás pedig ez lesz. Nem az ördögöt festem a falra csak jobb ha tudsz róla, hogy mire számíts.
(#) VIM válasza smarty hozzászólására (») Jan 11, 2025 /

A vastagsága az 9 cm! Be fog férni a régi helyére?
(#) smarty válasza VIM hozzászólására (») Jan 12, 2025 /

Nem tudom, hogy befér-e. A jövő hét elején lesz egy kis időm, és kiszedem a kazánból. Megnézem, hogy levegő jön-e belőle, vagy már víz. Ha kell, felnyomom 1 bárig. Csak simán letekerem róla a flexibilis cső anyáját és ennyi? Nem fog folyni belőle a víz?
(#) VIM válasza smarty hozzászólására (») Jan 12, 2025 /

Nem kell kiszedni csak fel kell mászni létrán a készülék fölé és ott már látszik a tartály tetején lévő szelepsapka amit ha leveszel a szelepről és már víz jön vagy ha megnyomod a szeleptűt szintén víz jön akkor az rossz tartály DE ha csak levegő sziszeg belőle akkor még nincs vége csak be kell állítani benne az előfeszítési nyomást úgy ahogy már említettem.
(#) VIM válasza smarty hozzászólására (») Jan 12, 2025 /

ITT a vastagságnak 8.1 cm van megadva ennek a belevaló tartálynak. Szerintem a 9 cm-s az rizikós.
(#) Csibi80 válasza VIM hozzászólására (») Jan 13, 2025 /

Szia!
Köszönöm a részletes választ. Csak egy személyesebb kérdés. Esetlegesen Te fűtés, kazánszerelő vagy? Azért, mert érződik a szakértelem a válaszaidból és hozzá tudsz szólni szinte minden kazántípushoz...úgyhogy:
Kezdem én is az elejéről. Ezen a kazánon nincs HMV készítés közben hőmérséklet kijelzés, csak a rendszer nyomását mutatja. Fűtés közben van csak hőmérséklet visszajelzés, onnan tudom, hogy a fűtővíz hőmérséklete milyen gyorsan fut fel 60 fokra.
Az viszont új nekem, hogy a fűtési szivattyú keringeti a használati melegvizet. Ez megmagyarázza azt a tényt, hogy miért szalad fel a fűtővíz hőmérséklete. Mint laikus arra gondolok, hogy nem tudja lekeringetni és a nem lekeringetett víz megfő...
Szóval ha jól gondolkodok, akkor tényleg a fűtési szivattyúnál keresendő a hiba. Jól gondolkodok, mint laikus?
Egy kérdés: ennek a fűtési szivattyúnak nem kellene akkor is mennie, amikor nem fűti a vizet? Legalábbis a láng elvétele után még egy darabig?
A HMV szivattyú (amit cseréltem) néha hideg, néha meleg. Pedig azt látom, hogy az a bejövő hidegvízre van kötve és utána közvetlenül a lemezes hőcserélőbe megy. Szóval az normális, hogy egyszer hideg, egyszer meleg?

Nincs se bojler, se termosztatikus csap. Ez egy ikerház és a szomszéd telkén van az óra az aknában, onnan jön át a víz hozzánk. A víz bejövetele a házba nem tudom pontosan hol van, de a főelzáró az az alsó wc-ben van, ahol még1 mosdó található. Ezzel szomszédos falon van a konyha, ahol csaptelep és mosogatógép van. Ennyi a földszint.
Az emeleten (az alsó wc felett) van a fürdő. Itt található egy mosdó, egy sarokkád, egy tusoló, mosógép és a kazán. Az emeleten van még egy wc mosdótállal. Ennyi a rendszerünk.
A kazánban, így van, két tágulási tartály van, amiket felpumpáltam amikor szétszedtem a kazánt. A kicsi (2 literes) a HMV-é, a piros lapos pedig a fűtésé. Mindegyiket felpumpáltam megfelelő értékre.
A sarokszelepek ki vannak nyitva mindenhol.

Az utolsó rész kicsit ködös nekem, hogy mit szerettél volna írni. Nem értettem, hogy miben van visszacsapó szelep?
De ha arra gondolsz, hogy a kazán alatt van e két sarokszelep, akkor a válaszom igen.
Ha a hideget megnyitom (nyitva is van természetesen), a meleget pedig elzárom, akkor a csaptelepből, kb. 2-3 másodpercig folyik a melegvíz és eláll.
Szóval ha ez volt a kérdésed lényege, akkor jól működik és az a bizonyos visszacsapó is, ha ezért az a felelős...
Köszi
(#) VIM válasza Csibi80 hozzászólására (») Jan 13, 2025 /

Szia! Csak egy hobbista lennék és próbálok segíteni ha tudok, mert éppen ráérek ha a szakemberek nincsenek itt vagy nem olvassák a fórumot.
Idézet:
„A HMV szivattyú (amit cseréltem) néha hideg, néha meleg. Pedig azt látom, hogy az a bejövő hidegvízre van kötve és utána közvetlenül a lemezes hőcserélőbe megy. Szóval az normális, hogy egyszer hideg, egyszer meleg?”
Ez a helyzet működésmentes HMV szivattyún értendő? Ha igen akkor az nem jó, mert nem zár a visszacsapó szelep a kazánban. Ha megnyitod a meleg csapot akkor a tartályban leesik a nyomás és a visszacsapó szelep lezár, hogy a hideg víz a töltő csonkon tudja csak pótlódni a tartályban kialakult hiányt nem a hőcserélő felé. Ha pedig a hideg vizet megnyitva melegszik a szivattyú úgy hogy az nem működik akkor bizony átjárás van a hideg és meleg ágak között hiszen ha a hideg oldal valahol ki van nyitva akkor az abban az ágban leeső nyomás irányába megindul a kiegyenlítődés és ha a tartály meleg vize is tud abba az irányba (a visszacsapón keresztül a szivattyúba) áramolni akkor a szivattyún a tartály felső harmadában lévő meleg víz fog visszaáramolni a hideg víz oldalába. Ez a jelenség elég érdekes áramlási dolgokat tud okozni.
(#) Csibi80 válasza VIM hozzászólására (») Jan 14, 2025 /

Szia!
Nem, nem működésmentes állapotban. Dolgozik, ráteszem a kezem érzem, hogy zümmög, rezonál, stb..., de egyszer meleg, egyszer meg hideg. Most azt nem tudom megmondani Neked, hogy mikor milyen, csak véletlenszerűen rányúltam anno és kicsit furcsa volt.
De mintha fentebb pont ezt írtad volna, hogy egyszer hideget kell, hogy kerintgessen, egyszer meg meleget, attól függően, hogy mi az igény.
Ránézek szerintem a hétvégén (bár sok kedvem nincs... ) a fűtési szivattyúra, mert az még egy probléma forrása lehet az oly sok más mellett, aztán kiderül a turpisság.
A szivattyú tetején van egy réz sapka, amiben egy lefújó szelep? található, amit egy úszó működtet. Ezt kipucoltam, vasiszapos volt.
Egyébként ennek a szivattyúnak milyen hibái lehetnek? Gondolom tömítésproblémák, elvízkövesedés, kondi...?
Apropó, mekkora értékű a kondenzátor? Ezt lehet tudni? Köszi
(#) VIM válasza Csibi80 hozzászólására (») Jan 14, 2025 /

Szia! Ha működik a HMV szivattyú és úgy lesz meleg az természetes, mert a tartály meleg vizéből a rétegződési szintjének elérésekor már közel meleg vizet keringet mire az NTC-je leállítja a további melegítést.
Így akkor ne szedd szét feleslegesen ezt a részét. A szivattyún lévő úszós szelep az a automata légtelenítő volna. Ha ott vasiszapos kiverődés volt akkor a lemezes hőcserélőben biztosan maradt belőle és az savazással is nehezen távolítható el belőle.
A fűtési szivattyúnak kondenzátor értékcsökkenése lehet de ha vasiszapos vizet kell neki keringetni akkor az ki fogja koptatni a csapágyát aminek már hallható lesz az eredménye.
A kondenzátor 2-2.2µF/400V-os kell bele de ezt majd látod ha belenézel a kapocstáblába.
(#) smarty válasza VIM hozzászólására (») Jan 15, 2025 /

Szia. A szelepnél víz jön, úgyhogy a tágulási csere. Van felül rajta egy burkolat, leszedem, és megmérem a vastagságát. Akár hogy is nézem, a külső tartály nem fér el, belsőben kell gondolkodnom.
(#) Gafly válasza smarty hozzászólására (») Jan 15, 2025 /

Elvileg nem kell a kazán mellé tenni. Persze láttam már olyan újépítésű lakást, ahol a kombi cirkó be volt építve konyhabútorba. Ott tényleg furán mutat egy piros tágulási tartály.
(#) VIM válasza smarty hozzászólására (») Jan 15, 2025 /

Szia! A kazán alatt sincs annyi hely, hogy oda lehessen tenni? Nem kell annak magasan lenni, hogy betöltse a funkcióját.
(#) smarty válasza VIM hozzászólására (») Jan 15, 2025 /

Végül is meg lehetne oldani. Magyarul leakasztom a régiről a flexi csövet, és rákötöm az újra. Az újat meg megnyomom 1 bárra. Nem fog folyni belőle a víz (a régiből)? Mekkora tartályt javasolnál, ez 8 literes.
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy milyen hálás vagyok a segítségedést.
(#) Gafly válasza smarty hozzászólására (») Jan 15, 2025 /

Én kicsorgatnám és/vagy ledugóznám.
(#) smarty válasza Gafly hozzászólására (») Jan 15, 2025 /

És azt hogyan csináljam? Letekerem a hollandert a kiegyenlítő tartály aljáról és kifolyatom belőle a vizet?
(#) VIM válasza smarty hozzászólására (») Jan 15, 2025 /

A régi hibás tartályt a legegyszerűbben úgy csináld ahogyan Gafly is mondja. Felül vedd ki a tűszelepet, hogy a légköri nyomás érvényesülni tudjon, alul pedig tegyél rá addig darab slagot, alá vödörrel és csurgasd ki belőle a vizet vagy olyan 3/8"-os kupakot tegyél rá és a többit felejtsd el.
Az új tartályban lenni kell gáztöltetnek amit csak le kell ellenőrizned, hogy neked abból mennyire van szükséged és annyit engedj ki belőle, hogy az jó érték legyen. (ekkor még nem lehet a tartályban feltöltő víz!) A tartály az lehet nagyobb űrtartalmú pl. 12 literes. Ez csak egy megoldás az elhelyezésre, felfüggesztésre de azóta már a hozzávaló konzollal van felfogatva a sarokba. (... a segítséget azt szívesen ha azzal megszüntethetők a problémák)
(#) Csibi80 válasza VIM hozzászólására (») Jan 15, 2025 /

Szia!
Na jó, a puding próbája az evés. Meglátjuk! A fűtési szivattyút megnézem közelebbről...
Úgy néz ki, hogy hétvégén meg is történik.
Mi van akkor, ha a lemezes hőcserélőt fordítva szerelem vissza? Ránézésre teljesen szimmetrikus, mondjuk, hogy belül mi van, azt nem tudom.
Szerintem a fűtési oldala 90%, a HMV oldala 80% tiszta...ha megfordítom mi történik? Semmi?
(#) VIM válasza Csibi80 hozzászólására (») Jan 15, 2025 /

Szia! A lemezes hőcserélőn rajta van, hogy "top" és ugye annak felül kell lenni. Az ilyen típusú hőcserélőknek eltérőek a hideg és meleg oldaluk. Amelyik a primer az a magas hőmérsékletű és kisebb térfogatú (nagyobb áramlási ellenállású) a szekunder oldala pedig az alacsony hőmérsékletű és nagyobb térfogatú (kisebb ellenállású) tehát nem mindegy hogyan van visszaszerelve. Szerintem nem is lehet vagy a régebbieket igen? A hőcserélő tisztításakor figyelni kell a rajta keresztül áramoltatott víz hozamát, hogy az kielégítően jön e a szabad végen. Ezt minkét oldalnál ellenőrizni kell.
(#) Csibi80 válasza VIM hozzászólására (») Jan 17, 2025 /

Szia.
Igen, rajta van a felirat, ill. rajta volt, de a savazásnál eltűnt... Ettől függetlenül, tudom, hogy melyik oldal melyik köré volt. Látszik ha belenézek, mert a vasiszap jó feketére elszínezte.
Egyébként a felfogatástól, a csatlakozási pontoktól, az átmérőktől simán lehetne fordítva, mert teljes mértékben szimmetrikus. Az, hogy belül mi van, azt nem tudom...
(#) imre69 hozzászólása Jan 19, 2025 /

Fűtés van és melegvíz egyszerűen nincs nem lehet zuhanyozni se mosogatni

Beretta kombi egyszeruen A fürdővíz és a mosogató víz hideg a fűtés az tökéletes segítsetek mert nagyon nagy bajban vagyok mi lehet a probléma
(#) VIM válasza imre69 hozzászólására (») Jan 19, 2025 /

Szia! A pontos típust kellene megadni, mert van bitermikus hőcserélős és másodlagos lemezes hőcserélővel szerelt. Legalább egy fotót mutass a készülékről burkolat nélkül.
(#) Udvari Zsombor válasza imre69 hozzászólására (») Jan 19, 2025 /

Azok alapján, ami "a koszon kívül rám ragadt" ebben a topikban, azt mondanám, hogy rendesen átvált melegvíz üzemmódba a vátószelep? Csap megnyitására reagál a kazán?
(#) Zsuzsi87 válasza Margit60 hozzászólására (») Jan 21, 2025 /

Üdv, nekem pontosan ugyanezt csinálja a kazánom:
"Senior Duval kazánunk, mostanában ezt műveli: Téli üzemmódban: begyújt a láng megy két percig és elalszik. Búgás marad. Megint két perc után ismét begyújt. Igy ismétlődik-
Nyomás, hőmérséklet rendben, és a radiátorok is melegek. Meleg víz is van.De nem emlékszem, hogy régebben ennyit ki-be kapcsolt volna"

A szerelő kicserélte benne a gyújtásvezérlőt, de a probléma nem szűnt meg.
Tudna valaki segíteni mi lehet a baj? Köszönöm!
(#) Gafly válasza Zsuzsi87 hozzászólására (») Jan 21, 2025 1 /

Idézet:
„Senior Duval”

Ennél azért szebb nevet kaphatott a keresztelőn.
Az enyém Renova Star F24 névre hallgat, és amikor kérdezem hogy "Öreg Dúvad, megint mi a fene bajod van", csak rúg egyet az égéstér oldalába, hogy legalább a nevemet tudnád.
Tipus/kémény/fénykép...
Búghat bennük több minden...
(#) uniman válasza Zsuzsi87 hozzászólására (») Jan 21, 2025 / 1

A felvetésre anno (2012-ben) egyetlen válasz született...olvastad?
Igaz Margit arra sosem válaszolt. Viszont a válaszadó adatlapján ott van a profi szerelő elérhetősége, talán még "él".
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2025

sd.jpg

(#) BoBal hozzászólása Jan 21, 2025 /

Immergas Victrix Tera HMV / fűtés váltás probléma

Sziasztok,
Egy érdekes hibát produkál az Immergas Victrix Tera kazánom, gondoltam hátha tudtok segíteni. A rendszer egy 125 literes HMV tároló és csak padlófűtés. A fűtés előremenő hmérséklete 30-42 fok között tud változni a külső hőmérséklet és a beállított görbe függvényében (van külső gyári hőmérő hozzá, és az ábra szerint ilyen üzemmódban is megy). Azt vettem észre h egy ideje, amikor a tároló felfűtése után amikor visszaáll a fűtés üzemmódra nem a görbe szerinti hőmérsékleten megy az előremenő víz hanem csak keringet és szépen lassan visszahűl a fütővíz. Ha kikkapcsolom majd visszakapcsolom a kazánt akkor rájön h akár 5-6 fokkal melegebb vízzel kell fűteni és szépen csinálja a következő HMV fűtési igényig, utána megint nem áll rendesen vissza. Tapasztaltatok már ilyet? Köszi szépen
(#) VIM válasza Zsuzsi87 hozzászólására (») Jan 21, 2025 / 1

Szia! Kérlek, hogy pontos típus megnevezést írj, mert így aki tudna sem tud mondani bármit is csak találgatni lehet. Ha nem megy akkor félő, hogy hiába regeltél be. Előítéletektől mentesen mégis mit szeretnél megtudni ha az itt segíteni akarók sem tudják, hogy miben is kellene segíteni? Ez a készülék egy kéményes vagy ventilátoros vagy kondenzációs? (nem akartam úgy kérdezni, hogy nyílt vagy zárt égésterű vagy kondenzációs)
(#) Zsuzsi87 válasza VIM hozzászólására (») Jan 21, 2025 /

Szia,

RENOVA MINI C 12 E
kéményes, nyílt égésterű.
(#) VIM válasza BoBal hozzászólására (») Jan 21, 2025 /

Szia! A "P5" (külső érzékelő korrekció) paraméter az milyen értékre van megadva a kilenc érték közül? Talán csak korrigálni kell a "görbe" számának megfelelően (a 4-s volna az ideális).
Következő: »»   599 / 600
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem