Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Audiofil, High End Audio

Témaindító: konyak6, idő: Márc 25, 2018
Lapozás: OK   38 / 38
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») 13:55 /

Elvben lehet, habár ez már egy határeset, mert a hang sok mindenben függ a zenésztöl, de azért a hangszer elektronikája nem jobb, mint egy modern rögzitö berendezés elektromikája, söt gyakran rosszabb, igy müszakilag aligha lehet probléma a hangot rögziteni.
Az már egy másik kérdés, hogy ugyanugy szolal-e meg a hangszer egy más alkalommal, más helyen, más környezetben stb.
Miután elektronikus hangszerröl van szo, mindig kell hozzá helyi erösités és a zenésznek mindig kell a visszacsatolás, hogy jol hallja magát a hangszerét. ( lényeges különbség egy hasonlo akusztikus hangszerhez képest, mert az elektronikus maga nem ad kis semilyen hangot a zenész orra elött.). Ez meg nem mindig egyszerü kérdés. Láthatod a modern koncerteken, van aki fülhallgatoval dolgozik, amiben egészen biztosan a hangszer nyers elektronikus hangja van, a terem hatása nélkül, mások monitorokkal dolgoznak ahol a hallott hangra sok más dolog is hatással van és abbol jön ki valamilyen eredö hang ( a zenész fejében).
A hozzászólás módosítva: 13:58
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») 14:28 /

A téma peremén egyensúlyozunk, de jól ide illik még egy kérdés. Ha célunk egy elektromosan létrehozott hangokat produkáló zenekeltő eszköz "hangjának" a rögzítése, akkor azt közvetlenül egy belőle kinyerhető vonali jel felvételével célszerű megtenni, vagy egy hangszórón megszólaló hang mikrofonos rögzítésével? Előbbi lesz a legkevésbé terhelt mindenféle hatásoktól, viszont elég steril is lesz, utóbbiban pedig benne lesz a megszólaltató elektronika, akusztika, esetleg a beállítások is, amitől életszerűbbé válhat.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») 15:47 /

Mikor hogyan. Sok hangszernek a része a hangszoro. ( a rock gitárnak valamilyen Marshall, Vox stb, a Hammondnak a Leslie stb). Ilyenkor mikrofon kell. Másnak nem okvetlenül ( szintiknek, elektromos zongoráknak stb). Ezt láthatod a koncerteken is. Vannak komoly rockzenészek akik meg a koncerten is hagyományos zongorán játszanak, de pontosan megmondják milyen és hány mikrofonnal kell bemikrofonozni a zongorát és melyik mikrofon hang kerüljön abba a monitorba amit elsösorban a zongorista hall stb. De ez gyakran már tulzás, de hát ök a müvészek.
A hagyományos rock zenekarok szinte mindig mikrofont használnak a gitárhangokra, a modern zenekarok meg képesek erösitö nélkül kiállni a podiumra, és minden hang a keverökön jut el hozzájuk is meg a nézökhöz is.
A studioban általában mind a két hangot felveszik ( a direkt hangot ami az erösitöbe megy, meg azt is ami a hangszoron hallhato, zenei stilus függvénye is).
A hozzászólás módosítva: 15:56
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») 16:06 1 /

- Ha nem ahhoz a szűk réteghez tartozol amihez én,akkor mi keresnivalód van ebben a topikban, amely egy szűk réteg topikja?
- A zenét keresztanyám is szerette, egész nap szólt nála a rádió és minden nap meghallgatta a jó ebédhez szól a nótát, mégsem tartotta magát audiofilnek.
- Nem tudom Darvas László szókincsén mit kifogásoltál, szerintem bölcsész létére elég jól írt.
Mi meg kipróbáltunk mindent anno, az egyeres zománchuzal hangszóró vezetéktől kezdve a karpecen át a pöttyözésig. És nem bántam meg semmit ebből a korszakomból sem.
- Talán még nem gratuláltam a mérnöki diplomádhoz, azért írod le ennyiszer. Pótolom. Gratulálok! Azt nem kérdezem meg mit tettél le az asztalra az Orionnál eltöltött éveid alatt kezdő mérnökként, mert nem érdekel (bár elképzeléseim vannak ezekről az ellébecolt évekről).
- Azt sem tudom pontosan mit takar nálad a "marketing duma" kifejezés. Böngészed a netet, drágábbnál drágább komponenseket keresve és közben hahotázva csapkodod térded, hogy "nahát mennyi hülye van a világon"? Vagy azt mondod magadnak közben: milyen jó, hogy én műszaki ember vagyok és nem hiszek el semmit abból ami körülöttem zajlik... mert hát nem lehet kimérni.
Például azt sem lehet kimérni, hogy miért érzem meg az esőt négy nappal előre 90%-os találati aránnyal. Úúútálom, mert ilyenkor leizzadok éjszakánként. Nem keresem rá a magyarázatot csak elfogadom, hogy ez van. Ha ezt elmondanám egy orvosnak és megcáfolna, hogy ez nem igaz, simán kiröhögném.
Következő: »»   38 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem