Fórum témák
» Több friss téma |
Mit is jelent az audio célra ennél az elkónál? Audió készülékben történő felhasználásra szánják, de az adatlapon nem találtam utalást arra, hogy a jel útjába, vagy tápszűrésre. Valószínűleg inkább csak a másodikra.
Erről lenne szó:
Nichicon Muse ES 470µF/35V Ezek a kondenzátorok méltó hírnevet szereztek az audiofil világban, és különösen kiváló basszusukról ismertek. Egy jó film bypass kondenzátorral kombinálva az egyik legjobb kimeneti csatoló kondenzátorrendszert alkothatják az egyenáram blokkolására, miközben lehetővé teszik a zenei jel legjobb jeleinek áthaladását. Ezeket régóta a legjobb választásként használják a Millett Hybridhez és számos származékához, amelyek közül néhány megtalálható a Beezar Audio dokumentációs oldalán, a DIYForums.org-on. Az audiofil minőségű elektrolit kondenzátorok egyre ritkák. Elna Silmics már nem készül, ahogy Nichicon FG-k vagy KZ-k sem. A Nichicon jelenleg vegyesen mutatja az ES kondenzátorokat "Életvége (EOL)" vagy "Új kialakításhoz nem ajánlott (NRND)"-ként. Vásárolja meg ezeket, amíg még teheti... Több Black Gate NX elektrolit kondenzátort adtam el az elmúlt pár hónapban egyenként több mint száz dollárért! Nem sokára ezek is drágák lesznek. Eladó vagyok az Egyesült Államokban, és nemrég vonultam nyugdíjba a Beezar Audio-tól. Vegye figyelembe, hogy a szállítási költséget egyszeri eladásokra számítják. Nagy mennyiségben történő vásárlás esetén a szállítási költség túllépését visszatérítem.
Gipszelt kéz, meg a puska…
A gipsz hó közepe táján kerül le a kezemről, így készülök a folytatásra. Régen, ha panelt terveztem, mire meglettem vele, bent maradt az alkatrészek helye a fejembe, és rajz nélkül rakhattam fel őket a helyükre. Azonban azóta jelentősen fejlődtem, mert ehhez már jobb, ha nézegetem a rajzot. Figyelembe véve aktuális adottságaimat elkészítettem a szükséges dokumentációt, fedőneve: apuska-puska. Ezt, ezeket kinyomtattatom magamnak a továbbiakhoz. Még nem teljes, de alkalmas tovább-gondolásra, 3D-s módosításra. Főleg a kimeneti kicsatoló, ami még nem teljes bennem az elhelyezés szempontjából. A Gate becsatolók használhatósága esetén a kapcsolók mechanikus közösítést kapnak, ami rögzítését terveim szerint a hűtőbordákon fúrt 4db M4-es menetre testálom. Emlékeztetésnek, mivel a kapcsolás a paneltől teljesen elszigetelten lesz kivitelezve, így a bordák és a csőbakok alja teflonszalagon nyugszik majd, és a B típusú teflon, és asztalos alátéttel lesz rögzítve a másik oldalról. JLH fülesKöszönet Reloopnak a sok segítségért. Elsőre indult. Campamp helyett kellett valami, aminek nagyobb az erősítése. Saját hibám miatt nem lett jó a nyák (rosszul rajzoltam meg a 6,3 jack aljzatot), de megoldottam.Becsatoló, kicsatoló kondikkal játszottam. Nem igen hallok különbséget. Kicsatolónak vagy öt fajtát próbáltam, igazából nem hallottam különbséget. Egyetlen egy fajta kicsatoló kondinál volt markáns a különbség. Rubycon XPG (szerintem a set top boxból, vagy egy monitorból van), ezzel az énekes nagyon előtérbe került, meg olyan hideg hangzása lett, úgyhogy maradt a samwha. Becsatoló kondinak csak remix és nichocon lett tesztelve. Kb forma-forma. Egy kis mély ráférne még. Táp 18V, nyugalmi 44mA, füles 150ohm.
Annyit tennék hozzá, nem tudom az elektrolit kondik fiókból vagy eddig működő készülékekből valók e? Mert ha fiókból, akkor nem árt formázni. A becsatolók képessége nem a beforrasztáskor lesz igazán hallható. Ehhez fajtánként eltérő bejáratási idő szükségeltetik.
Vagy reloop neve alatt ebben a fórumban és a jlh-s ban, vagy az én nevem alatt az erősítő mindig-be.
Egy része fiókból egy része bontott.
Különbség nem nagyon volt, kivéve azt az egyet amit írtam. Hallgatom, aztán hátha jön egy kis mély plusszba. Pl a sansui erősítőm olyan, hogy fél/egy óra múlva jön meg az igazi hangja. De a Jlh-nak is kell 20-30perc.
Szia, köszönöm. 72 ohm. Most a K. Tibor fh6-ot használom egy smls dachoz, készítettem egy alkalmatosságot amivel menet közben tudom a fejhallgatót átkapcsolni a dac kimenetre vagy az erősítő kimenetre. A kapcsolás nagyon közelít a dac kimenetén hallható hanghoz de mégis egy picit elmossa az apróbb magas hangokat. Amit eddig csináltam vele hogy OPA2134 helyett OPA1655 került bele és IRF610. Főleg az opa csere hozta a nagy változást, majdhogynem tökéletes, nem fárasztó kellemes hangú, viszont kipróbálnék más fajta kapcsolást is.
Megigazítom a rajzot a 72 Ω terheléshez, viszont volna ötletem az FH-6-hoz is.
A FET gate előtt nélkülözhetetlennek tartok egy 100 Ω soros ellenállást. Műveleti erősítő kimenetére nem ajánlott közvetlenül rákötni a kapacitív terhelést, márpedig a gate annak számít. A FET oldaláról is indokolt ezen ellenállás, ezzel rontjuk le a parazita LC-ből kialakuló rezgőkör jóságát.
Ha még foglalkozol a FH6-al mindenképp javasolnám a +-24V-os változatát. Visszább megtalálod a készítési leírást hozzá. No meg arról is szó volt akkoriban, hogy hogy lehet még előnyösebbé tenni a hangját. Ezek a dolgok kipróbáltak, vagyis a hozadékuk valós. Ez két részből áll. Úgy a Canampnál, mint ennél is jelentős hatása van a pufferek 24000µF bővítése. Ezáltal használható a visszacsatolás kondijának rövidzárja. Ezt mindenképp kapcsolhatóvá kell tenni, mert a felvételek alapján vagy így, vagy úgy van előnye. Alapból ez a bizonyos rövidzár lehetősége nagyobb dinamikát, és öblösebb mélyeket produkál. Viszont a jobb dinamikájúak esetében torzításokat lehet észlelni. De ehhez kell a pufferméret! Tapasztalatom szerint, ha 60 ohmmal jó volt, 72-vel sem lesz rosszabb. Amit még ehhez a változathoz esetleg érdemes megcsinálni, azt közöltem is.
Ha meg telne rá, jót tesz neki a Burson V6 classic. Ez közvetlenebbé teszi a műsoranyagot. Kisebb hangerőnél is a közeledbe tartja a hangszínpadot. Viszont mindenképp ajánlatos hozzá egy jó minőségű becsatoló. Tibor kapcsolásainak gyakorlati problémája (megjegyzem minden erősítőnek), hogy milyen minőségű a becsatoló kondi bennük. És a hallgatóval minden jól hallható! Ja, és nem árt a visszacsatolás kondijának, ha igényesebb darab (akár több darabból), mivel ez is befolyással van a végeredményre.
Sajnos szűkös a hely, nem férne be több puffer és 24V trafó max. dobozcserével, most 10V-ról jár 2x10e uF, így is termel hőt bőven. Kipróbáltam ezt az említett vcskrz opciót is, de nálam rontott a helyzeten nem tudom miért, olyan egyszerű hangja lett tőle vissza is raktam. Lehet akkor azért, mert nem próbáltam másik felvétellel. Annyit módosítottam még, hogy az eredeti töréspont 7-8Hz ha jól értelmezem, így a 100n becsatolót növeltem 1µF-re (piros wima mkp kondi) akkor lemegy 0.5Hz alá, a 22µF maradt, vele sorban az 1k2 helyett 2k2 ettől lentebb került az alja 3Hz környékére az eredeti 6Hz helyett. Így jobb mélyeket produkál a 2x erősítés nekem megfelelő.
Több probléma is van ezekkel. Amikor KT-nak javasoltam a VCSKRZ-t, Ő jelezte, hogy mint nálad torzítást tapasztalat. A megoldás, mint írtam a 20-22000µF oldalanként. Ha megnézed a Canamp-ot, a FH6-ot az A osztály miatt bizony melegszik. Nagyobb teljesítmény, nagyobb hő. Itt el kell dönteni, számodra mi fontosabb. Én ezt nem tudom átvállalni. Régi dolog, hogy a kapcsolás magában nem megoldás, mivel a megépítés módja legalább annyira számít az eredmény tekintetében. Nem véletlen szoktam mondani: mi a fontosabb, ahogy kinéz, vagy ahogy szól. Most így fejből ne kérdezd, de kedves mentorom megemlítette anno, hogy a bemeneti töréspontnak meg kell egyeznie a visszacsatolás töréspontjával. Értékeket most ne várj tőlem. Ja, wima, anno a VF3-nál én is kipróbáltam. Egy hét után lettek mélyei is. Tudom a hely, de egy Jantzen superior Z már több wimánál.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |