Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   193 / 193
(#) Bakman válasza Remci hozzászólására (») Júl 14, 2024 / 1

Mindegy, hogy milyen az eredeti forrasztás, a forrpontokat egyenként meg kell toldani vastagon ólomtartalmú ónnal. Ha kihűl, folyasztószer rá és viszonylag nagyméretű heggyel és ónszívó szalaggal általában könnyen lehet boldogulni.

Ha két-három kanyarral nem sikerül rendesen felitatni az ónt, akkor jöhet a bizmut tartalmú ón. Az ónszívó szalag viszonylag nagy ónhiányokat hagy maga után, ezeket a hiányokat a bizmutos ónnal kell kitölteni ami keveredni fog a maradék forrasztóónnal, masszívan csökkentve az olvadási hőmérsékletet, ezután hőlégfúvó szokott segíteni.

Az ónszívó szalaghoz nem véletlen ajánlom a folyasztószert, hiába van benne, már ha olyanod van, sokkal jobban dolgozik egy kis extra anyaggal.
(#) Massawa válasza Remci hozzászólására (») Júl 14, 2024 /

Csak az lesz a gond, hogy egy ekkora réz adaptert a páka nem fog tudni felmelegiteni. Az ilyenhez gáz vagy sokkal nagyobb teljesitményü páka kell.
(#) Remci válasza Bakman hozzászólására (») Júl 14, 2024 /

Megpróbálom. Erről a bizmutos csodáról még nem hallottam, ennek is utána nézek,köszi.
(#) Remci válasza Massawa hozzászólására (») Júl 14, 2024 /

Igen, én is ezt gondolom. Bár van 100W-os régi rúd pákám, ki kellene próbálni mennyire alkalmas a célra.
(#) Kékróka válasza Remci hozzászólására (») Júl 14, 2024 / 1

Szia,
Beállok a sorba pár tapasztalattal. Nekem is volt/van ilyen két panelt összekötő tüskesoros feladatom.
Az ónszippantó meg a harisnya és folyasztószer nálam is gyenge eredményt hoztott. A pákával kombinált rugós szippantónak is inkább az ára mint a hatékonysága vonzó.Ezt próbáltam a DSX80 előtt, ami már erős kompromisszumokkal de legalább működött.

A vákumos páka viszont szereti a törődést, nem elég az orrát törölgetni, a szűrők hamar eltömődnek.

J.
(#) zolee1209 válasza Remci hozzászólására (») Júl 14, 2024 /

Szia!
Ugyanilyen panel szétszerelésére nekem Alkotó válaszában lévő "penge2" stílusú hegy kendácsolása jelentette a megoldást. Solomon stílusú páka tönkrement hegyébe AWI-val hegesztettem be rézlapot. Esetleg pillantpákába megfelelő hegy hajlítgatása, de mindenképp szükséges az összes pont egyszerre történő melegítése bő ónozás mellett. Utána a furatok takarítása már megoldható egyesével.
(#) Remci hozzászólása Júl 14, 2024 /

Köszönöm mindenkinek a hozzá szólásokat. Akkor még várok kicsit a vásárlással, megpróbálom az általatok javasolt eszközöket,ötleteket. Mivel úgysem üzem szerűen lenne használva, hanem csak mikor beugrik egy-egy ilyen eset, így lehet hogy felesleges ennyit rákölteni egy gépre. A többi alkatrészt ki tudom venni ónszippantóval,vagy szalaggal, csak az ilyen alkatrész kiforrasztása problémás, ahol az összes lábat egyszerre kell bontani. Köszönöm még egyszer.
(#) Hp41C válasza Massawa hozzászólására (») Júl 14, 2024 / 1

Egy 50W -os kattogós Weller még az dupla kádas DIP-40 kiforrasztót is fel tudta melegíteni. Igaz elég lassan. Sajnos most már nem találok képet róla.
Leírás: A pákára kellett csavarozni, mint a hegy befogóját. Két oldalán 2-2 vályú volt az forrasz számára. Ez egyikkel a 6, a másikkal a 3 raszteres IC -ket lehetett kiforrasztani. Kellő jártassággal, az új IC-t (a lábakat párhuzamosra hajtva) egy melegítéssel be lehetett tenni a régi helyére.
(#) vision61 válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 14, 2024 /

Így van, ahogy írod. Régebben én is átalakítottam egy tönkrement Weller hegyet, ugyanúgy, mint Alkotó. 8 mm vastag vörösréz lemezből készítettem hozzá DIP8 - DIP28-ig adaptereket. A nagyobbaknak több perc kell, mire felmelegszik, ilyenkor befuttatom ónnal, és szépen ki lehet vele forratani az IC-t, vagy bármi mást, aminek több lába van.
(#) Massawa válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 14, 2024 /

Tudom, nekem is voltak ilyen cuccaim a kattogos wellerhez, ezért tudom, hogy a gázos meg a nagyobb teljesitményü páka ég és föld a wellerhez képest.
Nemrégiben 2 darab 28polusu csatit (2x14) kellett kiméletesen kivenni, mert kellett az uj készülékbe, hát ott a gázpáka percekig teligázon ment, mire megmozdult a csati a modern amerikai fekete NYÁKban.
(#) sector99 hozzászólása Aug 26, 2024 /

Sziasztok !
Van-e már valakinek ilyen ? Esetleg vélemény róla ? Biztos nem olyan minőségű mint a gyári, de hátha használható...
(#) bbb hozzászólása Szept 2, 2024 /

Sziasztok!

Aliexpressről vettem egy akkumulátoros pákát: Link
Meglepő, de működik! Persze én csak játszósnak vettem szükség esetére, mert az egyéb apróság éppen nem adta ki a 10$ összeget, hogy ingyen küldjék a csomagot, de ez meglepett Első próbának csak egy csatlakozót forrasztottam meg vele másfeles rézdrótra, s nem okozott neki gondot. Viszont oda kell figyelni rá, hol fogja meg az ember, mert egy idő után piszok meleg lesz a hegyhez közel, csatoltam is róla a hőképet. Kérdésem nincs, csak gondoltam kicsit dicsekszem vele
(#) sany válasza bbb hozzászólására (») Szept 2, 2024 /

Űrtechnológia, szerintem az űrhajósoknak is lapul egy ilyen a zsebükbe. Hasznos.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2024
(#) morzsa15 hozzászólása Szept 14, 2024 /

Sziasztok!
Kiégett a FAHRENHEIT 28012 állomásomnak a fűtőbetétje hiába googlezok nem találok hozzá betétet. Esetleg valaki tud alternativát hozzá vagy beszerzési forrást lehetőleg itthon. Vettem hozzá egy 28013-ast de sajnos az valamiért nem jó hömérsékletet se mutat meg felizzik vörösre.
Előre is köszönöm!
(#) KBal76 hozzászólása Szept 22, 2024 /

Láttam egy ilyen kupac pákahegyet, de el nem tudom képzelni hogy a leírás valóságot tükrözi: azt írják alumínium az anyaga. Szerintetek?
(#) torkosborz válasza Remci hozzászólására (») Szept 23, 2024 /

Szia!
Pár éve tudtam meg hogy van indiumos forrasztó anyag, főleg kiforrasztáshoz ajánlják. Sn48 In52, 118°C körül olvad. A bizmutos 138˚C körül. Alkatrészvédelem. Viszont ki tudja magát forrasztani az alkatrész üzem közben.
ChipQuick néven itthon is kapható, az ára..... Nem vettem. Bizmutos van.

A bizmutos ónról annyit kell még tudni hogy a mechanikai szilárdsága elmarad az ólmos/ólommentes anyagoktól, ezért pl. mikro usb csatlakozóhoz és hasonló alkatrészekhez nem javasolt.
(#) Hutty hozzászólása Szept 25, 2024 /

Sokáig hezitáltam, de végül ezt a pákát megrendeltem és 11 nap után tegnap meg is érkezett. Rendeléskor 22.800 volt az ára szállítással. 130 Wattos a táp, 3 betét, pákatartó, szilikon kábelek, kivéve a hálózatit. 5 másodperc alatt fűt fel 350 fokra, 3 előre beállított hőfok + egyedi hőfok. Kalibrálási lehetőség. Altatás mód is bekapcsolható, ha a pákatartóba teszem a pákát. Ebből az állapotból kb. 2 másodperc a felfűtés. Eddig teszi a dolgát.
(#) Skori válasza Hutty hozzászólására (») Szept 25, 2024 /

Ránézésre JBC klónnak tűnik. Főleg a pákahegy minőségében, és élettartamában szokott eltérés lenni, érdemes eredeti JBC pákaheggyel is kipróbálni.
(#) Hutty válasza Skori hozzászólására (») Szept 25, 2024 /

Igen, 245-ös. Ki fogom próbálni, de az alkalmi vételes 6000 pénzt is sajnálom, nem a bolti árát, ami ennek a szettnek az árával vetekszik.
(#) Ge Lee válasza Hutty hozzászólására (») Szept 25, 2024 /

A komplett állomás mindenképpen jobb vétel mint a gyári, hogy a hegyek mennyit bírnak, meg milyen minőségű rajtuk a bevonat az meg majd kiderül. Ha túl van hajtva, a gyári hegy sem bír 1 évnél többet.
(#) KBal76 válasza bbb hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

Sziasztok, kis érdekesség szintén Mindentottgyártanakországból.
Rendeltem egy komolytalan árú, nyélbeépített digi-hőfokszabályozós pákát, vésztartaléknak. Tartozéknak adtak még 5 plusz hegyet, meg ónszívót, csipeszt, stb. Persze ezek a hegyek bóvlik, de 900M kompatibilisek.
A meglepetés, hogy tényleg hőfokszabályoz, nem csak egy triackos fázishasítós teljesítményállítás van benne. A pontos hőfokot nem kezdtem méregetni (még), viszont lakatogóval néztem hogy ha hűtöm a hegyét, akkor rákapcsol, illetve levettem a hegyét, és úgy bekapcsolva azonnal kiszúrta hogy nem stimmel valami, mert rövid felfűtés után kiírta kijelzőre hogy "OPEn" és letiltott. Még kellemesebb volna ha mutatná az aktuális hőfokot, mint a hagyományos asztali pákák, de szerintem már ez is egy csoda. Lidl-ben vett pákát vittem már vissza néhány éve azonnal, mert abban tényleg nem volt szabályozás, illetve pl. az ugyanitt kapható digitális hôlégfúvómban sincs mérés.
A képek nem sajátok, lusta voltam fotózni.
(#) fpurman hozzászólása Dec 2, 2024 /

Forrasztóállomás

Sziasztok hobby felhasználásra tudnátok ajánlani forrasztó állomást ?
Rgb led szalag forrasztásra ,saruk forrasztására kábelvégre max 4 mm2 keresztmetszetig . Igazából nagyon aprólékos munkára mint pl smd ledek kiforrasztására nem terveztem használni. Kb 30ezer ft ig van használható termék ?
Tényleg ritka felhasználás lenne , pl lehet hetekig nem is lenne használva.
Jelenleg egy Fahrenheit 28006 állomásom van de kicsit nehéznek és nagynak érzem a pákát.
Köszönöm a segítséget.
(#) Feki hozzászólása Dec 17, 2024 /

JBC T245 tartó

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni ,hogy valakinek van-e esetleg original JBC T245 pákatartója. Továbbá a "hegy" cserélő illetve a tartó alu idomot leméretezné utángyártás szempontból.

Üdvözlettel :

Fekete Dávid
(#) Sanyesz5 hozzászólása Sze, 13:02 /

weller ws 50 vélemények

Sziasztok!

Soha életemben nem volt weller állomásom, a weller ws 50-ről milyen véleménnyel vagytok?
(#) Black7275 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Sze, 13:49 /

Szerintem WS-50-es állomt nem érdemes venni. Ehhez ugy a LR21-es páka való de már nagyon régi konstrukció. Gyakorlatilag ugyanaz mint a kattogós Weller csak fokozatmentesen lehet állítani a hőmérsékletet.
És használtan is elég borsos árban mennek.
(#) Sanyesz5 válasza Black7275 hozzászólására (») Sze, 14:02 /

Ahogy néztem mindent lehet kapni hozzá, az meg hogy régi nem zavar, nincs agyon bonyolítva, tegye jól a dolgát a többi nem érdekel.
(#) Black7275 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Sze, 14:13 /

Azzal nincs gond, hogy ne lehetne kapni hozzá valamit, de amilyen árban az már nem biztos, hogy megéri. Ugyan azt tudja mint egy Solomon és sokkal gazdaságosabb. De egy Weller állomás árban már össze lehet dobni egy JBC állomást is vagy egy komplettet rendelni Ali-ról ami szerintem sokkal jobban használható. (Ugy mondom, hogy volt Weller WS-50-es állomásom LR-21-el)
(#) Sanyesz5 válasza Black7275 hozzászólására (») Sze, 14:15 /

Nekem fahrenheit állomásain voltak, egy nagyon sokáig elment, szépen lehetett vele forrasztani de egy idő után nem lehetett hozzá kapni már semmit. Megvettem az újabb verziót, ennek már minden baja van, alig melegít, két év alatt már két pákát elfogyasztottam, a mostani is esik szét......
(#) Ge Lee válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Sze, 14:45 /

Elég hosszan kitárgyaltuk ezt 1-2 évvel ezelőtt, olvass vissza. Nekem is volt fahrenheit pákám, az egészen konkrétan a vicc kategória szerintem, attól még a 2500Ft-os Solomon is többet ért és használhatóbb volt.
A JBC-t ajánlom több okból is.
1. Kapsz hozzá hegyet hirdetési oldalakon kb. harmadáron.
2. Szabályozót (csúfnevén állomást) a fiókból össze lehet hozzá rakni, egy trafó meg pár alkatrész.
3. A hegy egybe van a fűtőbetéttel, tehát az egész maga a páka, amihez nyelet akár egy kiszuperált fakanál szárából is lehet csinálni ha át tudod fúrni.
4. Nem feltétlenül kell hozzá méregdrágán spéci többeres kábel (ami ráadásul nehéz és merev), hanem 2 szál vékony dróttal be tudod kötni a szabályozóba.
5. Nekem van Ersa Pico-m is, ami az egyike a legkisebb és legkönnyebb pákáknak (28g), tettem fel róla akkoriban képeket meg a súlyát is megmértem. Ha ügyes vagy, a JBC-t meg lehet csinálni házilag legalább ilyen könnyűre, meg talán még kisebbre is. Majd készül nálam is egy ilyen fakanál nyeles ha már jobb idő lesz és ki lehet menni a műhelybe az esztergapad mellé, meg fogom majd mutatni.
6. Forrasztási munka (élmény) tekintetében akár az Ersa Pico akár a házi JBC fényévekkel jobb mint egy régi weller de még egy WSP80-nál is.
7. Olyankor, amikor a forrasztási igényed kimerül mezei forrszemekben, azaz nincs nagy hőelvonás, a JBC-hez még szabályozó sem kell, csak adsz neki pontosan 5V DC-t és egy nyákon elforrasztgathatsz vele napestig.
8. Ja, és ezek minőség, nem Fahrenheit és hasonló vackok, ha vigyázol rá egy heggyel évekig tudsz dolgozni.
(#) biji válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Sze, 15:04 /

Szia!

Nekem PU81 állomásom és LR21 pákám van. Szeretem,használtan vettem. Előtte volt kattogós Wellerem meg Solomon pákám is . A solomonhoz az állomást én építettem. Weller heggyel egész jó. Egy baja van, hosszabb üzem után melegszik a nyele.

jános
Következő: »»   193 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem