Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Öreg kondi nem vén kondi
Lapozás: OK   2 / 2
(#) kadarist válasza ptesza hozzászólására (») Nov 8, 2009 / 1

Szia!

Az egyik az Unominal, a másik az Upeak feszültség.

Érdemes a kisebbikkel számolni. Formázd külön-külön mindegyiket, így kiderül, ha valamelyik gyengébb.
Töltsd fel őket mondjuk 12V-ra egy 12V-os izzólámpán keresztül (pár vattos) néhányszor, majd süsd ki egy ilyen izzóval.
(#) ptesza válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Köszi kipróbálom.

Egyébként 36-38 V lesz a fesz amin használni akarom.
(#) sapikoma hozzászólása Feb 27, 2012 /

SZiasztok!

Olvasgattam mindenhol de egyelőre választ nem találtam. SZóval csöves erősítőbe tápnak való 400V-os kondikat hogyan kellene formázni helyesen. Ha valaki ezt letudná írni és kicsit lemagyarázni közben nagyon megköszönném.

Köszi a válaszokat
(#) granpa válasza sapikoma hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

Szia! Egy oldalt visszaolvasni túl nagy feladat?
(#) Epu2 hozzászólása Szept 1, 2017 /

Üdv! Már-már muzeális puffer kondenzátorokba leheltem életet. 33-34 éve vettem bagóért az akkor kiszórt 33000 mikro Farados 25V-os kondikat. Sufniban pihent. Most egy kettős táphoz kell. A tápot elkészítve a váltóáramot 390 ohmos ellenálláson át kötöttem rá. Kb. fél óra múlva állt be a már közel táp feszültség. 19 V. Két óra múlva 23V lett a vége, ami az ellenállás kiiktatása után is csak két tizeddel változott. Önkisülési ideje is hosszú volt. Lesz ez még jobb is. Érdemes kivárni az időt a lassú formázással.
(#) tothbela válasza Epu2 hozzászólására (») Szept 1, 2017 /

Nekem is van régi kondérom, 4 darab 83000µF/15V. Fogalmam sincs mire lesz jó. Vagyis tudom, de azt meg nem akarok (class"A").
(#) petrosz válasza Sebi hozzászólására (») Jan 13, 2018 /

Köszönöm, hasonló problémával akartam épp írni. 20 éve nem használt orosz hálózati vakumat vettem elő (2 db van) az gyik rendesen működött, a másik csak némi sercegő, pattogó hangot adott, és annyi, nem gyulladt ki a töltöttséget jelző glimm se. Meghalt az elkó vajon - 1500 mikro 400 V - (és akkor kuka), vagy lehet vele kísérletezni az előbbiek szerint?
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2018
(#) latyakosa válasza tothbela hozzászólására (») Jan 14, 2018 /

Építhetnél belőle ponthegesztőt akkumulátorcellákhoz
(#) Epu2 válasza petrosz hozzászólására (») Jan 14, 2018 / 1

Üdv! Ha egy elektrolit kondenzátor hangot ad ki, akkor már csak egy kísérletet tehetsz vele. Megkísérled eltalálni a szomszéd macskáját. Egyszer.
Öreg, régen használaton kívül lévő kondenzátorokat formázni kell. Egy soros ellenállás és kicsi idő.
(#) firstman hozzászólása Feb 8, 2025 /

Formázás

Valami ilyesmi lenne a folyamat.
(#) firstman válasza firstman hozzászólására (») Feb 8, 2025 /

Egy másik, kb megegyező ajánlás. Szerintem jó helyen lesznek itt ezek az ábrák.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2025
(#) Suba53 válasza firstman hozzászólására (») Feb 8, 2025 /

Az elkó készletem nagy része 30-50 éves. Amikor beépítem őket, nem tapasztalok semmi degradációt. Soha nem formáztam, járattam őket, de még nem tapasztaltam ebből adódó hibát.
Persze, tudom, hogy ami késik, nem biztos hogy múlik is.

Mik a tapasztalatok, a hasonlóan felnőtt korú elkókkal? Esetleg gyártó függő különbségek?
(#) firstman válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 8, 2025 /

A régi kondik nagyon jól bírták a strapát, ezért aztán nem törvényszerű, hogy mindegyikben ugyanolyan mértékben leépül az oxid réteg. Azért tettem közzé ezeket a grafikonokat, mert elég nehéz volt rábukkanni a konkrét formázási infókra a különböző fórumokon. Sikerült beszereznem néhány igen régi, de nagyon jó minőségű NOS kondenzátort, de ezeket nem mertem volna azonnal a névleges feszültségüket megközelítő tápra kapcsolni. Ha van rá mód, hogy ilyen egyszerűen meg lehet menteni ezeket, akkor szerintem érdemes megpróbálni. Nekem is van itthon rengeteg olyan készülékem, ami akár több 10 éves. Viszont azok időnként használatban vannak, tehát nem kéne, hogy probléma legyen velük az esetleges kiszáradáson kívül.
(#) pucuka válasza firstman hozzászólására (») Feb 8, 2025 /

Idézet:
„hogy mindegyikben ugyanolyan mértékben leépül az oxid réteg.”

Nem az oxidréteg (dielektrikum) a problémás (az meglehetősen stabil vegyület), hanem az elektrolit folyadék (elektróda) a gond, mégpedig ki tud száradni. Akkor nem tudja a teljes porózus aluoxid teljes felületéhez tapadni, és akkor csökken a kapacitás.
(#) compozit válasza pucuka hozzászólására (») Feb 8, 2025 /

Tegnap este 4700µF/63V-os MM elkókat formáltam. Bő 40 évesek. 2 óra üzem után, még mindig 50mA körüli áramot vett fel és a feszültsége nem akart 10V fölé menni. Hát, mondom az egyik kondi már kuka. Leválasztottam, de a másik is pont azt csinálta. Akkor kezdett gyanús lenni, hogy rossz polarítást használok... Ezek az MM kondik nagyon furcsán vannak gyártva. Egyeseknél a kivezetésre rá van nyomva, hogy +. Ezeknél nincs, csak egy lukféle van. Én az plusznak néztem. Tévedtem... Megfordítottam a polarítást, 20 perc alatt helyreállt a világbéke.

Tehát mi történik akkor, ha fordított polaritással kezdem formálni?
(#) firstman válasza compozit hozzászólására (») Feb 8, 2025 /

Elméletileg olyankor is lebomlik az oxidréteg.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem