Fórum témák
» Több friss téma |
A baj hogy nincs itthon, és tegnapra kell
![]()
Szia,
visszatértem a projekthez. 300V egyenirányítva oké (a diódáknál mérve). C6-n a feszültség: 5,3V. A kapcsolótranzisztor nincs benne az áramkörben, kiforrasztottam.
Na arról az 5,3 V-ról nem fog elindulni az IC.
Igen, én is így olvastam a dokumentációban.
Mit érdemes megnéznem?
Én áramkorlátos külső tápegységről adnék ide 100mA max 12 V-ot. De hálózatot semmit!!!
Kikeresném mi az ami felveszi a sok áramot. (lehet az IC, vagy a trafók felé valami szivárog). Kapcsoló üzemÜdv mindenkinek!Adott egy elektomos motor li-po akku töltője, amiben a vég tranyók és az előttük lévő 1-1 smd ellenállás elfüstölt, valószínűleg mert megállt a hűtés, bár ez csak tipp, mert a hűtőventillátor előtti 7812 stabkocka is kuka volt. Ez egy úgy gondolom rezonáns vagy valami hasonló kapcsolóüzemű ketyere , egy kisebb, és egy elég combos ferrit trafóval, 60 voltos kimenettel és kb 15-20 amperral. Kicseréltem a meghajtó tranziaztorokat, egy egy 2,2 ohm 1w os smd ellenéllást a tranzisztorok előtt és egy izzóval sorba kötve indítottam, az izzó felvillan, majd kialaszik a kondik feltöltődése után, a kimeneten, nincs feszültség, viszont, ha a szekunder trafó kimeneti egyenirányítójának (kettős dióda) egyik lábát földelésre, vagy csak a labortáp negatívjára, rákötöm akár kikapcsolt állapotban, egyből elindul, az akkut is elkezdi tölteni, de ahogy leszedem róla a csipeszt egyből leáll. Elvileg minden rendben lévőnek látszik, annyi, hogy a 2,2 ohm smd ellenálások, helyett 2,7 es volt itthon, így az került bele, és sajnos a tanyók is csak teljesítményre passzolnak, mert az eredetit nem sikerült beszerezni. A tápot egy tl494 igazítja az akku igényeihez, ez is cserélve lett. Ha a multimétert feszültség mérésre kapcsolva rámérek a kimenetre, akkor is elkezd indulgatni. Ha valakinek volna ötlete mit kellene megnézni, tudna segíteni, azt nagyon megköszönném! ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2024
Tudnál fényképet küldeni a dologról, ha már kapcsolás nincsen?
Valószínűleg PWM félhidas lesz, nem rezonáns, valami visszacsatolási rendszerrel.
Szia! Nagyon köszönöm! Igazad van, szinte ugyanez.
De várj, ha 12V DC-t adok neki, akkor a transzformátor áttétele miatt az IC biztosan nem fog bekapcsolni.
Vagy milyen módon gondoltad ezt? Közvetlen az IC-nek adjak 12V-t?
Az előző két írásból kitűnik, hogy a hiba az IC környékén lehet, ezért mindenképp ott kell megkeresni a hiba okát.
Üdv. M. A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2024
Szisztok!
Csak visszatérnék a tavalyi problémámhoz.(776. oldal) Ha az adott halogén tápot egyenirányítom (első kép), aztán rákötöm a 2. képen levő szűrőt azután ráteszek 4700µF kondit működhet a dolog??? Köszönöm a segítséget!
Szerintem igen, bár lehet hogy a táp oldalról le kell forrasztani a nagy kondenzátort.
Tágegység hibaSziasztok!A csatolt kapcsolásra épülő TOP221-el vezérelt tápegységgel bajlódok. A problémája az volt, hogy a primer tekercsnél lévő VR1 és D1 diódák leolvasztották magukat a panelről. Kicseréltem mind a kettőt, valamint a TOP221-et, a 47µF-os kondenzátort is. Sajnos a problémát nem oldotta meg, bekapcsolás után azonnal felforrósodik a két dióda. A tekercsben szakadás nincs, az optocsatoló is működik és az egyéb alkatrészek is passzív méréssel jónak tűnnek. Van esetleg ötletetek, hogy mi okozhatja ezt a túlzott melegedést, merre keressem a hibát?
Szia!
TOP221-et nem látok az áramkörben csak TOP224-et. Lehet az ütött át vagy a vezérlése miatt jobban nyit mint kellene. R3, C5, D3, C4, U2 rendben vannak? Vagy TOP221-re cserélted? Az kisebb teljesítményt tud kapcsolni.
A kapcsolás nem pontosan ugyan ez, mert több szekunder köre is van, de primer oldala ugyan ez. Eredetileg is TOP221-volt benne és arra is cseréltem. Mérés szerint R3, D3, U2 rendben vannak. Opto-t kiforrasztottam, teszteltem, működik. C5 és C4 cserét még megpróbálom. Bekapcsolva nem próbáltam mérni, mert mire bármit mérnék, leolvadna a két dióda.
Az a szénné égett panel nem vezeti véletlenül az áramot?
Az a helyzet, hogy a VR1-D1 védi a top-ot, amikor az kikapcsol és a drain feszültsége felugrana 7-800... voltig is. Ezeknek kellene megölni sacc 250-300 voltnál azt a negatív feszültséget, ami hozzáadódva a tápfesz sacc 320 voltjához ( össz 600 V kb ), még nem üti át a top-ot.
Nálad ez valamiért jóval több és mivel direktben sokkal többet kell "leszedni", persze felforrnak. A panel pucolása utána a helyedben 100 volt AC környékéről indítanék, DE kivezetett D1 diódával és ha van, nem smd supressorral. A szekunderben pedig kikapnám az összes dióda egyik végét, csak a legnagyobb teljesítményű kört hagynám eredetiben. Indítás után talán lehetne méricskélni szkóppal, ha van. Ha nem tökéletes bármiért a komplett kapcsolás, megnyugtatlak: ebben a körben bizony komoly áramok folynak és ilyen kiépítéssel mindig ez fog lenni.
Köszönöm a tippeket! 130 VDC-ről el tudtam indítani úgy, hogy nem melegedett a VR1-D1. Így már tudtam rajta mérni. Azt láttam, hogy a szekunder körön nagyon ugrál a feszültség. Ezért ott is cseréltem az összes elektrolit kondenzátort. Ennek hatására tökéletesen működik a táp.
Egy mobil két tápSziasztok!Van egy mobilom, amiből kivettem az akkut, és a helyére tettem egy kapcsolóüzemű bedugós tápot. Így a merülés egyszer és mindenkorra megoldott. Ellenben a projekt része, hogy csatlakoztatok hozzá egy külső merevlemezt, ami szintén saját tápos. Méréseim szerint az akku negatívja minimum egy diódányira van a telefon testpontjától, tehát nincs közös testpont. Attól tartok hogy ha bedugom a mobil merevlemezt, akkor az ő tápja az usb-n keresztül megöl mindent amit csak talál. Szerintetek hogyan tehetném biztonságossá a dolgot? Végső elkeseredésemben használok ssd-t táp nélkül, de itt vigyorog egy 3TB-s merevlemez, jó lenne ezt használni.
A tápoknak van dedikált földelési csatlakozása a hálózati aljzathoz? Pl. egy sima telefon usb adapternek vékony csatlakozója van, s csak L és N csatlakozik a hálózathoz. Van-e kép róluk?
Kikapcsolt állapotban mekkora ellenállást mérsz az aksit helyettesítő táp (továbbá Táp1) DC kimeneti negatív pólusa, illetve külön külön L,N, esetleg föld között? Ugye a trafó galvanikusan leválasztja a szekundert a primertől, de nem tudni láthatatlanban, hogy van-e feedback, optocsatolós-e vagy a negatív pólus össze van kötve a földponttal? Ha nincs összeköttetés, "végtelen" ellenállást mutat. A hozzászólás módosítva: Hé, 22:59
Az egyiket megmértem, az szakadást mutat, a másikhoz még nem fértem hozzá, azt majd estére. Mindkettőt fotóztam.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 7:10
Szia! Egyiknek sincs földelő csatlakozója, mindkettő kettős szigetelésű, ezért nincs hol és mit mérni.
A DC negatív pontról volt szó, hogy nezzem meg a N és L-hez képest mit mutat. Megnéztem. Lényeg hogy szabad-e akkor így össze dugdosni, vagy tönkremegy valami?
Könnyű belátni azt, hogy ha galvanikus kapcsolat lenne a kimenet és a hálózati kapcsok között, akkor az már régen rossz. Természetesen párosíthatod, összekötheted a két táp egy-egy kimenetét, így közös kimeneti GND-hez jutsz.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 18:03
Ennek ellenére a tápokban márpedig VAN galvanikus kapcsolat (igaz hogy kicsi) a primer ls szekunder oldal között, ha szétszedésre kerül egy tápocska, akkor biza ott látszik a trafó mellett a kék kondicska. Mondanám hogy érintésvédelmileg elhanyagolható.
A gugli segít lefordítani: https://electronics.stackexchange.com/questions/216959/what-does-th...mps-do A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:23
Ha kondenzátor, akkor az nem "galvanikus"...hanem kapacitív kapcsolat.
![]()
Szerintem félreérted az aggodalmam (aztán lehet hogy nem).
A telefon akkuja tartalmaz egy kis elektronikát, ami így szerves egész. Erről én levettem az akkut, csak az elektronikáját hagytam meg. Az akku helyére tettem az egyes számú bedugós tápot, majd ezt az egészet adtam a telefonnak. Az eredeti akku negatív (és így most a táp negatívja) nem azonos a telefon rendszer testjével, tehát az usb testtel sem. Itt felléphet szerintem egy potenciálkülönbség, emiatt féltem a két külön bedugós táptól a telefont. Lehet hogy alaptalanul, de máskor más körülmények mellett volt már hogy két táp úgy összeveszett, hogy még a nagy megszakítót is leverték. Persze megdöglött a készülék is. szerk.: De ha azt mondjátok hogy biztonságos, nem döglik meg a cucc akkor elfogadom, számomra ez ingoványos terület. A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:30
Alaptalan a félelmed és reméltem, hogy érthető volt a korábbi gondolatmenetem. Úgy vedd a szitut, mintha két akkuról táplálnád azt a mobilt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |