Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Nos, egy kicsit nehéz volt, mert nem akar mérni az AC ampermérő. Ezért milliohmos söntöket tettem az áramkörbe, amire V mérőket raktam.
Egy 100 Ohmos ellenállást választottam a szekunder oldali terhelésnek. A primer és a szekunder 100V az középen össze van kapcsolva, de egyszerűen nincs a szimulátorban három független tekercsű trafó. A lényeg, itt van a szimuláció. A transzformátort nem lehet végtelen csatolásúvá tenni, csak 99,9%-osig. Ebből a mérési eltérés. A bemeneti feszültséget csúcsban kell megadnom, innen a 141,4V.
Még egy kéréssel fordulok.
A menetirány helyes primer tekercskiegészítésnél egyébként is tudni véltem, ott a gerjesztés csökken és ezzel a trafó teljesítménye is. Az utóbbi esetben mi történik a trafóval, főleg, ha optimumra volt eredetileg is méretezve, mit hoz ez az ellen indukció, mi történik a vasban, teljesítményben? Ugyanis lehetne játszani egy trafóval úgy is, hogy mindhárom lehetőséget megadjuk, vagyis 3 féle szekunder feszültséget tudunk létrehozni, kívánalmaknak megfelelő kiegészítő tekerccsel, méretezéssel. Köszönöm a felvilágosításaidat!
Elméletileg a vas gerjesztésének csökkentése nem befolyásolja az átvihető teljesítményt. A valóságban az a helyzet, hogy az alacsonyabb gerjesztéshez nagyobb menetszám tartozik, így vékonyabb huzalt tudunk használni. Ez növeli a rézveszteséget, azaz kesebb lesz a megengedhető áram,, ergo átvihető teljesítmény.
Akkor tulajdonképpen a másik esetben növeljük a gerjesztést... Ha variálni szeretnénk, mindkét lehetőséget használva, akkor számításba kell venni a vas nagyobb gerjesztés létrejöttével az ellen kapcsolással... Pl. alap 1T, aztán 0.9 és 1.1 a másik két esetben?
Végül is igen, azaz növeljük a gerjesztést. Az átvihető teljesítmény viszont nem úgy alakul mintha alapból magasabb gerjesztésre tekertünk volna a trafót, mert a példatrafónál maradva a 90 menet natív primer helyett 90 menet hatásos primer, és 20 menet meddő primer kerül feltekerésre. Ez igaz hogy induktív szempontból 90 menet, de Ohmikus a 110 menet. Ez a meddő 20 menet helyet is foglal, meg a primer DC ellenállását is növeli.
Trafó hőbiztosíték csereSziasztok!Az alábbi trafóban hőbiztosítékot szeretnék cserélni,mert a primer szakadt. A megbontáshoz szeretnék kérni némi segítséget,mert most csinálok először ilyet. Jó lenne, ha sikerülne megmenteni. Köszönettel: Tamás
A képek nem nagyon mondanak semmit, de több esélyes a dolog. Ha a hőbiztosíték ott van ahol értelemesen lennie kellene, a primer alatt, akkor veszett fejsze nyele, mert az egész trafót újra kell tekerni, annál még talán venni is olcsóbb egy másikat. Ha a primer-szekunder között van, akkor csak a szekundert kell letekerni és aztán majd újra tekerni. Ha meg teljesen kívül van, annak sok értelme ugyan nincs, de akkor van a legkönnyebb dolgod.
Szerintem a képen bejelölt helyen van a primer tekercs vége, amihez a hőbizti csatlakozik.
Jelölt kivezetés és az első kék kivezetett primer vezetékén mérj ellenállást, ez kb 5-10 Ohm lehet, ha ez ok, megvan a primer két kivezetése.
Szia
Összemértem a szürkével és 5.9 Ohm. A bekarikázott rész kibujtattam és összeforrasztottam a levágott kékkel, zsugorcsővel szigetelem,és kiöntöm ragasztó pisztollyal körülötte. Köszönöm a segítséget! |
Bejelentkezés
Hirdetés |