Fórum témák
» Több friss téma |
Ha két gép közé való, akkor ez valami más dolog lesz, nem tiszta usb hoszabbító kábel. Szerintem ez valami usb-ethernet-usb megoldás, hogy két gép tudjon kommunikálni. Mit írnak róla vaterán? Kép alapján nekem úgy tűnik, hogy azonos csatlakozó van mindkét végén, akkor pedig nem hoszabbító.
Szia
Ez ezt tudja,de inkább vegyélBővebben: Link
Ennyiért nem hiszem hogy csinálsz Bővebben: Link
A mai nap a műhelyembe húztam USB kábelt Kb 10 méteren egy WIFI kártyának. A gép saját 5V-járól nem működött,épphogy pislákolt valamit. A feszültségcsökkenés a vezeték nagy fajlagos ellenállásának köszönhető. Ekkor gondoltam,mi lenne,ha külső tápról járatnám? Kezembe vettem egy LM7805-öst,és a gép 5V-os ágát is rajtahagyva a kártyán,megküldtem még egy külső 5V-os táppal és vallááá,most épp ide írok.
![]()
Hát igen, a feszültség esik le, viszont egy kis utánajárással rájöttem, hogy egy usb hub kell csak és így akár 10 métert is el lehet érni. Kipróbáltam a hubommal és működött, pedig nem használtam külső tápot.
15m aktív USB kábelÜdv!Eléggé régi ez a topic, hátha van azóta ésszerű megoldás (esetleg van hozzá itthon alkatrészem) ezért kérdezem most én is... Szeretnék egy 15m-es USB kábelt passzív hubbal, melyről egy egér, egy billentyűzet és egy kontroller működne. Cat5e kábelem van, ezt szeretném felhasználni. Mit javasoltok, hogyan tudom ´aktívvá tenni' a kábelt? Nem tudom lehet-e külön USB erősítőt kapni, esetleg tudok-e itthon készíteni, vagy mindenképp jobb ha veszek egy aktív kábelt? A válaszokat előre is köszönöm! Szép napot mindenkinek!
Hello! Ugye láttad, hogy ilyet nem nagyon csinált senki...inkább készen megvették: Bővebben: Link
Nekem is van 5 méteres, de nem verem szét, hogy megtudjam, mi van benne...de bizonyára cél IC. A hozzászólás módosítva: 9:53
Én csak kipróbálnám, aztán vagy megy, vagy nem. A Cat5e kábel egy érpárját használhatod az USB adatvonalának, a többit meg 2 felé osztva a tápnak, és a földnek.
Az egér, meg a billentyű simán elmegy az alap USB 12Mbites sebességén, és lehet hogy azt nem csillapítja annyira a Cat kábel. Meg a kontrollernek is lehet hogy elég. Azt nem tudom, hogy ha csak USB2 van, az hogy fog viselkedni. Egy próbát megér, hiszen a Cat5e elmegy gigabitig is. A hozzászólás módosítva: 10:22
"Cat5e elmegy gigabitig is" - Mind a négy csavart érpárt használva, szimmetrikus meghajtással.
Az adatvonal lehet, hogy elmegy a szimmetrikus jelvezetéken (1 csavart érpár legyen a 2 adat pin) "passzívan", próba cseresznye. 5-6m-es hosszabbítókat csináltam én is, a táp ágakat tripla vezetékkel, vonalkód olvasókhoz kellett. 15m-en szerintem táp problémád is lesz, amit megpróbálhatsz úgy orvosolni, hogy helyben a billentyűzethez, egérhez raksz egy 5V-os tápot, és a test pontokat összekötöd...a +5V-ot nem!
A hozzászólás módosítva: 11:04
Ez igaz, ráadásul full duplex módban, míg az USB half duplex, viszont az USB is szimmetrikus differenciális jellel dolgozik, a csavart érpár meg még előnyös is lesz számára.
Egy próbát mindenképpen megér szerintem, aztán maximum nem jön be.
A lan kábeleknek 8 ere van, ha kettőn elmegy a szimmetrikus jel, a maradék haton ha hármasával párhuzamosan kötjük, talán nem esik annyi feszkó, hogy gondot okozzon.
Nem tudom mennyit eszik egy egér, egy billentyű, meg a kontroller, de talán elég nekik.
Köszi a segítségeket, reméltem, hogy tizenpár év alatt valaki talált már megoldást erre de ahogy a neten nézem, egyáltalán nem találtam konkrét leírást.
Egyébként kipróbáltam, először 2-2db USB-t forrasztottam be 1-1 érrel, de hiába dugtam rá egy SD kártyaolvasót, egyáltalán nem érzékelte. Majd megpróbáltam 1-1 USB-t dupla érrel, de így sajnos 'ismeretlen USB eszköz' üzenet fogad. Előtte két sima USB hosszabbítóval toldva működött, összesen kb 8m (egy 3m-es passzív gyári és egy általam kreált kb. 5m-es Cat5 kábel) Pont az a 'cél IC' érdekelne. ![]() Úgy látom, nem úszom meg, vennem kell egyet.
Az adatjelhez nem kell duplázni, ott nem igazán folyik áram. Ott a csillapítás, illesztetlenség lehet inkább gond, azzal passzívan nem sokat tudsz csinálni. A tápnál kell triplázni a maradék erekkel, vagy külső táp, ahogy írtam.
Köszi, tehát ha az adatot is dupla kábelen viszem az ront a helyzeten? Erre gondoltál a 'csillapítás, illesztetlenség' alatt?
Ha a kábel végére adok neki 5V-ot, a visszafolyó áram nem tehet kárt a PC-ben? Bocs a bagatel kérdésekért de nem igazán értem, hogy akkor mitől lesz aktív egy USB kábel ha nincs külön tápja? Idézet: „Ha a kábel végére adok neki 5V-ot, a visszafolyó áram nem tehet kárt a PC-ben?” Kiemelés tőlem... ![]() A hozzászólás módosítva: 12:26
Hmmm... értsem úgy, hogy mondjuk a PC felőli oldalon egyáltalán nem kötöm be az 5V-ot, hanem a másik végére teszem a tápot? A GND meg evidens, hogy mindét oldalon be van kötve.
Egyébként az adat jel nem gyengül 15 méteren? Esetleg néha lecsatlakozhat vagy néha laggolhat?
Igen, sajnos láttam, ezért jöttem ide kérdezni, hátha. Megveszem ha kell de ha tudnék csinálni jobban örülnék, mivel kábelem, csatlakozóm, és sok féle elektronikai alkatrészem van ergo így 0 Ft költséggel járna.
A helyedben én sem szedném szét... Viszont ha veszek, én lehet szétszedem kíváncsiságból. ![]() Meg az a bajom, hogy van aktív kábel ebay-en párezerér' meg tizenezerér' is de nem tudom az olcsóbb mennyire megbízható.
Igen. Így kizárod a tápfesz túlzott esését a 15m-es kábelen. Az adatnak egy érpár elég.
De számos más okból sem biztos, hogy jó lesz, próbálni kell. A +5VDC valami szabályzott táp legyen, ne sima trafós, hacsak nincs rajta stabilizátor. Olyan terhelhetősége legyen, hogy táplálni kívánt eszközöket elbírja. Érdemes egyszerre egy eszközt próbálni. Elvileg 3 adatvonalat át tudsz vinni egy kábelen... A hozzászólás módosítva: 13:38
Itt a srác egy 7m-est csinál a tápvonal triplázós megoldással, az adat egy csavart érpáron megy.
Sok videó van fenn, ahol pont az árpárokat csavarják össze és az így kapott 4 vezetékra kötik az USB-t...lehet... ![]() Egy helyen írják, hogy az illesztetlenség és az ebből adódó időzítés problémák lehetnek a bajok forrásai. Az USB szabvány 90Ω, az UTP 100Ω hullámimpedanciájú a szabvány szerint. A hozzászólás módosítva: 13:55
Hú de köszi. Kipróbálom először úgy, hogy a PC oldalon egy USB (5V nélkül), a túloldalon meg a passzív HUB kapna 5V-ot (ilyesmi van itthon, meg 12V-os adapter). Ha nem megy akkor 3 db USB csati megy a PC-be, hogy teljesen külön legyen az adat (a közös GND mindegyikbe, 5V egyikbe se).
Dupla érrel működik nekem is az 5m-es mégha egy 3m-esbe dugom is. (össz 8m)
Ahogy az aktív kábeleket néztem, több esetben láttam, hogy 10m-ig csak a végén van elektronika de a 15 és 20 méteres kábeleknél kb félúton is van egy 'bumszli'.
A bumszliban van az elektronika, "jelismétlő".
Ha helyben tápolva nem megy, de amúgy nincs elkötés, akkor felejtős, mert az adatátvitel sérül 15m Cat5e csavart érpáron, nem erre van. A hozzászólás módosítva: 14:44
Igen, tudom, csak azért írtam mert ezek szerint 10m fölött már nem elég egy jelerősítő. Viszont még mindig nem értem, hogy hogy tud működni ha csak a végén van repeater. Tehát ha az adat jele is gyengül, hogy erősíti vissza veszteség nélkül a tápot is meg az adatjelet is... külön táp nélkül... érdekes.
![]()
Csak agyalok ha már felvetetted, de egyáltalán nem tűnik lehetetlennek! Van négy vezetéked, ebből kettő nyugiban van, azon csak dc van. Egyik a test, másik az 5V. Azok viszonylag kis csillapítással tudnak messzire menni, de mindenképpen könnyebben mint az adatvonalak, amik fel-le ugrálnak nagy sebességgel. Hosszú távon a szórt kapacitások már eléggé lerontják őket, olyannyira hogy szabvány szerint nem értelmezhetőek. Na itt jön az elektronika, aki a maradék dc segítségével visszanyomorítja őket olyan formába amit már a szabvány is elfogad. Ráadásul ha speciálisan erre szolgál a kábel, akkor a tápvonal lehet erősebb is mint az adat, hogy minél boldogabban menjen végig rajta a dc. Gondolom én.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |