Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 12V-os hálózat otthonra

Témaindító: wg_kezdo, idő: Júl 24, 2008
Lapozás: OK   1 / 2
(#) wg_kezdo hozzászólása Júl 24, 2008 /

Ahogy a téma címe is mutatja egy 12V-os hálózatot szeretnék a jelenlegi 220V-os mellé.
Valószínűleg egy villanyszerelő készítené el, de szeretnék összegyűjteni pár dolgot, hogy ne legyen problémás a rendszer.

A tervem a következő:
A padláson lenne egy 12V-os akku (80Ah-s) ezt gégecsöveken levezetném új konnektorokba. A konnektoroknak még keresek valami olyat, hogy nehogy probléma legyen pl egy esetleges összecserélés.
Ezen kívül néhány lámpához is le lenne vezetve ahol LED-es lámpákat szeretnék használni.
Mivel most fogják szétverni a lakásunkat illetve a födém az gipszkarton+sár és vályogházról van szó a kialakítás nem gond.
A kérdés csak az, hogy mennyire bírja el az akksi mondjuk a 40-50m vezetéket, milyen vezetéket kéne használni. Mehet-e esetleg egy gégecsőben a 220-al, mire kell még figyelni stb...Gondolom biztosíték sem lenne rossz.

Meghajtani valszeg csak LED-es lámpákat illetve kisebb áramköröket fogok vele AVR+LCD és hasonlók.
Amitől kicsit tartok, hogy elég nagy áramot venne fel gondolom mivel ha mondjuk összesen 120W-ot kéne fogyasztani akkor az ha jól számolom 10A áramot jelent.

Tervben van még egy ablaknyitó rendszer is ami az ablakokat nyitná, de még nem tudtam utánanézni, hogy erre elég lenne-e a 12V vagy inkább úgy oldjam meg, hogy 12V-os szabályzó áramkör és ez egy relén kapcsolgatná a motort ami a rendes 220-ról jönne.

Sajnos nincs még elég tapasztalatom a fentiekhez viszont a lakást most fogják szétverni ezért is kérem a segítségeteket, hogy életképes-e az ötlet stb...

(Keresgettem a fórumon részleteket találtam, de kifejezetten ilyen témát még nem)
(#) ferci válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Ne az akku "teherbírását" nézd, hanem a vezeték keresztmetszetét.. x ampernél mennyi esik, tehát lent hány volt marad, 2x kábelhossz esetén.
(#) levii válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Csak egy kérdés miért akarsz akksit használni?
Miért nem jó egy trafó?
(#) Szabi91 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Biztosíték mindenképp kell.
Az akkumlátort mivel szeretnéd tölteni?
Levi:
Szerintem napelemmel szeretné tölteni.
(#) zolee1209 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

A 12V-os hálózat kerüljön másik csőrendszerbe biztonsági okok miatt! Keresztmetszetnél szerintem legalább 2,5mm2-es sodrott vezetéket használj, de szükség lehet nagyobbra is a felvett teljesítmény függvényében, ennek utána kell számolni! Egy tipp a csatlakozásra: vagy veszel földeletlen 220-as aljzatokat és ehhez dugvillát, (törpefeszültség lévén nem szükséges külön földelni) vagy pedig vannak törpefeszültségű dugvillás csatlakozók is, de ilyenből nem láttam még szerelvénydobozba építhetőt, csak "falon kívülit". (mert azokat többnyire lemez előlapra szerelik)
(#) 925 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Az akkut nem tanácsolom hogy a padlásra tegyed, nyáron nagyon meleg van a padláson, télen meg nagyon hideg, az akkuk nem szeretik a nagy hőmérsékeltkülömbséget! sokkal hamarabb tönkremennek. A vezetéknél meg kell nézni hány méterre akarod vinni, hány amper van max a vezetéken, elég jelentős feszültségesés lehet ha messzire viszed, és nagy a terhelés. Ha egy átlag családiházba viszed, és valóban max 10A fogyaszás van akkor 2,5CUz vezeték elég neked, a lényeg hogy biztosítékt tegyél a vezetékbe, nehogy egy zárlatkor tűz legyen, esetleg több biztit is tehetsz és így külön is választhatod (Pl. szobákat.). A szereléstechnikánál célszerű másik védőcsőve vinni a 12V-os hálózatot.
(#) wg_kezdo hozzászólása Júl 24, 2008 /

Akkor padlás kilőve, ott csak a vezetékek mennek, marad az "éléskamra" az kb mindig 15-20 fokos.
Ez pont a ház közepén van innen mindkét irányba 20m vezeték lesz.
Biztosítékot valszeg úgy oldaom akkor meg, hogy lesz két részre osztom egyiken a világítás a másikon pedig a többi amihez esetleg több áram kell.
Jó, hogy mondtátok én is külön gégecsőre gondoltam, de mondom megkérdem . Így akkor vésetek külön csöveket mindenhova ahova kell.

Az akku-t innen-is onnan-is akarom tölteni vagyis lesz majd napelem, szélgenerátor meg hasonló ezt előre nem tudnám megmondani sőt azon is gondolkodom, hogy később végszükség esetén egy átkopcsolót is csinálnék(tatnék) a hálózatra, ha minden csődöt mond (mint pl most, se nap se szél csak eső).

Ezen kívül számítok arra, hogy pár éven belül jelentősen javulhatnak az akksik és hát ahogy írtam most verik szét a lakást most kell döntenem.

Azt sem tudom pontosan, hogy ezek a nagy fényerejű ledek mennyi áramot esznek. Ezek főleg hangulatvilágításra és helyi megvilágításra lennének.

Nekem van itthon pár darab nagyfényerejű SMD LED-em.
Ezeknek 3.8V a nyitófeszültsége, 30mA-t fogyasztanak.
A normál 5mm-es nagyfényerejű LED is ennyi áramot fogyaszt.
(#) wg_kezdo válasza Szabi91 hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Akkor ezeket csak párhuzamosan érdemes kötni, ha jól sejtem mondjuk 10 darabot sorban el sem bír.
(valahol azt olvastam, hogy nem valami jó párhuzamosan kötni a ledeket).

Ilyen többledes lámpából lenne jó pár darab, az itteni segédprogrammal 10db párhuzamos kapcsolásra 2,46W-ot adott ki, ennél többet biztos nem kötök egy lámpába mivel ezek főleg ékszakai amolyan irányfények lennének, hogy ne a 100W-os égő égjen mikor felmegyek valamiért.

A helyedben úgy csinálnám hogy:
Keresnék egy boltot ahol jó áron lehet LED-eket venni, kiválasztanám, hogy melyikből akarok és vennék belőle kb 30db-ot, kipróbálnám például, hogy mi van ha 3 vagy 4 db-ot kötök sorba.
Szerintem hülyeség, ha akarod sorba, ha akarod párhuzamosan kötöd. Én mindensetre biztos, hogy sorba kötném, elvileg ha 4-et sorbakötsz akkor kaphat 12V feszültséget közvetlen az akkumlátorból.

Napelemhez találtál már töltő áramkört?
Ha szükséged van rá, tudok küldeni egy teljesen automatikusat, 20A-es napelemig jó, azaz maximum 200Ah-s akkumlátort tölthetsz vele. De szintén jó szélgenerátorhoz is.
(#) Szabolcs1 hozzászólása Júl 24, 2008 /

csak elmondom hogy 220-as lámpábais van amd led 9-vagy 11 db az nem tudom és alig fogyaszt 2-3w-ot.az igaz hogy még a mai napig k.drága. ja az aplakmyito is átlagba 220-ra gyártják
(#) ferci válasza Szabi91 hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Ha már (megint..) a ledeknál tartunk, a pl. 4x3,8V/led az = 15,2 volt... ledet nem szokás előtét nélkül használni. Max 3 elmegy ezekből sorban+kis ellenállás..
(#) EcoPityu válasza ferci hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Majdnem igazad van, a piaci 3 elemes /4,5v/ zseblámpákban, válogatott fehér, nagyfényerejű ledek vannak.Előtét ellenállás nélkül, bár a turpisság, hogy az ő előtét ellenállásuk az elemek/AAA/ belső ellenállása. Multkor vettem egyet 3db kommersz/noname/ elem, lámpatest jókis alamónium, 11db 5mm-es led!, 600, azaz haccá forintért.
Elem nélkül ideadta volna 400-ért is.
Az a nem normális, aki boltban veszi a ledet egyesével!
Nálunk 130Ft körül mérnek egyet, így 36-ra jött ki 1 db!
(#) EcoPityu válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Ha már kompatibilizálni akarsz a 12v-os dolgokra, és vályogház, akkor én szivargyujtó csatikat tennék mindenhova, nem drága, és minden autós eszköz bedugható. Régebben én is gondolkoztam ilyenekben, mert Faterom kerti vityillójába gondoltunk elektromosítást, akkor még 2db 100Ah-s akksiról, transzverterrel, olcsó kompakt fénycsővel, de oly drága volt akkor a napelem, és a trabant generátoros szélerőmü is kudarcba fulladt, ezért inkább éjszaka nem lézengünk ott.
(#) ferci válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Hát ja... mindjárt meg is adtad a választ, ott úgy van méretezve... de itt 12 voltos 80 amperórás akku a forrás. Nagy különbség.... plusz még ha éppen töltődik is...
(#) wg_kezdo válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

A szivargyújtónak utána nézek, hogy hogyan tudom gyerekbiztossá és kis helyigényűvé tenni.

A led beszerzés sajnos nem könnyű. Ha az ember új egy megyében és új egy szakterületen akkor sajnos kénytelen azzal az infóval beérnie ami van vagyis net, boltok stb...
(#) wg_kezdo válasza Szabi91 hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

A fényhatások miatt van ahol szükséges 5-10 darab bekötése így ott kénytelen leszek párhuzamosan kötni őket, de lehet, hogy tükörrel megoldom az elegánsabb is.
Pl képkeret világítás, fényjáték a gyerekszobába meg hasonlók. (a gyerekek ilyen téren nagyon szőrszálhasogató megrendelők)

A napelemnél még várok a "csodára", hogy ne legyen ennyire drága egyenlőre csak simán hálózatról tölteném annyira kevés dolog lesz rákötve és keveset fogjuk használni az elején, hogy szerintem egy 80Ah-s akku 2-3 hétig is kitart. Nem gazdaságos, de tesztnek jó lesz pár hónapig.
(#) cln hozzászólása Júl 24, 2008 /

Mivel autóakksiról és 12 V -ról van szó, érdemes a biztosítékok, csatlakozók, vezetékek, aljzatok témakörben egy szgk áramköri megoldásaiban szétnézni. Ráadásul nagy az esély rá hogy ilyen autóspecifikus eszközök is használatba fognak kerülni, és akkor a szabványos cuccok beszerelése miatt csupa öröm lesz az élet amikor minden klappolni fog.
(#) wg_kezdo válasza cln hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Hogy én mekkora ... vagyok tényleg.
Annyira villanyszerelő oldalról közelítettem meg a dolgot, hogy el is felejtettem ez autóakku vagyis ami a kocsiba jó az ide is jó lesz.
Fel is veszem a kapcsolatot egy ampertolvajjal .
Köszi a tippet.
(#) pzsolesz válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Nagyon tetszik a téma amit nyitottál..

Talán pár ötletet merithetsz azakkutöltéshez ingyenenergia.hu -rol...

Talán ha jobban elgondolkodik az ember szinte majdnem mindent meg lehetne oldani 12 voltos hálózattal....
Pl, ha asztali gép helyett laptopot használ. amihez simán lehet szivargyujtos töltöt kapni. Laptophoz simán van USB s tv kártya, 1 uttal a tv problémáját is megoldotta az ember

A világitással egyértelmüen rengeteget lehet spórolni

Max a konyha az ami kihagyhatatlan a hütőgépek, konyhai gépek mijatt. Na de majd feltalálják a szivargyujtos habverőt akkor arrol is el lehet majd gondolkodni
(#) pzsolesz válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Ingyen energiárol ITT iz
(#) dexter00000 hozzászólása Júl 30, 2008 /

Sziasztok.

Valamennyire mozgok ebben a szakmában én is, és csak egy-két ötletet mondanék.
Ha autóakksit akarsz használni, ott arra kell figyelni, hogy viszonylag feltöltött állapotban legyen mindig (szakkönyv írja, hogy 60%-os töltöttség alatt fokozottabb a szulfátosodás). Ahol várhatóan nagyobb áramot akarsz kivenni az aljzatból, oda nem árt 4mm2-es drótot húzni a feszültségesés miatt, ha az 10m-nél hosszabb(ez tapasztalat). A LED-es lámpa probléma 3db LED és 75 Ohm-os ellenállás sorba kapcsolása. Ezeket lehet párhuzamosítani(itt a 3.8V 30mA-ossal számoltam).
Ja, és autóakksit éléskamrába ne tegyél, mert a kénsav gőze mindent meg fog marni, főleg amiben fehérje is van(magyarul kaja).

De egyébként nem elveszett ötlet, én is agyalok a kialakításán, ezeket a szempontokat figyelembe véve.
(#) svebis.zoltan válasza dexter00000 hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

üdv! az autó akku nem jó ijen célra! az autóban mint egy pufferként müködik nem birná sokáig a napelemes töltögetést,vannak direkt erre a célra kifejlesztett akkuk pl:rokkant kocsiba való,.elektromos autóba,stb az ipari méretü akkukban mint pl az elektromos targonca ugy töltik az akkukat hogy a cellákba levegöt pumpálnak igy keringetik az elektrolitot igy nagyobb árrammal és elöbb fel lehet tölteni öket
(#) wg_kezdo válasza svebis.zoltan hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Néztem én is ilyen "speciális" akkukat, de mindegyik rohadt drága.
Miért nem jó az autó akku?
Pl a www.napelem.hu alatt is találtam, de olyan drágák, hogy önmagukban elviszik az összes pénzt.
(#) dexter00000 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

A szakkönyv azt írja, hogy az autókban használt akkumulátorok un.: indítóakkumulátorok. Ez azt jelenti, hogy nagy áramleadásra képesek 260A-300A 30másodpercig, viszont a kivett energiát azonnal vissza kell tölteni. Ez azért van, mert az akkulemezek vastagok a nagy áram miatt, tehát a felületük viszonylag kicsi. Mint említettem 60%-os töltöttség alatt szulfátosodnak a lemezek. Na a kis felület hamar szulfátosodik.
Használhatsz autóakksit, mert ki lehet abból venni kis áramot is, csak az a lényeg, hogy 60%-os töltöttsége legyen meg. Azaz hálózati töltőt kell használnod, ami min 60%-on tartja az akksit. Aztán a maradék 40%-ot meg feltölti a napelem, ha süt a nap, vagy a szélkerék ha fúj a szél. Természetesen ha az akku mondjuk 80%-on áll, akkor a hálózati töltő nem tölt.
Szebben kifejezve egy 100Ah-s akksiból csak 40Ah-t használhatsz ki a megújuló energia tárolására.
A szulfátosodás ellen is van megoldás akku aktivátor vagy desulfator néven. Csak 5000 forint állítólag. Neten van 1000 belőle.
(#) wg_kezdo válasza dexter00000 hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Engem még az akkuk élettartama érdekel mivel az határozza meg, hogy van-e értelme.
Ha 5 év múlva ki kell dobni az akksit akkor kevésbé éri meg, mintha 10 évig működik.
Az egyik fő szempont a környezetvédelem is így.
(#) Action2K válasza wg_kezdo hozzászólására (») Aug 18, 2008 /

Szia!

Nemtudom, hogy dolgozol-e még ezen a projecten, de:

1. az akuk élettartama sajna kb. 5 év, akár savas, akár zselésről van szó, persze függ az igénybevételtől is.

2. a szívargyújtós megoldás nem rossz ötlet, de én sokszor tapasztaltam, hogy még egy egyszerű mobiltelcsi töltő is hamar kiesik, vagy csak nem érintkezik. Szóval elég instabil ez hosszú távon.
Én mindenképpen valamilyen tuchel ( KÉP) csatlakozóban gondolkodnék. Manapság ezek már nem olyan használatosak, hogy véletlenül beledugj hangcuccot. Ami még ezen típusok mellett szól, jóval olcsobbak a szivargyújtós cuccoknál.

3. Az összen ilyen "alternatív" megoldásoknál nehész mejgósolni, hogy mi, hogy fog megérni-megtérülni.

Én is mostanában újjítom fel a lakásunkat, s terben van az ilyen megoldás is. Bár én nem a 12V-os rendszerre élezem ki a hangsúlyt, hanem a méregdrága "inteligens ház" technológiájának az átültetése, házilag, jóval kisseb beruházási költségekből való megvalósitásába.
(még az sem kizárt, hogy ha elkészültem vele, publikálom itt. akár a ki mit épített rovatban)
(#) wg_kezdo válasza Action2K hozzászólására (») Aug 18, 2008 /

Szia!

Foglalkozom a projectel hál' istennek az ablakok késnek így van időm tervezgetni az itt elhangzottak alapján.
(#) elektroger válasza Action2K hozzászólására (») Aug 18, 2008 /

"Én mindenképpen valamilyen tuchel ( KÉP) csatlakozóban gondolkodnék."

Nagy áramoknál, szerintem ez nem a legszerencsésebb választás.
(#) Action2K válasza elektroger hozzászólására (») Aug 18, 2008 /

Persze, természetes!

De nem is porszívót akarunk erről üzemeltetni (bár az autós kis porszívó szerinttem simán menne).

1-2A-es terhelést simán bírnia kell.

A mellékelt képen egy lehetséges megvalósítást ábrázolok. Van benne fő és al biztosítékok.
Sőtt, extraként még egy visszajelző LED is, amely, a kiégett biztosítéknál jelez (ha valamilyen fogyasztót bedugtunk).

Feltételezve, hogy itt LED-es lámpák, mobiltelefon vagy valamilyen aksitöltők (fényképezőgép), mini (7-8 czol) LCD tv vagy digitális képkeret lessz a várható legnagyobb fogyasztó, akkor a konektoronkénti max 2A teherbírásra, ez bőven jó.

Most jut eszembe:
Az is jó megoldás, és akkor a kompatibilitás is megoldott, hogy az autós szabványú dolgokhoz a szívargyújtós aljzattal szerelni a dobozt, míg a LED lámpákhoz elég az olcsóbb tuchel (DIN) aljzat is.

12V.gif

Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem