Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Azért ez a bél dolog szerintem nem úgy van, hogy a levágott állat beléből egy darab és kész. Közte azért történik valószínűleg sózás, vagy füstölés, vagy még valamilyen kezelés, valami ami meggátolja, hogy elrohadjon...
Fű körNem gabonakör de majdnem. Akkor most ufók voltak?![]()
Gomba.
A gombák különleges, csoportos megjelenési formája a boszorkánygyűr...ezzük. Boszorkánykör (gomba) A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2025
Nem lehet hogy ("eredeti") szőke női hajszál ? Régen a páratartalom mérőkhöz azt használtak .
Tényleg lehetett ez is, de akár hajszál is. Mindenki más mond.
![]() Idézve erről az oldalról: Idézet: „Aki a 70-es években volt gyerek az biztosan ismeri ezt a nagyszerű találmányt, ahol jó idő esetén egy hölgy, míg rossz idő esetén egy férfi jelent meg a ház ajtajában. A meglepően pontos előrejelző a higroszkópos anyagok tulajdonságait kihasználva működött. Egy gyapjú szál van elhelyezve benne a függőleges tengelyen, ami egy rugó ellenében dolgozik. A szál szárazabb levegőnél megfeszült és elmozdult, ezzel megjelent az ajtóban a hölgy. Ha párásabb volt a levegő, akkor a szál meglazulásával a rugó a férfit mozgatta az ajtó irányába.” Google összefoglaló: Idézet: „Az eszköz belsejében található mechanizmus általában haj- vagy fémrugókat használ, amelyek reagálnak a levegő nedvességtartalmának változásaira. A hőmérséklet és páratartalom változásának hatására a házikó figurái elmozdulnak, jelezve ezzel az időjárási körülményeket.” AI-t megkérdezve: Idézet: „A figurákat egy különleges száraz növényi rostokból (általában állati eredetű bélhúrból) készült csavarodó szál mozgatja, amely érzékeny a levegő nedvességtartalmára.” ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2025
Okosora és a okostelefinEgy nagyon érdekes, de bosszanto dolog történt. Pár éve a nejem karácsonyra egy okos orát kapott a telefonjához. A kezdeti bizonytalanság után annyira megszokta, hogy már mozdulni sem tudott nélkülük. Nemregen sajnos a Huawei telefont cserélni kellett, mert már az op. rendszere nem volt kompatibilis egyik másik appal, igy kapott egy szintén androidos uj telefont. ( Nem Huaweit) A legnagyobb meglepetésére az uj telefon nem kompatibilis az orával, de annyira nem, hogy még az idöt sem lehet az okosorán beállitani.Azaz használhatatlanná vált. De sajnos ugyanez történt a kameráimmal is, az Appot ugyan le lehet tölteni a uj telefon össze is kapcsolodik WLANon a kamerával, csak nem látni a képet és nem lehet a telefonrol kezelni a kamerát. Sajnos nincs sem upgrade, sem egyebb mod ujra üzemképessé tenni a rendszert. Az ember ilyen kamerákat meg nem vásárol évente, ráadásul olyanok ma már nem is léteznek, ami helyettesitené a régieket. Mi ez ha nem tervezett elektronikus hulladék produkcio?
A Huawei óra, másik telefon problémába én is belefutottam. Úgy emlékszem hogy telepíteni kell a Huawei Egészség alkalmazást, és utána kommunikál a telefon az órával. Samsung teló volt ha jól emlékszem.
Lányok az űrben, másodszorBakancs lista része lenne nálam is, csak a költségvetésem szűkösebb...Uj trendekA legujabb agymenés a nagyvilágban. Egy drága berendezéshez, korábban sok oldalas dokumentáciot kapott az ember.Manapság: egy QR kodot, ami bemutat egy kapcsolási rajzot, ami nagyobb mint egy A3 papirlap meg egy 2 ( kettö) oldalas leirást ( kb ovodás szinten), hogy milyen szinü drotot a csatlakozo melyik lyukába kell kötni ( van vagy 20). A telefonon természetesen semmit nem tudsz kezdeni a hatalmas kapcsolási rajzzal, a müködési elvröl egy szo sincs a leirásban, igy csak abban bizhatsz, hogy jo lyukakba a jo szinü drotokal nyomtad. És ehhez még van pofája valamelyik hatoságnak valamilyen kvalifikáciot elöirni, hogy ki dughatja a drotokat a lyukakba. ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2025
A jó öreg papír.
![]()
Nem biztos. Amennyit a szerverek fogyasztanak, ki tudja mennyi fa energiájával egyenlő...
Ma összevesztem az AI-val. Van egy 961-X11 záram. arra lettem volna kíváncsi, vajon van e más zártípus, amihez jó a kulcs formája, és lehet kulcshoz zárat rendelni.
Az AI-nak masszív álláspontja volt, hogy "Az X11 kulcs egy egyszerűbb, lapos kulcs, amit főleg postaládákhoz, társasházi kapukhoz és műszaki szekrényekhez használnak." olyannyira, hogy a záram neve ELZETT 961 X11/00 30x30 MN zárbetét (cikkszám: 151001961N5K0) sem győzte meg az ellenkezőjéről. AI válasza : Ez egy ELZETT gyártmányú, 30/30 mm-es méretű, kétoldalas cilinderzárbetét, amit a leírás alapján a következő jellemzőkkel láttak el: ✅ Jellemzők: Cilinderzárbetét (standard hengerzár, pl. bejárati ajtóba) Fúrásvédelemmel ellátott – tehát biztonságosabb, mint egy alapzár 5 kulcs tartozik hozzá Az "X11" megnevezés ellenére NEM klasszikus X11 kulcs, hanem saját fúrt kulcsos rendszer Ez után az AI javaslata: "Sajnos nem tudok mutatni konkrét kulcsképet itt a felületen, de beírhatod pl. a Google-be, hogy: 961-X11 kulcs képek" Mondanom sem kell, erre a keresésre csak az én kulcsom képe szerepel az első találati oldalon. Ami legjobban tetszett, a kép másolás beillesztés előtte működött, de a fentebbi keresés képeit nem lehetett beilleszteni.
Nekem az a tapasztalatom, hogy amíg általános témában beszélgetek vele addig zseniális (a chatgpt), de ahogy egyre speciáliabb témákba megyek úgy gyengül a minőség. Mondjuk a működéséből kifolyólag pont ez a várható működés, de ugye emberek vagyunk, magunkból indulunk ki. Én egyszer kiszamoltattam vele hogy 1kg hasznos teherhez mennyi He gázra lenne szükség, és épített nekem egy zeppelint. Azzal együtt hogy hol a legolcsóbb a gáz.
![]()
Én most azzal játszok, hogy kipróbálom milyen a "vibe programming", azaz vele íratok meg egy programot. Nem mondom, elég sok nehézségen kell túljutni mire használható eredmény jön ki belőle. A kegyetlen, amikor már azt hiszed, hogy kész az alap, minden sínen van, erre teljesen átírja az egészet és figyelmeztetned kell rá, hogy a nyelvet is elrontja, mert túl új kifejezést használna, amit a régi verzió még nem ismer. Vagy éppen az átírástól egyszerűen csak nem fordul le többet a kód és javíthatod ki. Vagy éppen csak visszatér egy korábbi változathoz. Vagy csak tök más lépést szeretne elkészíteni, mint amit kérsz tőle - ez a legdurvább, ilyenkor beragad neki a lemez és nem is hajlandó visszatérni a kért problémára, csak a saját hülyeségét szajkózza.
Azért lehet vele haladni, meg tényleg pár dologban kényelmes használni, de nem egyszerű ![]() Szénszál GFKEgy ujabb csapás a modern iparra. Eddig mindenkit arra kényszeritettek, hogy minél hatásosabb legyen az energia felhasználás - mert az nincs. Ennek az egyik jellemzöje a közlekedésben a mozgatando jármüvek tömege, ami elsösorban az E-autokban meg a repülögépekben lett kritikus tényezö. Igy szinte ma már minden autoban rengeteg szénszálas (GFK) alkatrészt használnak, söt a Boeing Dreamliner repülögépnek a szárnyai is ilyen anyagokbol vannak.Nos most valamilyen félmüvelt EU bürokrata elé került egy statisztika amiböl kiderül, hogy a GFK anyagok gyártása nagyon CO2 igényes, söt a ujrahasznositásuk nagyon veszélyes, mert azbeszthez hasonlo por keletkezik az örlésük alatt ( más technologia nincs). Erre kidolgozott egy törvényjavaslatot, ami 2029-töl betiltaná a pehelykönnyü anyag használatát. Az autoipar 4 éves átállási idöt kapna. A törvényt már most rágják az EU parlament képviselöi. Az ipar meg fuldoklik, mert nincs jelenleg semmilyen alternativa ami könnyebb olcsobb lenne és ugyanolyan jellemzökkel rendelkezne mint GFK. Ez betenne nemcsak a auto- meg a repülögépgyártásnak, de az elektronikának meg az ürkutatásnak is. Hiszen mindenütt a szerkezet tömege jelentös szerepet játszik. A törvény szerint talán megsporolnának pár % CO2, de a többletfogyasztással, nehezebb jármüvekkel a megsporolt CO2 többszörösét füstölnék el. A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2025
Már szerintem itt a fórumon is mondtam többször, hogy a "mesterséges intelligencia" nem tud semmit és teljes tévút kereső helyett tőle kérdezni dolgokat. A ChatGPT és társai egyszerűen ember által írt szöveghez hasonló választ próbál generálni. Jó esetben a "mennyi kettő meg kettő" kérdésre tud válaszolni, mert az óriási training datasetben sokszor szerepel valamilyen formában, hogy "kettő meg kettő az négy", de pláne speciálisabb témában sületlenséget is pont ugyanolyan simán állít elő.
Összeveszni vele meg pláne annyi értelme van, mint a borsófőzelékeddel vitatkozni, hogy ne égesse meg a szájpadlásod Idézet: „a GFK anyagok gyártása nagyon CO2 igényes” Esetleg arra nem gondolnak, hogy a CO2-ből készül a szénszál, és közben O2 szabadul fel? Vagyis bizonyára "keletkezik" is közben CO2, de elég sok ki is vonódik a légkörből, és magában a termékben tárolódik rengeteg szén. Írás közben itt lent a szövegdoboz alatt van egy sorban pár ikon. Ezek közül a lefelé mutató nyíl segítségével lehet alsó indexet írni. Így a CO2 helyett lehet korrekten CO2-t írni. Kb. mint a terület mértékegységénél a m2 helyett m2... A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2025
Tudod amikor már elöjön a kétség, hogy az elöterjesztönek van-e valamilyen gondolkodásra alkalmas szerve, akkor felesleges ilyen kérdésekkel zavarni az illetékes elvtársat.
( tudok az index használatárol, de manapság a nem szakirodalomban igy irják a széndioxidot.) A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2025
Üdv!
Az időjós házikóról én anno azt olvastam (időjárással foglalkozó könyvekben), hogy (festetlen) emberi hajszálat használ, de természetesen működhetett más anyagokból is, de a működési elv ugyanaz. (úgy tudom, lószőrt, vagy festetlen emberi hajat szoktak használni a legtöbb esetben) A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2025
Sőt én még olyat is hallottam, hogy szőke hajszál. (Vagy csak városi legenda.)
Én úgy hallottam a neme sem mindegy csak a női jó.
Nekünk volt régen, hogy NDK volt-e azt nem tudom. Fából bolt. Ránézésre sima madzagnak látszott a függesztő zsinór. Aztán miből volt, azt ki tudja...
Sok évvel ezelőtt a barátnőm hosszú szőke haját le kellet vágni. A fodrász haverom ugrált örömében (míg siratta a szép hajfürtöket ő is), hogy milyen jó pénz lesz ebből, mert nagyon keresik meteorológiai műszerekhez.
Sokat kell ismételgetni magyar filmcímeket, mint pl. "Kétszer kettő néha öt.".
Nekem meg előkerült az 1 mm átmérőjű Darmsaiten feliratú (ismeretlen) hangszerhúrom...
https://de.wikipedia.org/wiki/Catgut A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2025
Hogyne tudna, olyan mint az okostelefon. Azon is van számológép, lehet vele számolni.
![]()
Csak azert mert sokszor elmondod, meg nem lesz igaz.
En napi szinten hasznalom, nagyon sokat dobott a hatekonysagomon. Gyakorlatilag a rabszolgamunkat elvegzi helyettem, nekem tobb idom marad a tervezesre, kreativitasra illetve minden masra amiben az LLM nem igazan jo, vagy egyaltalan nem rug labdaba. Ez egy eszkoz amit tudni kell hasznalni, tisztaban kell lenni a korlataival. Idézet: Helyesen:„Csak azert mert sokszor elmondod, meg nem lesz igaz.” Csak azert mert sokszor elmondod, meg nem lesz maradéktalanul igaz. Te is azt írod, hogy a rabszolgamunkát megcsinálja. Arra jó, de ha egy kicsit speciálisabb a kérdés (ezen a fórumon a kérdések nagy többsége az), már bukta van. Több AI válasz is rémlik amit ide másoltak a fórumozók és messziről látszik/látszott, hogy mennyire nem működik jól kicsit trükkösebb feladatoknál. Nem mintha ez magyar specialitás lenne, külföldi fórumokon is ez megy. ![]()
A normál keresőket már alig használom, de hogy melyik kérdésre ír jó programot a ChatGPT és mikor nem, az még mindig rejtély. Ez egy remek videó (nem teljesen kezdőknek); összerakott egy bizonyos fokig működő sorbarendezést, de a világ összes memóriája sem elég hozzá és minden sora problémás. Ez persze nem jelenti, hogy nem lehet javíttatni rajta kér(d)ésekkel, de akkor meg érteni kell hozzá. : -)
https://www.youtube.com/watch?v=fC3PxLnUA5A |
Bejelentkezés
Hirdetés |