Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Az általam most alaposabban szemügyre vett trióda bekötése inkább a 81-esére hasonlít, mert tükör szimmetrikus. Ez bizonyos, hogy nem 85-ös.
Köszi, de az nekem is van pár db. legjobb tudomásom szerint ECC82-höz közelít
Köszi, arra a triodára rápróbálnék! Már régebben is ebszéltük, csak akkor nem volt pénzem ...
Meg egy Color star kimenőt is beszéltünk, az meg azért lenne jó, mert nekem is van egy, és akkro kettő lenne, ami sterejó
6N3P ~ ECC82, 6N2p ~ ECC83 6N1P ~ ECC85
Egy repülőgép műszerésztől tudfom, aki 30 évig ezekkel a csövekkel dolgozott MIG 29-ben, meg mittom én miben Nekem is küldött 2p-t, és 1p-t, de még nem próbáltam rá. Állítólag a 6N2P adja a "legtisztább gitárhangot a világon" Birta Miki, igen nagytudású jazzgitáros, Gregorius Mester által készített erősítőiben is ilyen csövek laknak
Lehet, hogy tulajdonságait tekintve 82-es, de bekötésre biztos nem. Most néztem az előbb.1-9 fűtés, 5 árnyékoló lemezke, 4-6 anódok, 3-7 rácsok, 2-8 katódok.
A 6N3P nagyon jó cső szerinem, csendes és nem mikrofóniás, (ellentétben a 6N1P-vel, a 6N2P-nek meg kicsit sunnyadt a hangja), de csak 150V-os. Sima ikertriódás kaszkódot építettem vele (nagy erősítés kellett kis zajjal a korrektor miatt). Jó hangja volt. A lábkiosztása kifejezetten szerelésbarát (tükrösen van kivezetve a két trióda).
Nálam az A.R.C.sp-8 phono erősítőjében 6N2P üzemel az ECC-k helyett(4db).nem tudom,mennyire sunnyadt a hangja,de a jóhangúnak tartott revox,vagy a HFM-I.hallgathatatlan a csöves után... ezt demonstrálni is tudom.(már csak a revox-panel van meg vmelyik fiók mélyén)
az alábbi képeken az egyik legrégebbi munkám látható.erre nem vagyok igazán büszke,kissé(nagyon)szögletes és divatjamúlt lett a dizájn,-ez így sikerült ez volt a(z egyik)tanuló-erősítőm.eredetileg PL 36-tal épült,(felsősapkás),azért van a csövek előtt a füstszínű üveglap.később ezeket lecseréltem EL 34-re,viszont ennek a csőnek pentódában'sehogy nincs jó hangja.de triódába kötve hurokvisszacsatolás nélkül-kiváló!ezen a gépen a kimenőtrafót rontottam el úgy,h csak két szekundert tettem rá,ami kevés volt a PL-nek.magastartomány semmi... nem volt mit tenni,mindkét trafót visszabontani,s újratekerni.4 tekerccsel klasszissal jobb lett,de a tanulópénzt ily módon keményen meg kellett fizetni... a végfok a mai napig üzemel,de már nem nálam.
Én is kipróbáltam ezeket a félvezetős RIAA-kat , teljesen azonos tapasztalattal ...
Nekem az SP8 , Paravicini EAR834 , Anzai a sorrend , az eddig kipróbált csöves korrektorok közül , igaz vonali kimenet elhagyásával készítettem.
Hát igen,az A.R.C.az "tarol",ez biztos.mindenesetre azt már nem könnyű túlszárnyalni,bár annak idején sokáig ingadoztam közte,s az anzai között.utóbbi magastartománya mintha levegősebb,(csillogóbb?)lett volna,de csak egyiket akartam megtartani.a Paravicini-féle phono-t nem ismerem.egyszer majd mutass egy rajzot róla.alább a képek,de a belseje még nagggyon deszkamodell szintű...
Megkerestem a rajzot , ez is visszacsatolt , kicsit nagyobb erősítéssel mint az ARC (persze vonali kimenet nélkül )
Bedobozolva a képeken .
Mint említettem az SP8 -nak csak a RIAA részét építettem meg , külső táppal .
Itt van a kis trióda gyári adatlapja.
Üdvözlégy Jánosom! Rég jártál az oldalon. Mi történt cső-ügyben Nálad? Lentebb Kócosnál a kis trióda adatlapja.
Nem sok, még befejezésre vár a GU50 SE Most rádiózgatok. Beszereztem pár régit és azokat bűvölöm.
Sziasztok, átnéztem néhány EL84 SE kapcsolást és azt láttam, hogy míg pentódának kötve kb. 5000 ohm addíg a triódás verziónál 7000 ohm a kimenő primer impedanciája. A dolog azért izgat, mert egy gitáros ismerősöm kezd rázizzenni a csöves témára (mármint a gyártási oldalra mert egy VOX AC30 büszke tulajdonosa ) és gondoltam odaadom neki a 7 Kohm os kimenőmet meg egy ruszki EL84-et meg egy ECC83-at meg egy EZ80-at meg 3darab noval foglalatot aztán próbálgassa... A kérdés az volna, hogy szerintetek ez a 7 Kohm oké, meg hogy az ECC83 (mert csak azzal tudok neki szolgálni) passzív pick up-el (asszem 35mV a kimenő szintje) ki tudja-e vezérelni tisztességesen az EL84-et? Valamint triódának kötve úgy 1,5-2W lehet a kimenő teljesítménye az EL84-nek? Előre is köszi, kocos asszem te vagy a gitáros a csapatban... szolj hozzá légyszi!
Simán jó lesz az a kimenő! Én is csináltam egy ilyen jóságot ( első erősítőm ). Az ECC83 kivezérli, ez kimondottaan "gitárerősítőcső" Nekem annyira nem tetszett a dolog, már nem tiszta, még nem elég torz hangszíne van, én végcsőnek javasolnám a 6L6 (6P3SZ), vagy 6V6 (6P6SZ) hazsnálatát, ezzel tisztább, lágyabb , szebb hangszínt lehet elérni. Azt hiszem a 6V6-hoz jó is a kimenő, meg kellene nézni az adatlapját.
Triodának kötve 1-2W az El84 kimenő teljesítménye, de szebb a hangja, én visszacsatolást nem használtam, esetleg azt lehetne kipróbálni, hogy pentóda mód, visszacsatolással. Hangszínnek 3 sávos fender, vagy Marshall féle megoldás választható (gugliban rákeresel, egyből dobja ki ), nekem a Fender jobban tetszik hangilag, egyébként alig van eltérés. Gitárerősítőknél el lehet jászogatni a hangszínkör kondijaival, meg a katódhidegítővel ( nekem 680 nano - 2 mikro között tetszik legjobban ), a csatoló kondik szinte kivétel nélkül 22 nanosak. Standard hangolású gitárnál a legkisebb átvivendő frekvencia 82 Hz ( E6 húr), szóval nem kell nagy kimenő, néhány kiloherznél magasabb hangok sem jönnek ki belőle, szóval agyon osztani sem érdemes! ( a nagy gyártók sem teszik ) Pl Marshall 20/20 El84 dual PP végfok kimenőjének 3,9 cm2 vaskeresztmetszete van .....
Müszi! Találtam Neked 6 db novál foglalatot, de nem egyfomrák (3 fajta) . Holnap feladom!
Köszi az infót, azért gondoltam a ruszki EL84-et, mert van is meg novál foglalatos is ami szintén van meg a börzén 6-800-ért utánad is dobják. Egyébként a 35mV-ra jól emlékszem? Lehet hogy még nyüstöllek valami kapcsolási rajz- szerűségért. Egyébként a kimenő valóban picike, olyan 50*50*12 lehet a vas külső mérete.
Itt egy rajz, amiből érdemes kiindulni!
Nem tudom pontosan a 35 mV-ot, a modern Humbucker Pick-upok, akár 100 felett is adhatnak.
Köszi a rajzot, az EZ80-ról lehet hogy lebeszélem mert nehezebb lesz hozzá középleágazásos trafót találni.
Köszönöm!
A tied is bevan már csomagolva! üdv
6-800ft,mostmár muszáj lesz kilátogatnom egy börzére...(a HAM-bazárban 1900ft...)
Ti ezekrőla börzékről beszélltek?Ide kell valami belépő...akárki bemehet,vagy csak a ?klub? tagjai?... Nem értem,valaki segítsen,
Persze, ezekről van szó. Az megy be, aki akar.
És kell valami belépő?
Akkor aki találl otthon valamit,bérel egy kis helyet,és árulgatja a csövecskéit?Biztos jó lehet,de én sajnos nem tudok kimenni Szept.-6.-án,mert akkor lesz fóton a veteránmotor talállkozó és verseny,és arra megyek(évente van) Akkor ha jól látom,szept.27-én is lesz a fenti oldal szerint a következő börze,de egy másik oldal szerint a következő csak okt.-ben lesz,akkor most lesz szept.27-én börze? Esetleg tudnál írni pár dolgot,mik szoktak lenni egy ilyen börzén,mekkora a választék ?Az nem lenne egy rossz dolog,ha nem a H...M-bazárban kéne csöveket venni...Kellenének ECC-k,GU50+foglalat,talán valami varázsszem,DLL101 am rádióhoz ... bocsi,ez volt az utolsó börzés kérdésem.
Jó nektek ,hogy Budapest környékén laktok itt Erdélyben nincsenek hajnos ilyen bőrzék!
Na nem is azért irok, hogy siránkozzak, ha nem meglett a hiba forrása ha lehet is annal nevezni, az én erősítőm 6p14....PP ,leirás alapján készült az egyik varázsszem nem akart mükődni rendesen alap esetben a zöld csík félig világitott vezérlés nélkül, holott nem kellett volna. A megoldás az lett, a képernyőre menő 470k ellenállást 2.2M-ra cseréltem ki és akkor az alap helyzetben is a csík "jó helyen van!"
Az elöbi hozzászólásomban linkeltem az 6p14-gyel PP erősítőtt a kérdésem az lenne, hogy lehetne nagyobb érzékenységű az erősítőm vagyis ne keljen akkora nagy jelet adni ahoz, hogy max hangerő szoljon?
Elé teszel még egy, mondjuk pentódás fokozatot! Ef80, EF86, 6AU6... De ekkor már érdemes lenne afázisfordítót is átalakítani dif. erősítősre (szerintem).
De kipróválhatod, hogy "lazítasz" a visszacsatoláson, l ehet épp annyi erősítéstöbleted elsz, amennyi kell
én is erre gondoltam, csak nem tudom pontosan melyi a fokozat erősítése és melyik ellenállásokat kell megváltoztani,az az tudom a vissza csatoló ellenállás amelyik jőn a kimenőről jelen esetben 1k, de a másik? :nemtudom:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |