Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Ha példa volt akkor vedd úgy hogy nem szóltam.......
ÉN nem úgy gondoltam, hogy most huu te köcsög én okosabb vagyok és neszójábe... Jó egy picit tényleg felkaptam a vizet de mindegy a front a hibás Nem mértem egyelőre izzóval próbáltam mivel ott nem kell egyenirányítani és ezzzel is csökkentem a hibalehetőséget 12 voltos kocsiizzóból 3 db ég tőbbet nem próbáltam mert így is melegszika fet...Amúgymeg a Fet tudtommal nem terheli az 555.. Onnan tudom, hogy nagyfreki, hogy kiszámoltam igazad van az még nem 100as de kisebb frekin nem tudna ekkora teljesítményt leadni+20khz alatt hallod ahogy serceg a trafó tapasztalat..Ha pedig mikor azt számoltam ki hogy kb 10khz és kb anniy volt mert sercegett akkor olyan nagyot nem tévedhet a képlet..Na amúgy meg tényleg nem akarok én vitatkozni senkivel...
Na tudja valki, hogy joo e az a trafóméretező progi az ingyenergia oldalon ,,mert nekem fura hogy ha nagyobb teljesítményt írok be akkor csökken a menetszám..
Szia! szerintem is is jobb lenne TL497-el próbálkozni,az 555 kimenőárama max 200mA ez a legtöbb teljesitményfet átkapcsolásához kevés!Épitettem már én is ,kb 40kHz-en vezéreltem egy BUZ11-et. Szkópon nézve a négyszögjelet a fet gate kapacitása lekerekiti megnő a kapcsolási idő,a végeredmény: melegszik fölöslegesen
Te hiszel az ingyenenergiában???
majd szólj ha működik, de inkább csinálj egyet nekem is. Jó lesz falidísznek "ingyenenergia"
Ahamm ez így már érthető én is arra gondoltam, hogy a négyszögben van a gond csak nincs szkópom .. Te most a FET gate kapacitása nem fog változni a másik meghajtó ictől ...nem Meg nem úgy volt, hogy a fet nem vesz fel nagy áramot..? De valszeg neked van igazad..
Én nem az ingyenenergiában hiszek csak azon az oldalon van egy trafóméretezőprogi ...és az a kérdésem, hogy az jooo -e amúgy szivesen csinálok neked falidísz "jóópénzért" ingyenfaldísz mi ??
A fet kapacitása állandó,mindegy,hogy mi hajtsa meg. Ez nagyobb teljesitményúnél több10nF is lehet. Ezt a kapacitást kell feltölteni ill kisütni a meghajtó áramkörnek. Ilyenkor folyik áram ,nem is kicsi. Ezért kell az 555-nek a kimenetére a lehetőség szerinti legkissebb ellenállást kötni. PL,ha az555 tápfeszültsége 15V akkor : R=U/I 100 ohm a megfelelő érték. Igy 150mA vezérli a fetet,(de el lehet menni egészen 200mA-ig is. Csak kiváncsiság, neked mennyi az ellenállás értéke?
Én levettem 0 ra mert úgy kevésbé melegedett ..
Amúgy 10 voltról hajtom az 555-öt
Szómenésem van (egésznapos fűnyirás után) ezért még hozzáfűzném:ha az átalakitód záróüzemű akkor a fetet jóval nagyobb feszültség veszi igénybe amikor kikapcsol és kinyit a belső zener diódája ,ez megitcsak melegedéssel jár.
Ja az feltűnt, hogy irf 830al (500volt) kevésbé melegedett ...de ez most hogy van ?? nekem olyat mondtak, hogy a nagyfreki meg a négyszögjel miatt a szaggatott fesz legalább kétszerese terheli a fetet ..de nem értem, ha bezárt a fet akkor már nem lehet " bántani" nem?
Ha lezár a fet akkor a ferritgyűrűben tárolt mágneses energia ha hincs teljes egészében felhasználva összeomlik,ez okozza a többletfeszültséget. Ha a fetre nagyobb fesz kerül mint a specifikációja szerint megengedhetö akkor kinyit a belső direkt erre a célra kialakitott zener ,és áthidalja a D-S csatornát igy védve meg a tönkremeneteltől.(jó esetben). Valójában az egész folyamat ennél sokkal bonyolultabb,szórt kapacitások,stb..de a lényeget fedi.
Ha nem pofátlanság,megnézném azt a kapcsi rajzot.
A nagyobb teljesítményű trafók kisebb voltonkénzi menetszámot igényelnek (ha a többi paraméter egyébként nem változik)
Ahamm.. tehát akkor joo az a progi ? közszz
A kapcsolás nagyon egszerű, 42vAC, gréc 60vDC, szűrőkondi, zéner 10v, 555(3.5k,8,2k,330piko), irf540(drain a trafó egyik sarkán, source a földön) a trafó másik sarka meg a + 60 volton, a trafó meg 3cm*1,4cm*1cm toroid pri45 menet sec 2*5 menet .. Az 555 15 voltról tudja csak leadni a 200mA ugye? De azt még mindig nem értem, hogy egy fet hogy terhelheti túl az 555 öt ..
HA jól értelmezem akkor az555tápellátását a 60V fészültségből osztod le egy 10v-os zener és egy ellenállás segitségével? Mert akkor itt a baj. Ideiglenesen adj külön tápot az 555-nek,a kimenetetét 68-ohmon keresztül kösd a fetre! Sztem a zener előtti ellenállás nem engedi át a meghajtáshoz szükséges áramot ezért hosszú a ki-be kapcsolási idö ezért melegszik ennyire!
3.3kohm van a zéner előtt multiméterrel mérve 10 volton áll..Tinában (tudom az nem 100as) működött így de megpróbálom ...De most akkor bírja az 555 vagy nem ?
Na kipróbáltam 12 voltos akksiról adtam neki a kraftot ugyanúgy melegedett..90 wattnál kb 50fokra melegszik fel de ha leveszem a terhelést teljesen akkor is melegszik .. valszeg a négyszöggel van a baj de lehet ,hogy az irf 540 kicsi csak 100 volto bír...Az 555 működik (3.5k 8.2k 330pikos paraméterekkel) ??Tina szerint igen de a valóság??
Nahh számoljunk!60V -10V=50V 50V/3300ohm=15mA !!!!!!! Ennyit enged át az előtétellenállás ez kerül az 555-re meg a fet-re Ez K....kevés!! AZÉRT IRTAM: Tápláld meg külön az IC-t akár kettő sorbakötött laposelemről ,természetesen a testet közösitsd a 60V-testtel és igy kösd a68 ohmot a fetre! A lényeg,hogy az ic tápja tudja szolgáltatni a mehajtáshoz szükséges áramot is.
TEgyél be 1nF értékűt.Az540 kicsi fesz szempontból.
De mondom kipróbáltam 12 voltos akksiról ..ugynúgy melegedett... IRF830-al kevésbé melegedett ....de sztem is a négyszögben lesz a gond...
1nF értékű mit ? Fetet? Tehát akkor szted is keveset bír az 540 akkor joooo
Hány kHz-re van méretezve a trafó? Túl sok sem jó mert annyival többször kapcsol,jobban melegszik.
Hát a trafóméretezés az joo kérdés mivel nem tom a vas Al jét tehát csak a vakvilágba lövöldözök ...És amúgy a sok menettől a trafó melegszik? Arra gondoltál ugye? Amúgy próbáltam már sokféle frekivel 30khztől a 200ig. A menetet is próbáltam 10-25-45 a 45 el melegedett a legkevésbé ..joo mondjuk ez érthető nagyobb az induktivitása de viszont az a vas kevésbé is melegedett...Szóval vagy nagyon kicsi az Al je vagy az a program rosszz..
7cm * 4cm 3mm vastag alulemez ..kb 1perc alatt melegszik 50 fokra valszeg tovább is melegedne de nem próbáltam drága
itt Keresd meg a félvezetős feszültségátalakitók c könyvet. sok kérdésre választ kapsz.
Esetleg ha volna kissebb feszültségű trafód pl 24v-os meg lehetne próbálni azzal ,ha jó akkor a vas van túlgerjesztve ezért is melegedhet.
Na erre gondoltam én is hogy túl sok a primer menet és túlgerjesztem de a 10 menettel jobban melegszik mint 40el tehát akkor mégsem gerjesztem túl ..és amúgy mekkora frekivel kéne próbálkoznom mert a kevés és a sok is roszsz .. de melegedésben nem vettem észre különbséget ..csak mikor a primer menetszámot növeltem akkor melegedett a fet is és a trafó is kevésbé..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |