Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
elmagyarazna nekem valaki hogy a hypermarketekben leveo lopasgatlo kapuk hogyan mukodnek, csak elmeleti sikon...
nem akarok ilyet epiteni nehogy valaki azt hidje... csak nem tom hogyan mukodnek.... es kivancsi vagyok...
Vannak etikett nevezetű dolgok elrejtve a tárgyakban, amiket ha kiviszel a kapun keresztül, akkor az érzékeli őket, és jelez.
A könyvekben pl egy-egy oldal gerincénél szokás ezt egy kis vékony fémcsík formájában elhelyezni, a üvegeken meg ugye az a ráragasztós kis műanyag lapka, amiben fém lemezkék vannak. Amik a rázóút segítségével, ami a pénztár után van közvetlen kis recés lejtős szakasz, nos ez az út alatt az üvegeken lévő kis műanyag burkolatban lévő fémszálak elszakadnak és máris nem jelez a gép. Gyakorlatilag az elektronikai lényegét nem tudom elmagyarázni, csak elméleti síkon.
Sziasztok!
URH adatátvitellel-távfelügyelettel (PC-PLC)kapcsolatos dolgokban szeretnék segítséget kérni.A témával kapcsolatban minden érdekelne. Üdv:Tanonc
Ez nem volt túl konkrét. Kölcsönadom a barátomat, Guglit, meg itt is biztosan találsz infót ami kapcsolódik a témához.
Aztán ha elakadsz, konkrét kérdésedet ne habozz feltenni. A legjobbakat! Spikk
Szia!
Köszi a választ akkor berakok egy 1wattosat ![]() Üdv.: Zotya
Üdv!
Az érdekelne, hogy van-e valamilyen célszerű módja annak, hogy egy ismeretlen tipusú TTL, vagy CMOS IC lábkiosztását meghatározzam. Konkrétan BCD up/down couter, de pont ennek az adtapját nem találtam meg. Előre is köszönöm!
Sziasztok.
Az én kezdő kérdésem az lenne, hogy egy pl.: NPN tranzosztor vezet e pozitiv áramot? Tehát ugy működik e mint egy relé, illetve működhet e úgy? Tehát ha a bázisra megy a + jel, akkor ha az emitterre + van kötve, akkor a kollektoron is + jel jelenik meg, vagy kijön belőle a füst? ![]() "Az elektronikai alkatrészek füsttel mennek. Ha kijön belőlük a füst, akkor végük"
Bővebben: Link
Idézet: uh„NPN tranzosztor vezet e pozitiv áramot?” áram egy féle van, az Áram, és neki van iránya. amúgy: NPN tranyó a negatívot tudja rákapcsolni a fogyasztóra, a pozitívot nem. Idézet: hát, egy egy irányba nyitó relé, mint fentebb írtam, a NPN a negatívot tudja adni a fogyasztó egyik lábacskájára, és ha a fogyasztó másik lábacskája meg + ba van kötve akkor még "menni" fogyasztani, világítani, forogni, fűteni, stb fog... persze ha a tranzisztor kap áramot a bázisára. „Tehát ugy működik e mint egy relé, illetve működhet e úgy?”
szerintem megvan annak valahol a neten az adatapja, ha meg nem, keresel egy ugyanolyan kinézetű bcd up/down converter ic-t és nagy valószínűséggel ugyanaz lesz a lábkiosztása... :google:
Hello
Valaki tudna konkrét dobozméreteket mondani nekem. ![]() Szeretnék csinálni egy zárt mélyládát van hozzá egy M.N.C mélynyomóm ami 38cm átmérőjü és 880 wattos. És leírnátok még mit érdemes belerakni,hogy szépen szóljon. Előre is kössz! ![]()
Szia!
A kétszínű leddel tisztában voltam, engem konkrétan egy kapcsolás érdekel. Idézet: „NPN tranyó a negatívot tudja rákapcsolni a fogyasztóra, a pozitívot nem.” Ez nem igaz!
Köszi!
Addig azért eljutottam, hogy keressek adatlapot. Egyik fő probléma ezzel, a cirillbetűs felirat. A másik bajom pedig, hogy találtam hasonlót, 3 különböző lábkiosztással. Ezért érdekelne, hog van-e valami bevett módszer, ami ez után jönne...
Fel lehet ilyen esetben azt használni, hogy a különböző színű LED-eknek különbözik az égési fesze is. Ezért egy közös előtétet alkalmaznak, és az alacsonyabb égési feszü LED körébe beépítenek egy tranyót. Ha a tranyó zárva, akkor a magasabb égési feszü LED világít. Ha a tranyóra nyitójel kerül, akkor az alacsonyabb "elviszi" a feszt, vagyis - ami marad - nem elég a magasabb igényűnek, tehát csak az alacsonyabb feszü világít.
(ismeretlen bcd up/down)
Akkor kérdezem úgy, hogy mennyire gáz az, hogy a tápfesz ráadása után minden lábon a táp 5V feszültsége jelenik meg?
Helo!
Nen tudom van-e olyan IC amiben benne van egy teljes összeadó. Nekem két 8-bites számot kellene összeadni vagy kivonni egymásból ,legalább az egyikre nincs cél IC? köszi
Hello!
Elég gáz! De lehet nem is jó helyre adtad a tápot. De hogy a kérdésedre is valamit válaszoljak: - Ha az IC kimenete nem háromállapotú, akkor mindenképpen egy kimenetnek "0", vagy "1" szinten kell lennie. - Ha TTL, akkor az vagy a plusz, és a minusz tápfesz felé terhelhető, és van maradék feszültsége. 0-nál kicsi, 1-nél több. - Ha CMOS, akkor kevésbé terhelhető, de általában szimmetrikus a maradék feszültség. (Kapuknál ez álló helyzetből nem igaz. - Ha TTL a bemenet, akkor „szakadt bemenet” esetén a feszültség, valahol "félegy"-ben van. Ha mA mérővel zárod a bemenetet a GND felé, akkor a kapu egységterhelésének megfelelő áramot ad ki. Pluszról terhelve, meg nincs áram. - Ha CMOS a bemenet, akkor több Gohm a bemeneti ellenállása. Én elsőre minden esetre, 1-1 1kohm-al húznám a lábakt a pluszra, és a mínuszra. (mint egy feszültségosztót) És akkor mérnék. Ja, és én mindenképpen analóg hideg műszerrel mmérnék, nem digivel. (Kevésbé ver át ![]() üdv! proli007
Hello!
Találtam olyat, hogy: SN54AS181B, SN74AS181A ARITHMETIC LOGIC UNITS/FUNCTION GENERATORS Gyakorlatilag egy ALU, nem csak összeadni és kivonni tud. Ilyesmire gondoltál? Mondjuk 4 bites, de ezeket általában össze lehet kapcsolni.
Hello!
Tolmácsolnám: "Van egy Yamaha motorom. Forograjta két kerek valami. Nem lehet ilyent csinálni?" Szerintem egy komplett töltőre gondol a kollega. ![]() üdv! proli007
Hello!
Ez egy elméleti, vagy gyakorlati kérdés? Mert ha elméleti, akkor itt az ideje, hogy megtanuld a tranzisztorok működését. (De elsőként az elektromos áram tulajdonságának alapismereteit.) Ha gyakorlati, akkor inkább írd meg mi a problémád, ill. mit szeretnél építeni. Konkrét (műszakilag értelmes)kérdésre, korrekt választ fogsz kapni. Mert úgy látom, hogy így csak a kedvedet fogod szegni. üdv! proli007
hello!
ilyen vagyis hasonló (1500V-os)kondenzátort szeretnék villard cascade-ba kötni. Az enyémen az egyik lábánál van egy vonal. Ez ugye unipoláris? Vagyis nem kell foglalkozni polaritással, mert ugye ide nem is jó a nem unipoláris. :-S
Mi meg itt el vagyunk foglalva a LED-ekkel.
![]()
Lenne egy nagyon durva kérdésem.
(nem is merem a szervós topicba feltenni ![]() Van egy szervóm amit egy adapterről táplálok olyan 6 V körül (lehet, hogy 7). Viszont egy teljesen külön áramkörről érkezne a jel a vezérléséhez ami 5V-os (egy AVR-ről ami USB-n kapja a tápját. Namost vagy nagyon nagy hülyeséget csináltam (és ezért sem működik) vagy apró hülyeséget és ezért ![]()
kösz ilyenre gondoltam , csak hogy lehet összekapcsolni és honnan lehet beszerezni
Hello!
Igen, unipoláris. Elvileg poláris kondi is jó lenne, de nem lene érdemes 1500V-os elkót keresni. (Legalább is macerás lenne ![]() A kondi lábánál a vonal, azt jelenti, hogy ennek a lábnak a fegyverzete van fizikailag kívül a kondin. (Ahogy fel van tekercselve) Tehát ezt érdemes pld. hangfrekis alkalmazásnál a GND-re kötni, mert így szedne össze legkisebb zavarfeszültséget kapacitíven. Nálad, mindig az alacsonyabb feszültégű pontra érdemes ezt a lábat kötni. (De nem sok jelentősége van.) üdv! proli007
Hello
Egy 3 fázisú berendezés felvett áramát áramtávadón (4-20mA) keresztül továbbítják.Tudna segíteni valaki abban hogy ez milyen eszközzel tehető ez meg (árammérés,átalakítás és továbbítás),esetleg,hogy van kapcsolva a hálózathoz? A válaszokat előre is köszönöm!
Sikerült tényleg ez volt a baj.
Szépen forog a szervó ahogy vezérelem és még nem is volt bonyolult. Én meg tegnap egész nap a programot (és magamat) szidtam, hogy nem tudok egy ilyen egyszerű szoftvert készíteni. Letöltöttem 100 programot, hogy lássam a jelet amit kiküldök stb...stb... Még egyszer köszi a tippet ![]()
Hello
A kétszínű LED-ek (pl. piros-kék, 3 lábú) azok közös katódosak? Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |