Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akku NiCd - NiZn
 
Témaindító: szeva000, idő: Feb 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 19
(#) isamisa válasza eSDi hozzászólására (») Jún 11, 2006 /
 
Hi
akkor kérnék egy kis segítséget.
Hogyan számoljam ki az ellenállásokat egy ilyen áramgenerátoros töltőhöz ( kép csatolva)
Van egy 12V-os 1A-es adapterem, és 2300mA-es ceruzaakum.

Addig értem hogy a kapacitást osztom 10-el az lesz a töltőáram 230mA. És akkor ezzel kell töltenem 10 órán keresztül? Jól mondom?

nem igazán értem hogy hogy jön az ellenállás értéke? Egyelőre jó lesz nekem egy ilyen egyszerübb tölő amit hurcolhatok magammal. És hány wattosak legyenek az ellenállások?

Köszi: Isa

Iconst.gif
    
(#) Sebi válasza isamisa hozzászólására (») Jún 11, 2006 /
 
Az áram értéke: zenerfesz (itt piros LED nyitó kb 1,5V) mínusz tranzisztonyitófesz (it Si tranyó=0,7V) =0,8V (ez a fesz esik az ellenálláson) ezt kell osztani a megkívánt árammal, ez esetben 0,23A-el. (Ohm-törvény) ez így számítva és szabványértékre hozva 3,3ohm. P=UxI, 0,8x0,23 =0,184(W) félwattost rakj ide.
A tranzisztor disszipácója függ a rajta eső fesztől és az áramtól, tehát hogy hány cella van sorosan és mekkora a bemenőfesz. A kielégítő szabályzás feltétele, hogy kb 2V-tal legyen nagyobb a bemenő mint a cellák feltöltési feszültsége. (1,5V/cella)
(#) isamisa válasza Sebi hozzászólására (») Jún 11, 2006 /
 
Köszönöm
(#) isamisa válasza isamisa hozzászólására (») Jún 12, 2006 /
 
Hát ez nem jött össze
megcsináltam egy egyszerü nyákon és akku nélkül kipróbáltam, le akratam mérni mekkora áram folyik át.

Nem tudtam mert egy másodperc alatt elföstőlt a Led... Most akkor mi van? nem jol értelmeztem a rajzot? Fenn van a pozitiv alull meg a negativ és a tranyónak az a emmittere ami a dióda felé néz. Igaz?? akkor miért füstölt el a led ?

a nyákon látttok egy kondit meg egy graetzt mert 9V váltót ad az adapter.
(#) szabi83 válasza isamisa hozzászólására (») Jún 12, 2006 /
 
hol van a 2dik ellenállás(R amit ki kell számolni) ??
ha 9váltót ad akkor abból lesz ~12.7VDC
akkor az R meg lesz 230mA -rel töltesz..
őőő szentem 56 Ohm 5W -os kell oda!
(#) isamisa válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 12, 2006 /
 
nem ugy, van. nem tudom te azt hogy számoltad, az előző hozzászólásban Sebi irta hogyan kell. de megvan a hiba
FElcseréltem az ellenállásokat. a 3.3 ohmos helyett 1k-t raktam. azért érdekes mert 230mA helyett 200-al tölti most az akukat. De én azt hittem a led fog világitani. Pekhemre még furam is neki lyukat :no:

eléggé melegszik a tranyó....
(#) szabi83 válasza isamisa hozzászólására (») Jún 12, 2006 /
 
hja számoltam, csak nem jót

kár hogy ez lassan tölt
(#) isamisa válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 12, 2006 /
 
ja de egyelőre ilyen egszerüt akartam...
Majd elkérem eSDI-től az ő tőltőjét, majd megkérdezem hogy halad vele.
Az már Reflex rendszerü...
(#) Sebi válasza isamisa hozzászólására (») Jún 12, 2006 /
 
A LED-nek pedig kellene világítani, de csak akkor, ha van benne akksi. Ha megfigyelted, a számolás 3,3ohmnál kisebb értéket adott, én szabványértékre kerekítettem. Ha növelni kell az áramot, tégy párhuzamosan vele még egy ellenállást (10...15ohmra saccolom, számold ki, de egyszerűb mérni. Ha nagyon melegszik a tranyó és nem akarod hűteni, akkor tehetsz az akkuval soros ellenállást és azon is disszipálódik majd hő. (vagy egy 300mA-es izzót, az szépen világít majd, persze csak akkora feszültségűt, hogy megmaradjon a cellánkénti 1,5V)
Tápnak meg ide kifejezetten ajánlom azt a tolókapcsolós 300mA-es típust, mert annál a trafóleágazásokat kapcsolgatja, így minimálisra csökkenthető a melegedés.
(#) Sebi válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 12, 2006 /
 
Úgy tölt, ahogy beállítod a gyorstöltésre alkalmas típusok is kifejezetten szeretik a lassú töltést, az élettartamuk is hosszabb lesz. A lassú töltésű típusok nem tartalmaznak katalizátort, ezért rühellik a gyorstöltést, néha fel is robbannak a gázfejlődés miatt.
(#) szabi83 válasza Sebi hozzászólására (») Jún 12, 2006 /
 
nekem 1 alkalomra kellene ilyen gyorstöltő, hiába van 6 db cerka akkum, ha nagyon hamar lemerül 1-2 óra fotografálás után.. vagy 20 perc video felvétel után! nekem meg 10 órán át kellene...
(#) Sebi válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 12, 2006 /
 
Jó ez az áramgenerátor nagyobb áramokra is, akár darlington tranyóval, csak akkor az időt kell betartanod, amit a gyorstölthető akkura mondanak az 1C töltésmódhoz.
(#) szabi83 válasza Sebi hozzászólására (») Jún 12, 2006 /
 
aham és hogy van ez a tőltési idő ???van 1-2 használt fesz stabom állítható mint az lm317 ,csak más a neve, de az is 1.5A-s.
hogy lehet számítani 1c(cella?) idejét??
amugy, ha astabillal szaggatom a tőltést pár msecre megáll az jobb lenne? vagy felesleges?!
(#) MaSTeRFoXX válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 12, 2006 /
 
Idézet:
„hogy lehet számítani 1c(cella?) idejét??”

Egy Rádiótechnikában olvastam ha a kapacitásának 1/10- áramával töltjük, akkor a töltés 10 óra amihez hozzájön, hogy előbb valamilyen gázréteg kialakul az elektródok körül ami: 4 óra
Összesen tehát 14 óra.
Gyorstöltésnél nemtom hogy van ez a gázréteges dolog, de maga a töltés 1 óra
(#) Sebi válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 12, 2006 /
 
A gázzal a katalizátor bánik el Az 1C az a teljes amperóra-kapacitással megegyező áram (ami a normál töltésnél 1/10C így már érthető, hogy 1 órát írnak erre a módra )
Amúgy a teljes feltöltés után következik a "túltöltési" szakasz amire egy kisebb feszültségesésből lehet következtetni. A profi töltőkben erre van egy komparátoros áramkör ami ezt "észreveszi" és kikapcsol.
(#) Sebi válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 12, 2006 /
 
A szaggatásos mód lehet a "reflex" üzemmód, még sosem próbáltam, de a mobilokban is hasonlóan jár el a töltőprocesszor, mégis eszi az akksikat.

Erre csak azt tudom mondani, hogy van a régi 2110-es Nokiámhoz vagy 70db! szervizből kidobott akku (NiMH) amit a teló 5 perc múlva készre jelentett. Ezeket évekig használtam tápegységgel 14 órás töltéssel, ami után 8..10 alkalommal a teló is tudta tölteni gond nélkül. Aztán ismét szükség volt egy lassú töltésre. A multiméterem hátán még most is ilyen van 8 cellából...
(#) Norberto válasza Sebi hozzászólására (») Jún 30, 2006 /
 
Lenne néhány kérdésem!

Van egy ilyen aranyos kis kapcsolásom (eSDi tervezte nekem nemrég): EZ a képecske

A kérdéseim pedig a következők:
- BD242-es tranyó helyett használhatok BCX54 típusú SMD tranzisztort? Ha igen, akkor hogyan kössem be? Az emitter nézzen lefelé? Mert ugye a rajzon lévő alkatrész PNP, a BCX viszont NPN...

- IRF710-em sincsen, ami ugye N-csatornás FET. Van viszont ugyancsak SMD tokozású BSP250-em. Ez viszont megintcsak nem egészen megfelelő, mert ez P-csatornás. Ha ezt akarom alkalamzni, akkor hogy kössem be, hogy jól működjön a kapcsolás?

Előre is köszönöm a válaszokat, remélem péntek este is lesz itt néhány olyan ember, aki tud segíteni a kérdésekben

(Nem hiszem el, hogy senki nem tudja a választ )
(#) frrrrr válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 23, 2007 /
 
Sziasztok!

MaSTeRFoXX fapadosa inspirált a mellékelt ábra megalkotására. A fogyasztót néha akkuról, néha pedig adapterről szeretném táplálni. Jó lenne, ha az akku tölthető lenne anélkül, hogy ki kellene vennei a dobozból, vagyis a rászúrt adapter nem csak tápként, hanem töltőként is szolgálna. Mi a véleményetek az én fapadosomról? Mennyi ideig bírná akku(emlékezőképesség)?

A jószándékú vélemények mellett örülnék, ha valaki jelezné, ha tapasztalat alapján ad jótanácsot.
(#) frrrrr válasza frrrrr hozzászólására (») Máj 23, 2007 /
 
A képet elfelejtettem
(#) Ardwaark hozzászólása Máj 23, 2007 /
 
Halihó!

Nekem is lenne kérdésem ha már akkus topicban vagyunk. Van-e vkinek tippje hogy a mobilakkukban levő kis NYÁK on levő áramkört hogy lehetne helyettesiteni vmivel mert ezt kiiktatva a teló nem indul. Ez a modul jelzi a teló szoftvernek hogy eredeti az aksi illetve hogy milyen töltöttségü. A probléma elsősorban régi tipusu palmtopok és mobilok felélesztése miatt érdekel amikhez már nem lehet akkut kapni-vagy csak drágán. Tehát lehetne e vhogy sima ceruzaaksival helyettesiteni a tönkrement cellákat....
(#) tatabike válasza Ardwaark hozzászólására (») Máj 24, 2007 /
 
Szia Ardwaark,

nekem anno sikerült egy 1018-as Ericssonban kicserélni a cellákat ceruza akkukra, és jól működött. 800 mAh helyett 2000-es lett, és két hétig bírta... Mondjuk annak az akkucsomagján nem volt semmilyen áramkör, csak a cellák meg a kivezetések. Az újabbakat nem ismerem, már annyira kompakt minden, hogy ha talán sikerül szétszedni, összerakni már szinte biztos nem tudnám...

TaTa
(#) MaxPower hozzászólása Jún 25, 2007 /
 
sziasztok,

Azt olvastam egy Ni-Mh akkun, hogy DO NOT DISPOSE OF SHORT CIRCUIT - szóval ugye ne legyen rövidzárban...
Tényleg nemszabad rövidrezárni ezeket az akkukat? Tönkreteszi vagy mi?

Ja és mégegy kérdés: Ha aksis dolgot szeretnék építeni, ami jól leterheli az aksikat akkor Ni-Cd -t vagy Ni-Mh -et használjak inkább? A Ni-Cd az többmindent elvisel, nem? Az tölteni is gyorsabb, nem?

és előre is köszi a válaszokért Ez most nagyon érdekel
(#) bbatka válasza MaxPower hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Szerintem a Ni-Cd felejtsd el. Még emlékszek annó 1995-ből egy 3000eFt-ba kerülő műszerre, ami rengeteg bosszúságot okozott nekem. Feltöltöttem , teljes töltöttséget mutatott aztán 1órát sem bírt ki. 8órát kellett volna bírnia. Csak ugyebár a memória effektus.
Az Ni-Mh egy kicsit fejlettebb.

Az első kérdésedre pedig. Biztos hallottál a robbanós Nokia-król. Hát ha egy feltöltött aksit rövidre zársz , akkor nagy az esély hogy ez fog vele történni.
(#) MaxPower válasza bbatka hozzászólására (») Jún 26, 2007 /
 
Hirtelen nem is gondoltam arra, hogy ők a feltött aksira gondolnak. Csak 2 új Panasonic akksi még a lemerülés előtt kicsit rövidzárban volt...

...Ha a Ni-Cd ilyen gyengus akkor majd abba a bizonyos dologba is Ni-Mh kerül, amúgyis könnyeb.

Régebben volt 700mAh-s AA-s akkum, hát nagyon gyengusz volt - így 2000 körül már egész jók
(#) bbatka válasza MaxPower hozzászólására (») Jún 26, 2007 /
 
A Sparban régebben vettem X4energy töltőt 4db. AA-s aksival(2600mA). Meglepődtem milyen jól bírja a digitális fényképezőgépemben. A 2500mA-s Varta gagyi hozzá képest.
(#) ivicz hozzászólása Jan 2, 2008 /
 
Szasztok,

kefés motoros RC autóba NiCd, vagy NiMH? Bolti AA akksira hogyan lehet házilag ráberhelni a forrfület?
(#) Polly hozzászólása Feb 9, 2008 /
 
Sziasztok.

8 db AA-s NiMh 1.5 V 2500mA sorban van az RC távirányítómban.Töltőt szeretnék hozzá,hogy ne kelljen minden töltéskor kivenni őket. Ha valaki tud egy rajzot szivesen fogadnám,olyanra gondoltam ami feltöltődés után ki is kapcsol,ha éjjel töltöm. Nem olyan ami pl PIC-es.
(#) scampi hozzászólása Feb 14, 2008 /
 
Üdv mindenkinek!

Adott lenne egy NIMh 14,4 v on amit a saját töltője nem igazán akar tölteni, pár perc -10-30- után megáll a töltés - töltöttet jelez- próbáltam már több töltővel aksival, de egy töltővel nagyjából OK a többinél kis eltérésen kívül ugyanez a helyzet.

Ebből azt vettem ki hogy a töltők lehetnek problémásak vagy valami. A töltőáramkör benne van a hálózati adapterben.

Kérdés:

Tölthetem sima adapterrel, ha figyelem a töltési időket?

Ha igen 14,4 v 2000ma re mekkora adaptert használjak -stabilizált? vagy nem?- és mennyi lenne az optimális töltési idő.

üdv
(#) Atis57 válasza ivicz hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
Szia!
mivel ponthegesztőd nincsen ---forrasztva
ebben mennyire vagy otthon?
mert vannak feltételei! ! ! !de könnyen megy...
(#) Atis57 válasza scampi hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
Szia!
sajna mindkét fél lehet hibás!
1 a töltő :
műterheléssel kipróbálod + fesz mérés
2 Az akku:
sokszor előfordul hogy a sorbakötöttek egyike meggyengül ---- gyakrabban ez okozza ,,
műszer + tapasztalattal ki lehet választani melyik a hunyó.
persze töltheted ÉN igy csinálnám:
stabilizált dugasztáp 16V max 1A min 0,3 A
feszméréssel látni a feltöltöttséget.
stabilizálatlan táp üresjárásban max, 18V
Következő: »»   3 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem