Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   294 / 1319
(#) trudnai válasza djszapi hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Idézet:
„En QEMU-t hasznalok ha mond valamit, persze teljes vindoz emulalassal egyertelmu h barmi megoldhato :o))))”

Igy van, de mit csinaljon a szegeny ember ha a szoftveresek lesz...k a fejet es csak es egy OS-re fejlesztenek?

Idézet:
„Pikdev sem mukszik, kontrollerlabbal sem sehogysem?”

Nem probaltam meg...

Idézet:
„jo mind1, igazabol erdeklodok, en fpga/dsp/avr-ket linux alol fejlesztem only, epromot linux alol egetek, alig van vmi amit vindoz alol kell csinalnom hala egnek!”

Hmm, lehet Veled kellene beszelnem AVR / Linux ugyben akkor mit erdemes es hogyan De akkor az "AVR Miertek hogyanok"-ban... Ird mar le ott (vagy nekem priviben mert itt elegge OFF lenne) hogy miket hasznalsz, milyen AVR fejlesztoi kornyezeteknek lenne erdemes utana neznem linux akatt? Elore is koszi.

Amugy a piklab-ban igazan sokat nem dolgoztam, maradtam MPLAB-nal, ill nezegettem a gputils es gpsim stb dolgokat, pickit2 cmd line - ugy is lehet fejleszteni persze. Az a bajom ezekkel, hogy IDE-nek mondjak magukat, holott nem integralt feluletek ezek, csupan a project file-t fogjak ossze. IDE (Integrated Development Environment) az azert IDE, mert egyben van editalas, forditas es debuggolas. Ok csak az editalast es forditast oldjak meg ami csak fel munka velemenyem szerint.
(#) Paky válasza trudnai hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Alapból igazad van, de én 90%-ban csak a mikropascal-t használom, ezért gondolkodok a saját programozóján. A pickit2-ről már halottam, d nem ismerem. Annál azért jobbnak tűnik az ICD2. Vagy esetleg egy REAL ICE-t kéne vennem? Az tűnik a legjobbnak. Persze ha utánépítek valéamit akkor örülök neki, h megtalálható a rajza meg a progija, de ha veszek egy gyárit akkor úgysem fogok belenyúlni. És szerintem a gyártó cuccai vszínű megbízhatóak.
(#) trudnai válasza Paky hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Idézet:
„A pickit2-ről már halottam, d nem ismerem. Annál azért jobbnak tűnik az ICD2.”

Ha nem ismered akkor mire alapozod ezt? Ranezesre jobb?

Idézet:
„Vagy esetleg egy REAL ICE-t kéne vennem?”

Igy van, az valoban egy jo kis darab. Ha sok penzed van akkor miert ne?

Idézet:
„És szerintem a gyártó cuccai vszínű megbízhatóak.”

Marmint a "gyar" alatt a Mikroelektronika-t erted? Valoszinuleg megbizhato termekeket epitenek, nem ma kezdtek ok sem. En csupan azt mondtam, hogy szerintem ezert az eszkozert az ar kisse magasan van tartva es az sem tetszik, hogy zart a fejlesztes, meg, hogy a feszultseg sizntet kezzel kell bejumperelnem - aztan majd egyszer jol rafaragok... Meg ha a celaramkor sajat tapellatassal bir akkor is kezzel kell jumperolnom, hogy ne taplalja...

Visoznt ha megvetted es kiprobaltad szivesen vennenk egy kis leirast a tapasztalataidrol, szerintem erdekes lehet mindenki szamara.
(#) potyo válasza Paky hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Megbízható a korrekten utánépített is, de a gyári is ugyanúgy meghibásodhat egy rövidzár miatt. Ezesetben pedig jobb, ha bele is tudsz nyúlni.

A Pickit2-t nézegesd meg, ma már kb. ugyanazt tudja, mint az ICD2. De mivel van ICD2-d, aminek tudnia kell kezelni a kontrolleredet, ezért én továbbra is azt mondom, hogy a hibát kellene kideríteni.
(#) potyo válasza Paky hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Juteszembe, ha berezeg a kvarc, akkor fogd le azt a lábát, amelyik az oszcillátorbemenet. Ekkor biztosan nem rezeg be, és az áramfelvételnek le kell esnie.
(#) Paky válasza trudnai hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

A gyártó alatt a microchipre-gondoltam. Nem nekem van sok pénzem, hanem céges motyó lesz, csak akkor ki kell választanom, hogy melyiket szeretném használni. A tapasztalatokat persze szívesen megosztom, bármelyiket is fogom megvenni.
(#) Paky válasza potyo hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Kiprószáltam egy másik ICD2-vel, ez ad ki óra/adat jelet, de nem ismeri fel ez sem. Lehet, h a másik programozó már kinyírta. Holnap beültettem a másik picet, aztán kipróbálom azzal is.
(#) mrfencer hozzászólása Szept 24, 2008 /

Üdv!

Ha egy PIC panelhez tervezek kapcsolási rajzot akkor, a PIC-nek hány voltot kell adnom hogy stabilan működjön? Hogy miért tervezek PIC nek NYÁK-ot ha ezt sem tudom? Mert belekeveredtem egy ERASMUS programba és tök nem erről volt szó hogy ezt kell csinálnom, szóval most kérdezek ezerrel.Jha és ha már irok még egy kérdés: MPLAB ban ICD2vel hoyg kell ugy beégetni a progit hogy ha megadom a procinaka tápfeszt akkor llefusson a program?Mert MPLAB-ból inditva korrektül fut.Köszi
(#) Elektromann hozzászólása Szept 24, 2008 /

Sziasztok létezik olyan pic égető, ami USB-s, és 16f...-okat (lehetőleg + más típusokat is) lehet vele égetni?
(#) potyo válasza Elektromann hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Létezik
(#) p_istvan válasza Elektromann hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Szervusz!

Ez a topic szinte másról sem szól...

Olvasgasd bátran!

Üdv.
(#) vicsys válasza Elektromann hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Ugye nem nézted?
Bővebben: Link
Utánaolvashatsz még az ICD2-nek is.
(#) trudnai válasza mrfencer hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Idézet:
„Ha egy PIC panelhez tervezek kapcsolási rajzot akkor, a PIC-nek hány voltot kell adnom hogy stabilan működjön?”

1. Milyen PIC?
2. Adatlap erre valo, hogy ezek az informaciok le legyenek irva valahol...

Idézet:
„Hogy miért tervezek PIC nek NYÁK-ot ha ezt sem tudom?”

A nem tudas nem szegyen, csak a lustasag. Olvasd el az adatlapot ill nezz ra google-n, hogy milyen informaciokat talalsz ezzel kapcsolatban, es ha nem vilagos szivesen segitunk!

Idézet:
„MPLAB ban ICD2vel hoyg kell ugy beégetni a progit hogy ha megadom a procinaka tápfeszt akkor llefusson a program?Mert MPLAB-ból inditva korrektül fut.”

Kivalasztod programozo vagy debugger eszkoznek az ICD2-det es utana Program menubol vagy Debug menubol (attol fuggoen minek valaszottad ki) azt mondod Program - es lam! PIC nem feledekeny eszkoz, ne aggodj
(#) mrfencer válasza trudnai hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Köszönöm a választ! Biztosan lesz még pér ilyen alap kérdésem
Meg is nézem a googlit mit ir amugy egy PIC16F877es.
(#) szilva válasza mrfencer hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Ha PIC-ről van szó, akkor nem csak a guglit kell megkérdezni, hanem érdemes a gyártó honlapján is szétnézni.
Bővebben: Link

Az eredeti adatlapok mind ott vannak fent, érdemes azokra támaszkodni, mint elsőszámú információforrásra.
(#) brato hozzászólása Szept 24, 2008 /

Üdv!

Ismét kérdezek...
Ha a pic-ben futó program által generált értéket elmentem a pic eeprom adatmemóriájába akkor az megmarad a pic áramtalanítása után is?
(#) proli007 válasza brato hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Természetesen.
(#) brato válasza proli007 hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Kösz a választ, még egyet kérdezek.
A változó deklarálásánál a hex 20 cím helyett megadhatom az eeprom címét, hogy a változó oda kerüljön rögtön vagy később kell elmentenem?
(#) potyo válasza brato hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Az EEPROM írás egy több lépésből álló folyamat. Adatlapban megtalálod, hogy pontosan hogy néz ki. Változót nem tehetsz eeprom területre.
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Gondoltam jelzem, hogy egy nyers dsPIC33 a PGD2/PGC2-ről simán indult.
Igazából nem is kellett volna erről ennyit agyalni, csak ráértünk!
(#) watt válasza brato hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Ahogy potyo írta, változót nem, de állandót tehetsz eepromba a fordítóból azonnal. Ehhez ORG-al ki kell választanod a címet, majd DE után felsorolni a bájtokat, amiket indulóként le akarsz tárolni.
Ezekhez az adatokhoz viszont csak az eeprom kiolvasás metódus alkalmazásával férsz hozzá, amit szintén az adatlapok részleteznek.
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Idézet:
„Gondoltam jelzem, hogy egy nyers dsPIC33 a PGD2/PGC2-ről simán indult.”

Örülök neki, köszönöm a híradást!

Ha nem vagyok Windischgrätz, akkor milyen ketyerét csináltál a dsPIC-kel?
(#) icserny válasza Elektromann hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Idézet:
„Sziasztok létezik olyan pic égető, ami USB-s, és 16f...-okat (lehetőleg + más típusokat is) lehet vele égetni?”

Igen, létezik. Pl. PICkit2, ICD2, PICFlash és még sokan mások.
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Elvileg egy induktivitás mérő lesz.
Jelen állapota szerint egy 10 bites, 20Msps-es AD-t próbálok ki kb. 2..4Msps sebességgel, tehát csak a digitális részt tervezem én. Az analog részeket és az elméleti, matematikai részeket SPafi fórumtáram(terminal fórum) tervezi. Ha minden sikerül, akkor nem csak az iduktivitást tudja megmérni, hanem a tekercs egyéb parazita jellemzőit is(ellenállás, kapacitás).
(#) nemetshack hozzászólása Szept 24, 2008 /

Sziasztok.

Olvastam a kijelzők kezelését, és a 7szegmenses kijelzőnél azt írja, hogy gyakorlatilag ezek közös anódos/katódos kijelzők, amelyeket úgy kezelünk, hogy a lábait lepárhuzamosítjuk, és egy tranzisztorral bekapcsoljuk a megfelelő digit(ek)et. Na most akkor ezt programból kezeljük és mondjuk meg alarjuk jeleníteni a 123 at, akkor először kiküldjük a portra a 3ast és bekacsoljuk az egyes digit tranzisztorát, utána kiküldjük a 2-t és bekapcsoljuk a 2.tranzisztort, majg legvégül az 1 est és bekapcsoljuk az ehhez tartozó tranzisztort. Ugye jól okoskodom? Valamint az a tény hogy a kijelző közös anódos vagy katódos ez azt is jelenti hogy adott esetben pnp ill npn tranzisztort kell alkalmazzak? A BCD kijelző kezelésére tudtok egy példát mutatni? a tanuló jellegű is jó nem kell részletes. C és ASM is lehet köszönöm
(#) nemetshack válasza nemetshack hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

A lepárhuzamosítás alatt azt értem, hogy annyi kijelzőt alkalmazok amenyit kell 999 megjelenítéséhez 3 digitet és az azonos szegmensekhez tartozó kivezetéseket összekötöm. mennyi ilyen kijelző köthező össze? egy bizonyos darabszám felett gondolom kell valmi meghajtó IC ugye?
(#) proli007 válasza nemetshack hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Hello!

Nem egészen.
- Kiteszed a 3-as számot a szegmensekre
- Bekapcsolod az első digitet
- Vársz
- Kikapcsolod az első digitet
- Kiteszed a 2-es számot
- bekapcsolod a második digitet
- .....

Nem kell meghajtó, mert egyszerre csak egy digit szegmensei világítanak. A gond, csak az lehet, hogy növelve a digiteket, egyre kevesebb ideig világít majd, így a fényerő csökken. Tehát nagyobb árammal kell meghajtani. Ezért lehet még is meghajtó kell.

üdv! proli007
(#) kobold válasza nemetshack hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Olvastad már Topi cikkét? Ha nem, akkor nézd meg, pont erről szól, és van benne mintaprogi is.
(#) nemetshack válasza kobold hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Köszönöm a segítségeteket. És a Topi cikkéért külön köszi. tanulságos
(#) mrfencer hozzászólása Szept 24, 2008 /

Üdv!

PIC16F877el játszok, a deley ertékét hogy tudom ugy megadni hogy esec legyen a késlsltetés mondjuk két led felvillanása között?

Ujfent köszi
Következő: »»   294 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem