Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Idézet: „En QEMU-t hasznalok ha mond valamit, persze teljes vindoz emulalassal egyertelmu h barmi megoldhato :o))))” Igy van, de mit csinaljon a szegeny ember ha a szoftveresek lesz...k a fejet es csak es egy OS-re fejlesztenek? Idézet: „Pikdev sem mukszik, kontrollerlabbal sem sehogysem?” Nem probaltam meg... Idézet: „jo mind1, igazabol erdeklodok, en fpga/dsp/avr-ket linux alol fejlesztem only, epromot linux alol egetek, alig van vmi amit vindoz alol kell csinalnom hala egnek!” Hmm, lehet Veled kellene beszelnem AVR / Linux ugyben akkor mit erdemes es hogyan De akkor az "AVR Miertek hogyanok"-ban... Ird mar le ott (vagy nekem priviben mert itt elegge OFF lenne) hogy miket hasznalsz, milyen AVR fejlesztoi kornyezeteknek lenne erdemes utana neznem linux akatt? Elore is koszi. Amugy a piklab-ban igazan sokat nem dolgoztam, maradtam MPLAB-nal, ill nezegettem a gputils es gpsim stb dolgokat, pickit2 cmd line - ugy is lehet fejleszteni persze. Az a bajom ezekkel, hogy IDE-nek mondjak magukat, holott nem integralt feluletek ezek, csupan a project file-t fogjak ossze. IDE (Integrated Development Environment) az azert IDE, mert egyben van editalas, forditas es debuggolas. Ok csak az editalast es forditast oldjak meg ami csak fel munka velemenyem szerint.
Alapból igazad van, de én 90%-ban csak a mikropascal-t használom, ezért gondolkodok a saját programozóján. A pickit2-ről már halottam, d nem ismerem. Annál azért jobbnak tűnik az ICD2. Vagy esetleg egy REAL ICE-t kéne vennem? Az tűnik a legjobbnak. Persze ha utánépítek valéamit akkor örülök neki, h megtalálható a rajza meg a progija, de ha veszek egy gyárit akkor úgysem fogok belenyúlni. És szerintem a gyártó cuccai vszínű megbízhatóak.
Idézet: „A pickit2-ről már halottam, d nem ismerem. Annál azért jobbnak tűnik az ICD2.” Ha nem ismered akkor mire alapozod ezt? Ranezesre jobb? Idézet: „Vagy esetleg egy REAL ICE-t kéne vennem?” Igy van, az valoban egy jo kis darab. Ha sok penzed van akkor miert ne? Idézet: „És szerintem a gyártó cuccai vszínű megbízhatóak.” Marmint a "gyar" alatt a Mikroelektronika-t erted? Valoszinuleg megbizhato termekeket epitenek, nem ma kezdtek ok sem. En csupan azt mondtam, hogy szerintem ezert az eszkozert az ar kisse magasan van tartva es az sem tetszik, hogy zart a fejlesztes, meg, hogy a feszultseg sizntet kezzel kell bejumperelnem - aztan majd egyszer jol rafaragok... Meg ha a celaramkor sajat tapellatassal bir akkor is kezzel kell jumperolnom, hogy ne taplalja... Visoznt ha megvetted es kiprobaltad szivesen vennenk egy kis leirast a tapasztalataidrol, szerintem erdekes lehet mindenki szamara.
Megbízható a korrekten utánépített is, de a gyári is ugyanúgy meghibásodhat egy rövidzár miatt. Ezesetben pedig jobb, ha bele is tudsz nyúlni.
A Pickit2-t nézegesd meg, ma már kb. ugyanazt tudja, mint az ICD2. De mivel van ICD2-d, aminek tudnia kell kezelni a kontrolleredet, ezért én továbbra is azt mondom, hogy a hibát kellene kideríteni.
Juteszembe, ha berezeg a kvarc, akkor fogd le azt a lábát, amelyik az oszcillátorbemenet. Ekkor biztosan nem rezeg be, és az áramfelvételnek le kell esnie.
A gyártó alatt a microchipre-gondoltam. Nem nekem van sok pénzem, hanem céges motyó lesz, csak akkor ki kell választanom, hogy melyiket szeretném használni. A tapasztalatokat persze szívesen megosztom, bármelyiket is fogom megvenni.
Kiprószáltam egy másik ICD2-vel, ez ad ki óra/adat jelet, de nem ismeri fel ez sem. Lehet, h a másik programozó már kinyírta. Holnap beültettem a másik picet, aztán kipróbálom azzal is.
Üdv!
Ha egy PIC panelhez tervezek kapcsolási rajzot akkor, a PIC-nek hány voltot kell adnom hogy stabilan működjön? Hogy miért tervezek PIC nek NYÁK-ot ha ezt sem tudom? Mert belekeveredtem egy ERASMUS programba és tök nem erről volt szó hogy ezt kell csinálnom, szóval most kérdezek ezerrel.Jha és ha már irok még egy kérdés: MPLAB ban ICD2vel hoyg kell ugy beégetni a progit hogy ha megadom a procinaka tápfeszt akkor llefusson a program?Mert MPLAB-ból inditva korrektül fut.Köszi
Sziasztok létezik olyan pic égető, ami USB-s, és 16f...-okat (lehetőleg + más típusokat is) lehet vele égetni?
Létezik
Szervusz!
Ez a topic szinte másról sem szól... Olvasgasd bátran! Üdv.
Idézet: „Ha egy PIC panelhez tervezek kapcsolási rajzot akkor, a PIC-nek hány voltot kell adnom hogy stabilan működjön?” 1. Milyen PIC? 2. Adatlap erre valo, hogy ezek az informaciok le legyenek irva valahol... Idézet: „Hogy miért tervezek PIC nek NYÁK-ot ha ezt sem tudom?” A nem tudas nem szegyen, csak a lustasag. Olvasd el az adatlapot ill nezz ra google-n, hogy milyen informaciokat talalsz ezzel kapcsolatban, es ha nem vilagos szivesen segitunk! Idézet: „MPLAB ban ICD2vel hoyg kell ugy beégetni a progit hogy ha megadom a procinaka tápfeszt akkor llefusson a program?Mert MPLAB-ból inditva korrektül fut.” Kivalasztod programozo vagy debugger eszkoznek az ICD2-det es utana Program menubol vagy Debug menubol (attol fuggoen minek valaszottad ki) azt mondod Program - es lam! PIC nem feledekeny eszkoz, ne aggodj
Köszönöm a választ! Biztosan lesz még pér ilyen alap kérdésem
Meg is nézem a googlit mit ir amugy egy PIC16F877es.
Ha PIC-ről van szó, akkor nem csak a guglit kell megkérdezni, hanem érdemes a gyártó honlapján is szétnézni.
Bővebben: Link Az eredeti adatlapok mind ott vannak fent, érdemes azokra támaszkodni, mint elsőszámú információforrásra.
Üdv!
Ismét kérdezek... Ha a pic-ben futó program által generált értéket elmentem a pic eeprom adatmemóriájába akkor az megmarad a pic áramtalanítása után is?
Kösz a választ, még egyet kérdezek.
A változó deklarálásánál a hex 20 cím helyett megadhatom az eeprom címét, hogy a változó oda kerüljön rögtön vagy később kell elmentenem?
Az EEPROM írás egy több lépésből álló folyamat. Adatlapban megtalálod, hogy pontosan hogy néz ki. Változót nem tehetsz eeprom területre.
Gondoltam jelzem, hogy egy nyers dsPIC33 a PGD2/PGC2-ről simán indult.
Igazából nem is kellett volna erről ennyit agyalni, csak ráértünk!
Ahogy potyo írta, változót nem, de állandót tehetsz eepromba a fordítóból azonnal. Ehhez ORG-al ki kell választanod a címet, majd DE után felsorolni a bájtokat, amiket indulóként le akarsz tárolni.
Ezekhez az adatokhoz viszont csak az eeprom kiolvasás metódus alkalmazásával férsz hozzá, amit szintén az adatlapok részleteznek. Idézet: „Gondoltam jelzem, hogy egy nyers dsPIC33 a PGD2/PGC2-ről simán indult.” Örülök neki, köszönöm a híradást! Ha nem vagyok Windischgrätz, akkor milyen ketyerét csináltál a dsPIC-kel?
Idézet: „Sziasztok létezik olyan pic égető, ami USB-s, és 16f...-okat (lehetőleg + más típusokat is) lehet vele égetni?” Igen, létezik. Pl. PICkit2, ICD2, PICFlash és még sokan mások.
Elvileg egy induktivitás mérő lesz.
Jelen állapota szerint egy 10 bites, 20Msps-es AD-t próbálok ki kb. 2..4Msps sebességgel, tehát csak a digitális részt tervezem én. Az analog részeket és az elméleti, matematikai részeket SPafi fórumtáram(terminal fórum) tervezi. Ha minden sikerül, akkor nem csak az iduktivitást tudja megmérni, hanem a tekercs egyéb parazita jellemzőit is(ellenállás, kapacitás).
Sziasztok.
Olvastam a kijelzők kezelését, és a 7szegmenses kijelzőnél azt írja, hogy gyakorlatilag ezek közös anódos/katódos kijelzők, amelyeket úgy kezelünk, hogy a lábait lepárhuzamosítjuk, és egy tranzisztorral bekapcsoljuk a megfelelő digit(ek)et. Na most akkor ezt programból kezeljük és mondjuk meg alarjuk jeleníteni a 123 at, akkor először kiküldjük a portra a 3ast és bekacsoljuk az egyes digit tranzisztorát, utána kiküldjük a 2-t és bekapcsoljuk a 2.tranzisztort, majg legvégül az 1 est és bekapcsoljuk az ehhez tartozó tranzisztort. Ugye jól okoskodom? Valamint az a tény hogy a kijelző közös anódos vagy katódos ez azt is jelenti hogy adott esetben pnp ill npn tranzisztort kell alkalmazzak? A BCD kijelző kezelésére tudtok egy példát mutatni? a tanuló jellegű is jó nem kell részletes. C és ASM is lehet köszönöm
A lepárhuzamosítás alatt azt értem, hogy annyi kijelzőt alkalmazok amenyit kell 999 megjelenítéséhez 3 digitet és az azonos szegmensekhez tartozó kivezetéseket összekötöm. mennyi ilyen kijelző köthező össze? egy bizonyos darabszám felett gondolom kell valmi meghajtó IC ugye?
Hello!
Nem egészen. - Kiteszed a 3-as számot a szegmensekre - Bekapcsolod az első digitet - Vársz - Kikapcsolod az első digitet - Kiteszed a 2-es számot - bekapcsolod a második digitet - ..... Nem kell meghajtó, mert egyszerre csak egy digit szegmensei világítanak. A gond, csak az lehet, hogy növelve a digiteket, egyre kevesebb ideig világít majd, így a fényerő csökken. Tehát nagyobb árammal kell meghajtani. Ezért lehet még is meghajtó kell. üdv! proli007
Olvastad már Topi cikkét? Ha nem, akkor nézd meg, pont erről szól, és van benne mintaprogi is.
Köszönöm a segítségeteket. És a Topi cikkéért külön köszi. tanulságos
Üdv!
PIC16F877el játszok, a deley ertékét hogy tudom ugy megadni hogy esec legyen a késlsltetés mondjuk két led felvillanása között? Ujfent köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |