Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Ajjaj... most az delej vagy delay? Ha mar Erasmus program...
Eloszor is: milyen nyelven? Masodszor: hany megan megy a kvarc? egy durva assembly pelda, nagyjabol jo lesz, majd pontositod a 80H helyere kisebb/nagyobb szamot irva: wait: mov szamlalo1,80H w2: clrf szamlalo2 w3: nop decfsz szamlalo2 bra w3 decfsz szamlalo1 bra w2 ret
Üdv mindenkinek!
Építgetek egy kis áramkört egy pic16f628 ra de valami nem ok. Minden lábra szükségem lenne, beleértve az MCLR t is. A gondom a következő: Mielőtt komolyabban megépítettem volna a cuccot, gondoltam tesztelem a picet, csináltam egy kis progit ami mindössze anyit csinál, hogy az összes lábat magas szintre állítja (MCLR kivéve mert az tudomásom szerint csak bemenet.). Az összes led ok, kivéve az RA4 re csatlakozót, az nem világít. Tudomásom szerint menni kellene neki. Másik kérdés: Az MCLR láb használható UART bemenő lábnak? A project Parsicba készül(ne). A segítséget előre is köszönöm.
Ha jol emlexem, a 16F-es csaladnal pont az Ra4-es lab az open kollektoros...
Az RA4 open drain kimenet, vagyis akkor fog világítani a led, a a Vcc és a láb közé kötöd.
Az MCLR pedig lehet bemenet, ha a konfigurációban az MCLRE bitet törlöd (jól telepakolhattad )
Üdv!
Az RA4 feléledt, köszönöm. A pic egy elektromos órát hajt majd, 7szegmenses kijelzőket akarok ráakasztani (6 db). A hat kijelző A,B,C,D,E,F,G je a pic B potrját foglalja le B0 tól B6 ig. A közös pontok B6,A0,A1,A2,A3,A4. A számláló UARTon csatlakozik, erre már csak az MCLR maradt. Jelenleg csak ledek lógnak rajta, olyan mint egy karácsonyfa Idézet: „Elvileg egy induktivitás mérő lesz.” Szép feladat. A mintavételezésről jut eszembe: nemrég láttam egy olyan megoldást a gyors mintavételezésre, hogy a fickó 3 vagy több dsPIC33-ra eresztette rá ugyanazt a jelet, s az egyes konverziókat időben átlapolva (egy-egy kis késleltetéssel) indította. Utána egy főprocesszorban összegyűjtve és összefésülve az adatokat, olyan sűrűségű mintavétel sorozata lett, amire az egyes ADC-k egyenként képtelenek lettek volna. Kép: Hivatkozás
A dsPIC33 500Ksps-t tud. A megoldás amit említesz elvileg, és ahogy látom gyakorlatilag is működik, csak azt nem értem, miért költ el valaki 3x1200Ft-ot 1,5Msps-re, mikor 1200ft egy 20Msps-es AD, aminek a bemeneti letörési frekije 300MHz, szemben a dsPIC 0,5MHz-vel (fontos a méréskor).
A képen egyébként igen kusza áramkörnek tűnik ez, majd készítek egy képet én is, hogy a digitális rész nálam most hogy néz ki... Én első körben egy dsPIC30F2020 2Msps AD-ját próbáltam működésre fogni, de gyakorlatilag folyamatos mintavételre nem alkalmas. Arra tökéletesen megfelel(amire készült!), hogy egy SMPS tápot felügyeljen 1,5Msps-el(erratában jelzik is, hogy nem képes 2Msps-re), ami időben nem egyenletes mintavételezés jelent, mert két mintavételi-pár között szünetett kell tartani, egyébként leáll az egész. Ma az első próbákat is meg akarom tenni, bár más dolgom is lesz sajnos, mint mindig...
Napsütéses szép napot kívánok! Ha mondjuk ellenállást, feszültséget, vagy ilyesmi analóg jeleket szeretnék méregetni PIC-el, akkor az "Analog Comparator Input" jelzésű lábakkal kell foglalkoznom?
Halkan kérdezem, ha 16F648A esetén ebből 4 is van, akkor ezeket párosan kell használni, vagy lesz 4 külön csatornám, amiknek másik végét a földre kell kötni?
Az ellenállás az nem jel. Ha feszültséget akarsz mérni, arra az A/D átalakító kell. A komparátor mint a neve is mondja, komparátor, vagyis összehasonlító.
Nézd meg a komparátor leírását az adatlapban. Ott találsz egy configurations vagy valami hasonló nevű részt, és ott le van rajzolva az összes lehetséges felhasználás. Azért meglepődtem a kérdéseken azután, amiket már írtál a témában...
A komparátor csak összehasonlítani tud két feszültséget, nem digitalizálja be; mindössze egyetlen bit a kimenete, ami megadja, melyik vonalon van magasabb szint.
Olyat kell keresned, hogy A/D konverter, az való ilyesmire (viszont ez vagy van a kontrolleren, vagy nincs). Egyébként lehetne A/D átalakítást csinálni komparátorokkal és külső ellenálláshálózattal, esetedben négybites felbontással, csak ennek nem sok értelme lenne.
Jó-jó, igazatok van. annyira flegmán foglalkozom a PIC témával, hogy van mikor a toppon működik az agyam és amiket olvastam, azok egyből itt vannak előttem, néha (mint ma) meg akkora birka vagyok. Keverem a dolgokat, mert alig használom őket. Az a baj, hogy nincs időm teljesen tetőtől-talpig mindent benyalni és amit a suliban tanultam, az csak részben idevágó. Nagyon szeretném tudni, hogy olykor miről is beszéltek itt más nyelveken, de ehhez nekem még idő kell. Addig meg csodálkozzatok és vakargassátok a bucitokat, ha néhány okos kérdésem után baromságokat kérdezek. Köszi a kitartást felém!
Ez a genyó 16F648A nem tud ADC-t Van egy F887-em a pickit2 demoboard-on, de azt nem akarom összekókányolni. Idézet: „Van egy F887-em de azt nem akarom összegenyózni.” Miért? Akkor nem tanulod meg sosem, ha nem próbálkozol!
Mert olyan ügyesen forrasztok, mint egy elefánt Van mindenféle teszter cuccom, ledboard, switch board, LCD modul, RS232 board és mindegyik egy-egy tüskesorral van ellátva, hogy az eddig használt 16F648A-m tüskesoraira könnyedén rá lehessen passzintani szalagkábellel.
Már neki akartam esni a demoboard-nak különben, de be kellett látnom, hogy ez sűrűbb raszterrel lett készítve. Mármint a lyukak, ahová a tüskesort terveztem volna beültetni. Na egye fene, neki esek, azért van...
Az F887 100.000x programozható, nyugodtan próbálkozhatsz vele, nem lesz semmi baja(feltéve, ha elektronikailag korrekt áramköröket illesztesz rá)!
Inkább az elektronikai rutin hiánya és a tudásomon lévő lyukak (drótkerítés jellegű) aggasztanak. Attól nem félek, hogy folyékonyra programozom. De, ha már ilyen kedvesen bíztattok, akkor nem is aggódom tovább. Köszi!
Akkor most lehet megint kérdezek egy hülyeséget közben. Szóval ezen a demoboard-on itt figyelnek ezek a lyukak, amiknek bizony elég sűrű a rasztere. Létezik ide tüskesor? Vagy molex? Az icsp csatlakozó tüskéiből van hat darab, és erre a távolságra majdnem 8 ilyen lyukacska is befér.
Most vettem észre, hogy közvetlen a PIC mellett még kisebb osztással vannak a lyukacskák (forrszemek). NA ezért félek össze-vissza forrasztgatni. Rövidzár, miegymás, de megoldom, muszáj lesz...
Hirtelen az az ötletem támadt, hogy ne tegyél mindegyikre tüskét, csak arra amelyiket használni akarod. Gondolom a furatok is kisebbek mint 1mm(tüskesorláb szabványméret), így valami más tüskéket kell beszerezned, vagy bontanod(de ez nem biztos, lehet, hogy a furatok jók). Gondolom pákád van rendes?
Közben találtam egy képet a kártyáról(ha minden igaz neked ilyen van..
- PK2 Demo - Meg lehet oldani, hogy nem egy sorba forrasztod a tüskéket, így minden második már elég messze lesz, hogy kényelmesen tudj dolgozni. - Még egy jó kép -
Hi!
Egy napkollektorrendszer vezérlését szeretném megoldani PIC-kel. A kimenő és a bejövő hőmérséklet monitorozására két lehetőség van: vagy gyári, kalibrált digitális hőszenzort illesztenék a uC-hez, vagy a szilíciumdióda nyitófeszültségének megváltozását mérném sokbites (12+) A/D-vel, majd valamilyen függvény szerint abból számolnám a hőmérsékletet. Érdemes ez utóbbival szórakozni, vagy inkább oldjam meg gyári szenzorral? (Az alkalmazott PIC 16F628A, 16F84, vagy 16F877 lesz).
A gyári egyszerűbb, de a távolságokkal lesz még gondod, ha messze lesz a szonda. A kiválasztáskor meg kell nézni, hogy milyen hosszú lehet a vezeték. Ha nincs megadva és I2C-s , vagy SPI-s a csatorna, akkor az 20cm(eleve az I2C és az SPI nyáklapon belüli kommunikációra van terveze)!
A távolságot át lehet hidalni vonalmeghajtó IC-kkel(RS485, RS232) Vannak egyvezetékes típusok, ott hosszabb lehet a vezeték, ilyet még nem használtam. Ja igen, a dióda. Elvileg elég jól lehet szűrni, mert nem érdekes a mért jel változás sebessége, így akár még jó is lehet. Viszont egyéb zavarjelek beszűrődhetnek a hosszú vezetéken. Ki kell próbálni, de én jobban bíznék egy vonalmeghajtóban és a digitális kommunikációban.
Szerintem nem érdemes a diódával vacakolni, ugyanis ahhoz kellene legalább egy precíz áramgenerátor, vagy nagyon jó tápfesz, amiről jaratod a diódát és a mérőerősítőt. Ezek hiányában csak saccométer lesz, nem hőmérő. Én inkább használnék DS182x hőszenzorokat.
Ha a vezérlő központ és a szenzorok közt nagy a távolság, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy a szenzor mellé tenni valami kis PIC-et, ami a sznzort kezeli és egy erősített, jól zavarvédett vonalon (pl. RS485) küldi el az infót a központnak. Ezt a "kihelyezett egység"-et el lehet látni a központból történő távtáplálással is, hogy ne kelljen helyi tápegység.
Én használtam már DS1821-et kb. 2m-es árnyékolt kábel végére téve, működött. Ellenben egy kicsit is zavarterhelt környezetben (főleg, ahol pl. hálózati reléket és ilyesmiket kell vezérelni) nemigen bíznám rá az életem. Ha megnézed a Dallas (illetve egy ideje már Maxim) doksikat, akkor láthatod, hogy itt us nagyságrendű tüskeszélességek vannak, ami nem éppen arra való, hogy több méterre elvezesse az ember. A távtáplált RS485 illesztés szerintem is jó ötlet.
Igen, régebben sokat beszélgettünk a témáról, hogy sokaknak még 10méteren is működött az SPI, de mikor felvetődött a kérdés, hogy ezt el merné-e adni egy vezérlő berendezésben megoldásként, akkor már nem volt teljesen magabiztos a válasz.
Én is az RS485-re szavaznék. Sőt, még az is elképzelhető, ha csak egy szenzor lenne, hogy magát az SPI jeleket erősíteni, főleg, ha egyirányú a kommunikáció! Így nem kéne kintre is PIC. Bár pár 100Ft egy 16F627A... mellég 200Ft az illesztő...és akkor másra is jó lehet... Idézet: „A távtáplált RS485 illesztés szerintem is jó ötlet.” Én az utóbbi időben nézegetem a CAN buszt. Az is használható lenne
Egy CAN-os( ) PIC nem túlzás egy 16F628 kiindulási tervhez képest?
Nem néztem még a CAN busz távolságadatait, erről tudsz valamit? Idézet: „- Még egy jó kép -” Érdekes kép! Pedig megesküdtem volna, hogy a kytketty az a nyomógomb, de ha nem, akkor nem...[i]
Lehet külső CAN illesztőt is kapni (MCP2551), és akkor maradhat a 16F628 :eplus2:
1Mbps sebességen 40m. Kisebb sebességen természetesen nagyobb a távolság. Idézet: „Most vettem észre, hogy közvetlen a PIC mellett még kisebb osztással vannak a lyukacskák (forrszemek).” Ha ezek 1,27 mm-es osztásközzel (0.05 inch) vannak fúrva, ahkkor a RET-nél (www.ret.hu) kapsz hózzá tördelhető tüskesort és tüskesor-fogadót. 53-08-89 20 pólusú tüskesor 53-08-88 40 pólusú hüvely Ezekkel kényelmesen akár rá is ültetheted a kártyádat egy másik, tetszésed szerint kialakított lapra - ha van kedved nyomtatott áramkört készíteni. A külső lyukak meg 2 mm-re lennének? Ahhoz is kapsz szerintem tüskesort és hüvelyt. A forrasztáshoz meg fell kell tenni a szemüveget! Ha kell, akkor akár kettőt is...
Ígértem egy képet, az PIC-AD részről, csatoltam.
Hali
Esetleg probald meg a TC1047A hoerzekelot. 200 ft alatt van az ara a CC-nel. Nagyon 1xeru a kezelese : adsz neki tapot (3-5V) es a kimenete 10mV/C valtozast ad. A 0 fokhoz tartozo kimenofesz 500mV. Tokozasa SOT-23 tehat nagyon kicsi, ezert szinte barhova beepitheto. +125 C-ig hasznalhato. Mivel egyenfeszt kell elvinni ezert elvileg messzire telepitheted az elektronikatol. Hasonlo tulajdonsagu a LM35 is. adatlap TC1047 |
Bejelentkezés
Hirdetés |