Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   59 / 728
(#) szamóca válasza shalafi66 hozzászólására (») Szept 13, 2008 /
 
Vörös, de itt a legnagyobb a felhozatal, és itt kézzelfoghatóak a dolgok. Ezt előnyükre kell megemlíteni.Ezeknél a hsz-nál álltalánosan elmondható hogy csak egy irányból nyomva súroltak be. Kivéve az álltalad legjobban "kedvelt" márka csúcs hsz.-ját az kétirányból .
(#) shalafi66 válasza szamóca hozzászólására (») Szept 13, 2008 /
 
"Mert én annyi mindent nem szerettem még..."
(#) relisys hozzászólása Szept 15, 2008 /
 
helllo zoli
Engem érdekelne hk láda tervrajza és ha van idöd elküldenéd neke ma tervrajzát szivesen megépiteném
(#) relisys hozzászólása Szept 15, 2008 /
 
heloo!!
Segitséget szeretnék kérni van 2db 40 centis BULL mély közép hagszorom egy cervin wega tölcséres subaa volt,de nagy helyet foglalt és panelházba érdekesen nézet volna ki a szobámban szeretném megkérdezni valaki nem tudna valami fasza kis tervrajzba neke msegiteni Pl:porkoláb sub vagy pandbass valami kicsi subra gondoltam..
Segitségeteket elöre is köszönöm
(#) ngyzoli válasza szamóca hozzászólására (») Szept 15, 2008 /
 
Ez a nyomkodásos módszer sztem nem sok mindenre jó,azon kívül,h magunkra haragítsuk az eladókat.akik nagyon nem szeretik ezt a próbát.érthető... a minőségi(bb) hangszórók szűkebb légréssel készülnek,ami magával vonja az érzékenység növekedését.ezen termékek a mégoly precíz összeszerelés ellenére is,a nem tengelyirányból érkező kitérítő erőre ált.súrolással válaszolnak.a kommerszebb típusoknál az alacsonyabb színvonalú gyártástechnológia miatt is,nagyobb légrést alkalmaznak.viszont ha csak néhány tizeddel félre van központosítva a membrán,ez a hangszóró is súrolni fog,amiből nyilván NEM következik az,hogy profi termék lenne.ez a próba tehát félrevezető,s nem sok jelentősége van.
(#) szamóca válasza ngyzoli hozzászólására (») Szept 15, 2008 /
 
Tapasztalatból tudom mondani, mivel az említett módon vizsgálgatom a hangszórókat, hogy a márkásabb egyedeknél ritkán fordul elő a besúrolás. Míg a kommersz típusoknál elég gyakori jelenség. :yes:
(#) barany165 válasza shalafi66 hozzászólására (») Szept 15, 2008 /
 
Sziasztok! Érdeklődnék, mi a szitu a zártdobozban a levegő nonlineáris torzításával?Nyitott doboz-lágy felfüggesztés-nél leginkább jelentkező doplertorzítás,a membrán ugye nem dugattyú?Elég baj van a méréssel/méretezéssel/ ha még ezekben az esetekben is oké. Azért nem 1W-al és egy méterről hallgatjuk./az édes pontban/HI!Elég baj, ha a memrán szemmel láthatóan erőteljesen mozog,jó hangfalnál nemnagyon mozog,de szól.
(#) hatnor hozzászólása Szept 17, 2008 /
 
az mért van ha számot váltok akkor pukkan egyet a mélynyomó? vagy ez természetes?
(#) m.joco hozzászólása Szept 17, 2008 /
 
Hello
Vettem hangszórót mélynyomóhoz. A hangszóró és a doboz közé kell tenni valamilyen tömítőgyűrűt? A hangszórót kívülről fogom beleszúrni a neki kivágott lyukba, de a hangszóró belső szélső peremén nincs semmi gumi vagy ilyesmi.
Üdv.
(#) szamóca válasza m.joco hozzászólására (») Szept 18, 2008 /
 
Sokféle megoldás is létezik, Pl., ha szövettel burkolják a dobozt, van, hogy nem tesznek alá tömítést. Ezt ellátja a szövetanyag. Vagy legtöbbször öntapadó szivacs csíkot alkalmaznak (ablakszigetelő). De ha nem akarod sűrűn bontogatni, akkor jó a terosztát is.
(#) uli hozzászólása Szept 21, 2008 /
 
Sziasztok!!
Kérdezném valaki hozzáértőtől, a mellékelt ládát hogyan lehetne átalakítani 16 cm-es hangszóróra.
Mindössze a lyuk méretét változtassam csak meg, és a többi maradhat, vagy mindennek vegyem a 80 %-át, vagyis arányosan kicsinyítsem le?

Kössz előre is: uli

SAl.jpg
    
(#) uli válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 21, 2008 /
 
Kössz a választ Zoli!
Egy kérdésem azért lenne. A csillapító anyagot hova kell raknom? Sima szivacs is megfelel a célra vagy vegyek komolyabbat bele?
köszi: Uli
(#) shalafi66 válasza uli hozzászólására (») Szept 23, 2008 /
 
Ezt leginkább sehogyem. Jobban jársz, ha új terv után nézel, mert amit csatoltál, már az alapoknál el van szúrva.
köbzoli, a TL-nek nem a hangszóró membránfelületéhez kell illeszkedni, a T-S paraméterektől függ az induló keresztmetszet és a még megengedhető szűkülés mértéke.
(#) shalafi66 válasza szamóca hozzászólására (») Szept 23, 2008 /
 
Hát, amikor van mondjuk egy 1,2-es légrés, és a cséve ebből 0,7mm-t vesz el, akkor 0,25-0,25mm marad távolságnak a vasaktól, ezt ha tökéletesen szerelik is, csak központosan nyomkodva fog szabadon mozogni a lengőrendszer.
(#) Drk hozzászólása Szept 27, 2008 /
 
Sziasztok.

Volna egy megoldandó problémám: Van Nekem 2 pár hangfalam ami ugyanolyan teljesítményű, de az egyik 4 ohm-os a másik pedig 8 ohm-os./Hangváltó van mindegyikhez/ Szeretném egy dobozba belerakni. Hogyan kéne őket összekötni?
(#) szabi83 válasza Drk hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
hello


tehát 4 dobozod van..? ebből egy dobozt szeretnél
(#) Drk válasza szabi83 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Igen. van 4 dobozom, és 2 dobozba szeretném belepakolni, mert így kisebb helyet foglana.
(#) Drk válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Tulajdonképpen az egyik pár egy Orion HS 500 4 ohm-os gyári dobozban, a másik pár pedig egy Orion HS 501 8 ohm-os NEM gyári dobozban. Namármost ez a nem gyári doboz jó nagy /kb duplája a gyárinak/, úgy gondoltam elég lesz kettőnek is. Úgy gondoltam, hogy egy 4 és egy 8 ohm-os hangszórószettet /mély, közép,magas/ tennék 1 dobozba.Csak azzal nem vagyok tisztában, hogy hogyan kéne összekötni az erősítőt és a hangváltókat.
(#) Drk válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Azért köszi, és várok hátha tudnak segíteni.
(#) lapose válasza Drk hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Szia!
Nem tudod normálisan össze rakni, mivel a hangszóró impedanciák eltérnek, a teljesítmény eloszlás nem lesz jó a hangszórók közt! Az impedanciáról nem is beszélve.
Szerintem úgy jársz a legjobban ha a második pár hangfaladnak a dobozát átszabod gyári méretűre!
(#) Drk válasza lapose hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Szia.

Hogyha sorba vagy párhuzamosan kötöm őket akkor sem lesz jó?
(#) lapose válasza Drk hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Az a gond hogy az egyik hangfalad 8 Ohm -os a másik 4 ohm -os.
Ha sorba kötöd őket akkar az eredő impedancia 12 Ohm lesz, ha párhuzamosan akkor 2.6 ohm. Egyik sem túl kedvező!
A nagyobb probléma viszont az hogy pont az impedanciák eltérése miatt a teljesítmény 1/3-2/3 arányban oszlik meg a két hangfal közt. Emiatt a mélysugárzókat nem is tudod egy légtérbe rakni.
(#) Drk válasza lapose hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Akkor jön a kettes variánsom. Ha az egyik dobozba rakom a 4ohm-os szettet, a másikba a 8 ohm-ost? Az erősítőm egy házilag, de szakértrő kezek álltal gyártott 2x150 W-os , melyen külön állítható a két oldal teljesítménye. Az mennyire tesz jót az erősítőnek ha a két oldalon külömböző az impedancia, és úgy használom?
(#) lapose válasza Drk hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Ebben az esetben a két 8ohm-os hangfalat párhuzamosan kötve 4 ohm-ot kapsz a két 4 ohm-os hangfalat sorba pedig 8 ohm-ot. Ha az erősítőd tud 4 ohm-ra dolgozni, rá tudod kötni őket, de a 4 ohm-os hangfalra az erősítő közel kétszer akkora teljesítményt tud leadni. Az viszont biztos, hogy a két oldal sosem lesz egyforma! Ebben az esetben az új hangfalat pont kétszer akkorára érdemes csinálni mint a gyári.
(#) Drk válasza lapose hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Az erősítő 4-16 ohm-ig tudja kezelni a hangszórókat. Tehát: Akkor az egyik 8, a másik 4 ohm-os lesz, és a 4 ohm-os hangfalra fele akkora teljsesítmény szabad ráengedni mint a másikra. Erősítő nem károsodik, teszem azt egy bulin, ahol megy 6-7 órát?
(#) lapose válasza Drk hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Mind a két hangfalad ugyanakkora teljesítményű lesz!
Csak egy erősítőben a két oldal egyforma, és ugyanaz az erősítő 4 Ohm-ra kétszer akkora teljesítményt tud leadni mint 8 ohm-ra!
(#) Drk válasza lapose hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Hát ezt rendesen nem értem. Azt írtad,hogy
Idézet:
„a két 8ohm-os hangfalat párhuzamosan kötve 4 Ω-ot kapsz a két 4 Ω-os hangfalat sorba pedig 8 Ω-ot.”
, tehát ha én így kötöm be akkor a 8ohm-os szett 4 ohm-os, a 4 ohm-os szett 8 ohm-os lesz!! Az erősítő jobb és bal oldalán nem egyforma hangszórók lesznek ohm-ilag.Ugye? Azért gondoltam a hangerő felezését,hogy ne menjen szét a hangszóró.
(#) lapose válasza Drk hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Ha van mondjuk két darab 50W-os hangszóród külön külön. Annak teljesen mindegy hogy kötöd be az 50W-os marad. Csak az változik hogy mekkora feszültségről adja le az 50W-ot.
Olyan ez mint egy izzó. Ha egy 50W 12Vos izzó mellé bekötsz párhuzamosan egy másikat az 100W lesz. Ha sorba kötöd őket a teljesítmény szintén 100W lesz, csak 24V-ról kell őket járatni!
Ugyan ez igaz a hangfalaidra is: akár sorosan, akár párhuzamosan kötöd őket, a maximális teljesítményük azonos lesz, de mivel az egyik ellenállása fele a másiknak, ugyanakkora feszültségről csak fele teljesítmény érhető el rajtuk!
(#) Drk válasza lapose hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Akkor az erősítőt feltekerem 50W-ra. Mi lesz a külömbség a két odal között? Az egyik oldal nem fog csak 25W-on szólni? Nem megyek még az agyadra?
(#) lapose válasza Drk hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Nem mész az agyamra..
  1. :-)

Jól látod, az egyik oldal teljesítménye fele lesz a másiknak!
Következő: »»   59 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem