Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórók MNC SAL
 
Témaindító: Dzót, idő: Dec 13, 2005
Lapozás: OK   9 / 43
(#) levii válasza szamóca hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Ki vigyázna az oldalra ha elmenne
(#) hapro válasza mátrix hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Így tovább...
(#) mátrix hozzászólása Okt 2, 2008 /
 
Nem!Hanem az előtted levőnek!Azt tudom,h nem nagy cucc!De amire nekem kell arra bőven elég!
(#) szamóca válasza mátrix hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Hát most beletrafáltál! Ő meg a másik
(#) Moderátor hozzászólása Okt 2, 2008
 
Tisztelt jelenlevő és csatlakozó fórumozó társak!
Mindenkit szeretnék kérni, hogy fejezzük be ezt az értelmetlen vitát, hiszen kiderült, hogy semmi értelme!
Beszélgessünk értelmes tényszerű tárgyilagos dolgokról mert:
-gyönge a szivem és nem bírom a nyomást
-ha strapálnak sírva fakadok
-ha sírni kezdek lezárom a topicot...

Megértéseteket köszönve, megyek és rágyújtok...
:smoke:
(#) dbase válasza mátrix hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
A régi vermona, regent hangszóróknak volt ekkora mágnese. Az tuti h azoknak jo az érzékenysége, de 30w-nál többel nem hajtanám meg.
-Amugy mi az a igen jó régi márka ami rá van írva?
-Mi a trapéz doboz márkája? nem tudom kiolvasni a szövegét.
Látom van külső usb-s keverő lejáccó vezérlőd, szépen müködik, nem szaggat be? Azon is vannak kimenetek, vagy csak vezérelni tud?
(#) dbase válasza dbase hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Megtaláltama hirdetésed:
Eladó Egy Pár jóállapotú verbon márkájú öntvénykosaras hangszoró igen jó érzékenységű nagy hatásfokú mélyhangszoró! Adatok:200/400w 200rms 8ohm 100db 45hz-5khz mágnes étmérője9cm mágnes vastagsága11cm. akkkor egy kérdésem kifujva.
(#) mátrix válasza dbase hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Nagy tévedésben vagy a 30wtal kapcsolatban!2x150wtal is volt már hajtva bulin!semmi baja tökéletesen mőködik!Csak nagyobb teljesítményűt veszek!'éve cseréltem le a keverőmet Behringer BCD-3000 consolra amit nem bántam meg!Nem nem szaggat és nem is fagyogat 1szer sem fagyott még le!
Van rajta2db analog bemenet!2db cdlejáccót rá lehet kötni!A hangfal márkája amit nem bírtál elolvasni azremier XVP 1520!S árához képest nem is szól rösszúl!Reflex megától szebben szól véleményem szerint!De többen megerősítettek benne akik hallották!
(#) ngyzoli válasza mátrix hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Na szóval...akkor is torzítani fog a hangfal azért,mert az erősítő nem bírja el a sokkal nagyobb teljesítményt" könyörgöm,miről beszélsz?? az elektromos teljesítményt az erőlködő pumpálja a hszóróba,és nem fordítva.persze van visszahatás is,de az más téma.a visszarúgott jel pedig soha nem lehet nagyobb,mint a betáplált.ha egy hsz.terhelhetősége 100W(vagy ezer,vagy tízezer W),az egy LEHETŐSÉG arra,h ekkora powerral is kergetheted.de semmiképp nem azt jelenti,h KÖTELEZŐ lenne ennyire hajtani,s pláne nem azt,h torzítania kellene...és egy olyan 300W-os hangszóró,ami 100W meghajtásnál torzítást produkál(!),mégpedig azért,mert kevesli(!!)a teljesítményt,nos ezt a szerkezetet a kukába vágnám ki nagy ívben,vagy még oda se."próbáld ki és rájössz"erre azt tudom válaszolni,h idestova 25 éve hobbim a hangtechnika,s ezen idő alatt-elhiheted-volt alkalmam kipróbálni"ezt-azt"...de ilyet,mit írtál még nem tapasztaltam.ami márcsak azért is címeres butaság,mert akkor a világon minden hangtechnikai berendezés torzítana jóval a névleges kivezérlés/teljesítmény alatt használva.sőt,elkövettem olyat is,h 5W-os(!!)csöves végfokkal használtam 150W-os falakat,ami olyan hangképet varázsolt a terembe,hogy s*ggre ülnél,ha meghallanád...nehari,senkit nem akarok bántani,de sztem gyűjts még némi tapasztalatot.amúgy pedig meddő dologról diskurálunk...
(#) mátrix válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
akkor a haver reflex és robson végfokja mehet a kukába!
(#) goldscorpio07 hozzászólása Okt 3, 2008 /
 
Ezt szeretem amikor sokan csak wattokról beszélnek minden más tényezőt kizárva
(#) ngyzoli válasza mátrix hozzászólására (») Okt 3, 2008 /
 
Bocsi,én itt és most nem az erősítőről beszéltem.a végfok attól még lehet nagyon jó is...akár.egy hangátviteli láncban a hangszórók/hangsugárzók nagyságrendekkel többet torzítanak,mint az elektronikák.
(#) mátrix válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 3, 2008 /
 
Akkor a JBl és a Füleki hangfalai mehetnek a kukába!
(#) ngyzoli válasza mátrix hozzászólására (») Okt 3, 2008 /
 
Nem értem hogy jön ide pont a JBL meg a füleki...de nem is lényeges.nekem is van egy JBL állódobozom,de nem torzít fél hangerőn.érdekes...
(#) mátrix hozzászólása Okt 3, 2008 /
 
Ki mondott olyat ,hogy félhangerőn törzított?
(#) Moderátor hozzászólása mátrix hozzászólására (») Okt 4, 2008
 
Idézet:
„Viszonz ha túl kicsi véggel hajtasz egy hangfalat akkor is torzítani fog a hangfal azért ,mert az erősítő nem bírja el a sokkal nagyobb teljesítményt!”


Ez a bátor kijelentés mintha sántítana kissé... egy kicsit is elektronikához értő embernek ettől valószínűleg felfelé fog görbülni a szája széle...

De ettől függetlenül is vissza lehetne venni az arcodból, meg a
Idézet:
„mindenki menjen a fenébe és mindenféle eszköz mehet a kukába”
című stílusból... nemhogy gusztustalan hozzáállás, de ráadásul fárasztó, és értelmetlen is, fölösleges... semmi keresnivalója ilyen negatív hozzáállásnak a fórumon!

És az sem ártana, ha átgondoltabban és picit helyesebben próbálnál írni!

Illetve azt se bánnánk, ha megtalálnád a Válasz gombot a hozzászólások fejlécének jobb szélén. Ez a lehetőség azért lett kifejlesztve, hogy a fórumon látni lehessen, ki-kinek válaszol. Ez pedig azért jó, mert valamilyen szinten rendezettebb, jobban átláthatóbb lesz az oldal és a hozzászólások.

Napersze lehet, hogy ezeket teljesen fölöslegesen írtam le, mert igencsak esélyes, hogy nem leszel már sokáig aktív tag az oldalon...
(#) lalig hozzászólása Okt 4, 2008 /
 
Csáó mindenki. Ha vn egy kis időtők írjátok már le a véleményeteket errőla mélyládáről:EZT NÉZZD MEG!
(#) zsuscsinyo válasza lalig hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Nemazért szólok mert rosszindulatú vagyok, de szerintem ezért felesleges volt témát nyitni, feltehetted volna ezt a kérdést a "Kezdő kérdések" topikba, amúgy szerintem sok véleményt nem fogsz hallani, mivel nembiztos hogy megvette ezt valaki. Amit meg mondanának az meg benne van a teljes leírásban


üdv.
(#) anonym1s válasza damatic hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Hali.
A vilag legegyszerubb hangvaltojaba 4,7 µF 100v-os kondi nem eleg? Muszaj 200v-os?
(#) kasas válasza lalig hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Nyilván nem vagy kitömve pénzzel ha egy ilyet akarsz venni,de azért érték ár alapján jó lehet.
Minden esetre ne nagyon hasonlítsd majd össze a hangját egy Pioneer hasonló méretű zárt dobozossal.
(#) goldscorpio07 válasza anonym1s hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Hali
Ez nem hangváltó hanem egy egyszerű kondenzátor amit írsz...ezzel nem oldasz meg mindent,hipermarketekben árult gagyi mikro és mini hifi műanyag hangfalaiban található ilyesmi megoldás a magassugárzó előtt hogy ne kapjon alacsony frekit mert ez torzítást eredményezne
(#) lapose hozzászólása Okt 6, 2008 /
 
Sziasztok!

Ha nem haragszotok hozzászólnék a vitához ami itt az elmúlt pár napon volt, de sajnos nem voltam net közelben, így csak utólag tudok reagálni.
Amit mátrix felvetett, az nem hülyeség, csak a leírása a tipikus „hallottam valahol, nem is értem teljesen, elmondani normálisan meg nem tudom” ráadásul „aki nem érti a zavaros leírást az mind hülye!”

Induljunk ki abból, hogy van egy PA hangfalam aminek az elektromos terhelhetősége ténylegesen 200W, amit kis torzítással korlátlan ideig kiad. Mivel PA rendszerrel van dolgunk ezért a 200W-ot „ki is szeretnénk belőle nyerni”.
Ha ezt a hangfalat 200W-nál kisebb illetve 200W körüli erősítővel hajtom a maximális teljesítményt csak úgy tudom kivenni belőle, ha az erősítőt túlvezérelem. Ilyenkor az erősítőből ki fog jönni a 200W, de torzítva, a jel tetejét az erősítő vágni fogja, négyszögesíti a jelet. Ráadásul, ha az erősítő kivezérelhetősége nem azonos pozitív és negatív irányban az még egy kis egyenáramú eltolást is okoz. Ez az egész pedig csak arra jó, hogy fűti a hangszórót, de ez már nem zene.
Ha viszont a hangszórót egy 300W-os erősítővel hajtom, az a 200W-ot normális minőségben ki tudja adni magából! Csakhogy mivel az erősítő teljesítménye nagyobb mint a hangszóróé lazán le tudom égetni vele. Ezért az ilyen rendszerek fontos kelléke egy határoló(limiter), amit a végfok elé raknak, illetve van olyan PA végfok amiben benne van. Ezt beállítják a hanghalak teljesítményére és utána nem illik hozzá nyúlni. Innentől kezdve nem tudom leégetni a hangfalakat, mert hiába nyomom a potit a határoló nem engedi egy adott szint felé a teljesítményt!
(#) ngyzoli válasza lapose hozzászólására (») Okt 7, 2008 /
 
Az ő leírásából úgy lehetett értelmezni,h a hangszóró okoz torzítást kisebb teljesítménynél.szerény véleményem szerint az erősítő teljesítménye és a hangsugárzók terhelhetősége között az 1:2 arányt célszerű fenntartani.ha fordított a helyzet,akkor viszont nagyon"ésszel"kell hajtani a rendszert... de-"az erősítő kivezérelhetősége nem azonos pozitív és negatív irányban..."mondatot nem nagyon értem.
(#) lapose válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 7, 2008 /
 
Szia!

Hirtelen nem találtam jobb rajzot, de szerintem ez is jó lesz a lényeg elmagyarázásához.
Most az egyszerűség miatt csak a vége felől közelítsük a dolgokat.
Ez egy kvázi-komplementer végfok, a felső pozitív oldalon a T4-T6 az alsó negatív oldalon a T5-T7 alkotja a kimeneti fokozatot.
Tekintsünk el a feszültségerősítő valós részéről, tehát mondjuk azt, hogy a feszültségerősítő kimenetén +-Ut csúcstól-csúcsig nagyságú jel van, ezt a jelet kapja a T4-T6 és a T5-T7 páros.
Mivel van a kapcsolásban booster kondenzátor(C5), ezért a T4-et ki lehet nyitni teljesen, az emmiterén +Ut-Ucesat feszültség lesz, ezt kapja meg a T6 tranzisztor. Az emmiterén Ube-vel kisebb feszültség lesz. Ráadásul itt a kapcsolástechnika miatt még egy dióda is van a pozitív ágban ami mégegy nyitófeszültséggel csökkenti a kimeneti jelet.
Tehát a kimeneten pozitív félperiódus esetén a kimeneti jel maximum +Ut-T4UCEsat-T6UBE-D4Unyitó.
Negatív félperiódus esetén a jelből csak a T5 UBE feszültsége vonódik le a kvázi komplementer kapcsolás miatt.
Tehát a kimeneten negatív félperiódus esetén a kimeneti jel maximum:-Ut-T5UBE
Tudom, hogy ez így nagyon el van nagyolva, mert sem a végtranzisztorok UCEsat feszültsége, sem az előerősítő fokozat hibái nem lettek figyelembe véve, de itt csak az elvet akartam szemléltetni, hogy hogy lehet egy végfok kivezérelhetősége különböző pozitív és negatív félhullám esetén.

beag.gif
    
(#) ngyzoli válasza lapose hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
Ez idáig világos,de 1-2%-nyi különbség még nem okoz számottevő hibát,nagyobb eltérésnél viszont már áramköri/alkatrész meghibásodás áll fenn.egyébként én is tapasztaltam régebben,h kimenőkondis végfoknál a kimeneti pont(a kondi előtt)nem pontosan féltápfeszre áll be.ha erre gondoltál... viszont tudomásom szerint ezt a kapcs-technikát úgy 40-60W kimenőtelj-ig alkalmazzák.2-300W-nál már a szimmetrikus táplálás az elterjedt megoldás,ott pedig ez a probléma ált.fel sem vetődik.egyébként én ezt konstrukciós hibának tartom,még ha kényszer is szülte... igaz,a gyakorlatban csak teljes kivezérlésnél okoz(hat) problémát(torzítást).
(#) lapose válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
Szia!
Ez az erősítő eleve szimmetrikus tápfeszültségű, és pl. a kvázi komplementer kapcsolást egész nagy teljesítményekig használják! Itt nem a százalékos eltérés a lényeg, hanem az, hogy ez a jelenség csak teljes kivezérlés környékén jelentkezik, pont akkor amikor a teljes rendszer határértéken működik ezzel is tetézve a gondokat.
A komplementer-szimmetrikus végfokokat favorizálók pont ezt szokták kihangsúlyozni, hogy ott ez az aszimmetria nem létezik, illetve kisebb a szerepe. Bár a fene se tudja, nem vagyok biztos benne, hogy a komplementer párok tényleg annyira egyformák-e? Nagyteljesítményű FET-es erősítőknél sokszor látja az ember, hogy p-csatornás fetből több van az erősítőben, és a katalógust megnézve látja hogy a p- csatornás sokkal kisebb áramot és teljesítményt bír mint az n_csatornás. Kérdés, hogy vajon a többi paraméterük ezekután mennyire egyezik!
Mindenesetre a minőségi zenehallgatásnak volt egy olyan irányzata, ami kimondottan favorizálta a kvázi komplementer végfokokat, mondván, hogy elektroncsőből is csak egyfajta van (nincs pnp vagy npn elektroncső). Több ilyen erősítőben a kvázi darlington tranzisztor emmiterével sorba kötöttek egy diódát a hiányzó bázis-emmiter átmenet pótlására. Hallottam szólni ilyen erősítőt, jó is volt a hangja, de hogy a dióda miatt szólt-e jól azt nem tudom, mert dióda nélkül nem próbáltam.
(#) ngyzoli válasza lapose hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Ezt az elméletet már én is hallottam,bár a kvázikompl.erősítőknél még azért egy kimenőkondi is ott van a zenei jel útjában,míg a szimm-tápos gépek"direktbe"hajtanak.a kondenzátor is tud"érdekes"dolgokat művelni,főleg ha teljesítményt is át kell vezetnie.egyszer kaptam kölcsön egy obelisk-et,ez ugye kimenőkondis gép,és annak ellenére,milyen kis vacaknak tűnt(először be sem akartam kapcsolni),megdöbbentően jól muzsikált!hát igen...
(#) lapose válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Szia!
Idézet:
„Ezt az elméletet már én is hallottam,bár a kvázikompl.erősítőknél még azért egy kimenőkondi is ott van a zenei jel útjában,míg a szimm-tápos gépek"direktbe"hajtanak”

Szia!
Kecsit el vagy tévedve! A kvázi komlementer tranzisztorokkal készült erősítők közt ugyanúgy vannak aszimmetrikus illetve szimmetrikus tápuak is!
A kvázi komplementer jelző csupán arra utal hogy a végében nem valódi komplementer van, hanem két azonos struktúrájú tranzisztor.
Tulajdonképpen minden erősítőbe kell két nagykapacitású kondenzátor vagy más energia tároló egység, aztán hogy az hol van az félig részletkérdés..

Most nézem, ez egy hangszórós topik, ha túl sokáig elmélkedünk itt az erősítőkről még ránk morognak!
(#) ngyzoli válasza lapose hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
No igen,miután a hsz-t elküldtem,én is rádöbbentem a(z alapvető)tévedésre sorry... az említett obelisk is egy-tápos,mégis komplementer.van ilyen...
(#) lapose válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 14, 2008 /
 
És még jó hangja is van!
Következő: »»   9 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem