Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   253 / 2208
(#) sound.man válasza djhans hozzászólására (») Okt 4, 2008
Azt a rajzot amit te csatoltál pcl86-os csővel. Még tudok tekerni rá, megyek tekerek is.
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Okt 4, 2008
Azért egy ilyet nem bontanál szét, igaz?
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Okt 4, 2008
Olyat nem mert szép állapotú, kipofozható. Kondi ügyben ointézkedek.
(#) Rockmenyét hozzászólása Okt 4, 2008
Félig off:

Ti mivel oldjátok a pillanatragasztót? "Körbehúztam" a lötyögős 6n8sz-ek csőfejét és most száradás után ronda fehér lerakódás van a csöveken a ragasztó kipárolgásától Most már nem lötyögnek, de rondák lettek
(#) Rockmenyét válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 4, 2008
Lehet hogy megpróbálom körömlakk lemosóval, csak nem akarom a feliratot leoldani... kár volt hozzányúlni.
Félig off #2:

Meg van az ellenszer!
A fehér trutyit amit a pillanatragasztó hagy, szépen leviszi a Clin ablaktisztító!
(Nem a ragasztót! Csak azt a fehér lerakódást, ami a párolgástól keletkezik.)
Talán mégsem lesznek ronda 6n8sz-eim
(#) kocos válasza Rockmenyét hozzászólására (») Okt 4, 2008
a pillanatragasztó elvileg nem szereti a langyos vizet, de azért a csövet ne áztasd be 2000-es, vagy az feletti csiszolóvászon, enyhén vizesen!
Na úgy néz ki sikerült rendbe tennem a csöveket.

A cső és a csőfej találkozásánál a rést egy féktisztítós fültisztító pálcikával zsírtalanítottam, majd körben vékonyan de egybefüggően kiöntöttem pillanatragasztóval. Hagytam száradni kb. 2 órát és ekkor jött a pánik a fehér bevonat miatt. Ezt viszont könnyen le lehet takarítani ha felváltva ablaktisztítós és száraz vattával 2-3 -szor áttöröljük.
Így a csőfej és a cső közti résbe öntött üvegszerű pillanatragasztó marad csak meg ami olyan mintha "gyári" lenne. Csak közelről lehet észrevenni úgy is "jól néz ki"

Ezt 12 csőnél csináltam végig, úgy tűnik bevált. Most már csak arra vagyok kíváncsi hogy a hőt hogyan bírja a ragasztó
(#) sound.man válasza Rockmenyét hozzászólására (») Okt 4, 2008
Jól bírja tapasztalat. Haver ráragasztotta a potira a forgatógombot mert leesett mindig, utána szét ment a poti és nem bírtuk leszedni a forgatógombot és melegítettük is már majdnem izzot a fém de a pillanatragasztó nem jött le sehogy. Szal eléggé hőálló.
(#) ngyzoli válasza 021 hozzászólására (») Okt 4, 2008
A csöves egyenirányítás némileg jobb hangot ad,mint a diódás.hogy miért,az nagyon összetett.viszont az egész átviteli láncnak,mintahogy az erősítőnek is magas minőségi szintet kell megütnie,h ez a hatás észlelhető legyen.egyszer beszélgettem minden csöves erősítők egyik legnagyobb tudorával.ő ezt mondta:nézd,én két dolgot nem használok soha csöves végfokban,-potmétert,és egyenirányító diódát... (nocomment) persze,ő Neiró-kat épít(után).
(#) vandorbot válasza edgar hozzászólására (») Okt 5, 2008
EDGAR !
Ez remek.
Én kezdő vagyok a témában. Egy PP erősítőt építek EL-84- ekkel. Arra lennék kíváncsi ez esetben hogyan módosul a számítás.
Az a gondom, hogy akárhogy számolgatok, méregetek,módosítgatok sehogyan sem jön ki a szekunderen a 10W. 4 ohmon max 5W-ot, 8-ra 3W-ot tudtam kicsikarni pentódás üzemben.
Ha tudsz lécci válaszolj egy elkeseredett hetek óta kínlódó amatőrnek.
(#) 021 válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 5, 2008
Én a lehető legjobb minőséget szeretném kihozni, a cd lejátszó és a hangfalak már megvannak, sikerült nagyon olcsón jót összehozni. Már csak EZ81-eket kellene szereznem, 2 darabot, ritka mint a fehér holló.

Mi a baj a potméterrel? Gondolom akkor a hangerőszabályozás forgókapcsolóval történik, valahol már láttam ilyet
(#) dxzo4z válasza 021 hozzászólására (») Okt 5, 2008
Egyrészt még az olyan nagyoknál is, mint az ALPS, a sztereó potmétereknél az együttfutás elég gyalázatos, valahol volt erről egy cikk... Másrészt a poti egy idő után recsegni-sercegni kezd. Harmadrészt, a hangerőszabályozásra használt potik tulajdonképp nem logaritmusosak, hanem felbonthatók két, a logaritmusgörbét közelítő lineáris szakaszra. 12 vagy 24 állású forgókapcsolóval a két csatorna együttfutása jobban megoldható, s a logaritmusosság is jobban érvényesül az ellenállások helyes megválasztásával.
(#) sturbi válasza vandorbot hozzászólására (») Okt 5, 2008
Na akkor számolgassunk kicsit (mert valamit elszúrtál).

Ahhoz, hogy 8 ohmon 10 W-od legyen 9 V eff (25,5 Vcs-cs) feszültségnek kell megjelenni a szekunderen.
Ha az anód munkaellenállást (Raa) 10,4 K-ra válsztod, akkor 36,2:1 áttételű trafóra van szükséged, ehhez a primeren 326 V eff (923 V cs-cs) meghajtó feszültség kell,
(csak mellékesen jegyzem meg, hogy az 5,2 K Ra az EL 84-nél tiszta A osztályra javasolt, PP erősítőben általában valamilyen AB osztályú beállítást használunk, ilyenkor kisebb Ra-t szokás használni, többnyire 7-8 K Raa-t (tehát nem 2*5,2 K=10,4 K), de ez a számolás szempontjából nekünk most lényegtelen).

Először számoljuk ki mekkora tápfeszültségre van szükséged a fenti követelmény teljesítéséhez (2 W veszteséget feltételezve a trafón).
Uaa=ngyök(2*Pki*Raa)=ngyök(2*12*10400)=499 V~500 V, mivel PP-ről van szó az anód katód között ennek fele fesz kell, ez 250 V+40-50 V maradék feszültség, ez összesen 290-300 V fesz az anód és a katód között. A tápfeszültségnek tehát (mivel a katódellenálláson is esik majd 10 V körül és a kimenő primer Rdc-jén is esik 5-10 V) 300-320 V-nak kell lenni (terhelten).
A nyugalmi áram csövenként kb.36-40 mA (A osztályú beállítás)
A primeren meghajtó feszültségként az 500 V gyök 2-ed része fog megjelenni, tehát 354,5 V, igy a primeren 354,5*354,5/10400=12 W táplálódik be, ebből lesz a szekunderen a 10 Wattunk.
8 K Ra is tökéletes amúgy, akkor nyilván lényegesen nagyobb lesz a kimenő teljesítmény ugyanekkora tápfesznél.
Egyenlőre ennyi, megyek ebédelni.
(#) vandorbot válasza sturbi hozzászólására (») Okt 5, 2008
Jó étvágyat.
Sokat segítettél, hálás köszönet.
A cső adatlapja szerint Ua max 300V, ez még rendben.
De láttam olyan plachtovics cikket, ahol triódásra volt kötve. RTévk /98. Az adatlap szerint Usegmax 250V ! Nem baj ?
.......
A osztály 40mA Inull-al ?
Dehát Imax 48mA. Minkét cső csak zárni tud, nyitni csak 8mA-nyit. Hogy jön létre a huzi-voni ? ehhez én még buta vagyok.

(#) edgar válasza vandorbot hozzászólására (») Okt 5, 2008
A meres ervenyes a PP-re is.

Amennyiben a munkapontokat betartottad, ertem ez alalat a vegcsovekek ,es a kimenod jol van kiszamitva valamint a tapfeszultseg megfelelo erteku (tehat legyen meg a feszultseg es a kivant aramertek) akkor kellene mukodjon .
Ahoz, hogy a szekunderen 10W legyen a primeren 11-12 W-ot kell leadjon a ket cso a 8k primer impedancian.
Ez szukseges a kimeno vesztessegei miatt.
Gondolom, hogy az alabbi kapcsolashoz hasonlo vegfokot kinozol:
Kép: Hivatkozás
Lehet, hogy a primer impedanciad nem a megfelelo.
Amennyiben ismered a trafod menetszamait akkor jo kozelitessel a primer impedanciat az alabbi egyenletbol kilehet ertekelni:

Raa = (n1 / n2 )2 * Rs

Teszem fel, hogy a primer menetszam = 2400 menet
A szekunder menetszam = 54 menet es a szekunder terheles Rs = 4 ohm,
akkor a primer impedancia :

Raa = (2400 / 54 )2 x 4 = 1975.3 x 4 = 7900.23 ohm

A menetszamokat egy nemet szakkonyvbol vettem ki:
2xEL84 EI78-as vasmagon - n1= 2 x 1200 men / 0.2 mm-Cul huzal es n2 = 54 menet / 0.7 mm Cul huzal.

Ertelmetlen itt most szamolgatni, ezeket megkapod.
Valahol valamit nem jol csinalsz.
Nezd a dolgokat.

(#) sturbi válasza vandorbot hozzászólására (») Okt 5, 2008
Nem jól látod a kérdést. Az Umax 550 V lehet az anódon is meg a segédrácson is. A beállt nyugalmi feszültség (egyenfesz) max. 300 V lehet, de jobb gyártmányoknál, vagy pl. a 6P14P-nél 350 V-ig el lehet menni.
A lényeg, hogy a csőre megadott anóddisszipációt nem kell túllépni, ez 12 W (plusz segédrácsra 2 W, az már összesen 14 W).
Az I max nem 48 mA, hanem 250 V a-k feszültségnél a nyugalmi áram 48 mA lehet, mert 250*0,048=12 (W) (csak azért van max 48 mA megadva, mert 250 V anódfeszhez van megadva). Így nem léped túl a megengedett 12 W anóddisszipációt (veszteségi teljesítmény, ennyi tud hővé alakulni az anódlemezen). 300 V a-k feszültségnél ez 40 mA-nál van 350 V a-k fesz.-nél 34 mA (nem mindegyik cső bír ekkora feszt)
A 48 mA (250V-nál) átlagáram, ekörül leng az anód váltóáram, a 250 V átlagfeszültség, ekörül leng az anód váltófesz.
Mint mondtam, ezek a fesz és áramértékek A osztályra vonatkoznak, tehát ugyanannyit tud nyitni a cső, mint amennyit zárni, a rácselőfesz ilyenkor tizenpár volt (250 V-nál minusz 10-11 V, 300 V nál 14-15 V körül)
AB osztálynál nagyobb lesz a rácselőfesz, amivel a csövet jobban lezárjuk (kisebb lesz a nyugalmi áram, mint amit a disszipáció miatt megengedhetnénk).
Ilyenkor (attól függően, hogy mennyire áll közel a munkapont az A osztályhoz), kis vezérlőjelnél továbbra is A osztályban működik az erősítő (a csovek ugyanannyira nyithatók lineárisan, mint amennyire zárhatók, pl 6 W-ig A osztály afölött B osztály), nagy vezérlőjelnél B osztályú lesz a működés, mert az egyik cső (az ellenütemből) lezárt amikor a másiknak még javában lineárisan nő az árama ( mivel ellenütemű ezért aztán a két végcsőnél ez történik váltakozva a vezérlés függvényében).
(#) djhans hozzászólása Okt 5, 2008
Ma volt időm és összeraktam a GU50 SE-t. Azért kellett szétszednem mert nagyon melegedett a belseje is. Lyukakat fúrtam a dobozára hogy legyen hűtés. Itt vannak róla a képek. Most is légszereléssel lett összerakva. Nem volt kedvem nyákot rajzolni, maratni

Be is mértem az erősítőt. Legalacsonyabb frekvencia 50Hz volt a hanggenerátoron. 8ohm terhelés mellett 8,2V kimeneti fesz volt a legtöbb, úgy hogy a szkópon nem lehetett látni torzítást. Ez 8W

Míg 1KHz-en már 10W gond nélkül lejött.

Én meg vagyok elégedve ezzel a teljesítménnyel a kicsi 10cm2-es kimenőkhöz képest. Jó, tudom 50Hz nem hifi de a hangfal is csak 35Hz-től ad. Zenére nekem jó lesz
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 5, 2008
A ventillátor miatt is kellett volna fúrkálni lyukakat Így csendesebb is. Nem zavar bele a venti kapcsolófrekije. Nkem ez így tetszik.

Itt vannak a mérési képek. Látható a torzítás a második képen.

A lyukakat a munkahelyen fúrtam ki
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 5, 2008
Nekem a GU mellett az alulap forró lesz, átveszi a foglalattól. A belseje az erölködőnek meg inkább a tarfótól melegedett. Most jó a szellőzés csak a trafó meleg. A kondik már nem melegek mert kimegy a hő. A trafó 60 fokos 2 óra után. Csak kibírja Ez már így fog maradni.

Ja és a szkópot a legutóbbi börzén vettem 6K-ért. 15MHz-ig használható. Kicsi, hordozható, szerintem ennyiért ingyen volt. Meg vagyok vele elégedve. Nkem teljesen jó.
(#) CHZ válasza djhans hozzászólására (») Okt 5, 2008
Már a 8W -os képen is tetemes torzítás látható ,fül erre kevésbé érzékeny és a megjelenő felharmónikusok miatt feldúsul a mély tartomány , ami okozhat kellemes hangzást is .
Jobbnak érezhető az alacsonyfrekis átvitel mint valójában ...
(#) djhans válasza CHZ hozzászólására (») Okt 5, 2008
Még a légréssel kell játszanom mert most gyakorlatilag csak a szerelési légrés van hogy egy oldalról van belemezelve. Majd teszek közé papírokat és nézem a szkópon hogy a legjobb.
(#) sturbi válasza djhans hozzászólására (») Okt 5, 2008
Nagyon csúnyácska az a színusz az első is, nem ártana csiszolni még rajta, inkább meg kellene elégedni 5-6 W-al és kicsit kisérletezni még, ettől biztos jobbat el lehet érni (vagy a bemenőjel is ilyen ?).
Igy néz ki a színusz, ha nem torz, ha ilyen nem is sikerül, azért hasonlóra lehetne gyúrni (N313 orosz kis szkópon, a bemenőjel saját készítésű tranzisztoros dekádoszcillátorból megy az erősítőbe):

sinpp27V.jpg

(#) edgar válasza djhans hozzászólására (») Okt 5, 2008
Szep munkat vegeztel !! Szemelyszerint a hagyomanyos szerelest joban szeretem mind a PCB -re felbiggyesztett alkatreszeket.
CHZ-nak igaza van. Kulonben is az a kis torzitas meg nem halhato egy nem vajtfulu megszallotnak.
Veszem eszre, hogy vannak mero eszkozeid ezert amikor ugy latod, hogy minden rendban ez erositodnel akkor a kapcsolasi rajztol a meresi eredmenyekik kozold itt velunk.
Ertem ez alatt a bemenetol kimenetig minden lenyeges pont szkopos megjeleniteset es a hozzajuk tartozo feszultseg ertekeket.
Igy egy kezdo kovetni tudja pontrol pontra a HF jel utjat a hangszoroig es annak a felerositett szamszeru erteket valamint az egyes fontos pontok egyenfeszultseg ertekeit.
Sokkal tobbet mond egy jelnovekedessel/feszultseg etekekkel felruhazott kapcsolasi rajz mind egy rakas elmelet.
A gyakorlat az ami letergyepelteti az embert !!

(#) djhans válasza sturbi hozzászólására (») Okt 5, 2008
A bemenő jelet a számítógépen állítottam elő egy oszcillátor progival. Nem néztem a bemenő jelet de gondolom az jó lehez mert alacsony frekin a 44Kmintavételezés miatt még teljesen jó jelnek kell lennie. Nekem a jelenlegi hangereje bőven elég. Sokkal erőteljesebben szól mint a 6p14p SE. Még a kimenőtrafó légréssel játszok el egy kicsit.
(#) djhans válasza edgar hozzászólására (») Okt 5, 2008
Legközelebb majd úgy teszem fel. Az akkor lesz mikor beállítom az optimális légrést. Most csak a működés ellenőrzése és hogy "mekkorát dörrent" volt a cél.
(#) edgar válasza sturbi hozzászólására (») Okt 5, 2008
Merem alitani, hogy "djhans" megoldja a problemat.
A kezeben van egy ket meroeszkos es addig jatszadozik amig minden rendben lesz.
Egy kis ellencsatolassal- itt ott -meg lehet segiteni a dolgon.
(#) djhans válasza sturbi hozzászólására (») Okt 5, 2008
GU50-et meghajtó 6N8SZ SRPP-be mekkora katódellenállásokat tegyek 350V-nál? Most 1,8K-k vannak bent és 2,8 ma folyik. Szerinted ennél lehetne nagyobb áramot folyatni a triódákon? Ez csak egy kérdés függetlenül az előző témától.
(#) edgar válasza djhans hozzászólására (») Okt 5, 2008
Gondoltam.
Ezert nem is szoltam bele egybol a dolgokba.
Ne torodj a velemenyekkel, szep munkat vegeztel es punktum!!
A kimenok ahogyan en nezem, egy kicsit vastagok a lemezek.
Valamilyen halozati trafobol keszitetted??
(#) djhans válasza edgar hozzászólására (») Okt 5, 2008
Csak időm is legyen rá Legközelebb vasárnap lesz rá remélem.
Következő: »»   253 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem