Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Eddíg szép, kíváncsian várjuk a folytatást! Miért voltál mérges?
Kicsit szünetel a csöves erősítő építése de hétvégén szerintem folytatom. Most ott állok h elrontottam a fütést 6,3v helyett 5,3v van szal kell még egy trafót... Nem annyira vészes a helyzet. Meg majd még kiderül h mi lesz.
Nagyon jól néz ki A börzén még veszek pár cuccot,aztán én is építem a GU-t.Olvastad az előző hsz-emet?Úgy gondoltam,hogy egy ECC85 lesz az EM előtt,és a GU-t pedig egy 6SN7 vagy 6N8C fogja hajtani.(Mész a szombati.....?)
Nekem is vannak olyan szuper ?forrléceim.
köbzoli: nem tudnál egy rajzot feltenni a GU50 ppp-ről? Bocs ha már van fenn. Szeretnék majd valamit én is építeni a gu50-ekkel, de nem SE-t.
Köszi!
Szia Zoli!
Ha minden igaz, innen rendeli a cég a görgőtisztítót...Bővebben: Link
24 állású két,-vagy háromtárcsás forgókapcsoló itt-ott beszerezhető,bár némi utánajárást igényel.azért nem egy mindennapi alkatrész.
Hapro ismerősének csöves Pioneer rádióerősítőjén HF méréseket végeztem.
Az áramkör 2 db ECL82-es csőre épül, a két végpentóda PP kapcsolástechnikával - Ra-a = 6,5k Ohm -ra illesztve - 8, ill. 16 Ohm -os (ez kapcsolóval váltható) kimenetet kapott. A transzformátorok mérete rendkívül kicsi, 50mm magasak, és 60mm a szélességük. A vas vastagsága 18mm. Ebből látható, hogy a keresztmetszet is nagyon csekély. Az egyik csőfél triódája katodin fázisfordító, míg a másik feszültségerősítő szerepet tölt be. A kimenő szekunderéről van visszacsatolás, de a mértéke elég csekély. Aggasztott még, hogy - szokatlan módon - feszültségkétszerező kapcsolás van a tápegységben, a transzformátor 100V-os tekercsére kötve. Az üresjáráshoz képest torzításhatárig minkét csatornát kivezérelve a feszültség csak mintegy 5-6V-ot esett (263V üresjárásban), ami meglepett, jóval többre számítottam. Nem szimpatikus megoldás még, hogy a végcsövek (mindkét csatornáé!) 1! katódellenállásra dolgoznak, ami egy 50 mikrós kondival van hidegítve. Adatok: Kimenőtelj: 2x7W, ahol is a THD:4,3% 2x1W-on a THD:1,3% A frekvenciamenet 750mW-on a -3dB-es pontok: Ff=6,1kHz, Fa=190Hz. 10kHz-en -4,6dB, 15kHz-en -6,3dB, 20kHz-en viszont -8,8dB a szintesés. 100Hz-nél ugyanez az érték -5dB, 63Hz-nél -6,3dB, 20Hz-nél pedig -7,2dB Sajnos a meghallgatás sem mondott ellent az adatoknak, jól érzékelhető a sávhatároltság, alul-felül.
Sziasztok, megmondaná valaki, hogy mikor és hol szoktak lenni ezek a börzék, Itt lenne az ideje ellátogatnom az egyikre, mert kellenének kimenőtrafóhoz, hálózatitrafóhoz vasak, esetleg komplett kimenők, hálózatitrafók és ECC 83-asok vagy 6SN7-esek a készülő PL 509 PP-hez.
Előre is köszi.
Köszi az infot, már csak arra lennék kíváncsi, hogy hová kell mennem, hol lesz ez a börze, melyik településen, mert busszal mennék.
Sziasztok, bár elektromos értelemben van még mit finomítgatni rajta meg a trafó sincs rögzítve hőálló szilikonnal, külső megjelenését tekintve elnyerte végleges formáját ez a szemnek oly kellemes szimmetriát minden téren nélkülöző SZERKEZET. Az egész egy EM83 sztereo varázsszemre épül, ECC82 előfokkal és EZ80-as egyenirányítóval. Gyakorlati haszna szinte egyenlő a nullával, nekem mégis piszkosul teccccik! És hogy mit keres a toroid közepében az EZ80? Csak ott volt neki hely . Az órmótlan számlálós bigyó az előlapján a bemeneti érzékenységet állítja úgy hogy egy sztereó 50K-s potit tekerget. Véletlenűl 000-tól pont 083-ig megy (...tudod, EM83 ). A bal oldali kapcsoló három állású (alsó helyzet fűtés, középen off, felső fűtés + anódfesz) a jobb oldali kapcsoló pedíg az EM83-as 6-os lábára ad vagy nullát vagy az anódfeszt. Így változtatható az érzékenysége -16 Volt vagy -8 Volt között. Az EM83 mögötti kis 1 Megás poti a varázsszem rácsára megy az előfok jelét leosztandó.
Mielőtt kérdeznétek a toroid körül annak a piros huzalnak kizárólag esztétikai szerepe van (számomra) meg indukálódik benne úgy 20V és ha nem figyelek összeér és forrósodik .
A számlálós tekerentyűt egyébként a börzén vettem 200-ért csak meg kellet tisztogatni. A csavarok rozsdamentes acél- az alátétek pedig sárgarézből vannak csak hogy legyen benne anyag is a vékony alu doboz után. :yes:
21? Úristen, véletlenűl az összest neked címeztem? Köszönöm, a trafó cimkéjén az áll 2008. 02. 06.-ekkor készűlt és ekkor már megvolt a pontos terv-doboz (furatokkal)-alkatrészek, mégis 2008. 10. 06.-án készült el . Nálam sajna így mennek a dolgok. Na mindegy a következő a mono21 project. Már ahoz is meg van mnden.
Egyébként nem holmi hanem SZERKEZET
jesszusom! ez marha jól néz ki! grat hozzá!
Tudom hogy elcsépelt szöveg de szívből jön: köszönöm!
Bár az igazat megvallva megbotránkozásra számítottam a "szokatlan" EZ80 elhelyezés miatt!
szerintem nagyon pofás lett a cucc!
Köszi, még pár ilyen visszajelzés és bizonyítottnak tekintem mind a toroidba "fűzött" elektroncső, mind pedig az asszimetria létjogosúltságát. Ja, és a májam is a duplájára hízik majd
Oké, szívhez szólóan beszélsz így elfogadom az érvelésed a szerkezettel kapcsolatban. Ami meg a mono21 project(TM)-et illeti, nem a rivalizálás a célom, különben gyorsan megépíteném a GU50 PPPP-t és akkor legyőznélek. Ja 4P nincs? Bocs.
Erossen "futurista" megoldas. Meg nem lattam hasonlot.
Csak gratulalni tudok!!
Köszönöm, hát ha muszály választani akkor inkább futurista mint audiofill az tuti
Te, ez lenyegeben egy eloerosito _ mert nem latok vegcsovet?
Ez egy full csöves kivezérlésmérő. Olyan formában, hogy egy sztereo varázsszem (hangolásjelző cső, amit a régi csöves rádiókban a vétel erősségének indikálására használtak, bár ezt speciel már akkor is kivezmérőnek asszem) jelzi a bemeneti jel szintjét, aminek a kellő vezérlőjelet (16V) egy ECC82 állítja elő a vonalszintből (2 trióda - 2 csatorna) és az egésznek az anódfeszt egy EZ80 egyenirányítja. :yes:
Koszi a reszletes valaszt. Ha meg sokat jarok erre fele bele jovok a csoves technikaba.
Jaj-jaj, hát nem én leszek az aki bevezet téged a csöves technika rejtelmeibe az már biztos
Kemenyen nekifogtam a csovek tanulmanyozasanak !!
Remelem, hogy egy ket heten belul felfejlodok a ti szintetekre.
Hát az enyémre biztosan de azért van itt jópár szaki aki ezt az egy-két hetet szemöldök összehúzással olvassa majd
Igyekezni fogok.
A szemoldokot ki lehet simitani ha osszehuzzak. |
Bejelentkezés
Hirdetés |