Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Eddíg szép, kíváncsian várjuk a folytatást! Miért voltál mérges?
Kicsit szünetel a csöves erősítő építése de hétvégén szerintem folytatom. Most ott állok h elrontottam a fütést 6,3v helyett 5,3v van szal kell még egy trafót... Nem annyira vészes a helyzet. Meg majd még kiderül h mi lesz.
Nagyon jól néz ki
![]() ![]()
köbzoli: nem tudnál egy rajzot feltenni a GU50 ppp-ről? Bocs ha már van fenn. Szeretnék majd valamit én is építeni a gu50-ekkel, de nem SE-t.
Köszi!
![]()
24 állású két,-vagy háromtárcsás forgókapcsoló itt-ott beszerezhető,bár némi utánajárást igényel.azért nem egy mindennapi alkatrész.
Hapro ismerősének csöves Pioneer rádióerősítőjén HF méréseket végeztem.
Az áramkör 2 db ECL82-es csőre épül, a két végpentóda PP kapcsolástechnikával - Ra-a = 6,5k Ohm -ra illesztve - 8, ill. 16 Ohm -os (ez kapcsolóval váltható) kimenetet kapott. A transzformátorok mérete rendkívül kicsi, 50mm magasak, és 60mm a szélességük. A vas vastagsága 18mm. Ebből látható, hogy a keresztmetszet is nagyon csekély. Az egyik csőfél triódája katodin fázisfordító, míg a másik feszültségerősítő szerepet tölt be. A kimenő szekunderéről van visszacsatolás, de a mértéke elég csekély. Aggasztott még, hogy - szokatlan módon - feszültségkétszerező kapcsolás van a tápegységben, a transzformátor 100V-os tekercsére kötve. Az üresjáráshoz képest torzításhatárig minkét csatornát kivezérelve a feszültség csak mintegy 5-6V-ot esett (263V üresjárásban), ami meglepett, jóval többre számítottam. Nem szimpatikus megoldás még, hogy a végcsövek (mindkét csatornáé!) 1! katódellenállásra dolgoznak, ami egy 50 mikrós kondival van hidegítve. Adatok: Kimenőtelj: 2x7W, ahol is a THD:4,3% 2x1W-on a THD:1,3% A frekvenciamenet 750mW-on a -3dB-es pontok: Ff=6,1kHz, Fa=190Hz. 10kHz-en -4,6dB, 15kHz-en -6,3dB, 20kHz-en viszont -8,8dB a szintesés. 100Hz-nél ugyanez az érték -5dB, 63Hz-nél -6,3dB, 20Hz-nél pedig -7,2dB Sajnos a meghallgatás sem mondott ellent az adatoknak, jól érzékelhető a sávhatároltság, alul-felül.
Sziasztok, megmondaná valaki, hogy mikor és hol szoktak lenni ezek a börzék, Itt lenne az ideje ellátogatnom az egyikre, mert kellenének kimenőtrafóhoz, hálózatitrafóhoz vasak, esetleg komplett kimenők, hálózatitrafók és ECC 83-asok vagy 6SN7-esek a készülő PL 509 PP-hez.
Előre is köszi.
Köszi az infot, már csak arra lennék kíváncsi, hogy hová kell mennem, hol lesz ez a börze, melyik településen, mert busszal mennék.
Sziasztok, bár elektromos értelemben van még mit finomítgatni rajta meg a trafó sincs rögzítve hőálló szilikonnal, külső megjelenését tekintve elnyerte végleges formáját ez a szemnek oly kellemes szimmetriát minden téren nélkülöző SZERKEZET. Az egész egy EM83 sztereo varázsszemre épül, ECC82 előfokkal és EZ80-as egyenirányítóval. Gyakorlati haszna szinte egyenlő a nullával, nekem mégis piszkosul teccccik! És hogy mit keres a toroid közepében az EZ80? Csak ott volt neki hely
![]() ![]() Mielőtt kérdeznétek a toroid körül annak a piros huzalnak kizárólag esztétikai szerepe van (számomra) meg indukálódik benne úgy 20V és ha nem figyelek összeér és forrósodik ![]()
A számlálós tekerentyűt egyébként a börzén vettem 200-ért csak meg kellet tisztogatni. A csavarok rozsdamentes acél- az alátétek pedig sárgarézből vannak csak hogy legyen benne anyag is a vékony alu doboz után. :yes:
21? Úristen, véletlenűl az összest neked címeztem? Köszönöm, a trafó cimkéjén az áll 2008. 02. 06.-ekkor készűlt és ekkor már megvolt a pontos terv-doboz (furatokkal)-alkatrészek, mégis 2008. 10. 06.-án készült el
![]() Egyébként nem holmi hanem SZERKEZET ![]()
jesszusom!
![]() ![]() ![]() ![]()
Tudom hogy elcsépelt szöveg de szívből jön: köszönöm!
Bár az igazat megvallva megbotránkozásra számítottam a "szokatlan" ![]()
szerintem nagyon pofás lett a cucc!
![]() ![]()
Köszi, még pár ilyen visszajelzés és bizonyítottnak tekintem mind a toroidba "fűzött" elektroncső, mind pedig az asszimetria létjogosúltságát. Ja, és a májam is a duplájára hízik majd
![]()
Oké, szívhez szólóan beszélsz így elfogadom az érvelésed a szerkezettel kapcsolatban. Ami meg a mono21 project(TM)-et illeti, nem a rivalizálás a célom, különben gyorsan megépíteném a GU50 PPPP-t
![]() ![]()
Erossen "futurista" megoldas. Meg nem lattam hasonlot.
Csak gratulalni tudok!!
Köszönöm, hát ha muszály választani akkor inkább futurista mint audiofill az tuti
![]() ![]()
Te, ez lenyegeben egy eloerosito _ mert nem latok vegcsovet?
Ez egy full csöves kivezérlésmérő. Olyan formában, hogy egy sztereo varázsszem (hangolásjelző cső, amit a régi csöves rádiókban a vétel erősségének indikálására használtak, bár ezt speciel már akkor is kivezmérőnek asszem) jelzi a bemeneti jel szintjét, aminek a kellő vezérlőjelet (16V) egy ECC82 állítja elő a vonalszintből (2 trióda - 2 csatorna) és az egésznek az anódfeszt egy EZ80 egyenirányítja. :yes:
Koszi a reszletes valaszt. Ha meg sokat jarok erre fele bele jovok a csoves technikaba.
Jaj-jaj, hát nem én leszek az aki bevezet téged a csöves technika rejtelmeibe az már biztos
![]()
Kemenyen nekifogtam a csovek tanulmanyozasanak !!
Remelem, hogy egy ket heten belul felfejlodok a ti szintetekre.
Hát az enyémre biztosan de azért van itt jópár szaki aki ezt az egy-két hetet szemöldök összehúzással olvassa majd
![]()
Igyekezni fogok.
A szemoldokot ki lehet simitani ha osszehuzzak. |
Bejelentkezés
Hirdetés |