Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Találtam egy elektromos dobszerkó témakört, de abban nem arról van szó, ami engem érdekelne! A következő témában szeretnék segítséget kérni: Adott egy egy pc-s szoftver, mely a Rock Band stílusú játékot képviselni, amelyben megadott ütemre kell dobolni, 5 különböző "billentyűvel". Szeretnék ehhez összeállítani egy dobfelszerelést, aminél el is jutottam addig a pontig, míg a dobütést kellene átvinni gépre. Azzal próbálkoztam, hogy egy USB-s gamepad-ot szétszedve, azok gombjait felhasználva vezérelem a játékot. Elképzelés működik is, azonban a dobütés feldolgozására a mikrokapcsoló túl lassúnak bizonyult. Utánajártam a témának, és azt találtam hogy a normál elektromos dobfelszerelésekben egy piezo-val veszik a jelet. Ugyebár a piezo ütés/nyomás hatására egy bizonyos voltot ad le, míg elengedésekor közel ugyanazt az értéket, de negatívban. És itt jönne a probléma, hogy milyen megoldással/áramkörrel tudnám kihasználni a piezo-t mint jelszedőt, úgy, hogy a gamepad gombjánál rövidzárat hozzak létre, így irányítva a játékot. Bocsánat, hogy kicsit hosszúra sikerült, remélem tudtok segíteni, előre is köszönöm Steve
Szia!
Elsőként műveleti erősitővel erősiteni a jelet, majd egy diódával egyenirányítani a pozitív szinuszhullámot meghagyva. Majd ezt egy komparátorral egy beállított értékre kalibrálni. az így kapott TTL négyszögjellel és egy szilárdtest relével rövidrezárni a kontaktust. Ebből 5 csatornát épitesz és kész. Egyébként a piezo helyett lehet hogy dinamikus mikrofon is jó. Sőtt az egész "hangszedőt" házilag is megépítheted olyan elven mint a hangszóró. A kifeszített "bőr" közepére egy mágnest teszel, ami egy tekercsbe van belelógatva. Így a megütéskor ugyanúgy áram indikálódik. Lehet, hogy egy prellmentesítést bekell tenni az áramkörbe, mertugye a bőr nem csak egy kitérést tesz, hanem egyre jobban csillapodva áll le. A profi "dinamikus" dobcuccok több szinten, akár 8 biten (256 szint) is képesek az ütés erejét felismerni. Sőtt még azt is, hogy mely részén. Ha a kapcsolási rajznál elakadtál szólj
Nagyon tetszetős a megoldás, az erősítés, és egyenirányítás elméleti síkon nekem is megvolt, csak tovább nem tudtam mi tévő legyek vele.
Tudnál segíteni a kapcsolás tervezésében? mert sajnos nem vagyok toppon a tervezésben. Építeni, forrasztani bármit, csak tervezni ne keljen
Szia!
Szerintem sokkal egyszerűbb, ha fogsz egy usb-s billentyűzetet, vagy azt amit már szétszedtél és a billentyűk érintkezőit kivezeted. A dobverőre kötsz egy drótot( létezik fém dobverő is, illetve akár alufóliával bevonod az egészet, vagy csak az elejét, ahogy kényelmesebb... Kivágsz pár fa korongot, amire ragasztasz megfelelő vastagságú gumikorongot, azokra pedig ragasztasz alufóliát, amire a billentyűzetet kötöd. Ha jól emlékszem mátrixban vannak a billentyűzet gombjai kötve, olyan billentyűket válassz és állíts be a programban, hogy az egyik drótjuk közös legyen, ami a dobverőre van kötve. Ha nem lehet a programban beállítani a billentyűket akkor sincs gond, mert egy kis ügyeskedéssel, relékkel akár összehozható úgy is. Még egy fontos dolog!!, hogy így nem lesz dinamikád, tehát oda ütsz és megszólal a dob, egy hangerővel, ha erősen ha gyengén ütöd akkor is, de gondolom mivel eddig is billentyűt használtál, eddig sem volt rá szükséged. A piezzós megoldást és műveleti erősítőt feleslegesnek tartanám ilyen egyszerű cucchoz. Ha dinamikus szerkót szeretnél építeni, az már keményebb dió lenne. Üdv.
Szia!
Ez eszembe jutott, de csak végső megoldásnak szeretném felhasználni, mivel az lenne a lényege, hogy a dobverők ne legyenek "fixek" tehát minél inkább valósághű legyen, ne lógjon vezeték. Azért köszönöm!
Olcsó hangszórókat kell venni. Ahány dob anyi darabot, és keménnyé tenni a membránját.Vagy ragasztani rá még merevítőt vagy alapba kevlár, vagy müanyag membránost venni. A lényeg ráütsz, és áramot gerjeszt. Áramkör egyszerü tapskapcsoló szerü dologgal lehetne tovább vezérelni a billentyűzetet. Somogyi régebben árult sárga müanyag membrános hangszórót. Ha elég érzékeny a elektronika kis ütésre is vezérelne.
Másik ötlet. Papír dobozok, vagy bármi amin szokott dobolni az ember hülyeségből. Kis mikrofon a dobozba. És hasonló áramkör. Tökk eccerü.
Ja, ezt nem tudtam.
De van akkor egy másik ötletem is. Két vékony köralakú gumilap, amiknek egy egy oldalára alufólia van ragasztva. Ezeket egymással szembefordítod. A kettő közzé egy vékony, kör alakú, szigetelő anyagból készült körgyűrűt tenni. Ennek a vastagságát ki kell kísérletezni. Ez azért is jó, mert ha jól beállítod, akkor nem egy pontba kell ütni, hanem egész nagy felületen bárhova üthetsz.
Szia!
Idézet: „azonban a dobütés feldolgozására a mikrokapcsoló túl lassúnak bizonyult” Bocs, tetszik a téma, ezért nem kötekedés akar lenni: de azt, hogy egy mikirokapcsoló túl lassú lenne jeladás szempontjából ezt kétlem! Inkább mond azt, hogy jobb szebb, tökéletesebb megoldást szeretnél... Ha késésed van annak ezer oka lehet
Hali!
igazából a gyors pergetéseket nem volt képes "feldolgozni". Ezt leírni elég bonyolult, igazából ezt tapasztaltuk haverommal. Itt a bőrt egy hímzőrámába kifeszített textil szúnyogháló adja, a csillapítás pedig vékony szivacs (hogy ne kergessem őrületbe a szomszédokat, az állandó kopácsolás hangjával) Kézzel ütve a dobot, gyönyörűen üzemelt, azonban a dobverő kis, pergető ütéseit nem tudta maradéktalanul lereagálni szegény. Lehet, hogy helytelen volt a megfogalmazás, bocsi. Noh, de témábavágólag: van itthon egy tapskapcsoló áramköröm, azt holnapra összerakom, és megpróbálom a kondenzátor mikrofon helyére bekötni a piezo-t. Vagy hülye ötlet? Igazából nem akarok egyelőre az ilyen alufoliás megoldáshoz nyúlni, hátha összejönne valami kis egyszerű, de frankó áramkörrel. További szép estét Steve
Én sejtem mire gondolt azzal, hogy lassú! Az sok idő, míg a mikrokapcsoló egyik állásból átbillen a másikba.
Kivitelezni sem könnyű, vele a dolgot, mivel csak pici pöcök van rajta és nehéz a dobverővel becélozni Zenében tized, század másodpercek nagyon sokat számítanak, főleg a dobcuccoknál.
"Itt a bőrt egy hímzőrámába kifeszített textil szúnyogháló adja"
Mennyire "löki" vissza a verőt ez a megoldás? HA nem eléggé akkor ne használd, illetve ne szokd meg, mert ki tudja, egyszer lehet, hogy rendes dobszerkón vagy gyári elektromoson játszhatsz és addigra megszokod a nem megfelelőt! Utána sokkal nehezebb lesz a rendes cuccon megtanulni játszani! Próbáltál már elektromos vagy rendes dobszerkót? A bőr a dobszerkón nagyon ki van feszítve és ha rá ütöl akkor az a verőt eléggé vissza is löki. Ezért is van az elektromos dobokon gumilap.
Én teljesen másként kezdenék neki, persze lehet, hogy ezt a játék nem támogatja...
Hagynám a progit. Van egy Delphis unitom az szabványos midi utasításokat tud küldeni. A printer port két bemenetét használnám egy dobhoz(lehet töbet is pl káva stb.) Két kapcsoló kell egy hangszerbe, az egyik picit "lejjebb", mint a másik. Ha ráütsz a dobra mindkettő kapcsol, de az egyik picit később mint a másik. A kettő közötti időt méri a pc-d.(Így működik a szintikben a billentyűzet is) Az eltelt időt átszámolod valamilyen egyszerű függvénnyel velocity értékké, és kiküldöd a megfelelő midi kódot pl egy szekvenszerproginak, vagy dobprogramnak stb.
Ok, a gomb lemyomásához kell valamennyi idő, ha az távol van az érintkezőtől. Valami "grafitos" megoldás kéne mint a távnyomókban illetve szintikben.
A lényeg, hogy nagyon gyors legyen. Ezért is írtam a dobverőhöz kötött drótokat, mert ha az összeér akkor abban a pillanatban zár, illetve most jött még egy ötlet!
A kezünkben van a dobverő!! le van földelve! nem is kell hozzá drótot kötni A másik dolog pedig, hogy nem egy pontba ütöget az ember, főleg gyorsabb tempónál. Ezért körülbelül minimum 10-20 négyzetcentis felületre érkezhetnek ütések, amit úgy kell feldolgozni, hogy helytől függetlenül mindig a leütés pillanatában szólaljon meg a hang. Csak érdekességképp jegyezném meg, hogy egy valódi dobszerkónál az ütés helyétől függően nagyban változik a hang.
A szúnyogháló bevált, szépen visszalöki a dobverőt. Persze kérdéses, hogy majd használat alatt mennyire nyúlik meg, de ezt még nem lehet tudni.
Kaszarobert: Köszönöm a tippet, ez majd 1-2 szinttel feljebb lesz, egyelőre télleg csak a játékhoz, leegyszerűsített hardvert építenék, keresve az ideális megoldást. huhuu: Ez a földelt dobverő ötlet eszembe se jutott. Egy egyszerű érintéskapcsolót kellene készíteni, amely a fém dobverőn és rajtam keresztül zárja magát? Hmmm... nem is rossz elgondolás Épp most forrasztgatom a tapskapcsolót, kíváncsi leszek, h itt hogy üzemel majd. A lámpáimat szépen vezérli
Tudom, hogy másfele mentek, de:
Idézet: „Csak érdekességképp jegyezném meg, hogy egy valódi dobszerkónál az ütés helyétől függően nagyban változik a hang.” Pont ezért mondom, hogy ha igazán "jó" megoldást akarsz akkor minimum kettő, de lehet, hogy három érintkezőt teszel egy "bőr" alá. (Nekem mindegy, hogy az kapcsoló, vagy tapskapcsoló vagy alufólia) A kapcsolási késésekből akár az ütés pozíciója, ereje is meghatározható. A lényeg az hogy egy ütésnél több kapcsoló kapcsoljon, de mivel más helyen vannak, akár a szunyoghálóból eredő hajlási szög okán, nem egyszerre fognak zárni. Én így csinálnám a dinamikát! Persze jelen esetben nektek nem ez a cél
Nah Sziasztok!
Eljutottam odáig, hogy megépítettem egy tapskacsolót, és a kondenzátor mikrofon helyett a piezot építettem be. Gyönyörűen lekezeli az ütést, nagyon szépen érzékeli a gyors pergetést is. Ezt egy led kivetéssel látom, úgy villog ahogy kell. Azonban ugyebár az áramkör amit megépítettem egy megfelelő bemenetre átkapcsol egy kimenetet ami behúzva tartana egy relét. Nekem viszont a kivezetett leden megjelenő jel kellene, ami kapcsolná a gamepad gombját (rövidrezárná). Hogy tudnám módosítani, ill. milyen ötletetek lenne a megoldásra? Jelenleg nem tudom csatolni a kapcsolási rajzot, de ha szükséges akkor feltöltöm! Üdv: Steve
Szia!
Örülök, hogy a piezós dolog bevált. A PC felé az illesztés nagyon egyszerű. A csatolt képen egy optocsatoló van, amit a mostani leded helyére raksz. A képen lévő korlátozó ellenállás nem kell, ha már egyet raktál be. A tapskapcsolóból a led utáni rész nem kell. Ha az elv és a valóság egyezik, akkor az optocsatoló rövidre zárja a nyomógomb helyett. A polaritást ki kell mérni, vagy ha nem megy akkor csak megfordítod. Ha úgy sem, akkor kicsit bonyolultabb kell, de így látatlanban nehezebb megitélni.
De kis hülye vagyok! Valahogy ez az optocsatolós dolog kiesett teljesen, pedig tanultam is!
Holnap bevásárolok, és ki is próbálom! Addig is köszi! Mellékelve feltöltöttem a kapcsrajzot, tehát a tollal bejelölt részig építem meg, akkor arra fogy funkcionálni, amit én szeretnék? Bocsi a sok alapvető kérdésért ,de szeretnék biztosra menni!
Igen!
A bejelölt részig az nem más mint egy DC erősítő (C4 ig) plussz egy jelalak formáló (D1 től T3 ig). Itt ugyan pont egy inverz jel jön létre, amit a rajz is mutat, de ez itt lényegtelen. A lényeg az, hogy ha a piezo jelet észlel az L1 jelű LED felvillan. ez az optóban lévő fototranyót vezetésbe billenti át (zárlat), ezzel elérve a nekünk szükséges mikrokapcsoló szimulációt. Mint előző kommentnél is írtam, a gamepad mikrokapcsolóinál meg kell nézni, hogy az testeli, vagy tápra húzza a vezérlő bemenetet. De ha ez nem egyértelmű, próbálgatással is kitalálható. az esély 50-50%, ha jó neki a tranyós (optocsatolós) megoldás. OFF mikori ez a rajz? elég érdekes egyes alkatrészek ábrázolásmódja. (Tranyó, poti) ON Miellőtt optoból bevásálolnál, én kipróbálnám a csatolt rajz szerint, hogy lehet-e tranyóval vezérelgetni. A tranyó típusa, ellenállások értéke nem kell, hogy pont ez legyen.
OFF
A rajz a Baji elektronikától származik, onnan vettem építőkészletben a tapskapcsolót. ON megnézem, remélem nem lesz vele gond, mert már nagyon dobolnék Köszönöm az eddigieket, sokat segítettél! Még 1 kérdés: találtam itthon egy optocsatolót: MOC3041 használható lehet? szerk.: időközben rákerestem az adatlapra, úgy nézem nem lesz jó
Szívesen!
Ha elkészülsz vele, jó lenne, ha feltennél 1-2 képet a "dobszerkóról"! Érdekelne! Főleg a mechanikai kiépítése. Köszi. A MOC3041 egy speciális optocsatoló. Maximum 400Volt 1Amperes váltóáramú készüléket képes vezérelni, nullátmenetes detektálással. Ez pl. a tapskapcsolónál a relét helyettesítheti. Így van, ide nem jó!
Csak egy egyszerű ötlet az érzékelőhöz.
Létezik szénnel dúsított szivacs (ebbe nyomják az IC-ket statikus kisülés elleni védelem miatt). A Conrádnál lapokban kapható. Ellenállása nyomás függő, ha 2 vezetőlap közzé teszed. Egy érzékenységállító potméter és egy tranzisztor. Szénnel dúsított fekete fólia is létezik. (ebbe csomagolják a számítógép panelokat) Bármely PC-s boltban tele van vele a szemétkosár. Pénzérméket különböző távolságba téve, rámérve egy műszerrel az ellenállás kb. lineárisan változott. El lehet játszogatni vele, hogy akár analóg dobjeleket is adhatsz. Két nyáklap, vagy vezetőréteg közzé téve a fentieket, csak kialakítás és ötlet kérdése a dobolgatás.
Sziasztok!
Mostanság eltüntem egy kicsit, de nagy a hajtás az egyetemen. Ahogy lesz egy kis időm folytatom az építést és a beszámolást! Annyi még, hogy az optocsatolós megoldás bevállni látszik, de találnom kell egy olyan optocsatolot, aminek kisebb a nyitófeszültsége, mint a 4N35-nek, mert azzal nem akar szépen üzemelni. Gondolkodtam közben relé behúzáson is, csak kérdéses, hogy van-e olyan relé, ami elég gyorsan képes berántani, mikor kap feszültséget, 1 pillanatra. Steve
Szia!
Hát... talán van olyan relé. Idézet: „nem akar szépen üzemelni” Ezt hogy érted? mi a jelenség? Ha direktben adsz áramot az opto ledjére hosszabb ideig, akkor jól működik? Mert az optonak is kell egy kis idő, mire "meghúz". Ha direktben is bizonytalan, akkor, én elsőként a gamepad elektronikáját nézném meg. Lehet hogy a mikrókapcsoló bemeneteknél lévő le, vagy felhúzó ellenállás kismértékű módosításával növelheted a feszt. Tudnál a paneljéről jól látható képet csinálni (mindkét oldalon kivehetők legyenek a huzalozások)?
Hello! Estére megcsinálom a képeket, és bővebb leírást adok a jelenségről!
Sajna mégsem lesz meg, mert otthon hagytam a digit gépemet Majd hétvégén értekezünk róla!
Hello!
Nekem is kéne egy ilyen piezós megoldás, de nekem a lényeg az lenne, hogy hangot tudjon kiadni. (Nem kell profi minőség, szinte csak jelképesen.) PIC? PC?
Szia! PC. De nem kell erőgép. PI-es is jó.
Köszi! Amúgy piezolapkát mennyiért lehet szerezni? COM? LPT? Dinamikusra hogyan lehet megcsinálni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |