Fórum témák
» Több friss téma |
Hi Mindenki.
Éppen már ivesen akkartam javítanni a kocsi riasztó ultrahangos részét, ugyanis nem jó. Már beszélgetünk róla itt egy másik topicban, de ....... Na szóval próbáltam már mindent , de nem jó Az IC számát lecsiszolták, hogy még véletlenül se..... stb. Szóval a két szondám adott, a risztó hogy elinduljon a testett kell neki adni. Szóval ha van valaiknek ötlette egy új kapcsolásra akkor szt megköszöném Azért ujat mert 555 van ithon. Ez a régi ami hallott, csak ugy felraktam : itt
Hi
Kellenne egy kis okítás, ultrahang szondával kapcsolatban. Itt írtátok hogy kell egy vevő(miki) meg adó(ultrasonic/szonda). Szóval a kocsi belselyében ez a két "szonda" van: 400ST és 400SR. Ebből mi micsida, tehát mék a vevő meg az adó? Mert ahogy néztem az adatlapott abból nem tudtam rályönni Ja és az itt emlitett kapcsolásokkal akarnám helyetesítenni ami nekem megfőt. Láttam itt az adót az egy 555 ic 40Khz-re bállítva, meg volt egy vevő is aminek a végén mikrofon volt, és itt vagyok viharba mert ugye az enyémben nincs mikrofon. Vagy jó oda a szonda is, mondjuk a ST-s?
A T és az R betűből ítélve Transmitter és Receiver, tehát a T-s az adó a másik a vevő.
Egyébként szerintem mindakettő belül tökegyforma és használhatod minkét funkcióra bármelyiket.
Köszi, akko nekiállok barkácsolni elektronikát
Hi
Lenne még kérdésem: - a C nek mennyí az értéke? (4,7nf, de elektrolit van a kapcsoláson) ? Vagy van 0,0047µF kondi? - C2 se tom az értékét, néztem az 555 adatlapját és ha jól láttam akkor az 0,01uF=1nF Az átváltás sose ment, de hátha vágja valaki felyből A vasmag meg teljesen homály. Az Al a vasmag étéke? És az "n" az a menet szám, de milyen vezetékből azon kivűl hogy szigetelt réz? Miből lehet ilyet találni?
Na kerestem pár tekercset.
Ezek jók, mármint amire rávannak tekerve? Mert akkor átvezetékelném/átekerném, ha tudnám hogy mennyít kellenne rá. Van köztük 2db fehér azokat lehet állítani is, hát ha nem kellenne tekergetni Vagy ezek egyáltalán nem jók? Kép: Hivatkozás
Hát igen
Most rágom magam ebbe bele. Szóval neked azért nem élet képes a vevőd mert Te a vevő "agyát" kihagytad. Tehát nincs benne tekercs. Ua. ez hangolja be a vevőt a 29Khz frekire! Azt még hogy oldom meg az homály, de rajta vagyok
Na kipróbáltam, és nem ment. Viszont találtam Az ultrahangerősítő című fórumun egy ábrát, amit ferci tett fel. Nem fercit akarom kérdőre vonni, csak arra lennék kíváncsi, hogy ebben a formában használható lenne e ez vevőáramkörnek. Úgy, hogy pl a bemeneten a 10 kilos ellenállásra, és a GND-re kötném a mikrofont, illetve lehagynám a végéről a fetes tranzisztort, és a 4 ohmos ellenállást. Mit szólsz hozzá?
Szia Baxi. Most látom csak, hogy foglalkozol az én gondommal is. Igen kihagytam az agyat, de szándékosan, mert egyenlőre nincs időm tekercselésekkel foglalkozni. Viszont a képen nehezen olvasható le, nem 29 KHz van írva, hanem 39 KHz, de nekem már 40-re van szükségem, mert az adó áramkör ennyit generál.
Vagy eleve butaság kihagynom a tekercset? Csak nem terjed annyi ultrahang egy zárt térben, hogy állandóan ki keljen szűrni őket. vagy mégis?
Ott akkor más gond is van... Szkóp nélkül nehezen fogsz boldogulni.
Egy hülye 5let.
Azóval azon gondolkodtam hogy a szkopot helyetesíteném. Méghozzá ugy hogy a PC hangártya In -re kötném s modjuk egy audio programmal megnézném a görbét. CSak nem tom hogy birja e a 40Khz? Azis lehet hogy hülyeség az egész.
Jól hangzik. Egy próbát megér, és nem hiszem, hogy tönkre tenné a hang kártyát, mert ha nem is bírja, akkor is folyamatos jelként érzékelné, és az még szerintem nem gond. Én is kipróbálnám, csak sajnos az alkatrészeim a koleszon vannak... Most mennem kell, de holnap ismét jövök.
Hi, kellenne egy kis segítség a R3-asnak mennyí az értéke? Ne, tom kilátni belöle
A locator nevűá kapcsoláson a vevőnek.
kösz, holnap nekikezdek bütykölni
Na szedtem pár szkóp prg. Ahogy néztem a pc-n 44000hz-ig megy, szerintem jó lesz
CSá
Na az adó kész van, de a freki a közelébben sincs a 39khz-nek. Ugyhogy kap egy fiksz 3,4Kohm ellenállást s kész. A szkóp megyen, mármint a stámítógépes szkóp prg. kicsit zürös de megy! Te még valami a reciver kapcsolás végén van egy detect valami, az mi lenne? Vagy az menne az adóba mert ott is van valami olyasmi rajz? De akkor ha a két kapcsolást összekötöm akkor mit kapcsol a vevő meg hol, hogy mondjuk egy rellét rárakjak, érted?
Ha már van szkópod akkor könnyű a 39kHz frekit beállitani az ellenállás cseréjével. A vevő végét meg a rajz szerint alakitsd ki,ha relét akarsz vezérelni.
OK, kösz.
Az ellenállás 3,4K ohmos lesz, s ha minden iga 39Khz kell adnia.
Hello !
Ennyire homályos számodra az elektronika ?!?! (Szilvo és Baxi valahogy vak vezet világtalant érzésem van ebben a topicban) Ha tényleg ennyire, amennyire látszik a kérdéseidből és a felvetett gondolataidból , akkor ajánlom részedre 1 csomó hasznos könyv olvasgatásást és belőlük való tanulást ! Amíg nem vagy tisztában alapvető elektronikai ismeretekkel addig felesleges pákát venni a kezedbe! Sajnos ez van! Ajánlott fogalmak , téma körök: Elektrotechnika alapjai : Egyen áramú körök O H M Kirchoff törvényei R L C elemek tulajdonságai jellemzőik , kivitelük Mértékegység átváltások Váltakozó áramú körök tulajdonságaik R L C elemek soros párhuzamos soros kapcsolása Impedancia , rezgőkör ..stb ... Félvezetők és tuladonságaik Dióda , tranzisztor , led ...stb... Tranzisztoros erősítő alapkapcsolások jellemzői (áram / fesz erősítés , be ki meneti ellenállás) Munkapont fogalma , munkapont beálítása Földelt emmiteres , bázisú kollektorú erősítők Hangolt , szelektív erősítők jellemzői Oszcillátorok , visszacsatolás mükődése fajtái Ezeknek a foglamaknak felismerése az adott áramköri elvi rajzon, működésésnek megértése Köztük lévő logikai kapcsolatok megértése. Mi mit csinál miért ? Ha nem tudsz 1 hangolt erősítő fokozatot és jelformálót , oszcillátort felismerni , működését megérteni és a kritikus működésüket leginkább befolyásoló alkatrészeket megtalálni értéküket ki/átszámolni . Ezenkívűl adott alkatrész gyártói adatlapján lévő infromációkat megérteni , belőlük újabb számodra szükséges paramétereket kiemelni , meghatározni módosítani. Addig 1 csomó bajjal és kudarccal fogsz szembesülni . NE vedd ezt negatív leszólásnak ... csak szeretném a figyelmedet felkelteni az önképzés és információ keresés lényegére!Lehet kérdezni mert valamit nem értesz de ne teljesen értelmetlen dolgokat ! ajánlott oldal : Itt 1 csomüó hasznos könyvet találsz !!! Ezeket a könyveket ajánlom figyelmedbe : Legelőszőr ezeket : az_elektronika_alajai_1.djvu az_elektronika_alajai_3.djvu az_elektronika_alapjai_2.djvu Ebben nagyon és érdekes témákat látsz megvalósítva a kibernetika területéről: egyszeru elektronikai keszulekek epitese.djvu egyszeru merokeszulekek amatoroknek.djvu ismerd meg a tranzisztort.djvu ismerkedes az elektronikaval.djvu elektrotechnikai szakismeretek 1.djvu radioamatorok barkacskonyve.djvu radioamatorok kezikonyve.djvu radioamatorok muhelykonyve.djvu radioamatorok zsebkonyve 1963.djvu radioamatorok zsebkonyve 1967.djvu most már értem a rádiót.djvu most mar ertem a televiziot.djvu (Igaz ezek csöves eszközök DE a működés alapjait a szükséges áramköri részek modulok és a köztük lévő ok okozati logikai kapcsolatokat ebből így is megérthetőek! ) Igaz van ami már régi kiadás DE azóta se sokat változtak az alapvető elemek működésének a módja mikéntje ! Ha megismerkedtél az irodalomban leírt dolgokkal és valami hasonlót építenél. De ennek ellenére nem vagy biztos magadban hiába nézted meg újra az irodalmat az adott problémádról ha ennek ellenére se világos akkor kérdezzél . Sok sikert !
Hát igen, kaptunk hideget-meleget és nem mondom, hogy nincs igaza Kera Willnek, de én nem is titkolom, hogy laikus vagyok. Ezért teszem fel itt a kérdéseimet. És higgyétek el, nem ebből akarok megélni, csak hobbiszinten foglalkozok szerelgetéssel. És bizony olvasgatok is utána ennek annak, de most még egyetemre járok, és ráadásul olyanra, aminek semmi köze a elektronikához. Tehát a tanulásra fordított időmet egész más köti le, és ez nem a szabad elektronok áramlása. Ennek ellenére, megmertem ígérni néhány barátomnak, (én barom), hogy segítek összehozni egy távolságmérőt, mert bíztam abba, hogy nem vagdossák mindig a fejemhez azt, hogy pákát se fogj a kezedbe, ha nem tudod mi az a hangolt erősítőfokozat, meg jelformáló, stb. . Viszont a wécés néni is tudja használni a Domes...ost annélkül, hogy tudná milyen kémiai anyagokból épül fel ez a fertőtlenítő vegyület. Én is megtudnám csinálni a távolságmárőhöz szükséges áramköröket, ha végre valaki segítene, és nem csak azzal dobálódzna, hogy ennyire, meg annyira nem értesz hozzá. Ezt annélkül is tudom Persze ha valaki segít működőképessé tenni az elképzelésemet, attól még megfogom kérdezni, hogy mért van az úgy és higgyétek el, meg is fogom érteni.
De most ez a helyzet, és problémát kellene oldani, nem pedig vitatkozni. Egyébként hasznos link amit Kera Will küldött, ajánlom a hozzám hasonló kezdőknek Idézet: „ha végre valaki segítene” Akkor mondd hol is vagy elakadva?
Bocsi, tudom, hogy az elejétől fogva önzetlenül okosítasz engem
Szóval az ultrahang adó remélem működik. 555-os IC generálja a 40 KHz-et. A kimenetre és a GND-re közvetlenül kötöttem az adót. Vevőt a locator nevű ábra szerint raktam össze, apróbb módosításokkal. Kihagytam a tekercset és a C1-et abban bízva, hogy egy zárt szobában Nem szükséges kiszűrni az ultrahangot. Illetve később, ha tudom, hogy működik az áramkör, akkor persze beleépíteném ezt a szűrőtagot is. Kimaradt még az U1-és a C4-is, Mivel az U1-et nem tudtam beszerezni. De 9V-ról tápláltam. De most esik le, hogy mi az ami9 eddig kimaradt. Mivel kivettem a szűrést, a 9V nem jutott el a Q1 collektorára. Na most ezzel az a baj, hogy csak hétfőn tudom ismét letesztelni az áramkört. Egyenlőre ez a helyzet.
A tekercs helyére köss 2.2k-10k közötti értékű ellenállást,a C1 nem kell,és az ellenállás másik végére kösd a 9V-ot. enélkül biztosan nem fog működni.
Remélem haszonnal fogod forgatni az irodalmakat.
A kínlódáson akartam segíteni. Sok sikert !
Hi
Az adó müködik, de a vevő nem akkar venni Az adóról anyít hogy ráraktam a szondát(400ST) éls alig hallhatóan de zümög. Az 555-öst 39khz be van löve,tuti. Megpróbálom majd a tekercs kihagyását és kapja az ellenállást. Kösz mex a segítséget! Kare Will-nek meg válaszoltak helyetem is, kösz Szilvo Kösz a linkeket/könyveket
Nincs kedvem most átolvasgatni a hozzászólásaidat, de ha egy oldalon van az adó és a vevő akkor ajánlom ezt megépíteni : Link . Viszont ehhez kell valami mikrokontrolleres feldolgozó elektronika (mondjuk melyikhez nem kell... )
A 12f508 elhagyható belőle, de akkor a fő uC-nek kell ellátni ezt a feladatod! kép1 kép2 kép3 kép4 kép5 Ez a sajátom.
Köszi a linket. Sajnos az esetemben külön kell lennie az adónak, és a vevőnek. Mindíg egy adott ponthoz kell viszonyítanom egy tárgy távolságát, és az a legegyszerűbb, ha a vevő az a pont. Illetve az adó van mozgásban. Ha az eredeti ötlet nem működik, akkor megpróbálom az általad küldött áramkört ketté venni. Köszi mégegyszer. Remélem a közeljövőben én is feltehetem a működő áramkörről készült képeket
|
Bejelentkezés
Hirdetés |