Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 230V vezérlése számítógépről
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Csirkefej válasza tgpetrjan hozzászólására (») Márc 5, 2007 /

Dehogynem! Alpból egy darab printerporton 12 kimenet van. Ezekre 12 db szilárdtest relét vagy a fentiekben leírt áramkört csatlakoztathatsz. Ha még ez is kevés, akkor valami periféria áramkört variálhatsz rá, mondjuk a jó öreg 8255-öt, amivel 8 kimenetből 24-et tudsz csinálni.

De, ha elég a 12, akkor csak a nagyfesz vezérlés kell.
(#) Gagyi hozzászólása Szept 10, 2007 /

Sziasztok!

Egy hasonló kapcsolást szeretnék készíteni, mint a topik elején lévő ltp-s vezérlő, csak azzal a különbséggel, hogy az optotriak egy K3021-es lenne, és közvetlenül egy 230V-os relét hajtana meg. (nincs külső triak csak az optóban lévőt használnám.) A kérdésem az lenne, hogy a relé induktivitása veszélyeztetheti -e az optotriak kimenetét? Vagyis kell-e védeni a triakot, ha induktív terhelést táplálunk vele?
Ha igen mi ennek a módja?

Az optotriak 100mA kimeneti áramot képes folyamatosan vezetni, a relé általi terhelés kb 8 mA.

Köszönöm.
(#) vzoole válasza Gagyi hozzászólására (») Szept 10, 2007 /

És miértnem triakot raksz a végére? miért relét?

A triak olcsóbb! (és szerintem megbízhatóbb is)
(#) szabi83 válasza vzoole hozzászólására (») Szept 11, 2007 /

olcsóbb a triac?

lomexben van 50ft 5v, 100ft 12v -os relé, mi az olcsóbb?
(#) vzoole válasza szabi83 hozzászólására (») Szept 11, 2007 /

Csak akkor már trafó is kell ha 12 voltos a relé.

Így már nem olcsóbb... és még mindig nem olyan megbízható...

jah a pcben nincs 12vdc? oops nem tudtam
(#) vzoole válasza szabi83 hozzászólására (») Szept 11, 2007 /

Jó visszavonok mindent...
különben sem a kérdésre válaszoltam.

jó, én sem kötözködök:pias:
(#) Gagyi hozzászólása Szept 11, 2007 /

Hi

Sajnos mindenképpen relével kell megoldani, mert a nyákon nincs hely egy 16A-es triac+alkatrészeknek, továbbá a relének (a triaknak is) akkor is vezetnie kell, ha a vezérlő áramkör nem kap áramot. Ezt egy NC-s relével megtudom csinálni, de egy triakkal már nem, (hogyha a triak vezérlő nem kap áramot)
Picit átfotottam az optotriakok adatlapját, és úgy néz ki, hogy mindenképpen külső triakkal kell megoldani. Elsőre egy kiáramú triakot néztem ki magamnak. Már csak a meghajtásához szükséges ellenállás+ kondi értékek a kérdésesek. Ebben tud valaki valami hasznosat esetleg?
(#) bdance hozzászólása Jan 24, 2008 /

Sziasztok!
Én is egy hasonló ármkört szeretnék megépíteni (mármint a legelső hozzászólásban szereplő), csak az optotriac helyére egy relé kerülne. A kérdésem az, hogy az ellenállásoknak (a 360 és a 330Ohmos) hány Wattot kell tudni disszipálni? Nekem 40jött ki, de az nagyon soknak tűnik. Köszi.
(#) _JANI_ válasza bdance hozzászólására (») Jan 24, 2008 /

Nálam 0.25W-os van beépítve. Eddig nem volt vele probléma. S BT139-est vezérlek a MOC-okkal. E_RELÉ_240VAC_-_BF256_A-5mA_B-10mA_C-15mA_.jpg

Én inkább MOC3041-essel építem meg mint relével vagy relés hibriddel!
(Igaz a képen 3021-es van, de az csak próbára lett beletéve, s későn vettem észre h a 3041-es OPTO-t nem cseréltem vissza. ...
(#) _JANI_ válasza Gagyi hozzászólására (») Jan 24, 2008 /

Az adatlapnak tartalmaznia kell a szükséges alkatrészek értékét is... (Azokkal az értékekkel garantáltan működőképes a kapcsolás.) Ha a témainditót megnézed, ott van egy kapcsolási rajz is mellékelve. S ha az nem lenne jó, akkor a Szilárdtest relé-s topicban is körülnézhetsz!
(#) bdance válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 25, 2008 /

Köszi a segítséget! Én is így éreztem.

Nekem is szinpatikusabb a MOC, mint egy relé, de itt az volt a követelmény, hogy a tápellátás(elem) elszállásakor is működtetve maradjon a kapcsoló(triac) így elektronika nem jöhet szóba.

Amúgy megtaláltam én nagyon sok helyütt a kérdéses ellenállások értékét, de arról nem esett szó, hogy mekkora teljesítményűek kell legyenek. Ma este találtam egy oldalt, ahol 1/2W-osakat írnak.
(#) loky93 hozzászólása Okt 29, 2008 /

és ezzel hogykell vezérelni a fogyasztót,kell hozzá valami program gépre?és a földet az összes lábhoz bekell kötni amit jelöl?
(#) loky93 hozzászólása Okt 30, 2008 /

Akkor megtudná valaki mondani hogyez hogy működik,rádugom a gépre is meg a konnektorba is?

Ésha ígyvan akkor hogyan tovább?
(#) Csirkefej válasza loky93 hozzászólására (») Okt 30, 2008 /

Nem tudni, hogy mire vonatkozik a kérdésed.

Egyébként ha nincs gyakorlatod, akkor NE DUGJ A "KONNEKTORBA" semmilyen házi készítésű cuccot!!!

Állítólag nem kellemes a halál ilyen formája.

(ha viszont vágod a témát, akkor vedd semmisnek a feni figyelmeztetést)
(#) loky93 válasza Csirkefej hozzászólására (») Okt 31, 2008 /

igazából vágom csak ezt a dolgot nemértem,hogy hogykell használni miután rákötöttem a gépre.
(#) Csirkefej válasza loky93 hozzászólására (») Okt 31, 2008 /

Mit kötsz a gépre?

Ha leírod, akkor esetleg tudok/tudunk segíteni. Ha viszont titok, akkor sajna nem.
(#) Erik93 válasza Csirkefej hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

szerintem arra gondolt,hogyha a kapcsrajzot ami a téma elején van megépíti,és az LPT porton keresztül beleköti a gépbe akkor hogytud vele kapcsolgatni 230 voltos fogyasztókat,és hogy az ehez szükséges programnak mi a neve a discolitez on kívül mert sztem ő nem a winampra akarja tenni hanem a számítóképet használná kapcsoló helyett
Ez egyébként engem is érdekelne
(#) hideg83 válasza Erik93 hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Szia. A lap alja fele van 1 melléklet LPT vez.rar néven én azt a progit használom.LAP
(#) tibiDS hozzászólása Feb 27, 2013 /

Helló,
Parallax mikrokontrollerrel szeretnék relét vezérelni. (minél többet)
Találtam egy kapcsolást ami tetszik, csak nem találom hozzá az alkatrészek értékeit.
Erről lenne szó: Kép itt.

Ennyit talátam róla:
Kép itt.

Arra már rájöttem, hogy az U1 egy PC817C SHARP.
Kép itt.
Meg itt.

Nem tud valaki segíteni az alkatrészek értékeinek a kiderítésében?
Esetleg ezt a relét használhatom a SONGLE rele helzett: RELEF3451-05?
(csak mert ezt be tudom szerezni, kép róla)

Köszi
(#) kameleon2 válasza tibiDS hozzászólására (») Feb 27, 2013 / 1

Szia! Bármilyen relét vezérelhetsz Parallax mikrokontrollerrel. Melyik típusra gondoltál? Én a Propellert használom, annak 32 IO lába van, de buszrendszerben, vagy portbővítővel sokkal több relét tudsz meghajtani. Ha nem kell mindenáron az izoláció, akkor elegendő egy uln2803 is 1db 8 relét képes meghajtani. Én 24VDC tekercsű reléket hajtok meg vele. Nézz körül itt , és itt is ... Ha elakadsz - szólj, vagy nézz körül itt. Vagy nálam .
(#) tibiDS válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 27, 2013 /

szia
en is a propellert hasznalom. ma beszereztem a rasperry pi -t is, ezert olyan kellene ami "univerzalis" szoval mind a kettön tudjam hasznalni. nincs esetleg valami jo kapcsolási rajzod?
jelenleg telefonrol netezek, de othon meglesem a linkeket.

ami lenyeg lenne az az, hogy 5V -rol tudom behuzni a relet es 230V -os villany szelepet szeretnek hajtani vele.
viszont eleg amator vagyok. sajat kapcsolast nem tudok megtervezni.
jo lenne egy mukodo kapcsolas amivel nem nyiffantom ki a mikrokontrollert.

köszi
(#) tibiDS válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Szia,

Ez a uln2803A nagyon jól hangzik. Találtam pár kapcsolást, de sehol sem láttam a mikrokontroller és a uln2803 között semmilyen alkatrészt sem. Nem kellene valami közéjük, hogy véletlenül se tudjam megsütni a mikrokontrollert? A relé és a uln2803A közé sem kell alkatrész?

Mit értesz az alatt, hogy "Ha nem kell mindenáron az izoláció"?

Előre is köszönöm a válaszodat.
üdv. Tibi
(#) _JANI_ válasza tibiDS hozzászólására (») Feb 28, 2013 / 1

Szia! Az uln2803A -ban minden benne van ami normál tranzisztoros kapcsolásnál kellhet. ( Bázis ellenállás, ellenpárhuzamos védődióda. STB. ) Az adatlapban benne van a belső kapcsolása a tranzisztormezőnek. Szóval csak össze kell kötni a megfelelő lábakat. Üdv.: _jani_
(#) Pgeorge80 hozzászólása Okt 28, 2018 /

Sziasztok! A tanácsotokat szeretném kérni! Tehát! Adott egy androidos tv box! A konyhába szereltem fel a páromnak, amihez vettem egy monitort, meg egy aktiv hangfalat! Nagyon jól működik a dolog, viszont a hangfalat, meg a monitort külön ki kell kapcsolni, de a tv boxnak van távirányítója! Arra gondoltam, hogy az usb kimenettel lehetne kapcsolni egy kettes elosztót és akkor a monitor, meg a hangfal nem kapna feszültséget!gondoltam berakok egy 5v-os relét, egy diódával, vagy egy 5v-os szilárdtest relét! Szerintetek jó ötlet? Vagy mi lenne a jó megoldás?
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2018
(#) Bakman válasza Pgeorge80 hozzászólására (») Okt 28, 2018 /

Hajrá: USB-s automata kapcsoló. Egy kérdés van csak, a monitor és a hangfal visszakapcsol-e amikor megkapja a 230 V-ot. Ha igen, akkor ennyi, készen is van.
(#) Pgeorge80 hozzászólása Okt 28, 2018 /

Igen visszakapcsol!
(#) Pgeorge80 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 28, 2018 /

Köszi! Akkor ha nekem van egy ilyenem, akkor már csak bele kell raknom, egy hármas elosztóba úgy, hogy két kimenetet kapcsol, és kész is?
(#) Bakman válasza Pgeorge80 hozzászólására (») Okt 28, 2018 /

Azt a kis SSR-t nem ajánlom elosztóba. Más oknál fogva de használok hasonlót, 1 A hatására is szépen melegszik. A cikkben szerepel egy szép nagy, fekvő SSR, olyat szerezz. Pl.: Bővebben: Link.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem