Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   11 / 978
(#) Gafly válasza benny0012 hozzászólására (») Okt 21, 2008 /

Szia, akkor talan az en korabbi kerdesemre is tudsz valaszolni

(Moderatoroktol elnezest hogy ujra beirtam es nem linkeltem...)

Mostanaban lakoparkban mi a divat lampaszerelesnel?
Monolit beton fodem, beleontve a 60-as mua doboz, kilog
belole a harom szal vezetek. Tiplit belefurni szinte
remenytelen...
(#) benny0012 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 21, 2008 /

Kedves Gafly! Először is szeretném megkérdezni tőled, hogy milyen lámpáról van szó? Egyébként fémdűbellel szoktam rakni az ilyet. Nehéz kifúrni, főleg ha betonvasat találtál, vagy nincs jó ütvefúró géped. Ha még is sikerül és nagyobb lyukat fúrtál a kelleténél, esetleg olyat is lejet csinálni (márha a lámpa súlya nem nagy) begipszeled a tiplit.
(#) levii válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 21, 2008 /

Látom nem értitek a dolgot!
Nem akarom én újrahúzni régi alu vezeték van azt se tudom merre megy.
Abban a konnektorban ahonnan én az áramot akarom hozni egy hosszabítón keresztül abban van földelés meg normálisan meg van csinálva.
Vannak a házba olyan konnektorok ami normális réz kábeles, földelt és vannak ezek az alu kábeles, földeletlen cuccok.
Az én szobám pont egy olyan hely ahol régi földeletlen konnektorok vannak és ezért már jó pár éve egy hosszabítón keresztül jön be ide az áram a normális konnektroból egy másik szobából.
Ez a hosszabító itt bent a szobámba ilyen hármas elosztókkal van szétosztva.
Amit már az elején is kérdeztem az az hogy erre a hosszabítóra a gyári vége (dugalj) helyett lehetne-e egy rendes fali konnektort vagy egy elosztódobozba bevezetni és abban szétosztani hogy onnan menjen egy rendes fali konnektorhoz meg esetleg egy másikhoz is vagy a dobozba bekötni egy olyan vezetéket aminek a végén egy hármas dugalj van.

Lehet hogy egy kicsit pongyolán fogalmaztam az elején remélem így már értitek.

Üdv!
(#) sturbi válasza Gafly hozzászólására (») Okt 21, 2008 /

Fogod a fúrógépet, ami dugattyús ütvefúró, nem fogaskerekes (bosh hammer vagy hilti vagy ilyesmi, a sima ütvefúró nem jó kemény betonba), belerakod a jóminőségű vídiás kőzetfúrót, befúrod a tiplit (viszi a legkeményebb betont is, mint a vajat), aztán bekötötöd a vezetékeket a lámpába.
(#) Gafly válasza sturbi hozzászólására (») Okt 22, 2008 /

> belerakod a jóminőségű vídiás kőzetfúrót,

Na szerintem is az lesz hogy jol elmegyek es veszek
SDS-es 6-s furot a nagyfuromhoz

Csak azt hittem hogy a villanyszerelesi technologia
fejlodott valamit az uj kihivasok miatt...

Azert van ahova fogok "karmos csodat" kesziteni,
peldaul a fuggesztett gomboc lampahoz.. (Oda hova furjak be tiplit, a doboz aljaba?).
(#) zotmund hozzászólása Okt 23, 2008 /

Üdvözlet Mindenkinek! segitséget keresek elektr. olajradiátor hibafelderitéséhez,és azok eszközeihez.Köszönettel:Zotmund
(#) Imi65 válasza zotmund hozzászólására (») Okt 23, 2008 /

Egy multiméter, amiben van szakadásvizsgáló. Ezzel tudod vizsgálni a hálózati kábelt, a kapcsolókat, a termosztátot. Ohm mérő résszel tudod vizsgálni a fűtőpatronokat. A teljesítményre is következtethetsz. P= U2/R . Egy megger a szigetelés állapotának vizsgálatához.
(#) afitos hozzászólása Nov 1, 2008 /

Szervusztok!
Építkezem és a ház födémjének készítésének kapcsán aktuálissá vált a villanyszerelés az épületben.
A munkákat természetesen szakember fogja végezni, de mivel a födém monolit betonfödém lesz ezért ki szeretném alakítani a lámpatestek helyét illetve az egyéb berendezéseknek, számítógép, későbbiekben riasztó, televízió, telefon stb. vezetékeinek csöveket szeretnék betenni a födém elkészítése előtt illetve zsaluzása közben.
A ház tehát monolit betonfödémmel készül, padlástér nem kerül beépítésre, a későbbiekben sem tervezzük beépítését.
A villanyszerelő az előzetes megbeszélés során elmondta, hogy a kötéseket javasolja a padláson kialakítani, illetve ott vezeti el a vezetékeket, tehát a lakótérben csak függőleges irányba mennek majd a vezetékek a lámpákhoz ill. aljzatokhoz.
Mivel még nem láttam ilyen megoldást ezért ha tudnátok segíteni abban írjatok nekem, hogy a valóságban ez hogy néz ki?
A monolit födém tetején szintén csövezés kerül elhelyezésre? és ezeket a födém hőszigetelése során szintén vékony betonrétegbe kell ágyazni? A padlás járószintjén dobozok kerülnek elhelyezésr? ahol a villanyszerelő a szükséges kötéseket kialakítja, és ezeken a dobozokon járunk majd?
A villanyóraszekrénybe rengeteg kismegszakítót szerelt azért, hogy szobánként külön-külön legyenek a fogyasztók biztosítékolva. Ezektől akkor külön-kölön csövezés kell a padlás szintjén a villanyóraszekrénytől, vagy ezeket egy csőben kell vezetni és a padláson fognak majd elágazni a dobozokban?
Bocsánat a talán laikus kérdésekért, de ha valamelyikőtök tud kérem segítsen hogy legalább tisztábban érthető legyen ez a megoldási mód számomra.
(#) Gafly válasza afitos hozzászólására (») Nov 1, 2008 /

... padlástér nem kerül beépítésre, a későbbiekben sem tervezzük beépítését.

Gondolod ezt most. De mekkorat fogsz szivni (vagy a gyerek, pl. ha megis...).

... A villanyóraszekrénybe rengeteg kismegszakítót szerelt azért,

Dicseretes. Es gondlom akkor mar FI rele is (30mA), tulfesz vedo (BC fokozat)
is lesz benne...

... későbbiekben riasztó, televízió, telefon stb. vezetékeinek csöveket szeretnék betenni

Sok csovet. Nagyon sok csovet. Az igenyek elkepzelhetetlenul fognak noni.
Szerintem helybol alakitsatok ki egy gyengearamu elosztot is...
(#) afitos válasza Gafly hozzászólására (») Nov 2, 2008 /

Köszönöm a válaszod, valószínűleg nem tudtam jól megfogalmazni a kérdést, elsősorban azon aggód (-tam), hogy a ház padlását tudom e majd használni, hogyha a lábam alatt dobozok ill. csövezés van. Tegnap végülis felhívtam a villanyszerelőt aki miután elmondtam neki hogy mi a problémám, azt kérte, hogy csak a mennyezeti dolgok csövezése kerüljön a födémbe a faltól be a helyiségek közepéig. A többi vezetékelés vízszintes dobozolása és elvezetése a szobákban fog elkészülni, mert a padlás szigetelésén járva roncsolódna a csövezés.
Úgy hiszem kérdésem megválaszolódott.

Még egy rövid kiegészítés. A ház jellege és kialakítása nem teszi lehetségessé a padlástér beépítését.
Jelenlegi házunk padlásteres, nem kívántunk padlástereset építeni.

Köszi mégegyszer a választ.
(#) proli007 válasza afitos hozzászólására (») Nov 2, 2008 /

Hello!
Öregapám házában volt hasonló megoldással szerelve a villany, kb. 100 évvel ezelőtt. (Gerenda+deszka mennyezet+agyagozott padlástér)
Hibakeresésnél, anyáztam is eleget, nem győztem a padlásra járni. Telefon vonalon beszélgettem a barátommal.
Szóval átépítésnél meg is szüntettem az egészet. A rabic nádazás miatt, még tűzveszályes is volt.
üdv! proli007
(#) KipKap hozzászólása Nov 27, 2008 /

Sziasztok!

Mi lehet az oka annak, hogy nem húz be a mágneskapcsoló? Csak prellezik. Ha rásegítek csavarhúzóval manuálisan, stabilan tartja magát, de gombnyomásra nem indul..
(#) Imi65 válasza KipKap hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

A behúzó tekercs feszültsége "stimmel" (pl. 380V-os a tekercs, és huzatod 230V-ról) ?
(#) KipKap válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Az oké! Eddig simán ment. Lehet, hogy a nyomógomb érintkezői oxidosak, esetleg a mágnestekercsé?
(#) potyo válasza KipKap hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Akkor valahol érintkezési hiba lesz.
(#) Bendegúz válasza levii hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

levii:
Ha már mindenképp ezt a megoldást szeretnéd, akkor ne a hosszabbító kábeléből csináld, mert annak vékony a keresztmetszete (0,75mm2 vagy max 1mm2) akkor inkább vegyél villamossági boltban 3*1,5 mm2 tápkábelt, beöntött dugó van az egyik végén. van 3 és 5 méteres is asszem. Nem szabványos amit akarsz, de villanyszerelőként ennél sokkal keményebb dolgokkal is találkoztam.
(#) elektrocad válasza KipKap hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Az is szokott segíteni, ha szétkapod a mágneskapcsolót és kitisztítod. A por ill. szennyeződés a mechanikus részeknél is okozhat ilyet. Ez csak egy javaslat, más oka is lehet, én előbb ezt ellenőrizném, ha a feszültségek rendben vannak. A másik ellenőrzési lehetőség a behúzó tekercs, harmadrészt pedig az érintkezők állapota.
(#) elektrocad válasza Bendegúz hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Ha nem szabványos, nem szabad ajánlani, főleg veszélyes feszültségnél.
(#) KipKap válasza potyo hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Arra gondolsz (Te is) hogy az érintkezőpogácsák (a mágneskapcsolóban vagy a nyomógombban) oxidáltak vagy valahol laza kötés van? Esetleg mindkettő előfordulhat...?
(#) KipKap válasza elektrocad hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Hát, a tisztogatás biztosan ráférne, cirka 52 éve épült az épület, amiben üzemel, nem gondolom, hogy azóta hozzányúltak.. Amúgy világítást kapcsol. Ha ne adj' Isten cserélnem kell -csak hogy tisztában legyek a dolgokkal- ez valójában egy öntartó relés kapcsolás?
(#) elektrocad válasza KipKap hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Típus nélkül nehéz megmondani. Ha szaki vagy, a kapcsolásból is rá kell jönnöd, de a típus sokat segítene. 52 éves katalógusa azonban kevés embernek lesz.
(#) KipKap válasza elektrocad hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Háááátt, 52 éves típust sem fogok kapni attól tartok, de bizonyára ki lehetne helyettesíteni. Az alábbi skicc járható út szerinted arra, hogy kb 50 x 38W-os kompakt csövet kapcsoljanak egyszerre egy nyomógombbal?

öntart.jpg

(#) proli007 válasza KipKap hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Hello!

Kissé hiányos a rajz. A "be" gomb helyett "ki" gombot rajzoltál, viszont "ki" gomb meg nincs is.
A főáramköri rész is hiányos. Három fázis van kapcsolva?

üdv! proli007
(#) KipKap válasza proli007 hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Szia!

Alapállapotban nyitott érintkezőjű gombot akatam krehálni, a bontó gombot meg azért nem rajzoltam, mert egyértelmű. (Na jó, lemaradt ) Egy fázist kell kapcsolnom, csak lerajzoltam a három érintkezőpárt, valójában mindegy, hogy egy vagy három fázist kapcsol-e az öntartó kapcsolásom kérdése szempontjából, nem? Ha három fázist kéne kapcsolnom, mindegy lenne, melyik fázist viszem a nyomógombhoz?
(#) proli007 válasza KipKap hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Hello!

Idézet:
„valójában mindegy, hogy egy vagy három fázist kapcsol-e az öntartó kapcsolásom kérdése szempontjából, nem?”

Valóban mindegy a kapcsolás szempontjából, csak Te itt három érintkezőt rajzoltál a relének. És ha mind a három fázist kellene kapcsolni, akkor a kapcsolást úgy kellene alakítani, hogy az egyik érintkező legyen az öntartó, és a főérintkező is egyben.
De ha csak egy fázist kell kapcsolni, akkor célszerűbb külön érintkezőt használni a segédérintkezőnek (öntartás).
Amúgy a kapcsolt teljesítmény elég tisztes áramot ad. (Ha meg kompakt fénycsövek, akkor a konditöltő áram még szebb értéket mutat. Így megfontolandó a terhelés elosztása két kontaktus között, vagy a fázisok között.

Nem tudom, megoldódott-e a kérdés, de egyébként a mágneskapcsoló, akár menetzárlatos is lehet, hogy nem húzott meg. Ha piszok kerül a vasak közén, nem tud bezáródni a vas. Amellett, hogy zúg, túl áramot is vesz fel, ami a tekercs leégéséhez is vezethet.

üdv! proli007
(#) KipKap válasza proli007 hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Értem és köszönöm mindenkinek!
(#) csizmasreky hozzászólása Dec 3, 2008 /

szerbusztok szeretnek en is egy kis magyarazatot egy 4 emeletes lepcsohazba szeretnek izzokat be epiteni ,szeretnek kapcsolasi rajzot mint a negy kapcsolorol mar mint mindegyik emeletrol le es fe lehesen kapcsolni anyit tudok hogy 4szalbol oldodik meg de hogyan az maaa ?
(#) potyo válasza csizmasreky hozzászólására (») Dec 3, 2008 /

Szerintem ez a hozzászólás is megérne egy piros háromszöget...

Mindenesetre amíg nincs tisztességesen leírva, hogy mi a kérdésed, addig nem vagyok hajlandó segíteni!
(#) frrrrr válasza csizmasreky hozzászólására (») Dec 3, 2008 /

Én személy szerint semmiképp sem segítenék. Az egész ötletben a legegyszerűbb a kapcsolási rajz. Ebben is segítésget kérsz. Mi lesz a többi, sokkal fontosabb problémával:
1.: Tiéd a ház? Csakúgy drótozgatunk, foltozgatunk?
2.: (villamosan) szakképzett személy [(electrically) skilled person] vagy?
3.: Jártas vagy az érintésvédelmben?
4.: Szabványok, normák betartása tudtommal nem kötelező. Viszont nem mentesülsz a felelősségre vonás alól, ha a kistesódat áramütés éri.
......Nem folytatom!
(#) elektrocad válasza frrrrr hozzászólására (») Dec 3, 2008 /

Szerinted az eredeti kérdés megfogalmazása szerint hány pontra lesz "igen" a válasz? Ilyen "szakembernek" én sem segítenék.
Következő: »»   11 / 978
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem