Fórum témák
» Több friss téma |
Na jó, rábeszéltetek, először kipróbálom infra diódával. héten jön meg a kamera -remélem.
Az éjjellátónak épp az az egyik lényege, hogy a kivetett fénysugarat ne lássa más, csak a kamera, ezért szokás infrát használni. De inkább 1000nm felettit, mert a 780nm még nem is igazi infra tartomány, és minimálisan is, de látható.
Erre a célra szerintem nem elég az a kb 40mW, amit a cd író dióda produkál. Én 200mW-osat ajánlok, azzal már szépen lehet pásztázni.
Nade az uvt látják a régebbi kamerák de az emberi szem nem.Ez is megfelelne szerintem.
200mW? Akkor mégiscsak a DVD íróból szerezhetek legkönnyebben olyat?
Akinek jó a szeme, az elég széles spektrumot is lát, a kamera sem lát sokkal mélyebbre, csak erősebbnek látja azt, amit az ember már gyengén érzékel. A kamerák az infra tartományra érzékenyebbek, ezért használnak IR filtert, és nem UV-t (de van UV szűrő is, fényképezőkre lehet rakni). Megfelel persze, csak attól függ, mire lesz használva. Az ismerőseim vadászathoz pl. 980nm-es diódát használnak, mert a 780-at még az állatok elég jól látják.
Az vörös (és az sincs 200mW, csak ha szét van hajtva) A DVD írókban a 780nm-es dióda azért van, hogy CD-t is írjon. A cd íráshoz közel nem kell akkora teljesítmény, mint a dvd-hez, ezért az csak néhány x 10mW. A vöröset is látja az éjjellátó, csak ugye azt minden más is.. ha ez nem probléma, lehet azt is használni minden további nélkül.
Ahha, értem.
És pl ilyen 980nm-es diódákat, vagy hasonlóakat merre lehet beszerezni? Bár ez már nem is ebbe a témakörbe tartozik.
Helló!
Én tudok szerezni 980-as és 808-as diódát is... Nézd meg a honlapom.
Nah, van egy 5.2 ohmos ellenállásom, de potit nem vettem mert csak 10 ohmos van a boltban, és elég nagy darab (mondjuk nem tudja megmondani a boltos hogy hány wattos) és 300 valahány Ft én ezt sokallom érte.
nah, 3.9 ohmos 1W os ellenállással 140 mA körüli áramok folynak a diódán az LM317 es kapcsolásban.
A proteus bőven 200 fölött mutatta. igaz az a rövidzárási áram, ami a valóságban is 200 fölött van, de ennyit csöken az áramerősség a diódán. tehát ennyiből gáz a szimuláció, hogy nincs valóságos lézer dióda benne ![]()
Akkor elvileg elég a tápegység bemenő feszültségét növelni addig, amíg el nem éri a kimeneti áram a beállított 200mA-t. Gondolom a tápegységed le tud adni legalább az 500mA-t.
Szia!
Mekkora tápfeszről megy az egész? Ha jól számolom Iki=1.25V/3.9 ohm=320mA!! Ez sok a diódádnak! Áramgenerátornál a rövidrezárási áram megegyezik az üzemi árammal! Szerintem 12V-ról próbáld ki az áramgenerátorod, de ne tedd be a diódát, hanem egy 1 ohmos ellenállást tegyél be helyette! Ezen mérve a feszültséget, ahány mV-ot mérsz, annyi mA az áramgenerátor árama!
Így van megcsinálva. (csatolva)
Az LM317 egy olyan fix feszültségű stabilizátor, aminek a kimeneti feszültsége 1,25V. Ekkora a feszültség a kimenet és az adjust lábak közt!
Lásd melléklet.
Bár most egy 3.9 ohmossal van megcsinálva. amit kiszedtem a Szupepésből ami valahogy nem akart nekem működni, vagy nem értettem hozzá
![]() Most jut eszembe, olvastam valami 1,25V ról ![]() az pont 8.4 Ohm lesz. akkor elvileg 148 mA megy rajta. Na de kérdezném, hogy ugyanakkora áram folyik az out és adjust láb között mint az out+ellenálás és a föld között?
Amúgy a szimulációban semmi sem változik, ha 5 ről 12 V ra emelem a feszöltséget. csak nagyon aacsony 1-2 v os tápfesznél csinál hülyeséget, mert az már értelemszerűen kevés az LM317 nek.
A katalógusban megvan adva, hogy mekkora az adj. láb árama, de az olyan kicsi, hogy a gyakorlatban elhanyagolható!
A szimulációban nem is, de gyakorlatban az IC maradékfeszültsége kb. 3V a referencia fesz. 1.25V, a dióda feszültsége kb. 3V, ez így 7.25V, de így semmi szabályzási tartalékod nincs!
Hát pedig megy szépen 4 akkuról is.
Ha megy akkor nincs gond, de az áramot célszerű nagyobb feszültségnél is ellenőrizni, nehogy meglepetés érjen.
nagyobb feszkót nemigazán tudok rárakni, ugyanis 4 akku fér csak beke a tartóba....
ebből lehet "égető" lézert csinálni mert engem érdekelne ha igen hogy.
Mármint a DVD író lézerből?
Persze hogy lehet, olvasd át egy kicsit a topicot és ha valamit nem értesz, segítünk ![]()
amúgy ez a hqvideos lézer modul fókuszálható? mert oda van írva de ott van hogy opcionális.....
még annyit, hogy ha sikerül belőnöm 5V al a 317 es áramgenerátorral a diódán normális áramot, előfordulhat hogy az alacsonyabb feszültség mellett X áramerősséggel kisebb teljesítményű lesz mint X áram mellet nagyobb lm317 re kapcsolt bemenő feszültséggel??? köszi
még annyit, hogy van valami képlet amivel meg lehet határozni az LM317 áramgenerátorként működtetve a szükséges beállító ellenállás mértékét egy kívánt kimenő áramerősséghez??? mert én nem találtam...
Köszi
Sziasztok!
Érdekelne a véleményetek. Építek egy éjjellátó kamerát és kellene hozzá valami dögös infra megvilágitás. Ugyan vannak infra LED diódák, de én inkább a CD k ben lévő infra diódára gondoltam egy olyan lencsével ami nemhogy fókuszálja hanem szétszórja az infra fényt. Milyen lencse kéne ehhez nekem? Vagy prizma esetleg? Lényeg hogy lássak rendesen a kamerával de ne vakuljak meg se én se más az infra lézertől. Én úgy gondolom csak fókuszálva veszélyes...Vagy tévedek?
Az a helyzet, hogy gyárilag szétszórja. Össze kell fogni ha egy nyalábba akarod. Amúgy nem érdemes kísérletezni CD lézerrel, mert a szeed bánhatja, egy apró hiba, aztán helló. Legalábbis én nem kísérleteznék vele. nekem is pihen egy doboz legalján az infra lézer. igyeszem nem kilőni a DVD lézerrel a szemem, de az infrát inkább kihagyom..
instant víz megmondta a frankót. ![]() amúgy a képletet jól sejtem?: Iki=Uref/R ?? Uref=1,25V |
Bejelentkezés
Hirdetés |