Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   43 / 143
(#) toljan hozzászólása Nov 2, 2008 /

Na jó, rábeszéltetek, először kipróbálom infra diódával. héten jön meg a kamera -remélem.
(#) Collector válasza Szebence hozzászólására (») Nov 2, 2008 /

Az éjjellátónak épp az az egyik lényege, hogy a kivetett fénysugarat ne lássa más, csak a kamera, ezért szokás infrát használni. De inkább 1000nm felettit, mert a 780nm még nem is igazi infra tartomány, és minimálisan is, de látható.
(#) Collector válasza toljan hozzászólására (») Nov 2, 2008 /

Erre a célra szerintem nem elég az a kb 40mW, amit a cd író dióda produkál. Én 200mW-osat ajánlok, azzal már szépen lehet pásztázni.
(#) moltam válasza Collector hozzászólására (») Nov 2, 2008 /

Nade az uvt látják a régebbi kamerák de az emberi szem nem.Ez is megfelelne szerintem.
(#) toljan válasza Collector hozzászólására (») Nov 2, 2008 /

200mW? Akkor mégiscsak a DVD íróból szerezhetek legkönnyebben olyat?
(#) Collector válasza moltam hozzászólására (») Nov 2, 2008 /

Akinek jó a szeme, az elég széles spektrumot is lát, a kamera sem lát sokkal mélyebbre, csak erősebbnek látja azt, amit az ember már gyengén érzékel. A kamerák az infra tartományra érzékenyebbek, ezért használnak IR filtert, és nem UV-t (de van UV szűrő is, fényképezőkre lehet rakni). Megfelel persze, csak attól függ, mire lesz használva. Az ismerőseim vadászathoz pl. 980nm-es diódát használnak, mert a 780-at még az állatok elég jól látják.
(#) Collector válasza toljan hozzászólására (») Nov 2, 2008 /

Az vörös (és az sincs 200mW, csak ha szét van hajtva) A DVD írókban a 780nm-es dióda azért van, hogy CD-t is írjon. A cd íráshoz közel nem kell akkora teljesítmény, mint a dvd-hez, ezért az csak néhány x 10mW. A vöröset is látja az éjjellátó, csak ugye azt minden más is.. ha ez nem probléma, lehet azt is használni minden további nélkül.
(#) toljan válasza Collector hozzászólására (») Nov 3, 2008 /

Ahha, értem.
És pl ilyen 980nm-es diódákat, vagy hasonlóakat merre lehet beszerezni?
Bár ez már nem is ebbe a témakörbe tartozik.
(#) Collector válasza toljan hozzászólására (») Nov 3, 2008 /

Ebay pl.
(#) akika válasza toljan hozzászólására (») Nov 4, 2008 /

Helló!
Én tudok szerezni 980-as és 808-as diódát is... Nézd meg a honlapom.
(#) toljan válasza akika hozzászólására (») Nov 4, 2008 /

megkukkantom
(#) instantwater válasza lapose hozzászólására (») Nov 5, 2008 /

Nah, van egy 5.2 ohmos ellenállásom, de potit nem vettem mert csak 10 ohmos van a boltban, és elég nagy darab (mondjuk nem tudja megmondani a boltos hogy hány wattos) és 300 valahány Ft én ezt sokallom érte.
(#) instantwater hozzászólása Nov 5, 2008 /

nah, 3.9 ohmos 1W os ellenállással 140 mA körüli áramok folynak a diódán az LM317 es kapcsolásban.
A proteus bőven 200 fölött mutatta. igaz az a rövidzárási áram, ami a valóságban is 200 fölött van, de ennyit csöken az áramerősség a diódán. tehát ennyiből gáz a szimuláció, hogy nincs valóságos lézer dióda benne
(#) Tomi20 válasza instantwater hozzászólására (») Nov 5, 2008 /

Akkor elvileg elég a tápegység bemenő feszültségét növelni addig, amíg el nem éri a kimeneti áram a beállított 200mA-t. Gondolom a tápegységed le tud adni legalább az 500mA-t.
(#) lapose válasza instantwater hozzászólására (») Nov 5, 2008 /

Szia!
Mekkora tápfeszről megy az egész?
Ha jól számolom Iki=1.25V/3.9 ohm=320mA!!
Ez sok a diódádnak!
Áramgenerátornál a rövidrezárási áram megegyezik az üzemi árammal!
Szerintem 12V-ról próbáld ki az áramgenerátorod, de ne tedd be a diódát, hanem egy 1 ohmos ellenállást tegyél be helyette!
Ezen mérve a feszültséget, ahány mV-ot mérsz, annyi mA az áramgenerátor árama!
(#) instantwater válasza lapose hozzászólására (») Nov 5, 2008 /

Így van megcsinálva. (csatolva)

Az LM317 egy olyan fix feszültségű stabilizátor, aminek a kimeneti feszültsége 1,25V. Ekkora a feszültség a kimenet és az adjust lábak közt!
Lásd melléklet.

LM317.jpg

(#) instantwater válasza instantwater hozzászólására (») Nov 5, 2008 /

Bár most egy 3.9 ohmossal van megcsinálva. amit kiszedtem a Szupepésből ami valahogy nem akart nekem működni, vagy nem értettem hozzá vag ybonyolult... mindegy. 3.9 essel jó.

Most jut eszembe, olvastam valami 1,25V ról akkor berakom közé az 5.1 eset is még pluszba.
az pont 8.4 Ohm lesz.
akkor elvileg 148 mA megy rajta.

Na de kérdezném, hogy ugyanakkora áram folyik az out és adjust láb között mint az out+ellenálás és a föld között?
(#) instantwater válasza instantwater hozzászólására (») Nov 5, 2008 /

Amúgy a szimulációban semmi sem változik, ha 5 ről 12 V ra emelem a feszöltséget. csak nagyon aacsony 1-2 v os tápfesznél csinál hülyeséget, mert az már értelemszerűen kevés az LM317 nek.

A katalógusban megvan adva, hogy mekkora az adj. láb árama, de az olyan kicsi, hogy a gyakorlatban elhanyagolható!

LM317a.jpg

A szimulációban nem is, de gyakorlatban az IC maradékfeszültsége kb. 3V a referencia fesz. 1.25V, a dióda feszültsége kb. 3V, ez így 7.25V, de így semmi szabályzási tartalékod nincs!

Hát pedig megy szépen 4 akkuról is.

Ha megy akkor nincs gond, de az áramot célszerű nagyobb feszültségnél is ellenőrizni, nehogy meglepetés érjen.

nagyobb feszkót nemigazán tudok rárakni, ugyanis 4 akku fér csak beke a tartóba....
(#) demonskater hozzászólása Nov 13, 2008 /

ebből lehet "égető" lézert csinálni mert engem érdekelne ha igen hogy.
(#) zenetom válasza demonskater hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

Mármint a DVD író lézerből?
Persze hogy lehet, olvasd át egy kicsit a topicot és ha valamit nem értesz, segítünk
(#) instantwater hozzászólása Nov 13, 2008 /

amúgy ez a hqvideos lézer modul fókuszálható? mert oda van írva de ott van hogy opcionális.....

még annyit, hogy ha sikerül belőnöm 5V al a 317 es áramgenerátorral a diódán normális áramot, előfordulhat hogy az alacsonyabb feszültség mellett X áramerősséggel kisebb teljesítményű lesz mint X áram mellet nagyobb lm317 re kapcsolt bemenő feszültséggel???

köszi
(#) instantwater válasza instantwater hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

még annyit, hogy van valami képlet amivel meg lehet határozni az LM317 áramgenerátorként működtetve a szükséges beállító ellenállás mértékét egy kívánt kimenő áramerősséghez??? mert én nem találtam...

Köszi
(#) menyus hozzászólása Nov 13, 2008 /

Sziasztok!

Érdekelne a véleményetek. Építek egy éjjellátó kamerát és kellene hozzá valami dögös infra megvilágitás. Ugyan vannak infra LED diódák, de én inkább a CD k ben lévő infra diódára gondoltam egy olyan lencsével ami nemhogy fókuszálja hanem szétszórja az infra fényt. Milyen lencse kéne ehhez nekem? Vagy prizma esetleg? Lényeg hogy lássak rendesen a kamerával de ne vakuljak meg se én se más az infra lézertől. Én úgy gondolom csak fókuszálva veszélyes...Vagy tévedek?
(#) instantwater válasza menyus hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

Az a helyzet, hogy gyárilag szétszórja. Össze kell fogni ha egy nyalábba akarod. Amúgy nem érdemes kísérletezni CD lézerrel, mert a szeed bánhatja, egy apró hiba, aztán helló. Legalábbis én nem kísérleteznék vele. nekem is pihen egy doboz legalján az infra lézer. igyeszem nem kilőni a DVD lézerrel a szemem, de az infrát inkább kihagyom..

instant víz megmondta a frankót. még jó hogy végig olvastam a topikot

amúgy a képletet jól sejtem?:
Iki=Uref/R
??
Uref=1,25V
Következő: »»   43 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem