Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   35 / 378
(#) taresz válasza taresz hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
A másik kép lemeradt:
(#) Dudus válasza taresz hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
Az is, transzformátor. Annyi a "turpisság", hogy egy kondenzátort ~300V-ra töltenek fel és ezt a töltésmennyiséget felhasználva egy tirisztor a kondenzátort a trafón keresztül süti ki, így jön létre a gyújtáshoz szükséges nagyfeszültség.

A trafó speciális kis primer ellenállású darab szokott lenni.

C.D.I. = Capacitor discharge ignition,
(#) csongore válasza Directors hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
120-150W
(#) taresz válasza Dudus hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
Köszi Dudus,alapjaiban tisztában vagyok a CDI lényegével.Az elektronika készen van,csak a végén ennek a trafónak a kivitelezéséhez kellene egy kis segítség:geometriai méretek,menetszámok,huzalátmérők.
Ha készen lehet kapni hasonló méretben,baráti áron,attól sem zárkóznék el.
Üdv.
(#) Dudus válasza taresz hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
Bocs, nem kioktatásnak szántam!

Én annó kísérleteztem régebbi típusú Opel Kadett E elektronikus gyújtáshoz készült trafójával és elég szép eredmény született, de a robogómmal együtt a projekt is a sírba szállt.

Szerezni kell normális vasmagot és kísérletezni vagy akár bontott CDI gyújtásból trafót és megnézni a paramétereit.
(#) taresz válasza Dudus hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
Én kérek elnézést,ha félreérthető voltam.Nem vettem kioktatásnak,csak ennél az alkatrésznél teljesen leragadtam.
(#) mex válasza taresz hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
Hello. A képek alapján ez elég kis méretekkel rendelkező trafó. Tudni kellene egy gyári gyújtásnak a specifikációját és az alapján megpróbálni legyártani. Például az sem mindegy hogy kúszószikrás-e a gyertya,vagy teljesen azonos kivitelű nagyobb motorokban alkalmazott társaival. Előbbi tipusnak pár kV fesz elég a hagyományosnak15-25kV kell. Mindenesetre a tekercset hagyományos módon kell számolni,esetedben a feltöltött kondi feszültségéhez rendelsz egy menetszámértéket,pl 25menet és a szekunder menetszámát a kapni kivánt feszültség arányában számolod. Primernek elég ~0.6-0.8 átmérőjű huzal a szekunder 0.08-0.1.
Mekkora a kapacitásérték amit rásütsz a trafóra?
(#) taresz válasza mex hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
470nF/400V
(#) mex válasza taresz hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
Akkor az előbbi huzalméretek közül a kisebbik érték is bőven elég....
(#) taresz válasza mex hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
Köszi a segítséget!
Esetleg a gyakorlati kivitelezésre is van ötleted,vagy marad a nehezebben járható út,a koppintás???
(#) zenetom hozzászólása Okt 23, 2008 /
 
Sziasztok!
Van egy sima mezei trafóm, megszeretném tudni hogy hány W-os.
4 kivezetése van, 12V és a másik kb 6,6V.
A tömege kb 565g.
Ki lehet egyáltalán számolni?
(#) moltam hozzászólása Okt 23, 2008 /
 
Én tudom mi csiga123módszere.A barátommal megcsináltam és utána 2 percig még fájt a keze
(#) Imi65 válasza zenetom hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Megméred a vas nagyságát, és megkeresed táblázatban, hogy ez a vas hány Wattos.
(#) Mriya hozzászólása Okt 24, 2008 /
 
Hali!

Én egyébként pont ilyen Color Star trafót keresek a Rubin C202 TV-mbe, ha valakinek van valahol egy működő darabja, az szóljon, megvenném!
Köszi!
(#) szucsy3 hozzászólása Nov 2, 2008 /
 
SziasztoK!

Van nekem egy trafóm...régi rádióból lett kiszerelve. A többi homály. vannak rajta adatok: ( 230V/0,63A,
440V/0,35A, 320/0,31A, 25V/0,9A, 900V/0,23A, ezeket tudom még, hogy ezek a kimeneti feszültségek,és leadott áramok a kimenetén).
Csk azt nem tudom, hogy hol a bemenet

Segítségeteket előre is köszi!
(#) _JANI_ válasza szucsy3 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Szia!

Az egyik megközelités:
A megadott értékeket kiszámolva, elég érdekes teljesítményadatok jöttek ki... Ha jól van méretezve a trafó akkor a primer tekercs terhelhetőségének nagyobbnak vagy egyenlőnek kellene leni a szekinder tekercsek ösz teljesítményének. Mivel a kimenő teljesítmény(-nyek összesége) nem lehet nagyobb a bemenő teljesítménynél... Ha kell a tekercsek huzalátmérőjét (keresztmetszetét) kell meghatározni, és ennek ismeretáben a tényleges terhelőátam már "könyen" meghatározható, s mégegyszer átszámolni az új adatokkal a teljesítményeket. Természetesen a mag vaskeresztmetszete és ablak keresztmetszete segít a vasmag teljesítmény-paraméterének meghatározásában is...

A másik megközelítés:
A hálózati táp.trfóknak rendszerint a legalsó tekercse szokott a primer lenni. Nagyon kevés kivételtő eltekintve.

( Más kategóriába tartoznak a HF kimenők! )

(#) Imi65 válasza szucsy3 hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
A bemenet meghatározása - szerintem - nem okozhat gondot, tekintve, hogy még rajta "lifeg" a hálózati zsinór. A biztosító is valószínűleg ebben a körben van.
Más kérdés, hogy sem a csöves, és főleg nem a félvezetős rendszerekhez illő feszültségértékeket tüntettél fel. Félvezetős készülék esetében mindenképpen csak 100V alatti feszültségű szekunderek fordulhatnak elő. Csöves technikánál már más a helyzet, (erre utal a két"stiro" kondi is, amit az EZ80 anódköri tekercseivel szoktak párhuzamosan kötni), de itt a szokásos feszültség 2x250V (350V) nagyságrendű, valamint - általában 2 db 6,3V-os fűtőkör, és más feszültségre nincs szükség. 900V rádiókészülékben teljes bizonyossággal állítható, hogy nincs. Nem lehetséges, hogy ez egy újratekert trafó, és csak a külső szigetelését használták fel más trafónak ide?
(#) frrrrr válasza szucsy3 hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
""Van nekem egy trafóm...régi rádióból lett kiszerelve. A többi homály......""
""Csk azt nem tudom, hogy hol a bemenet ""

Ugye azt akartad mondani, hogy kezdő vagy. Nagyon szép dolog az elektronika, érdemes vele foglalkozni. Nehogy bármi is elvegye a kedved.

De ez a trafó pillanatnyilag nem neked való, hanem inkább öngyilkosjelölt kezdőknek. Tedd a trafót a fiókod legmélyére és ha majd jártas leszel az érintésvédelemben stb., akkor vedd elő újra. Ez a trafó majdnem biztos, hogy nem kettős szigetelésű, ezért ha találnál rajta elektronikához megfelelő törpefeszültséget, akkor se lenne használható.

Vegyél magadnak egy gyári tápot vagy adaptert, s azt használd. Sok sikert kívánok neked!
(#) szucsy3 válasza frrrrr hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Köszi!

Erősítőhöz kellene ez a trafó! Egy 100W-os TDA7294-es erősítőt szeretnék vele meghajtani...nem vagyok én kezdő csak nem nagyon volt még dolgom trafókkal...mindig adaptert használtam...és ha nem muszály még ( "Tedd a trafót a fiókod legmélyére és ha majd jártas leszel az érintésvédelemben stb...") ezt kihagynám ez a trafó kb 130...150W-os lehet...

üdv.

(#) frrrrr válasza szucsy3 hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Te tudod mit csinálsz. A szabványok, normák betartása tudtommal nem kötelező. Viszont nem mentesülsz a felelősségre vonás alól, ha a kistesódat áramütés éri.

Tehetek fel kérdéseket?: Tudsz II. érintésvédelmi osztályú (II. év. osztályú) trafót építeni? Birtokodban van az erre vonatkozó MSZ? Ismered a besorolásokat?: (villamosan) szakképzett személy [(electrically) skilled person] vagy? ......Nem folytatom!

(#) szucsy3 hozzászólása Nov 3, 2008 /
 
ne is folytasd!! egyetértek majd akkor suliban, megoldjuk hozzáértőkkel köszi szépen
üdv.
(#) _JANI_ hozzászólása Nov 3, 2008 /
 
OKTATNI KELL A FIATALABBAKAT ÉS NEM KIOKTATNI!
(#) mex válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Idézet:
„""Csk azt nem tudom, hogy hol a bemenet ""”

Aki ennyire járatlan azt bizony ki kell OKTATNI.
(#) szucsy3 hozzászólása Nov 3, 2008 /
 
így van...oktatni! amit nem tudok, azt szeretném megtuni!!! és nem feladni, kommentek miatt...de ebből is tanultam :yes:
(#) szucsy3 hozzászólása Nov 3, 2008 /
 
te is kezdted valahol...vagy mindent tudtál magadtól????
(#) mex válasza szucsy3 hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Ez komoly dolog,a szabályok be nem tartása halálos kimenetelű balesetet is okozhat,akkor azután már késő a belátás. Éppen ezért tudatositani kell a veszélyt még kioktatás árán is.

Ha válaszolsz akkor a válasz gombbal tedd.
(#) frank tibor válasza szucsy3 hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Helló
Sajnos eddig csak azt tudtuk meg mit nem szabad csinálni azzal a fránya trafóval! Hogy használni is lehessen, át kell tekercselni, vagy az egészet, vagy csak a szekundert. Ahogy Jani írta a primer tekercs legalúl van. Ha meg nem így lenne, marad a teljes újratekercselés, de ekkor már biztonsági osztott csévésre is tekerheted. Amit a trafó adatairol irtál nem lehetnek valósak!! A 60-as években nem méreteztek 230V-ra trafót! A 100W-os erősítőhöz sovány ez a trafó, de a tekercselést megtanulni jó. Keress egy szakit, aki a gyakorlatban is tud segíteni, és nem csak JÓ PÉNZÉRT megtekem neked.. hanem tanít is. Régen a rádióamatőr klubokban működtek szakkörök. Nem ördöngösség trafót tekerni, De hogy biztonsásos berendezéseket építs be kell tartani a biztonsági szabályokat.

Én megmérném a legalsó tekercs huzalátmérőjét. A vaskeresztmetszetből visszaszámolnám a trafót. Ha a huzalátmérő kijön szerencsés esetben megvan a primer tekercs.
(#) frrrrr válasza szucsy3 hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Szia szucsy3!
Úgy érzem megértettél. Erőteljesen fel szerettem volna hívni a figyelmet az életveszélyre, s ez remélem sikerült. Sajnos az érintésvédelem olyan bonyolut és komoly dolog, hogy nem látok értelmét itt vitát nyitni róla. Továbrra is csa azt tudom ajánlani, hogy felügyelet nélkül csak adapterrel dolgozz. Sok sikert!
(#) _JANI_ válasza frrrrr hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Szivesen látnék a "CIKKEK" között egy érintésvédelemmel foglalkozó cikket. EGY Olyat, amit egy laikus is megért. Akkor csak egyszer kellene rendesen megítni és hidd el, ÖRÖMMEL hivatkoznék a cikkre, ha az érintésvédelemmel kapcsolatban lenne vitás kérdés.
(#) _JANI_ válasza frrrrr hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Idézet:
„Tudsz II. érintésvédelmi osztályú (II. év. osztályú) trafót építeni?”


"
Érintésvédlmi osztályok:
. .,
I. érintésvédelmi osztályú készülékek megérinthető fémrészei hiba esetén feszültség alá kerülhetnek. A készüléken földelőkapocs van, - vagy ha bekötővezetéket egyáltalán szerelnek rá, akkor az védőereket is tartalmaz, és a dugó, ill, a készülékcsatlakozó dugó védőérintkezős. ( Magyarán, le van földelve a berendezés. )

II. érintésvédelmi osztályú készülék megérintető fémrészei hiba esetén nem kerülnek feszültségalá, mert a készüléknek kettős vagy megerősített szigetelése van. Nincs érintésvédelmi célú földelőkapcsuk vagy fölföldelőcsatlakozójuk, de ha a készülék üzemszerű működéséhez ez szükséges (pl. árnyákolás, egyenptenciálra hozás, segédáramkörök egy pontjának földelése), akkor e célra földelőkapocs felszerelése (s ezen keresztül akár a készülék testjének - nem érintésvédelmi célú -(PL rádióvevő antennaföldelése.)- földelése ) megengedett.

III. érintésvédelmi osztályú a törpefeszültségű készülékek.

"
Részlet: Hámory Albert - VILLANYSZERELÉS. 1979.



Idézet:
„Birtokodban van az erre vonatkozó MSZ?”


MSZ 172/1:86 Érintésvédelmi Szabályzat. Hol lehet beszerezni! ???



STB... Mert igy lehet tanulni.
Következő: »»   35 / 378
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem