Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   333 / 1319
(#) MPi-c válasza szigetivan hozzászólására (») Nov 6, 2008 /

Potyo jómúltkor felrakta ide a Kónya féle könyv CD mellékletének elérhetőségét. Azon a CD-n rajta van a szoftveres UART, SPI, I2C, PWM megoldása.
(#) icserny válasza szigetivan hozzászólására (») Nov 6, 2008 /

Minek is kell emulálni, amikor a PIC16F690-ben van hardveres UART modul? Ezzel pl. az AN774 application note foglalkozik.

(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Nov 6, 2008 /

Én már fejtettem vissza hex-et, nem volt olyan vészes. Sok regisztert felismer és a címeket is ki lehet cserélni beszédesebb címkékre.

Nem akarom lebeszélni semmiről, csak jeleztem, hogy az MPLAB is meg tudja oldani a feladatot. A választás az övé.

(#) icserny válasza icserny hozzászólására (») Nov 6, 2008 /

Már-már a bőség zavarával kell megküzdened, mert itt is találsz egy disassemblert. Én ezt használtam.
(#) szigetivan válasza icserny hozzászólására (») Nov 6, 2008 /

kösz a válaszokat.
emulálásra azért van szükségem, mert két SOCKET (bluetooth és GPRS) modult akarok rákötni és mind2 soroson tudna csak kommunikálni a PIC-el, szal sima már kész és most emulálással foglalkozom
(#) MM hozzászólása Nov 6, 2008 /

Sziasztok, a 16F877A pdfében találtam egy bekötést az MCLR lábra. eddig csak felvolt húzva a +5Vra és elég zavarérzékeny volt az a láb pl ha hozzáértem beresetelt.
Bekötöttem a rajz szerint, most már ha hozzáérek nem zavarodik, viszont néha 1szerüen resetbe megy és ottmarad.
A kapcsolásban nem adták meg a C kondi méretét, meg a többit is csak kb-ra.
én az R1nek 33k-t, R2nek 1,2k, a Cnek 220 nanot tettem.

Tudnátok jól működő értékekkel szolgálni?
(#) Norberto válasza MM hozzászólására (») Nov 6, 2008 /

Én úgy sejtem, hogy R2-t nem igazán szokták bekötni.

Egyébként van már válasz erre a kérdésre, jelen topikon belül: ITT

A válasz megtalálásának menete a következő volt:
- található minden egyes topikban felül jobb oldalon egy bekeretezett nagy K betű. Ez arra szolgál, hogy kizárólag az adott topikban kereshess. Ezt megnyomtam.
- az újonnan előjött ablakban megjelent a kereső
- a "keresőszó" alapértelmezésben csak egy csillag, így az összes hozzászólást kilistázza a kereső
- a csillag !helyére! beírtam, hogy: MCLR
- aztán Keresés gomb megnyomása
- listázott minden egyes hozzászólást a kereső, amiben akár csak egyszer megemlítették az MCLR mozaikszót
- voilá! Meg is volnánk, már csak 2 percet kellett olvasni!

Így megy ez minálunk!
(#) MM válasza Norberto hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Kössz de a keresőt én is tudom használni.

Ha meg te is kicsit utánanéznél mire kérdeztem látnád hogy nem ez a megoldás rá amit belinkeltél.

Amit ő ír úgy veszem ki hogy az MCLR késleltetés. körülbelül 10Kohm 10u, ilyenkor később indul el a program futása. újabb pic-eknél ottvan a PWRT helyette.

Amit én vázoltam fel, zavarvédelmi okokból van.
A kondin keresztül levezeti a zavart az MCLR lábról.
(#) Norberto válasza MM hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Bocs, csak segíteni próbáltam. Ígérem, többet nem teszem, az érdekedben. Sajnálom. És megjegyeztem.

[off]
Idézet:
„Kössz de a keresőt én is tudom használni.”

Erre pedig azt tudom mondani. Honnan tudhattam volna ezt? Melyik ujjamból szívjam ki, hogy tudod-e vagy nem tudod-e?
(#) trudnai válasza MM hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Idézet:
„A kapcsolásban nem adták meg a C kondi méretét, meg a többit is csak kb-ra.
én az R1nek 33k-t, R2nek 1,2k, a Cnek 220 nanot tettem.”

1. Szerinted miert nem adtak meg az erteket?

2. Szerinted ha a Microchip nem tudta neked a "tutit" megadni akkor mi honnan fogjuk tudni? Pl honnan tudjuk a tapellatasod? Alap parameterek sincsenek meg nemhogy a zajszint es annak varhato frekvenciaja...

3. Az a 33k eleg gyengus felhuzas, en 10k-val szoktam...
(#) watt válasza MM hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Igen, nálam a jól működő érték az 10k és 10n. Ja és nem illik fogdosni!
Ha pedig resetál, főleg abban marad, akkor ott nem az ellenállásokkal lesz a baj, hanem a tápoddal, ill. a programmal, a nyákkal(áramkörrel) vagy esetleg a PIC-el.
(#) delmur82 hozzászólása Nov 7, 2008 /

Sziasztok!

Egy gyors kérdés:

1. XORLW   d'0'

Ebben az esetben az eredmény az 'L' - be vagy az akkuba kerül vissza?
(#) potyo válasza delmur82 hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Visszakérdeznék: az L-be visszakerülhet?

(adatlap->instruction set summary)
(#) delmur82 válasza potyo hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Köszi!

Csak a W -be mehet.
(#) watt válasza delmur82 hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Én is kérdeznék: Az L az hol van és mi is az?
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Hehe, ez elobb elkuldtem a valaszt es kozben rajottem direkt kerdezted meg delmur82-tol hogy tanuljun belole
(#) delmur82 válasza watt hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

nos pontos meghatározást én nem tudok adni de az utasítás után lévő konkrét értékre mutat vagyis annak a memóriában 8 biten tárolt címére. Hogy pontodan ez hol van a memóriában azt nem tudom.
De inkább gyakorlatias vagyok szoval ha a parancsban az 'L' foglaltatik akkor az utasítás után álló értékkel fogunk valamit csinálni(mozgatni, művelet végrehajtás stb.)
Biztos van jobb meghatározás. Még kezdő vagyok. De akkor már várnám a pontos meghatározást. Jelenleg már egy nagyra hízott programot fejlesztgetek eddig még sikerült mindent megcsinélni kisebb - nagyobb swegítséggel amit szerettem volna. Néha felvetődnek ilyen apróságok amiket gyorsan meg akarok oldani. Amúgy lassan már nem a programozással van a gond hanem hogy kinövöm a programmemóriát. Most elkezdtem rövidíteni hogy ugyanazt hogy lehetne spórolósan megírni.
(#) geri12 hozzászólása Nov 7, 2008 /

Üdv mindenkinek!

Elnézést hogy csak most írok...

Amit ajánlotatok umPIC nevű disassemblert tegnap megnéztem, de nem tudtam elindítani. Exe megnyításakor folyton kilépett. Lehet én vagyok hülye hozzá, vagy valami a win xp-vel van nálam.

Az MLAB-ba nem tudtam importálni a hex-et. Importálás után mindig üresen maradt az ablak... Passz...

Ezért leszedtem egy progit! A neve IDA PRO. Ezis egy disassembler, ami kezeli a PIC-eket, az intel 80X86,-ot, ARM pocit, stb. Mindezt HEX-el és BIN fájlként is. Tehát szinte mindent vissza lehet vele vezeti. Még egy számtógépes progit is, firmware-ket, stb. Ismeri valaki?
(#) Norberto válasza delmur82 hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

XORLW = Exclusive OR literal with W

Ez annyit tesz: kizáró vagy műveletet hajt végre két bináris szám között. Az egyik egy szó szerint értelmezett, általad beadott konkrét érték (literal), a másik pedig a munkaregiszter (W) aktuális értéke, amit még csak meg sem tudunk jósolni, hogy mi lesz. Ez futási időben dől majd el. Ezek alapján belátható, hogy máshova nem is kerülhet az eredmény, mint a W-be, hiszen az L csak azt jelzi, hogy egy konkrét számmal végezzük az adott műveletet. Az L konkrét szám (ami jelen példában: decimális 0 érték) egyébként a programmemóriában tárolódik, szó szerint együtt helyezkedik el az adott utasítással, azaz az XOR...-ral "egybefűzve", egy memóriacellában.
(#) MM válasza watt hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Köszi, az értékeket. Ez előtt nekem is 10kval volt felhuzva de gondoltam kiprobalom ezt a megoldást de nem jött be nekem.
Most az ICD csatlakozómon ami megy a PIChez betettem egy jumpert igy 0OHMal felhuzza a +ra. Igy atomstabil.
(#) delmur82 válasza Norberto hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Köszi a pontos leírást. Csak úgy általában voltam rá kiváncsi pont hogy rövidebben tudjak megírni egy programrészt
(#) trudnai válasza delmur82 hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Szerintem Te az XORWF-et keresed - azaz File-ban tarolt ertekkel XOR muvelet, aminek eredmenyet vagy W vagy F fogja tarolni attol fuggoen hogyan szeretned.
(#) watt válasza delmur82 hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Norberto és mások is jól leírták, én csak a lényeget szeretném kiemelni és elnézést, ha ismételek!
Az L egy általad a program írásakor meghatározott állandó érték. Az érték 8 bites, ez igaz, de a programszóval együtt tárolódik a flash programterületen a 14bit között. Tehát nem mutat rá sehová, hanem ott lesz, ahová a fordító befordítja és soha nem fog változni.
Trudnainak igaza lehet, hogy neked a XORWF kellene inkább, de majd ezt eldöntöd Te!

Üdv mindenkinek!

Sikerült a progit vvisszafejteni úgy ahogy.

A következő már egy másik próbléma egy másik PIC-nél úgyanabban az áramkörben...

PIC12C509A a típus!

Ez csak egyszer írható?? Valaki azt mondta nekem hogy ez EEPROM és törölhető elektronikusan ,int a 24C-ek...

Elnézést! Tárgytalan! Nem láttam hogy C-s, és nem F-es...
(#) bancsi15 hozzászólása Nov 7, 2008 /

Sziasztok!

Most szeretnék belépni a PIC-ek világába. Valaki tudna javasolni nekem egy egyszerű/nem túl bonyolult égető kapcsolást USB-porthoz?
(#) potyo válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Kérdezd meg a keresőt!
(#) trudnai válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Idézet:
„Sziasztok! Most szeretnék belépni a PIC-ek világába. Valaki tudna javasolni nekem egy egyszerű/nem túl bonyolult égető kapcsolást USB-porthoz?”

En a PICkit2-t javasolnam erre a celra, nezd meg
watt klonjat, vagy szilva klonjat.
(#) mrfencer hozzászólása Nov 8, 2008 /

Üdv!

Felmerült bennem egy kérdés. Mégpedig a következő: Tudok én MPLAB-al olyat csinálni, hogy header fájlokban megírok saját függvényeket, aztán ezeket az éppen aktuális programomba csak include-olom? Pl írok egy késleltetési ciklust, ezt a továbbiakban nem akarom még egyszer megírni, csak használni, mint mondjuk visul C++ objektum orientált programozás címen ezt megtehetem. Értem én ezt, mint asm illetve c PIC programozás alatt egyaránt.
Üdv!
(#) googa válasza mrfencer hozzászólására (») Nov 8, 2008 /

Azt hiszem a múlt hétvégén éppen ilyet kérdeztem, megtalálod, kicsit hátrébb. Lehetséges, de állítólag máshogy "elegáns" megoldani.
Következő: »»   333 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem