Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
A mai börzén beszereztem két kimenőnek való trafót. Ezekből már szigorúan PP lesz!
![]() Mire lenne ez elég PP-ben? 6P14P-ben gondolkodom. Pentódába kötve.
Készítettem PCL86-hoz kimenőtrafóra "érzéketlen" kapcsolást, aki fél a kimenőtől (meg aki nem), az építse meg. A hangja részletező, precíz, gyors, pozicionáltak a mélyei is. Igazi audiofeel hang.
A kapcsolás lényege a kimenőtrafó primerjéről a trióda anódjára ható negatív visszacsatolás, ez alapjaiban eltérő tulajdonságú, mint a szekunderről ható visszacsatoló hurok (megj.:itt a szekundert nem szabad földre kötni sem). Az erősítő így figyelembe veszi a kimenőtrafó (és a hangszóró) képességeit is. Nem írom le a részletes működést, aki akarja fejtse meg. ![]() Kedvcsinálónak pár oszcillogramm.:
A kapcsolási rajzok (mert az előbbiből kivette, mikor betettem az oszcillogramokat).
Ez engem kísértetiesen emlékeztet az ultralineár kapcsolásra!
![]()
Valami gond van a képekkel, nem lehet megnyitni őket.
nekem megnyitja a képeket minden további nélkül!
![]() ![]()
[off]Nekem is megnyíltak a képek, szokás szerint.
Melyik változat volt jobb , a + visszacsatolást is tartalmazó , vagy a másik ?
Szia!
Milyen kimenőre gondoltál? Tekerni ugyan nincs időm, de ha TV-ből kitermelt PCL86-hoz való kimenők jók neked, tudok adni! ![]() Akkor Te vitted el a legnagyobbakat ![]() ![]() És kaptam tekercselési tanácsokat,trükköket ötleteket is,nem is annyira bonyolult ez a tekercselés,mint gondoltam... EBL21-hez és EL84-hez is vettem két kis kimenőt pár100ft volt a kettő. ![]() ![]() ![]() ![]() Nagyon nagyon szépen köszönöm!Szép nagy darab,cipelhettem volna a metróig,de Imiék....Már ki is próbálltam,nagyon szuper,lassan meglessz a jelgenerátorom is,és akkor....Hihetetlen,a magyar leírásban még a táptrafó rajza,adatai,melyik szekunder hova van tekerve milyen huzalból hány menet,milyen vason....minden bvennevan ![]() ![]() Jó kis csapat jött össze:köbzoli,Imi,djhans,Müszi,Barna,Burgdavid és Én,nem hagytam ki senkit?Jó volt.Dáviddal egyszerre vettük a négy vasat,és így még kedvezményt is kaptunk ![]() ![]() Nem is tudom,kb délig ott voltunk köbzoliékkal.
A + visszacstolásos a jobb, de nem a pvcs miatt, az csak azért van benn (kicsi), hogy ne homorodjon a 100 Hz négyszög közepe, mást nem is csinál, nélküle is ugyanolyan jó. Ott a trafón a táphoz képest 25 %-ra van kötve a trióda anódja, ezért sokkal nagyobb telejesítmény összehozható (nincs Rdc). Az ellenállásos verziónál értelemszerűen nem lehet kisértékű ellenállást használni (trafó miatt), így is a rajta disszipálódó telejesítmény jelentős, ami kisebb kimenőteljesítményhez vezet, a hangja kb. ugyanolyan, illetve kicsikét higgadtabb. (Az ellenállásos verzióval végülis a kipróbáláson kívül nemigen kisérleteztem).
A trafót úgy veszi figyelembe, hogy amilyen frekin az kisebb impedanciát mutat, ott kisebb az nvcs. is (mélyebb hangok), ahol nagyobb a trafó impedanciája ott nagyobb a visszacsatolás is, ezáltal kiegyenesedik a frekvenviamenet. A hangszóró visszahatást ugyancsak így kompenzálja.(a 10 K felfutáson, lefutáson látszik, hogy még a 100 khz-es színusz is csak 3dB körül van, pedig a trafó minden,csak nem profi munka). A hangja teljesen mentes a hagyományos visszacsatolású erősítők nyomottságától. Nagyon stabil, részletes a színpad és minden három dimenziós. Gyönyörű a beszéd és énekhang is.
Hol kell letölteni?Valami kódot is be kell írni,nem?
Fönt van hogy "please enter:xyz" és download gomb.
üdv.
Nehogy azt mond hogy hangerősítésre nemjó a PL83 mert berosálok !!!
![]()
Örülök hogy megkaptad! Tudom jó szolgálatot tesz majd nálad. És végülis ez is csöves
![]() ![]() A két vasból egy 6P14P (EL84) PP-t akarok építeni.
Sziasztok !
Müszi, nem kellett volna fotóznod... A szívem szakadt a sok gyönyörű készülék láttán. E kell már mennem egy ilyen börzére. Sziasztok st3
Igaz. De némelyiken mintha árcédulát láttam volna...
Hát igen.....azok a szép kis csővoltmérők meg rádiók.....Jó lenne egyszer beszerezni egy kis rádiót,aztán szépen felújítani,helyrepofozgatni,milyen szépen mutatna a polcon.Az egyik "eladó" nagyon ajánlgatott egy kb. 1 méter széles darabot(
![]() ![]()
Tényleg nagyon jó volt a börze! Alaposan bevásároltam
![]() Nem titok, GU50 PPP a cél ![]() ![]() Ricsi: majd küldöm a rádiós fülest, meg a potikat ![]()
Csak pénzt nem szabad sokat vinni, mert ha nem kell semmi itt akkor is megátsz valamit és megveszed
![]() Mondjuk én most egész jól megúsztam. Csak két kimenő alapanyagot és két alkatrész rádiót vettem. Összesen 2300 pénzért. ![]()
Sziasztok!
Már jó rég írtam a fórumba, gondoltam, ha már a rádióknál tartunk rakok fel képet, arról, amit én szereztem, kitünő állapotban potom 1000 Ft ért(Az illető nem tudta mit ad el ![]() Majd várom a véleményeket, 2-3 nap múlva felkerülnek a végleges változatról a képek. Ui: 22-én megyek a börzére ![]()
Igen az ellenállásos változat terheli a kimenőt ami jó is lehet , csökkenti a kimenő rezonanciáját ,de valóban teljesítményt is csökkent .
A + visszacsatolás meg a katódelkókat teszi nélkülözhetővé ... Nem rossz ötlet , én is a + visszacsatolásosra szavaztam így mehallgatás nélkül is , főként azért , hogy a kimenő megcsapolásáról csatolsz vissza .
Kimenő alapanyag...
Lehet, hogy volt már róla szó itt, nem emlékszem-Hol lehet vasmagot venni "hivatalosan", tehát boltban, számlára -már olyan vasmagot, amire kimenőt lehet készíteni. Tudtok ilyen boltot ?
Nagyon szép lesz az erősítőd! A kimenők miatt irigyellek egy kicsit. Én sokat szenvedtem az enyémekkel de jó lett.
Gondolom már láttad de azért ajánlom a figyelmedbe az enyémet Jó lett volna fadobozosra csinálni de így alakult ![]()
Neked sincs okod a szégyenkezésre, a tiéd is nagyon szép, tetszenek a színei, és a 6SN7-es triódák is, Olyanokat én is szeretnék szerezni. A 22-ei börzén majd hátha találok.
A hálózati trafót még bevállaltam megtekerni, de a kimenőkkel szerencsém volt, mert viszonylag olcsón sikerült hozzájuk jutnom. Az Ágoston könyvben lévő kimenőt tekertettem meg. és meg kell mondjam, nem bántam meg, mert brutálisat szól ![]() ![]() még majd kapnak a trafóim 1-1 takarólemez borítást és a sasszim is fényes feketére lesz festve mit a tiéd. De már gyűjtöm az anyagot a köv. projektem: PL509 PP hez.
Ez igen! Kiváló munka, gratulálok! Az M vasakra hogy csináltál légrést?
Hát igen, itt a dolog érdekessége
![]() elméletileg az M magon csak az az 1 behasítás van, ami a lemezelést miatt kell, úgyhogy a légrés kérdése márcsak ezért is érdekes, mert mivel úgy tekertettem a kimenőket, ezért én se tudom, hogy hogyan oldották meg, de az tény hogy nagyon brutálisan szól velük és gyönyörűek a mélyek és a magasak is ![]() Szét nem szedtem a trafókat, de kíváncsi lennék hogy oldották meg a dolgot, mert tényleg gyönyörűen szól hatalmas dinamikával. M85 ös vason vannak a kimenők amúgy. kb 13V a kimeneti csúcsfeszültség torzításmentesen szinusszal vezérelve. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |