Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Lapozás: OK   11 / 72
(#) Alkotó válasza lapose hozzászólására (») Nov 11, 2008 /

Köszi, hogy megvédtél, már aggódtam, hogy egyedül vagyok magammal. Jól esik a sorstárs jelenléte.
Alkotó
(#) lapose válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 11, 2008 /

Szia!

Viszont engem is érdekel mit ajánlanál helyette!
(#) Moderátor hozzászólása lapose hozzászólására (») Nov 11, 2008

Nem biztos, hogy ezt itt helyileg ebben a topikban kellene feltétlenül megbeszélni, hogy ki-mit ajánl ehelyett.
(#) lapose válasza (») Nov 11, 2008 /

Szia!

Csak azért gondoltam, mert ha valaki valamit elutasít, kell tudni alternatívát ajánlani helyette!
(#) Moderátor hozzászólása lapose hozzászólására (») Nov 11, 2008

Ezt nem is vitatom és egyértelmű! De az ajánlást lehet másik topikban is tárgyalni. DoZ topikban semmi keresnivalója JLH-nak meg egyéb erősítőknek, amik ajánlva lennének. Szerintem ez is egyértelmű.
(#) Alkotó hozzászólása Nov 11, 2008 /

Sziasztok Lapose és Magery!

Elküldöm az itt megadott E-mail-etekre. Így nem hígul fel a fórumtéma.

Alkotó
(#) lamalas válasza (») Nov 12, 2008 / 1

A helyzet az, hogy ez a DoZ kapcsolas 1 tranzisztorban (meg max. 1-2 ellenallasban) ter el a 10W-os A osztalyu JLH-tol. A mukodesi elve tok ugyanaz. En ezt inkabb hivnam egy JLH varians kapcsolasnak mint egy tok mas erositonek. Szerintem itt is van helye beszelni akar az A osztyalyu JLH-rol mint alternativarol (persze az A osztalyu JLH-t nem itt kellene kitargyalni) ... bar hulyeseg lenne ajanlani azt a DoZ helyett pont az elobb emlitett okok miatt

En B5-ot javasolnek helyette aki jo minosegu AB osztalyu kapcsolast keres ... bocs az OFF-ert

Egyebkent reszben egyetertek Alkotoval, habar azt nem mondanam, hogy nem erdemes a kapcsolassal foglalkozni. En mar gyerekkoromba szerettem volna megepiteni (akkor a JLH-t), de nem volt ra lehetosegem. Ugyhogy felnott koromra maradt. A mai napig jo hangu erositonek tartom foleg ahhoz kepest, hogy milyen egyszeru! De en sem "kinlodok" tovabb se ezzel se masik A osztalyu kapcsolassal a rendkivul rossz hatasfok es az ebbol adodo kenyelmetlensegek miatt. En is azt tervezem, hogy atalakitom a JLH-t fejhallgato erositove.

Jut eszembe ... se a JLH-t es ebbol kovetkezoen a DoZ-t sem lehet AB osztalyba beallitani.
(#) vendelkiraly válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 12, 2008 / 1

Kedves Alkotó!

Ez a Topik azért született, hogy egy A osztályban működő erősítő konkrétan a DoZ működésével foglalkozzunk. Ha valaki megépíti, vagy meg szeretné építeni, akkor tudjunk kérdezni segíteni a tapasztalatokról.
Amikor én megépítettem a kapcsolást nem volt ilyen fórum, Te segítettél nekem, amiért azóta is hálás vagyok. Nekem ez a segítség annó nagyon jól jött, és pont ezért is indítottam a fórumot, hogy ha más is kedvet kap a kapcsoláshoz és mondjuk olyan kezdő, mint én vagyok, tudjon hova fordulni.
Ez egy ilyen kapcsolás lamalas említette, hogy szinte ugyan az, mint a JLH. Te igazán jól tudhatod, hogy milyen sok erősítő létezik és mindegyik más. Ez konkrétan egy a sok közül.
Nem rég óta fórumozok, de arra rájöttem, hogy fölösleges összehasonlítgatni erősítőket és hangszórókat. Mindenki mást szeret, mindenki mást hall jónak.
Könnyű kijelenteni, hogy ez az erősítő nem olyan jó, mint egy másik, mert a másiknál is biztos van egy jobb harmadik, de ha jobban megnézzük, akkor az se egy nagy eresztés...
Én elfogadom, hogy neked nem tetszik a DoZ. Szived joga. De összehasonlítgati mással, és kijelenteni, hogy az sokkal jobb és rábeszélni másokat arra, szerintem egy kicsit önzőség. Mit szólnál, ha az általad favorizált erősítőt egy náladnál tapasztaltabb szakember elkezdené kritizálni, sőt mi több ajánlana egy másikat, ami szerinte jobb.
Én is tudnék ajálgatni mindenfélét, hallottam már pár erősítőt szólni, és mi lenne, ha mindenki mindenfélét ajánlana és az aktuálisat, pedig leszólná, mert az neki éppen nem tetszik.
Alkotó! Te sokat segítettél nekem ebbe az erősítőbe, még nyákrajzokat is készítettél, amit már sokan felhasználtunk, ha neked nem is szíved csücske ez a kapcsolás, kérlek hagyd, hogy más örömét találja benne.
Légyszíves inkább segíts azoknak, akik meg szeretnék építeni. Ne lebeszéld őket, mondván van ennél jobb is. Aki ki akarja próbálni, az had próbálja ki.
Ti könnyen beszéltek már nem egy összerakott működő kapcsolás van a hátatok mögött. Valaki azonban most ismerkedik az elektronikával.
Az "öregebb" forumozók közül már szinte mindeki csinált A osztályút. És miért? Mert kiváncsi volt. Titeket annó ki segített? Ők is biztos azt mondták, hogy hagyd a csudába azt az A-osztályút, van annál sokkal jobb is.
Még egyszer tisztelettel megkérlek, hogy segíts az itt lévő frumosoknak, de ne azzal, hogy egy általad jobbnak vélt erősítőt ajálgatsz.
Pl. a trafó témában is örültem, hogy elmondtál ezt azt. Az ilyen építő jellegű, segitségnyújtó hozzászólásokat szeretjük és köszönjük.

Félre értés ne essék nem azt mondom, hogy ezt az erősítőt nem lehet megkritizálni. Ennek is ugyan úgy vannak hibái, mint az összes többinek. Én csak arra kérek mindenkit, hogy ne hasonlítgassunk, mert az sehova se vezet.

(#) vendelkiraly válasza lamalas hozzászólására (») Nov 12, 2008 / 1

Kedves Mindenki!

Csak még egy rövid gondolat a fentiekhez.
Ez egy A osztályú erősítő. Ha valaki ilyet akar építeni, akkor ez egy lehetőség. Nem kötelező ezt választani, kapásból tudnék 4 másik hasonló kvalitású A osztályú erősítőt mondani. Aki ilyet akar, az úgy is tudja mivel jár, ha pedig nem, akkor én eddig még mindenkit figyelmeztettem, hogy mivel jár, és a nyitó hozzászólásomban is elmondtam. Ha valaki A osztályút akar építeni ne azt mondjuk neki, hogy vah ennél jobb AB osztályú erősítő. Nekem a DoZ remélhetően nem az utolsó erősítőm . Szeretnék még építeni mást is. Örültem hogy megépítettem. Nem bántam meg. Tudom hogy milyen és kész.
Ne mossuk össze e dolgokat! A topik címében is benne van, hogy mi ez. Aki nem A osztályt akar építeni, az ne itt keresgéljen. Aki pedig kedvet kap hozzá, annak egy lehetőség.
Remélem érthető volt amiket elmondtam. Kérek mindenkit ehhez tartsa magát.
(#) Alkotó válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 12, 2008 / 1

Nagy diplomata vagy az már biztos. Politikusaink egy része pusztán ebből is elég jól megél.

Szerintem is kell mindenkinek építenie legalább egy "A" oszátlyú erősítőt. Egyaránt jót tesz a léleknek is meg a fülnek is.
Remélem nem úgy jött át a véleményem, hogy én bárkit is lebeszélnék az erősítőépítésről (gondolom az itteniek nagy része is az én valamelyik tervem alapján csinálja, vagy majd fogja ezt az erősítőt is).
Én szeretem ezt az erősítőt, de van amit jobban szeretek (és még nincs este, ki tudja mi lesz addigra).

Adj nekem tanácsot! Ha valaki mondjuk egész pályafutása alatt csak egyetlen erősítőt akar építeni, és neked szegezi a kérdést, hogy otthoni zenehallgatásra érdemes-e a DoZ-t választani, mit mondanál neki?

Alkotó
(#) vendelkiraly válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 12, 2008 / 1

Itt a Hobbi Elektronikán ha jól tudom (ha nem így van bocsi) bárki indíthat topikot. Ha érdemesnek látod szerintem nyugodtan nyiss egyet, ami az általad ajánlott erősítőről szólna. Én is kiváncsi vagyok rá, még az is lehet, hogy megépíteném.
Azt hiszem világos, hogy te sem örülnél, ha valaki egy másikat ajánlana az helyett.
De én megígérem, hogy segíteni fogok neked amiben csak tudok. Légy olyan szíve te is tedd meg nekem ezt a szívességet. Én próbálok mindenkinek tudásomhoz mérten segíteni, aki itt ebben a fórumba kérdést tesz fel. Csak így nagyon megnehezítitek a dolgomat.
Lécci lécci....

Köszönöm.

Vendel
(#) Alkotó válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 12, 2008 /

Nem adtál tanácsot. Mit válaszolnál az én elméleti kérdésemre?
Alkotó
(#) vendelkiraly válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 12, 2008 /

Bocsi csak elkerülték az írások egymást

Nehéz kérdés! De jó!

Én azt válaszolnám neki, hogy, ha életében csak egyetlen egy erősítőt akar megépíteni, az nyugodtan megépíthati ezt a kapcsolást. Ugyan is szerintem csalódni nem fog a hangjába.

De azért azt te is elismered, hogy ez a kérdés, így elég lehetetlen.

Ha tényleg nehezítjük a dolgod, akkor SÚLYOS HIBÁT KÖVETÜNK EL. Elnézést, többet nem fordul elő (csak van úgy néha, hogy nem minden stimmel igazán, ezért azt hittem segítünk az ügynek). Valóban sajnálom ha félrecsúszott a szándék.

Alkotó

Igen, elismerem. Gonosz kérdés volt. Dög voltam, bocsi.
Azért remélem más is válaszol még rá.
Alkotó
(#) magery hozzászólása Nov 12, 2008 /

Itt vannak az erősítőmről a képek.
(#) magery válasza magery hozzászólására (») Nov 12, 2008 / 1

Még egy kép. A 220ohm-os azért néz ki úgy, mert 2db 100ohm-os és 2db 10ohm-osból van összerakva.
(#) CIROKL hozzászólása Nov 12, 2008 / 2

Maygery : csak így tovább!Bízz benne, jólessz az hidd el. Majd írd meg róla a véleményed "Meghalgatás" Ma vége sikerült lezárnom a doboz tetejét. Mint ahogyan már emlegettem ,egy újjab üveglap került föl. Nagy nehezen immár harmadjára sikerült méretre szabatni! Ebben sajnos az üveg ipar a" de ez mindeggy :Üdv
(#) Ricsi1992 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

Sziasztok!
Úgy döntöttem,én is megépítem ezt a kis végfokot.
Lenne is pár kérdésem:
Visszább olvastam,hogy Vendelkirály valahogy megoldotta,hogy az 56V-ból 40 legyen.
Na,nekem meg 2x18V-os trafóm van,az kb. 50V egyen,ezt hogy csökkentsem le 40V körüli feszre?Olvastam valami áramkorlátos tápról,ezzel hogy oldottad/oldottátok meg a fesz csökkentést?

Vagy esetleg bírná a 47V-ot is?
A válaszokat előre is köszönöm :yes:
(#) vendelkiraly válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

Dúrván számolgatva valóban kb. 50V egyenáramot kapnál, Alkotó által leirtak alapján terhelve pár volttal kevesebb lenne valójában. 46-47V egyen.
Nos a kérdésedre azt tudom válszolni, hogy olvasgattam Rod Elliott publikálását, és ő azt írta, hogy ez az erősítő elég toleráns a feszültségértékre kb. 20V-tól nyugodtan lehet használni. Azonban azt is írta, hogy ő 40V-nál nagyobb tápfeszültséget nem ajánl a jelentős hő disszipációra tekintve. Ha jól belegondolunk ez teljesen reális érv. Feltettem egy teljesítménytáblázatot, ott is látszik, hogy mekkora a "hőteljesíménye". Azonban, ha az áramerősségből lejjebb veszel (1-1,3A) ez a probléma orvosolható.
Elméleti gátja nincs annak, hogy 47V körüli tápról üzemeld, de akkor készűlj fel, hogy a nagyonnál nagyobbat fog fűteni! (főleg ha 1,7A-ra állítod az áramot.)
Mérlegelned kell, ha meg tudod oldani a hűtést megépítheted feszstabilizátor nélkül is. Ha nem tudod megoldani, akkor két lehetőséged van. Vagy lejjebb veszel az áramból ez a legesgyszerűbb megoldás, vagy megépíted a feszstabilizátort, ami sokkal macerásabb.
A trafód hány amperos?
Egyébként az enyém is 42V-ról megy.
Jut eszembe van még egy megoldás amit ilynkor szoktak alkalmazni.
A képen láthatod.
A végtranyókkal párhuzamosan bekötnek még egyet-egyet. Így jobban eloszlik a teljesítmény. Nem fognak annyira fűteni a tranzisztorok, bár a hőt egyenként így is leadják.
Akkor hogy is van ez?
Többiek?
(#) vendelkiraly válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

Bocsi! 50V egyenfeszültsléget nem áramot!!!
(#) CIROKL válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

Szia : Van még egy lehetőség a trafódat vissza kell tekerni,29-30 voltra . Ez is csak egy szóbajöhető alternativa!Bár nekem is az az áramkorlátos táp szimpatikusabb megoldásként jött a képbe.De ezt neked kell eldöntened,hogyan mit választasz . Ja vagy lehetséges még egy variáns , szerzel egyből olyan trafót ami alkalmas erre a célra!Azt viszont tudni illik hogy még az a plussz tranyó is fog valamennyit füteni?Ezek figyelembe vételével kell előre számolni. Üdv : CIROKL / nekem is 2x18voltos trafó van bent!/
(#) Alkotó válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 14, 2008 / 1

A feszültségekbe most nem merülnék el nagyon, de mindenképp megmérném a készhez hasonló kialakítással összerakott tápot, hogy mennyi is lesz az a tényleges feszültség. Úgy sejtem valahol a 43V-körül lesz, az meg már simán remek ide!

Idézet:
„A végtranyókkal párhuzamosan bekötnek még egyet-egyet. Így jobban eloszlik a teljesítmény. Nem fognak annyira fűteni a tranzisztorok, bár a hőt egyenként így is leadják. Akkor hogy is van ez?”

Itt most kettőt kötnek párhuzamosan, van ahol meg sokkal többet. Az a lényeg (mint azt remekül megfogalmaztad), hogy a bármi miatt is szükséges nagy áramerősséget, többfelé osszák el.
Ha itt pl 1.7A-t állítunk be, és azt mondjuk ebből 1.6A folyik a végtranyó felé, a többi 0,1A meg egyéb helyekre, akkor csak megfontolás kérdése, hogy ezt az 1,6A-t rászabadítjuk-e egyetlen tranzisztorra, vagy inkább beruházunk további tranzisztorokba, és elosztjuk közöttük 0,8A/tranyó alapon.
A meleget illetően csak tapasztalatok vannak, ha jól tudom nincs egyszerű számtana a dolognak. Az a gond, hogy a meleg nem lineárisan arányos az árammal. Tehát ha lefelezed az áramot, akkor a hő nem feleződik, hanem érezhetően kevesebb lesz mint a fele. Ha kicsit átfogalmazom, akkor ha ugyanazt az áramot 2szer akkora szilíciumfelületen engeded át, akkor az eredő "összmeleged" kevesebb lesz, mintha a szimpla felületen tennéd. De csodák nincsenek, így is lesz meleg bőven, hisz a különbség nem egetverő, viszont nem utolsó sorban az sem mindegy mennyire érzi jól magát a végtranyó az adott viszonyok között (én beszéltem vele, neki jobb a kisebb áram).
Alkotó
(#) lamalas hozzászólása Nov 14, 2008 /

Azt ugye nem felejtitek el, hogy ennel az erositonel (ha a tapfeszultseg megvan) akkor alapvetoen a nyugalmi aram nagysaga hatarozza meg a kiveheto max. teljesitmenyt a terhelo impedancia fuggvenyeben. Ez egy tovabbi nem megszokott tulajdonsagot is kocslonoz az erositonek: ha a tapfesz., nyugalmi aram es max. kiveheto teljesitmeny (pl. 10W) mondjuk 8ohmos hangsugarzokhoz van belove, akkor 4ohmos hangsugarzokkal nem lehet belole 2x-es teljesitmenyt, azaz 20W-ot kivenni mint a szokasos AB osztalyu erositokbol! Szoval ezek figyelembevetelevel erdemes tervezni a tapfeszt es a nyugalmi aramot mert egyebkent tul magas tapfesz es/vagy nyugalmi aram eseten tok feleslegesen fut az erosito es porgeti a villanyorat
(#) vendelkiraly válasza lamalas hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

Igen ez a kimenő impedanciás teljesítményes dolog még tovább "bonyolítja" a dolgot.
Ricsi1992-ezt is vedd figyelembe!
Tapasztalatból is tudom, hogy egy 4ohm-os hangszóróra kötve nem produkál akkora teljesítményt, mint egy 8ohmos hangszóróval.
Ezt egyébként a kapcsoláson át lehetne tervezni nem? Már hogy arra gondolok, hogy 4ohm-ra adja le a max. teljesítményt .
(#) lamalas válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

A tapfesz. es a nyugalmi aram megfelelo ertekeivel lehet tervezni a max. kimeno teljesitmenyt a terhelo impedancia figyelembe vetelevel. Es pont ez okozza hogy nem lehet ezt az erositot AB osztalyba beallitani. Ha pl. 100mA-es nyugalmi aramot allitunk be, akkor nagyon kicsi teljesitmenyt tudunk csak kivenni az erositobol (ami mondjuk egy fejhallgatohoz elegendo) barmekkora is a tapfeszultsegunk.
(#) CIROKL hozzászólása Nov 14, 2008 /

Itt viszont megtalálhatók az eredeti ajánlások!Bővebben: Link
(#) Ricsi1992 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

Köszi mindenkinek a gyors válaszokat.
A fűtéssel nem lesz gond,van két bitang nagy bordám,úgyhogy ha bírja a végtranyó,illetve az egész áramkör,akkor 46V-ról fog menni.A trafó kb 100-120 VA-es lehet,vagy több.(magyar,sima EI vas,nem mai gyerek)
Szóval ezért se akarok toroidot venni,mert ez a trafó volt otthon,van egy csomó pufferkondim is,és bordákat is találltam,így egész olcsón megúszom a dolgot.
A fűtés meg nem érdekel,dirett azért akarok A-osztályút,úgyis lassan jönnek a hosszú,hideg téli napokA JLH is nagyon tetszett,utána jött a csöves GU50,és mivel közeleg a tél...... Viccet félre téve,nagyon megtetszett ez a kapcsolás,nem kell hozzá sok alkatrész viszonylag egyszerű a nyákja is,és többen is írtáttok,hogy szépen szól(hasonló a JLH-hoz)És JLH-m van,és jó---->biztos ez is jó

Elárulnátok,milyen fesz.stab. tápról beszéltek?
Azt jól gondolom,hogy ennél az erősítőnél bemenőjel nélkül is ~20W jut a hangszóróra(hisz a nyugalmi áram csak a hangszóróra mehet nem?),szóval egy 10W-os hangfalat még próbaképpen se lehet rákötni?
(#) CIROKL válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

Bővebben: LinkItt megtalálod ! mármint az emlegetett tápot .
(#) vendelkiraly válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

-A 100-120W két csatornára akár hogy is nézzük kevés lesz.
Vagy 2x120W? Mert nem mindegy!

Jel nélkül is rá köthetsz nyugodtan hangszórót.Csak a disszipált teljesítmény állandó. Ugyan úgy, mint a JLH- nál.
Következő: »»   11 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem