Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   66 / 731
(#) zoly15 válasza shalafi66 hozzászólására (») Nov 9, 2008 /

Igen megkaptam de ez a hangszóró nekem "kicsi"
(#) Norberto hozzászólása Nov 10, 2008 /

Nemrég rátaláltam erre az oldalra: LINK

Talán érdemes egy pillantást az eszközökre vetni, ha nem is többet...
(#) djyuri hozzászólása Nov 13, 2008 /

Sziasztok!
Publikálnám sikeres szubláda építésünket.
Előre leszögezett dolgok:
-Egy féle hangszórópárral lett próbálva/használva
--Típus: Dyras 30cm-es lásd kép
-Faanyag: 19mm-es pozdorja (láda csak csavarozott)

külső méretek: (fektetett kivitel)
72cm széles
40cm magas
40+2*FA (38mm) mély = 43,8cm
oldalak süllyesztettek

A hangszórók középvonalban vannak és egymástól 3cm-re.
A láda belseje légterelt:
két darab 40cm*48cm-es lap...közepükön 24cm átmérőjü lyukkal.
Beépítése: átlósan a front oldal középpontjából kiindulva oldal irányban. Egy balra, egy jobbra és neki az oldalfalig. Kb 3cm marad a hátsó sarkoktól.
Reflex nyílás nem volt szükséges. Nem láttuk értelmét,mert olyannyira jól szól.

Kikötések:
egyéb mélységű hangszórók már nem biztos,hogy beférnek.Max 20-25cm lehet a beépített mélység....nagyobb esetén növelni kell 3-4 cm-rel az átlós légterelőt,de nem garantált az azonos hangzás.

az alább látható dyras ugyanolyan,mint a miénk,de a miénk el volt már kova,így a netről kerestem képet nektek.

Szükséges teljesítmény adatok:
80-100W teljesítmény.
Pl.: STK 4048V
TDA 7294

A mélyláda eladó...15ezer ft. Passzív hangváltóval.
Hangzási teljesítménye felülmúlja a házimozi mélyládákét. Még ezt is:
Bővebben: Link
(#) csonthulye hozzászólása Nov 14, 2008 /

Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy a megépitett hangfalaimat, amit házilag csináltam, hogy tudom valahogy lemérni. Valami olyan mérést(-eket) szeretnék csinálni, amiből egyértelműen kiderül a minőségük. Tudna valaki ebben segiteni? Előre is köszi!
(#) Bassmester válasza csonthulye hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

Valamilyen mérőprogrammal lehet úgy-ahogy lemérni a frekimenetét, otthoni körülmények között.
Én az audiotester programot szoktam használni.(eddig 4x mértem vele )
Ez egy régi progi ,de frekimenetet jól lehet vele mérni.
A méréshez jóféle, lehetőleg mérőmikrofon kell, szükség van egy hangfrekis voltmérőre, hogy kb-re ki tudd mérni a 2.83 voltot (már ha 8 ohmos a hangfal)
A mérést mindig szabadban kell végezni a reflekciók minimalizálása végett. A mikrofont 1m -re a hangsugárzótól helyezd álványra és az is szükséges hogy szélcsend legyen.A program a beállított léptékkel, a beállított intervallumban lefuttatja a mérést melynek eredményét már mérés közben is láthatod. Sok sikert!
(#) csonthulye válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

Köszi szépen az infókat, utánnanézek a proginak is.
(#) Bassmester válasza csonthulye hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

Innét lehet letölteni.
Ja...és nem minden hangkártyával szeret működni!
Én egy jó régi SB Live! karival hasznátam utoljára.
(#) Andreas89 hozzászólása Nov 15, 2008 /

hellósztok!
van egy olyan problémám, hogy most akarok épiteni egy ládát, de sajnos nem tudok méreteket 2db lb 1221es megy bele (hs 500) de erről sem találok semmien infót, külömben le tudnám tervezni jblbe. valaki tud valamien megoldást szóljon!
előre is köszi!!
(kinézetre ilyent akarok: lásd kép)

09.jpg

(#) shalafi66 válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

Csak zárt dobozban működik elfogadhatóan, egy hangszórónak kb 50-60 liter nettó térfogat kell.
(#) Andreas89 válasza shalafi66 hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

kb igy terveztem énis! zárt láda 105literre jött ki!
(#) shalafi66 válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

Jó, majd előszedem a méréseit is.
(#) Andreas89 válasza shalafi66 hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

köszi! irj légyszives ha tudsz róla konkrétabbakat!
Előre is köszi!
(#) shalafi66 válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

ehhez nagyon hasonló.

la1231.pdf

(#) bancsi15 hozzászólása Nov 16, 2008 /

Sziasztok!

Egy kisebb teljesítményű mélynyomónak otthoni célokra milyen doboz a jobb? Zárt vagy reflex-csöves?

Köszi!

Üdv.
(#) bancsi15 válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

Ez lemaradt:

Vagy van még Bandpass láda is. Milyet érdemes csinálni?
(#) shalafi66 válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

Azt, amelyik a hangszórónak és neked is legjobban megfelel.
(#) bancsi15 válasza shalafi66 hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

Jó, de akkor azt kérdezem, hogy mi a különbség közöttük?
(#) shalafi66 válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

A működés módja, és néhány alapvető sajátosság, úgy 2-3 oldalon keresztül lehetne mesélni róla, de neten jópár helyen le van írva az anyag, pl itt:
http://subvoice.hu/hangdobozepites/elmelet/hangolas/[subvoice][/url]
vagy klingerkönyvben, de ha konkrét kérdés van, arra szívesen válaszolok én is, csak ez így egyben kicsit sokk lenne leírva.
(#) ngyzoli válasza shalafi66 hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

Ha így gondolod,tudod mit? hát legyen igazad.az általad oly előszeretettel emlegetett "érdemi információt"pedig-többek között-azért sem lehet adni,mert ugyanazon hangszóró más méretű,arányú,alakú,anyagú...stb...stb dobozokba átépítve mindig más hangzást fog produkálni.de ha valaki ezt nem érzékeli,nem hallja(nem akarja hallani),ne adj'isten nem hajlandó elfogadni/elhinni,tudomást venni róla,holott ez tény,mert kísérletek százai támasztják alá,-nos arra tényleg kár betűt pazarolni.de ha valakinek nincs hallása a dolgokhoz... :nemtudom:
(#) zoly15 hozzászólása Nov 16, 2008 /

Sziasztok!
Építek a PC-m hez egy 2X8W-os hangfalpárt (egy dobozban egy magas és egy mély hangszóró). A hangszórók egy Thomson TV ből van ( a mégy) és egy grundig tv-ből (a magas) a dobozok már készen vannak a ragasztó még most köt...
Annyi lenne a gondom hogy a hangváltót hogyan csináljam?
A hangszórókról nem lelek semmi infót
Annyit tudok hogy az egyik 8OHM (mély) a másik 6OHM (magas). Ehhez szeretnék egy hangváltót összehozni.
Én ezt és ezt nézegettem de nem tudom hogy a hangszórónak az "okáv meredekségét" honnan a fenéből tudjam meg?
Valaki ebben nem tudna segíteni?
Még valami! Ez az első hangfalam.. a belsejét ha kibélelném kőzetgyapottal (nem a szúrós fajta) az elég lenne csillapításnak? A doboz egyébként zárt lessz..

üdv!
Előre is köszönöm!
(#) pl13 válasza zoly15 hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

pontosan váltót csak mérések után tudnál készíteni, az idézett képleteket viszont önmagukban felejtsd el.

Ha mutatnál képet a hangszórókról, talán többet tudnék segíteni.

Csillapításnak olyan anyag kéne, ami nem hullik szálaira és aminek a szerkezetét fel tudod lazítani, ha ez megy kőzetgyapottal, akkor használhatod azt is.
(#) djyuri hozzászólása Nov 16, 2008 /

HY

nah publikálnék egy újabb csomagot..

igaz ez félsiker,de holnap még megpróbálunk átépíteni rajta.

Az adatok a következők...
Az előző mélyláda minden paraméterének 1 1/3 -ad szorosa...ergo 40cm-es mélynyomóra.

hát sajnos csak félsiker lett,de érdemes elfogadni,mert mindenképpen jól szól és eredmény azoknak,akik még nem találtak MNC BIG BULL X2 típusú hangszórónak optimális ládát.
A külső méretek a következők:
90*55 a front...és 55+2Fa mély
A terelőlemez a jóval nagyobb mágnes miatt kissé átalakult...ki kellett emelni a front oldalon egy 5 centis dupla sávot,mert különben nem fért volna be a BIG BULL a helyére. A lyuk átmérő pedig jelenleg 30cm...de holnap még szűkítünk rajta és egy légréssel is megpróbálkozunk rajta..hátha...így ezt még ne vegyétek kézpénznek.

OKOK:
Front rendszerbe nem szól jól....egyszerűen elvész a hangja...tehát az a vágyam,hogy az ágyból minden frekit érezhessek továbbra se valósult meg.
Viszont hogy visszatettem a sarokba az eredeti láda helyére....kicsit javult...DE!!!
Aztán felállítottam és megjött a basszus...mondom héló
Erre befordítottam a sarokba....azta******

Hát itt vagy decibell
Brutálisan szól....
És csak kettő X2-vel...úgyhogy holnap még próbálkozunk haverrel,hogy hogy sikerül még feljebb javítani...ha sikerül,akkor berendelem a faanyagot és végre összeragasztottan megépítem a két ládát....

A félsiker pedig az,hogy az ágyon továbbra sem érzékelhető a basszus...mert megint az amelletti sarokban van a láda....sajna hülye egy szoba elrendezés....de még próbálkozok...holnap készítek képet....de igazán a lapszabászatról érkezett fából lesz tökéletes...mert most,ami volt azzal csináltam/tuk

de azért muszáj volt publikálni,hátha valaki most olvassa és még akar reményt adni egy BIG BULL hangszórónak,amit már korábban megvett.
(#) zoly15 válasza pl13 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Szia!
Most egyenlőre ez a kép van...
A doboz még nincs kész még össze kel lcsiszolni az éleket csak megnéztem hogy hogyan fog fasteni..
170mm magas 105mm széles és 85mm mély

üdv!
Köszönöm a válaszodat..
(#) pl13 válasza zoly15 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Aha, a magas kb. 65mm-es. Hát erre annyit lehet kitalálni látastlanban, hogy egy 300uH körüli induktivitással kicsit vágsz a felső tartományból, és egy 3,0µF körüli kondival (fólia) próbálod illeszteni hozzá a magashszt. A kondi elé valószínűleg kell majd egy soros ellenállás, mert érzékenyebb lehet a kicsi mint a nagy.
(#) djyuri válasza djyuri hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Üdv,HY

nah ma kicsit megvariáltuk a láda paramétereit.

1.- a belső 30-as lukat levettük 240-re.
2.- tettünk hátulra egy légrést. (110 átmérő 25cm hossz)

eredmény:
1.- nincs változás
2.- javult a helyzet...de csak sarok körül...a tv alá visszatéve nem ad ugyanúgy semmilyen hangot.
De sarokba befordítva további hangerőt értünk el.

Így megalapozva a tapasztaltakat,amint megkapom az árajánlatot elkészítjük a két ládát 25mm-es pozdorjából.

Majd akkor fotózok...most amúgy sincs gép...
Webcam-on már mutattam pár embernek,de a hangot sosem lehet képeken átadni.

üdv és kellemes építgetést BIG BULL tulajoknak.
(#) Bassmester válasza Ronin hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Kedves Bassgitáros Kolléga!
Ezt a SAL hangszórót csak kinyírnád a bassgityóddal!
Ha még nem vetted meg, válassz inkább valami hangszerspecifikus hangszórót, ezek jobban szólnak bassgitárral, érzékenyebbek és már akár hasonló árfekvésben is fellelhetőek.
Íme 1 példa:
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Azért előbb jó volna rámérni erre, is hogy közelében van-e annak, amit rávéstek, könnyen járhat ugyanúgy vele, mint a SAL-lal.
(#) Bassmester válasza Ronin hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Közben kiszámoltam a jbl progival...ha mindenképpen a sal hsz.-val építesz , akkor elvileg egy 45-50 literes, csillapítás nélküli zárt dobozban illeszkedne legjobban a bassgitárhoz.Hogy aztán a hangja milyen lenne...passz
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

De ha terhelhetőség is kell, akkor sztem sok a 45 liter. Meg az a gáz, hogy a valóságban a hangszóró adatainak semmi köze az adatlap meséjéhez, tehát hiába számolod....
(#) Bassmester válasza pl13 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Erről a Kenford hsz.-ról az MPedro kolegát kéne +kérdezni biztos tudna róral mondani ezt-azt.A sal 2530-at viszont én nem ajánlom bassgitárra!Két zenekari monitorládánkban ilyenek vannak.Oda még elmegy de bassgitárral nem próbálnám ki :no:
Következő: »»   66 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem