Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   67 / 731
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Hátha van egy impedancaiamenete is róla, akkor már kiderülne a lényeg.

A salos SPA sorozat vicces kis hangszórócsalád, arra nem jó amire szánták, mert az érzékenysége kevés, de igazából másra sem használható a paraméterei miatt.
(#) Bassmester válasza pl13 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Igen én is eléggé szkeptikus vagyok a SAL hangszórók specifikációival szemben, de azért vannak kivételek, mintahogy nevesebb gyártók is produkálnak gyengébb darabokat.A zenekari subládámat SAL PA 40100-ból csináltam, JBL Speaker Shoppal teveztem és meglepően jó eredménnyel sikerült megépíteni.Csak a reflexcsövekből kellet 6cm-t lecsipegetni a hangolás során.Na de 1 szó mint 100: a 2530 az inkább felejtős.
Hidd el...
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Mérted is? A szórás azoknál is hatalmas, és a még PA50100 érzékenysége is az ígért 98dB helyett 90. Én úgy ezután nem is foglalkoztam tovább vele. Semmi értelme pénzt kiadni érte.
(#) zoly15 válasza pl13 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Szia!
A magas kb 50mm es a mély pedig 70mm körüli...
Nem tudnád nekem lerajzolni hogy hogyan kéne ezt kötni? Ugyanis azt mondtad hogy amit linkeltem felejtsem el

Az ellenállásnak hány OHM-osnak kéne lenni? Ezt számoltad vagy tapasztalatból mondtad?
300uH-s tekercset lehet házilag készíteni? Mérni nem gond tudok mérni 10H-ig..
Előre is köszönöm..
Fóliakondit majd keresek.. gondolom polarizálatlan kell... igaz?

üdv!
(#) Bassmester válasza pl13 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

A PA 50100 az eléggé gáz hangszóró.Ugyan az a "motorja" mint a 40100 és a 30100-nak.Reflex dobozba elvileg alkalmatlan, zárba meg minek ilyet rakni?A 40100 viszont egyáltalán nem rossz, a ládában 50 Hz felett bőven túlteljesíti a 96,6 db -es (kézi hangerőmérő) érzékenységet, hangosan és szépen szól.Ez a láda csak egy kisérletnek indult, de azt kell mondjam hogy párja is lesz, csak időm is legyen rá
(#) MPedro válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Hi ! Erről épp nem tudok semmit, a nagyobb tesvérét viszont jól ismerem, a probatermi ládámban egy ilyen van.
Amúgy a SAL paramétereket mindenki bizalmatlanul kezelik, nem egészen ok nélkül.
Hogy bassgitárhoz milyen hangszóró ? Az én kedvencem a celestion G12H (az eredeti "greenback", nem ez az új "heritage" fazon. Vastag, zsiros hang, hasznos tartomány 75Hz - 5KHz, 100dB. Ebből 4 darab, oszt ha kell morog, ha kell hörög, csattog, űt, de üveghang is van, ha kell.

Először megkéne álmodni a kivánt hangzást, aztán innen elindulni.
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Hja, hát a dobozán teljesen más van, mint a honlapon, megmérém én neked szívesen, hogy közelében van-e ezeknek, mert eddigi rövid életemben nem láttam még két egyforma SAL hszt. Ezzel a T-S-el pl. megvan a 95dB. De hogy hangosan és szépen szól, azzal nem nagyon lehet mit kezdeni...
(#) pl13 válasza MPedro hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

háátazért nehogymár hangutánzó szavakkal írjuk le egy hsz átvitelét..
(#) pl13 válasza zoly15 hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

öööö érdekes lenne egy fóliakondit polarizálni, két hosszú alufólia csík, közte műanyag, és ennyi. Hja, feltekerve.
A 300uH nem egy nagy érték, 0,8-as huzalból könnyen megvan kézzel is. Az a baj, hogy számolni nem lehet, mert semmit nem tudunk a a hngszórókról, csak saccolni tudom. Az érzékenységek valószínűleg magasnál 89, mélynél 83-4dB kötül alakulnak, tehát 4,7-6,8 ohm körüli ellenállással kell próbálkoznod a magas előtt. Hja, azért legalább 2W-os legyen.
(#) zoly15 válasza pl13 hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Akkor ha jól sejtem ez a rajz szerint kell megcsinálnom Bővebben: Link csak a magasnál a kondi elé egy soros ellenállás.. igaz?
A 300uH-kb hány menet lehet? milyen átmérőre tekerjem? légmagosnak kell lennie?

üdv!
Bocsi ha sok a kérdés de ez az első ilyen munkám..
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Tehát akkor ha jól gondolom így lesz.
Az értékekhez azokat írtam amiket mondtál eddig..
Még valami! A kőzetgyapotból az egész dobozt ki kell rakni vagy csak az oldalakra felragasztani X vastagságú kőzetgyapotot?

üdv!

Igen, kb.
Közben gondolkodtam, lehet 470u is. Talán jobb lesz a mélyátvitel. A tekercseket én mondjuk készhen szoktam venni, meg van vagy három négyféle csévetest, ami könnyen elérhető nekem, és azokra tekerem azoknál tudok menetszámot. Ezek még elég kis értékek, lehet nyugodtam légmagos. Egy 15*13-as csévetestre tekerve elvileg 172 menet kell a 470uH-hez 0,8-as huzalból.

Akkor tekerek 470uH-t majd megmérem hogy mennyi az annyi...
Nemsokára neki is kezdek!
A bélelésről mit tudnál mondani?

üdv!
(#) MPedro válasza pl13 hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Na barátom, bizonyára nem vetted észre, nem a hangszoró átvitelét írtam le, hanem azt a hangzásvilágot, amely minden olyan bassgitáros érti, aki játszott valaha is korabeli ('60 évek közepén - végén készült) csőves Marshall-al + hozzávaló doboz (benne 4 db. G12H). Szerintem pl. bassmester érti, lévén ő is basszeros. Egyébként nem igazán hiszem, hogy az eredeti legendás greenback celestion átvitelét le kéne írni, ugyanis annyira ismert hangszóró... Ráadásul nem is érdemes leírni, hallani kell.

Sal-t illetően teljesen egyetértek.
(#) pl13 válasza MPedro hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Hja, gondolkodni sem érdemes rajta, csak csinálni kell, mindegy hogyan, ha már greenback, biztos jó lesz. A legendákban meg, engedtessék meg nekem, de azt mutatják a tapasztalatok, hogy nem szabad hinnem.
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Szia!
Találtam 0.67mm es átmérőjű drótot.. az jó lesz?
A csévetest akkor 15*13mm es "téglalap"? és hány mm szélesen kel tekerni?
Vasmagos tekercsel nem leget?
Van itthon AL630-as magom erre nem lehetnem megtekerni? vagy fontos az hogy légmagos legyen?

üdv!

hát a 0,67 kicsit vékony, jobb lenne vastagabból tekerni, akár az 1,0-ás sem túlzás, de ha ez van csak akkor mehet ezzel is, viszont így légmagosként több menet fog kelleni ugyanahhoz az induktivitásértékhez, mint a vastagabb huzallal kellett volna.
A csévetesttel kapcs. úgy értettem a 15*13mm-t, hogy 15mm átmérőjű hengerre tekersz, és 13mm a tekercsekési magasság.

Lehet a ferritmagra is tekerni, de ahhoz meg légrést kell hagyni, kb. 2mm-t, hogy hasznlható legyen. Ha a 0,67-es huzallal dolgozol, a ferrites megoldás szimpatikusabb, viszont itt nem nagyon tudok a menetszámra vonatkozóan segíteni, tekersz-mérsz alapon kell összehoznod.
(#) Bassmester válasza pl13 hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Szerbusz Kedves pl13 Szakértő Kolega!

Mivel zenész vagyok, inkább a fülemre hallgatok.Egy hagsugárzó esetében engem nem nagyon érdekelnek kétes gyári bemérések, netán független mérőlaborok ilyen-olyan eredményei.Tőlem aztán rá lehet írva egy hangfalra hogy "40Hz-20kHz -3db", mivel tudom hogy a legtöbb kompakt sugárzóra ezt írják, amit aztán többé kevésbé tudnak is, legyen az egy 25.000 Ft-os SAL, vagy egy félmillás Outline.Különbséget igenis csak a meghallgatás során lehet tapasztalni és a hallott különbségeket a legérthetőbben "hangutánzó szavakkal" lehet elmondani :yes: (hozzáértő körökben)
Éppen ezért teljesen értelmetlen volna "bemérni" szegény sárgaföldig lehordott SAL hangszórómat, bármily szívesen meg is tennéd nekem
De ha már itt tartunk, hadd kérdezzem meg, ha nem titok, hogy milyen tecnikai adottságaid vannak egy hangszóró (pontos) T-S beméréséhez?Milyen mérőszoftvert használsz?

Éljen a Zene !!!
(#) Andreas89 hozzászólása Nov 18, 2008 /

hellósztok!
valaki tudna abban segiteni hogy egy ládát épitek, nem először, de most nem tudok terveket, 2db orion hs 500as mélye megy egy ládába ( LB 1221 ) és hátrafelé szükülő ládát tervezek, ez egy topláda lesz, de sajnos nem tudok méretet. kb. 110l tervezem, de nem találtam infot a mélyekről, valaki esetleg aki épitett ilyent az tudna segiteni? tapasztalat... én zártba gondolkodok, véleményeket várok?
(#) Bassmester válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Szia!
Az LB 1221 egy ezer éves bolgár gyártmányú hangszóró, már régen nem foglalkoznak vele sehol, már a megjelenésekor is rengeteg megalapozott negatív kritikát kapott.Anno egy 40W -os erőlködövel küldtünk a másvilágra egy pár HS500-at, a haverommal.Nagyon könnyű leégetni, gyenge a mágnesköre, kicsi a cséveáttmérő, elégtelen a hűtése és ami a legfontosabb amiért el kell felejteni, hogy borzalmas odi hangja van a HS 500-ban.
Tervezni nem szabad vele!
:no:
Nem vagyok fikázógép, csak tapasztalatból óvaintelek

Jah értem már én azt hitem hogy téglalapra kel tekerni bocsi
Tehát akkor egy 15mm es kör alakú dologra tekerek 172 menetet 13mm magasságig? A tekercs maximális szélessége mennyi lehet?
1mm-es huzalom is van akkor majd avval tekerek!
Akkor hogy a légmagos könnyebb készítem azt a ferrit meg jó lesz vmi másra is...
Kipróbáltam hogy teszek egy 4.7µF-os kondenzátort (eredetileg ez volt a magashoz a TV-ben) sorosan a magassal így egész jó hangja lett a mélynek. Majd tettem egy 2.2µF os kondenzátort rá (ez volt a méllyel egy dobozban lévő magashoz de azok hibásak ennél is van mély hang de majd visszacserélem az egyikben a 4.7µF-ost hogy össze tudjam hasonlítani.. Szerinted melyiket tegyem bele? Szerintem a magasnak a 4.7µF os jobban tetszhet hisz gyárilag is azt tették hozzá..

üdv!
A bélelést hogyan csináljam? csak a doboz lapjait takarjam be X vastagságban vagy tömjem ki a doboz?
Köszönöm a segítséget
(#) Andreas89 válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

oldalanként 1db mély dolgozott egy másik videotonnal párban egy saját ládában, kb 15 éve nálunk azóta gyári, és 90w os erősitőt simán viszi, most kapott testvért, és nem akarom eldobni, mert nekem nagyon bejött.. de semmi gond, én véleményeket vártam, ez is az! azért ha tudsz dobozban segits légyszi

Mire szeretnéd használni a leendő ládákat?
Ha mondjuk egy szubbal megtámogatnád őket, akkor használhatóbb rendszert csinálhatnál az LB 1221-ekből, mivel a térfogattal sokkal lejjebb mehetnél. :yes: Pontos tervezéshez szükség volna az LB hsz. T-S adataira, ami eleve veszett fejsze nyele.Talán soha nem is mérte őket senki.Kiindulási alapnak talán jó lehet a HS500 belső térfogata.Nem tudom hogy ez mennyi, de szerintem mindeképpen mélyen 110 liter alatt kell hogy legyen.Talán 55-60 liter körüli, enyhén (vatelinnel) csillapított, légmentesen zárt dobozzal próbálkozz.

Egyébként nekem is van 2 db 1221-esem, csak éppen meg vannak szorulva 1 kicsit. Majd utánanézek valami ügyes szervizesnek, hátha eltudná látni őket egy korszerűbb csévével.Anno én is sajnáltam volna kidobni őket a szép öntvénykosaruk miatt, ezért is vannak még meg

van egypár hely ahol csinálják, én momentán magamnak csinálom, megveszem hozzá az alkatrészeket, és összedobom a gyári láda 52liter körül van, sajnos a hangszóró adataihoz nem jutottam hozzá énse. de Pedro szerint jó mélyek, majd kiderül mien lesz igy.

Hát ja...ez egy olyan téma hogy kinek mi tetszik, meg mi nem Szerintem kimondottan mélynek használni nem a legszerencsésebb.Túl kopogós a hangja, nem megy le elég mélyre, elveszik a hangja.Egy nagyobb szobában majdnem olyan mint ha ott sem lenne.Ha hangosításra is használnád, inkább mélyközép sugárzónak (100Hz-800Hz) tudnám elképzelni, direkttölcsérben,zárt 30-35 literes kamrával.Így viszont nem is lenne rossz, már amennyire fel tudom idézni a hangját

nem hangositani akarok, csak otthoni bulik, kisebb bulikra, egy nagyobb erősítővel ha meglesz a rakok fel képet de ilyent szeretnék ami a képen van, és sokal mélyebbre nem fog menni, de majd ha kiegészitem egy w méllyel, valami jó hsz-val akkor nagyot fog tudni

08.jpg

Szép esztétikus doboz! Nem volt nehéz összeilleszteni a trapézforma miatt?Milyen rácsot szánsz rá?Milyen ringsugárzó van benne?

ezt a netről vettem, még nem épitettem meg, de nem nehéz összeilleszteni, meg van tervezve és szögbevágva a lapok akkor tökre passzentos láda lesz.. magasnak egy pa mnc megy bele, nekem bejött, nagyon szépen és erősen szól! (kép) épités hétvégére várható, ha meglesz rakok fel képet.

00167.jpg

Jól sejtettem! Én is ilyen MNC ringeken gonolkodom, elég olcsók és eddig csak jókat hallok/olvasok róluk olyanoktól akik használják.Akik meg nem használják hát hadd szidják
Kisméretű max 40 literes kétutas kompaktba lenne, de még nem döntöttem.A tölcsér+driver az alternetíva, a dilemma pedig az hogy melyiket-hogyan lehet összehozni egy alkalmas mélyközép nyomóval és persze mindezekhez egy hangváltó is passzítható legyen
Na de inkább kínlódok vele (mert az jóóó) mint hogy vegyek valami 20.000 Ft/db-os gyári sz..t, ami aztán messze van még a közepestől is...
Következő: »»   67 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem