Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, így is rá lehet kötni. Nyugodtan próbáld ki
De én egyébként nyitott dipól párti vagyok, mert azzal lehet körkörösen sugározni. Ezzel nem lesz teljesen kör alakú a lefedett területed. 2 helyen kicsit be fog "horpadni", erre kisebb lesz a hatótáv. Ettől függetlenül jó antenna. Nyugodtan használd.
Az adó frekvenciáját 70 cm-es illesztőtagnál 105/k MHz-re kell beállítanod, ahol k az alkalmazott kábel rövidülési tényezője.
Az egyenes és hajlított dipól sugárzási karakterisztikája megegyezik.
Khmmm...
70 cm-es hurokhoz k*214 MHz frekvencia tartozik. k = 0.66 -> f = 141 MHz. l = k * 0.5 * c / f = 0.66 * 0.5 * 300 / 141 = 0.7 m. 75 cm-hez k*200 MHz; k = 0.66 -> f = 132 MHz.
Valóban igazad van. Elnézést, én mondtam butaságot.
Koax balun
(( A hossz a kábel rövidülési tényezőjétől és a frekvenciától is függ. ))
RG-6U koax kábelem van. Ennek mennyi a rövidülési tényezője?
Ha jól számolom akkor 90MHz-re 130cm hosszú hurok kell. 0,78*(150/90)=1,3m
Sziasztok!
Régebben már építettem egy 1w-os, és egy 8w-os sztereó FM adót, de most meg kéne spékeljem egy nagyobb végfokkal! Van egy 2Ghz-ig 60w-os tranyóm, de nem akarom kinyírni, ezért a 3E29-es kettőstriódámban gondolkodtam... Nameg a csövekben is jobban bízok! Nem-e tudtok, egyszerű FM adóvégfok kapcsolást, ha lehet tekercsméretekkel /kis igényes/ , ehez a csőhöz, esetleg GU50-hez, amit a 8w-al meg is tudok hajtani??? Mielőtt taglalná bárki is az illegálisságát, és a beméretéses hitelesítést, nem nekem lesz, és fel a hegyekbe!!!! Itt az alföldön, hamar elkapnának... Annó a 8w-al egy házi készítésű antennával /igaz az 5 szintes ház tetején/ az egész várost lesugároztam, persze csak monóban...És csak néhány percig... Köszönöm annak, aki tud érdemlegeset!
Sziasztok! A már tapasztaltabbak segítségét szeretném kérni! Gondolkozok egy pár wattos adó építésén/beszérzésén. Kérdés az, hogy egy faluban mekkora a bukás esélye? Mekkora a bünti ha megfognak? van aki szerint max 50 ezer, van aki szerint akár 100 ezer is! 16-23 óráig lenne adás naponta. Honlapot merjek csinálni neki? Gondoltam mielőtt belefogok feldobom itt a dolgot!
üdv.: Zoli
A bukás esélye általában, nem a teljesítménytől, hanem a ROSSZAKARÓKTÓL függ!
Én a kis 40000-es városunkat, monóban, 8w-al besugároztam, de sunyiban, mert tőlünk nem messze /200m/volt az egyik helyi rádió antennája, és én furmányosan őket játszottam át a hatósugármérés idejéig. Így, ha fel is tűnt volna, az erre szakosodott szerveknek, hogy a frekvenciákat figyelő wobbleren még egy tüske megjelent, ha bele is hallgattak, és beháromszögelték az adó helyzetét, akkor azt állapították volna meg, hogy felharmónikusa van a T.FM rádiónak... Na és erre, ha még zavarja is őket, hogy az 50w mellett 8w-al egy kicsit fejjebb is szől, akkor se azonnal küldik ki a kocsit... Bár egyszer láttam a bemérőautót, de akkor nem azért. Meg lehet ismerni, tele van antennákkal a teteje! A honlap készítés azonnali bukás! Szerintem felejtsd el! A bünti nem tudom mennyi, de annó a TILOS-nak az adóját is lefoglalták!!! Bár én Városi lakótelepi 5 emeletesben éltem akkor, de volt, hogy a láncház sor földeletlen peremlemez burkolatát használtuk AM dipólnak, na azt mérjék be!!! /node uraim, há' itt nincs is antenna!!!/ Lényege az antennának is az, hogy ha lehet ne látszon.
Teljesen igazad van!
Simán lehet üzemelteti egy 8-10 W-os adót gond nélkül, ha senki nem akar keresztbetenni. Viszont ha valaki direkt rosszat akar neked, akkor 10 mW-os teljeístményre is kihívja őket. Viszont első körben ha bemérnek elvileg semmiféle pénzbüntetés nincsen, "csak" az adó kobozzák el. Aztán ha utána újra elkapnak vele, akkor van büntetés is az újboli elkobzás mellett.
Lehet FM adót hivatalosan, pályázattal támogatottan is működtetni. Keress kisközösségi rádió címszóra a gugliban, találsz pár ilyen módon működő rádiót, meg leírást arról, hogy mi is ez.
(Persze ez nem abból áll, hogy "csinálunk egy jó kis adót, oszt nyomjuk a falunak a zenét! A berendezésnek műszakilag korrektnek, a műsornak meg tartalmasnak, közösséginek, nonprofitnak kell lennie.)
A Magyarországon forgalmazott "FM Transmitterek" engedélyezéséről kérdeztem a hatóságot. Íme a válasz (Dátum 2008. november 17., hétfő, 10:21:54 ), talán másokat is érdekel.
--- A 2008. október 29.-én küldött elektronikus levelére válaszolva az alábbi tájékoztatást adjuk: A frekvenciasávok nemzeti felosztási táblázatának módosításáról szóló 346/2008. sz. Korm. rendelet H61A nemzeti lábjegyzete engedi meg a 87,5-108 MHz sávú kisteljesítményű adók használatát Magyarországon. Ezek az adók az un. kis hatótávolságú eszközök kategóriájába esnek. Alapvető követelményeiket a frekvenciasávok felhasználási szabályainak megállapításáról szóló 35/2004. (XII. 28.) IHM rendelet módosításáról szóló 28/2008.(X. 21.) KHEM rendelet (Magyar Közlöny 2008/150. szám) 18803. oldalán lévő táblázat 87,5-108 MHz sorában található , az engedélyezéssel kapcsolatos információ (egyedi engedélyezési kötelezettség alól mentesítve, azaz engedély nélkül piacra vihető az eszköz és rádióengedély nélkül használható), valamint a rendelet 4. melléletének vonatkozó sora (18864. oldal) tartalmazza: - maximális ERP: 50 nW!, - csatorna osztás maximum 200 kHz lehet. - A további alapvető paramétereinek meg kell felelnie az MSZ EN 301 357-2 szabványnak. Tisztelettel: Nemzeti Hírközlési Hatóság Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Osztály
Köszi az eddigi válaszokat! Kinek milyen élményei vannak beméréssel kapcsolatban? a hívatalos adást gondolom nem lehet hogy "akkor tolom mikor kedvem van..".. Hallottam volt most nem rég is egy razzia.
Hááát..
Mit ne mondjak, a jelenleg készülő adóm alapját képező DIETZ sztereo FM transmitter,/ ami autókba készült külső egység csatlakoztatására a hifi rendszerbe/ egy SMD Sztereo modulátor, és adó IC-t tartalmaz, ami az adatlapja szerint már 0,1w-os... Igaz, hogy a kimenet belül le volt osztva, elvégre a magnó/fejegység/ bemenetére csatlakozik, de szerintem két egyforma ellenállással a 100mw-ból biztos nem 50nw lesz... A másik az, hogy ellenállás kidob, kimenet nem a fejegységbe, hanem antennára,/mezei autóantenna (70cm-es)/ és sík terepen 500m-es hatósugár... Házak közt csak 200m! de az sem semmi 5v-ról! Na ezt fogom én majd jóóóóól felerősíteni...
Az ERP a kisugárzott elektromágneses engergia teljesítménye. Az adóba bevezetett teljesítményt még szorozni kell az adó és az antenna hatásfokával. Tetszőlegesen kis hatásfokú antenna készíthető ( például egy műterhelés korrekt antenna, mégis alig-alig sugároz ).
Ez az engedélyezési folyamat az üzemben tartásra vonatkozik. Nem ad jogot készülék módosítására, készítésére., az továbbra is szabálysértés.
Az NHH mérőkocsijai folyamatosan járják az országot és minden településen bemérik a kereskedelmi és közszolgálati rádiók adóinak vételi tulajdonságait. A linkre kattintva kiválasztod a megyét, települést, és láthatod mikor, melyik utcában végezték a mérést. Munkanapokon bárhol, bármikor dolgozhatnak, úgy hogy csak óvatosan... (hétvégén és esténként szerintem nem dolgoznak) Link: http://meres.nhh.hu/index.php?id=radio
Én ezt nem értem. A magnó fejegységén keresztül viszed be a zenét... ez eddig OK. De ehhez miért kellene rádióadó? A magnófej mágneses térre érzékeny, nem elektromágnesesre. Vannak olyan eszközök, melyeket a kazetta helyére kell berakni, és vannak kis FM adók. De a kettőnek egymáshoz nem sok köze van működésileg...
Hello!
Érdemes ezzel a sáváteresztő szűrővel úgymond szenvedni? Ha igen akkor van hozzá képlet hogy hány pF vagy nF-os kondik és hány menetes tekercsek kellenek?
Az teljes egészében a rádióadód konstrukciójától függ, hogy kell-e ilyen szűrő neked. Ha gyengébb minőségű a rádióadód, és/vagy a szerelés nem megfelelő, akkor bizony elég nagy az adó spektruma, és érdemes azon szűrővel csökkenteni. Viszont a szűrő azért vesz le az adó teljesítményéből! Ez persze több wattos adónál nem oszt, nem szoroz, de egy kis teljesítményű, pár mW-os adónál akár meg is felezheti a hatótávodat.
Tudnátok linkelni olyan kapcsolást ami minél kevesebb alkatrészből áll, rá lehet kötni PC fejhallgató kimenetre, sztereó, és könnyen hangolható?
Köszi
Igen.
Azt hittem drágább pedig csak ~350Ft. kérdeznék párat. Ennek mekkora a hatótávja? A T1 tekercs milyen, tehát milyen drótból mekkora (vas/lég) magra hány menet (nem nagyon vagyok otthon FM adó tekercselésben)? Hangolni a tekercs menetek távolságával lehet. [van valami ötlet egy "nem kézi" hanem mondjuk digitális hangolásra? úgy tudom a rádió VEVŐKben egy kondenzátor méretét változtatják. A piacon kapható FM transmitteren hogy oldják meg a digitális hangolást? a hangolásra csak elméleti/sematikus javaslatokat/megoldásokat várok, mert majd megvalósítom magam, csak hogy tudjam mihez lehet nyúlni?] Nagyjából ennyi. remélem sikerül beszerezni 38KHz es kvarcot (jól sejtem, kvarc impulzus generátor). Ezt hányasra értékelnétek egy 1-5 vagy egy 1-10 es skálán? Köszi
Az árához képest egy elég korrekt rádióadót kapsz. De csodát azért ne várj tőle. A hatótáv kb. 20-30 méter (tereptől függ).
Digitális hangolás minden további nélkül megoldható, de ahhoz PLL kellene, ami azért jópár ezer Ft mire összehozod. A digitális hangolás egyébként a varikapdiódáknak köszönhető. Keress rá google-n, hogy PLL, sok hasznosat fogsz találni. Elméleti szinten is.
Szia.
Úgy látom, hogy nem olvastad végig az előző hsz-eimet. Ez az egység egy gyári FM transmitter, ami pont arra készült,/én nem arra használom/hogy olyan fejegységekbe, mint p.l. régebbi CD-s fejegységek, amikben nem volt külső RCA-s AUX bemenet, rádióadáson keresztül külső egységet lehessen kapcsolni. Az adapterkazettás megoldás, amiről te beszélsz, magnók esetén valóban olcsó és célszerű, de a rádiósnál még mindíg vacakabb a minősége. Amikor egy autó gyári fejegységében egy ezer éves CD spíler van, és az már semmit nem játszik, vagy csak Audiót, és a muki rá szeretne kötni a gyári rendszerre megbontás nélkül még egy modernebb hangforrást, akkor használják ezeket az antennába adó mini transzmittereket. PLL szintézeres adója van, DIP kapcsolós frekvenciaváltási lehetőséggel, bekeresed és lerögzíted egy rádióhelyre, és már jöhet is az iPOD, vagy az mp3-as pendrive... Érteeeddd???
Kedves Pityu!
Nekem nem kell magyaráznod a rádióadókról, azt hiszem járatos vagyok a témában. Én csak a következő mondatod alapján írtam, amit írtam: "Igaz, hogy a kimenet belül le volt osztva, elvégre a magnó/fejegység/ bemenetére csatlakozik, de szerintem két egyforma ellenállással a 100mw-ból biztos nem 50nw lesz..." Lévén, hogy az 50 nW a 87,5-108 MHz-es FM sávra vonatkozott (mint legális maximális adóteljesítmény), ami számomra egyértelmű volt az előző hozzászólásból. Így újraolvasva még mindig nem tiszta az idézett mondatod, dehát te tudod... Biztosan én vagyok a bugyuta, csak nem értem, hogy akkor a magnó fejegysége és az 50nW-os tűréshatár, meg a leosztogatás két ellenállással hogy került egy mondatba, és hogyan nincsen közük egymáshoz |
Bejelentkezés
Hirdetés |