Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   343 / 3985
(#) c27 hozzászólása Nov 28, 2008 /

Ismét írok igaz későn olvastam az írásomra a válaszokat.
Akkor a HDD motorra visszatérve valaki tudna egy kapcsolási rajzot mutatni? De valami egyszerű kéne amit itthon egyszerű áramköri elemekből össze tudnék rakni. (tranzisztor, kondi, ellenállás, dióda van és egy érzékelő ami a mágnes pozícióját érzékeli 3 kivezetése van ezek vannak)
Nem tudom léptetőmotor e csak annyit tudom 4 kivezetése van és az egyikbe sok szál fut. Valószínű össze van kötve. Valaki amúgy nem tudja, hogy lehet szétszedni egy hdd motort, úgy, hogy ne sérüljön?

Egy cd meghajtóba való motorom is ami a cd pörgeti az milyen motor és lehet hozzá vezérlést készíteni vagy elkülöníteni a cd-ből a vezérlőjét?
(#) moltam válasza c27 hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Az érzékelőt hall szenzornak hivják.Van egy léptetőmotoros cikk itt a he n.

steppermotor
Két H bridge kapcsolás kell a két tekercsre
(#) c27 hozzászólása Nov 28, 2008 /

Van egy video motorom is azt hogy lehet beindítani?
A vezérlés nem tudom, hogy rajta van e csak a motor alján egy nyákon vannak cuccok. 8 vezeték jön ki a nyákról. Olvastam valahol, hogy 12v és 5v megy csak nem tudom hova kell kötni.

Amúgy ezt a léptetőmotor vezérlőt kicsit nehéz házilag megcsinálni.
A cd meghajtó motorja az is léptetőmotor?

Nem mindig nélha sima dc vagy háromkivezetéses nemtudomhogyhivják
(#) c27 válasza moltam hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Értem, és akkor a videomotort, hogy lehet beindítani? Egy olyan motorom van amelyiken a fej van és van egy másik fajta is. Azon úgy néz ki van vezérlés, de 8 kivezetése van vagy 6 és nem tudom mit kezdjek vele. Hogy lehetne beindítani? Halahol olvastam, hogy ezeknek csak 5v és 12v kell és mennek, de hogy melyikre és pontosan hogyan ???
(#) PWM hozzászólása Nov 29, 2008 /

Sziasztok!
Ha 2 db 200V/470µF-es kondit sorba rakok akkor a feszültségosztás miatt az olyan mintha 235µF/400V lenne nem?
(#) Imi65 válasza PWM hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Majdnem. Arra figyelj, hogy a feszültség valószínűleg nem egyenletesen oszlik meg rajtuk. Ennek kiküszöbölésére párhuzamosan köss mindkét kondival egy egy 100k-s ellenállást, megfelelő terhelhetőséggel.
(#) c27 hozzászólása Nov 29, 2008 /

Itt van az említett motor képe. Remélem tud valaki segíteni a beindításában. Lehet nem a legjobb kép, de hátha találkozott már valaki ilyennel.

2.JPG

A teljes képe pedig ez:

3.JPG

(#) Carter hozzászólása Nov 29, 2008 /

Sziasztok!
Ha egy hangfalra/hangládára az van írva hogy 4-8 Ohm-os, akkor rá lehet kötni 8 Ohm-os erősítőre?
Vagy pontosan hogy kell ezt értelmezni?

És videomotort, hogy lehet beindítani?
(#) jdani hozzászólása Nov 29, 2008 /

HElló. Egy olyan kapcsolásra lenne szükségem, amivel távirányítással, tudnák kapcsolni ki-be egy konnektort.
Konkrét példa: Egy konnektorba van csatlakoztatva a TV, DVD, Szatellit. És ha ezeket este nem nézem, akkor csak a készített távirányítón megnyomok egy gombot, és az megszakítja a fázist, ill.a nullát, és igy már semmi se kap áramot, és a fogyasztás tehát 0. Ha van ilyen topic, akkor légyszi linkeljétek már be, mert én nem tudom, hogy milyen szavakkal keressek rá. kösz.
(#) vicsys válasza jdani hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Szerintem ez is jó lenne:
Bővebben: Link
(#) mcload hozzászólása Nov 29, 2008 /

Nekem az a problémám, hogy .01 és .0047 mF értékeket kellene átváltanom nF -ba.
(#) proli007 válasza mcload hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Hello!

Esetleg a keresők használata?....

Prefixumok

üdv! proli007
(#) jdani válasza vicsys hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Mondjuk ez jó lenne, ha nem kellene bele ennyi alkatrész.
Nekem nem lenne szükségem fesz. növelésére, és csökkentésére, csak ki-be kapcsolására. arra nincs valami egyszerűbb, PIC nélküli kapcsolás?
(#) moltam válasza jdani hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Hello!
Bővebben: Link
Itt a 38kHz szűrős irdióda.
Az adó és a vevő a mellékletben.Az adónál a segédprogival 38kHz körulire kell belőni az oszcillátort.
Valaki okosabb nézze mér meg hogy jó e
Köszi
(#) brezinajanika hozzászólása Nov 30, 2008 /

Hali!

Segítségeteket szeretném kérni.
szerintetek ezt az erősítőt

http://www.hestore.hu/termek_10021462.html

Meg tudnám hajtani 1 24V/300mA -es adapterrel?
(#) Sir-Nyeteg válasza brezinajanika hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Idézet:
„Az erősítő ą10 .. ą35V tápfeszültséget igényel.”

Szerinted?
(#) titi válasza brezinajanika hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Hali!
Az említett erősítő 2*80W-os, az összesen 160W.
Namármost ha ezt mondjuk 24V-ról akarod üzemeltetni, akkor 160/24=6,666...
Vagyis a 24V-os tápnak minimum 7A-t kell tudnia leadni, és akkor még nincs is benne tartalék.
Szóval az a 300mA (0.3A) édes kevés lesz....
(Az adapterek nem alkalmasak (komolyabb) erősítők meghajtására.)
(#) titi válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Ezt úgy értetted, hogy igen? vagy nem?
(#) brezinajanika válasza titi hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Hali!

Köszi szépen titi...akkor tudom,hogy bekell hozzá szereznem 1 trafót ^^.
(#) jdani válasza moltam hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

szóval nembiztos, hogy jó a kapcs. ?
(#) jdani hozzászólása Nov 30, 2008 /

Helló. Pénteken hoztam a suliból, egy ilyen toroid trafót, de nem tudom, hogy mi célt is szolgál ez. 230-ból transzformál valami kisebbet, vagy fogalmam sincs. meg tudnátok mondani hogy mire is használhatom? Vagy csak arra, hogy letekercselem, és a rezet odateszem a többi rézhez, amit majd beviszek a vasasba?
(#) Norberto válasza DuMatyi hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Idézet:
„kockáztatni kell néha egy-két áramütést is...”

Erről jut eszembe. Mennyire egészséges az, ha a hálózati védőföldelés és a radiátor-rendszer között 105V AC mérhető?

Terhelhetőségre még nem néztem meg, de a feszültség az jelen van.

Szerk.: áh, kimoderáltam magamat, ez mégsem az OFF-ba való :crazya:
(#) lapose válasza jdani hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Szia!
Ha nem csal a szemem, ez egy orosz ferrorezonáns 220V-os stabilizátor alumíniummal tekert trafója!
Így nem tudod semmire használni, át kell tekerni!
Ha jól emlékszem kb, 160VA-es a magja!

Köbzolinak: Ez gyárilag ilyen!
(#) Dudus válasza Norberto hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Nagyon nem! Ha jól sejtem akkor szakadt a védővezetőd valahol. Ha szerencséd van nem az egész lakásban. A kapcsolótápok kapacitív osztója miatt a szakadt rész féltápon 230V/2 lebeg. Terhelhetősége kicsi de azért csíp rendesen.

Mérd végig a házat a PEN vezető szétválasztásától kezdve.

Esetleg a fűtéssel van gond, de nehezen hihető, hogy a kazánon keresztül ne földelődne.
(#) moltam válasza Dudus hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Mint nekem a pc és a védőföld között.
A táp kapcsolásában felfedeztem egy kondenzátoros osztót szerintem nálam is ezért van.
Sebaj egy glimmlámpával jó lámpa az usb......stb
bedugosgatásához
Következő: »»   343 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem