Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   305 / 2208
(#) nyikolaj válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 1, 2008
Hol szoktad venni a menetes szárat?
És a kisméretű anyát?
(#) MrBrown válasza nyikolaj hozzászólására (») Dec 1, 2008
Szia nyikola,
bocs hogy beleszólok, de van egy csavarbolt Budapesten ami "mindent tud", már a neve is beszédes:
www.nagycsavar.hu
(#) nyikolaj válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 1, 2008
Köszönöm szépen.
Ugye itt kis tételben is kiszolgálnak?
(#) MrBrown válasza nyikolaj hozzászólására (») Dec 1, 2008
Szerinted én milyen tételben vásárolok 3-as sárgaréz menetesszárat, zárt anyát, alátétet, rozsdamentes imbuszcsavart?
(#) MrBrown hozzászólása Dec 1, 2008
Tegnap elértem hogy "összecsukott" állapotban és üres bemenettel feltekert hangerőnél is csak minimális brumm van a PCL86 SE-ben. Határozottan jót tett neki hogy visszavettem az anódfeszt 250-re 300-ról. Ma este szkópra teszem..
A kérdésem az volna hogy hány mA-re állítsam a nyugalmi anódáramot és hogy ezt az anódfesz változtatásával érjem el vagy valami mással?
A szóppal az esetleges gerjedést több ponton is (trióda anódja - pentóda anódja - kimenő szekunder oldala) érdemes vizsgálni?
Köszi a segitséget!
(#) dxzo4z hozzászólása Dec 1, 2008
A Piccolo PCL86 SE rajza már többször be lett linkelve ide a fórumba. Én is megteszem, s megkérdezem, rendben van-e az eredeti rajzon a váltókapcsoló. Mert az eredeti rajz szerint trióda üzemben a segédrácsot (g2) egy 330 ohmos ellenállattal az anódra húzzuk, s eddig okés. De az u/l fokozatnál mi teteje van annak, hogy a segédrácsot lebegni hagyjuk, s lényegében "levágjuk" a kimenő primerjének egy részét, mintegy más impedanciát illesztünk. Jobb szélen szerepel az elképzelésem szerinti helyes rajzrészlet, mikoris a segédrácsra csatol vissza az UL megcsapolás. Egyetértetek? Jól gondolkodom?

piccolo.JPG

(#) CHZ válasza dxzo4z hozzászólására (») Dec 1, 2008
Jól értelmezed , de a rajz is azt akarja mutatni , csak a kapcsló kivezetése van kicsit félreérthetően rajzolva .
Biztos , hogy nem a kimenőt akarták rövidrezárni .
(#) djhans válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 1, 2008
Nem kell állítani ha azt csináltad amit én tettem fel. A 150 ohmos katódellenállással beáll az előfesz és a megfelelő nyugalmi áram úgy 32-37 mA-re a cső állapotától függően. De ha állítani szeretnéd pontosra (katalógusadat 230V-nál 39mA. Ha 250 ről járatod akkor jó a 35mA). Akkor tegyél katódellenállás helyére 100 ohmot és vele sorba egy 100ohmos trimmert, és az egésszel párhuzamosan legyen a katódkondi.
(#) EcoPityu válasza nyikolaj hozzászólására (») Dec 1, 2008
Hááát Gyula, NAGYváros , nekünk van KÖTŐELEM Szaküzletünk "Csavar-center" néven!
Ott aztán a lánctól, a hegesztőpálcáig minden, amivel két dolgot egymás mellett marasztalsz, megtalálható!!!

De van Vas-Műszaki boltunk is, meg szinesfém lerakat, ha 20-as anyagnál nagyobb kell...
Nameg volt már, hogy lánghegesztő pálcára /20Ft/ vágtam menetet, mert nem volt menetes szár raktáron!!!
(#) yello hozzászólása Dec 1, 2008
Hello!
Ha már megint előkerült a pcl86 SE végfok akkor tudnátok nekem is egy kicsit segíteni.
Elkezdtem ezt a végfokot megvan hozzá szinte minden, de jelenleg a kimenővel bajlódok, szereztem hozzá 2 darab hipersil vasmagot, ilyet , de csak magát a magot, az egyik szárának 6 cm2 ugye akkor a 2 szár az 12 cm2 ez alapján a képlet alapján kiszámoltam úgy hogy a felültet helyett a saját vasmagom felületét helyettesítettem be és kijött az hogy 3000 menet a primeren és 120 menet a sec-en.
Na már most azt kérdezném tőletek hogy elrontottam e a számolást és hogy ez így helyes, vagy teljesen hibás minden??
Üdv
(#) djhans válasza yello hozzászólására (») Dec 1, 2008
Az csak 6cm2 . Az indukció körbe megy. Ez SU típusú trafó. Ha SM lenne akkor lenne még két ilyen c-vas és akkor lenne 12cm2. Viszont mivel ehhez 2 csévetest van, nagyon szimmetrikus PP erősítőt lehetne vele csinálni. De amúgy nincs gond most sem mert az a teljesítmény amit egy pcl86-se ben tud azt éppen átvisz egy 6cm2-es hiperszil trafó.

Vagy lehet hogy nemjól értelmeztem és neked csatornánként két olyan magból lesz mint a képen van. Akkor meg a 12cm2 pazarlás egy pcl86 SE-hez. 12cm2-el már GU50 SE építhető.
(#) yello válasza djhans hozzászólására (») Dec 1, 2008
Hello!
Kösz a választ, nem értettél félre semmit csak én voltam béna, azt hittem ha két cséve van egy magon akkor annak ugyan úgy mind a 2 számít az ablakfelülete, de ha azt mondod hogy pont átt fogja vinni akkor semmi gond kiszámolom 6cm2 re és jöhet a tekercselős része.
üdv!
EZ alapján is ki tudod számolni a menetszámot. A hiperszil mag miatt kicsit több tljesitményt tud mint egy EI. Csak a Te trafód adatait kell behelyettesíteni és nem 40W!!-ot a kimenő teljesítményre. pcl86-nál legyen mondjuk 2-3W ami max reális.
Számolhatsz nyugodtan 30-35hz-el, mert a hangfal se tudja a 20hz-et gondolom.
(#) vandorbot hozzászólása Dec 1, 2008
Kész van panelbrútusz a gityóerősítőm.
3 hét meló volt.
Előerősítő minicsövekkel, kompresszor NE570-el + diódás nyirbáló. A végfok ultralineár EL84 PP.
Szolid blues-os hangja van. Nem kimondott trash.
...............
Gondolom párszor felmerült ez a kérdés:
Mitől van az, hogy a pentódák kissé kékesen is világítanak ?
(#) vandorbot válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 1, 2008
Ja, a fotók.
(#) dxzo4z válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 1, 2008
Új csöveknél gyakori jelenség, idővel elmúlik... Legalábbis nekem itt azt mondták, mikor egy új EZ80-asnál hasonlót észleltem

Itt nézz szét:

Bővebben: Link
(#) sturbi válasza yello hozzászólására (») Dec 1, 2008
Amit betettél az egy SU 60 B trafóvas képe, valószínűleg a Fastron-tól. 116 VA-es. Magkeresztmetszet szerint nem jó hozzá az a képletsor (a kocos féle sem). Itt az erővonalhossz sokkal nagyobb, mint hagyományos vasnál, vagy SM-nél. 1,66 T-ig gerjeszthető.
Ami miatt mégis jó a számolásod, hogy kimenőtrafónál kb 12 cm2 -es hagyományos vasnak felel meg.
Biztos lehetsz benne, hogy jó kimenő lesz belőle és viszi a mélyeket is ezerrel.
(#) dxzo4z válasza dxzo4z hozzászólására (») Dec 1, 2008
(#) vandorbot válasza dxzo4z hozzászólására (») Dec 2, 2008
Huhhh.. Köszi.
Azért volt meglepő, mert a hasonló sztereo erősítőmnél ilyet nem láttam. Nem is láthattam, mert a dizájn kedvéért pont a végcsövek alá világítottam kék ledekkel.
(#) yello válasza sturbi hozzászólására (») Dec 2, 2008
Hello!
Akkor tudnál segíteni hogy milyen képlettel tudnám ezt kiszámítani, vagy egyáltalán hogyan, vagy kísérletezzem ki?
Üdv!
(#) EcoPityu válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 2, 2008
De ..asza kis hangszóród van!!!

Látom mindent felhasználtál, amit otthon találtál...
Legalább kihasználod, a hangszóró adottságait, mennyit tud az EL84PP???

Ja, az a hangszóró, nem egy régi, nagy bárszekrény méretű rádióból való, és nem sárga, és nem vagy 22cm hosszú??? /mert ha igen, akkor nekem is volt, fantasztikus mélyekkel!!/
(#) kocos válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 2, 2008
Hú! Elég indusztriális lett De nekem tetszik! A Jolanával hajtod,
(#) sturbi válasza yello hozzászólására (») Dec 2, 2008
Jó úgy, ahogy kiszámoltad. 2000-3000 menetig bárhol jó lesz a primer. Én 2400 menetet tekernék primernek 0,2-essel és 78 menetet szekundernek 0,5-össel, 7,2 K Ra-ra SU 60B-re, vasanként csak egy csévét használva. Légrés 0,1-0,2 között (csak az egyik résbe tegyél vékony 0,1-es géppapírt, vagy használj vékony selyempapírt)
A pontos számolás nagyon bonyolult és hosszadalmas (és szükségtelen is).
Ha az előbbi képletekbe magkeresztmetszet helyett magkerületet használsz (cm-ben), az egy jó közelítő értéket ad a menetszámra SU magnál.
(#) kocos hozzászólása Dec 2, 2008
Tekeredik a kígyó (PCL86 PP kimenő lesz)
(#) kocos hozzászólása Dec 2, 2008
És egy újratekert hálózati a Marshall-Orange öszvéremhez
(#) vandorbot válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 2, 2008
Nem tudom a hangszóró mennyi kakaót bír, a PP 10 W körüli.
Narancs-barnás színű a hangszóró. régi nagy rádióból.
Van még egy, ha érdekel, csak egy kicsit restaurálni kell. 1-2 helyen repedt a membrán. Megvan hozzá a papíros magas is.
Jolánnal hajtom, ezzel a gagyival is jól szól.
Fotó mellékelve.
(#) Imi65 válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 2, 2008
A032 szerinti kép nagyon hasonlít a Pacsirtában alkalmazott hangszóróra.
A 033 nem annyira ismerős, azt takarta a selyem.
(#) MrBrown hozzászólása Dec 2, 2008
Sziasztok, néhány kép a legjobban sikerűlt dolgaimról (tetszési index csökkenés balról jobbra). Na jó elfogúlt vagyok ez csak természetes de a kisfiamat csak azért ültettem oda hogy ne látszódjon a rasnya videoton hangfalam. Legalúl látható az ingyen szerzett sony dolbi szörrand 4x istentudja hány wattos erölködő aminek a szerepét mostantól átveszi a PCL86 SE. Ez utóbbi a szintén ingyen szerzett technics CD tetején van, mellette az EM83 gyöngyszemem. A CD-re ráfér egy kis karbantartás (tisztogatás, gombok visszaragasztása) lévén 5-6 évig ki sem volt kapcsolva a cégnél a stúdióban, majd átmenet nélkűl a raktárban landolt az oldaláraállítva alátámasztva ezzel egy salgo polcot, de ekkor jöttem én és megmentettem.
Ja, a pcl még természetesen kap valami csinos hangerő gombot!
(#) kocos válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 2, 2008
Nem véetlenül DC2510 az a vidi hangfal!!! A GU50-ről tegyél fel képeket!!! Még, sokat !!
Következő: »»   305 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem