Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   76 / 1274
(#) kentaur4 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Dec 1, 2008 /

Próbáljam meg ha a tranzisztort kiveszem az égőt a kollektor helyere bekötve megmérni a feszt.
(#) Bonanza02 válasza kentaur4 hozzászólására (») Dec 1, 2008 /

Ezeket nézd már át. tirisztor zárlat, BC 546 zárlat, soros ellenállat szakadás, dióda zárlat,karikáztam.
Szóval indulna,de nem tetszik neki valami.Valami zárlatos. A TMP87XX proci +5V-ot kap a 38-as lábán ezek szerint,amikor indítanád.
Majd ezeket is szakadásra: MP200, MP250,R3588

ph2.JPG

(#) kentaur4 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Dec 1, 2008 /

szia!átnéztem azokat amiket bejelöltél, nem találtam hibát,kivéve a BC548B tranzisztornak a kollektornak a lábának a fóliája meg volt szakadva.
Megcsináltam,tv-t lepróbáltam de nem változott semmi!
(#) Bonanza02 válasza kentaur4 hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Az a baj,hogy ha valamilyen hibát közben te okoztál,az szívatás lenne. Bízok benned,hogy nem.
Szerintem ne tegyél bele addig sorvégtranyót,amíg nincs ott a delej.
Az is lehet,hogy megszaladt a táp és letilt.A táp primerkörében nézd meg újra,hogy nem-e fordítva van betéve valamelyik kondi,fólia épp-e a forrasztásoknál.
Égővel,vagy anélkül mérd a sorvégtápot.A tápban kell keresni a hibát.
(#) Stocz válasza hard hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Már egy marék elkót kicseréltem, de a helyzet nem változott.
Első bekapcsoláskor csak hang van, kép nincs.
"Melegítés" és rövid kikapcsolás utáni bekapcsoláskor megjön a kép is.
Továbbra is igaz az, hogy ha az első bekapcsoláskor a sorkimenőn letekerem a "screen" potit, majd utána fel, akkor ennek hatására szintén megjön a kép (a "focus"-ra nem reagál így).

Belemérnék a sorkimenő utáni részbe, de nem vagyok biztos benne, hogy az 1000 V-os max. méréshatárú kis műszer kibírja (van ott 1-2 kondi, ami 3 KV-os).

Mérjek bátran? Kibírja? Vagy nem? Tapasztalat vkinél?

Egyéb ötlet a hibával kapcsolatban?

(#) hard válasza Stocz hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Udv.

Nem tom de en mar kontakt hibara gyanakszom,nincs valamelyik csati jol radugava,vagy forasztas.
(#) kocici17 válasza Stocz hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Inkább ne mérj bele, viszont a képcső g2-nél meg lehetne mérni, hogy ni van bekapcsolás után, az belefér az 1kv-os méréshatárodba.
(#) Bonanza02 válasza Stocz hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Ne mérj ott! (tönkre megy a műszered)
Vedd le a képcsőfoglalatot,majd tedd vissza. Ott csatlakozik rá a screen is.
Az nem lehet,hogy a színvégfokot letiltja egy kis tranyó a képcsőpenelen? (szokott lenni egy kis tranyó,az emitterere a földön van)Nézd már meg.
Amúgy pl. Akai tv-knél volt típushiba,hogy a sreen poti kh-s volt és időnként elment a segédrács. Szívás volt,mert egyben van a sorkimenővel.)
Amikor állítod a sreen potit,akkor villogás nélkül változik a fényerő,vagy szépen finoman?
(#) inperion válasza sirály12 hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

KÉSŐ VÁLASZ ÉS LEHET HOGY A TV MÁR MEG SINCSEN
DE TÁP TRAFO
(#) Papp Ferike válasza TyerCorp hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

A croma ic felett van egy X-tal mi az értéke?Mert lehet hogy kvarcot kell cserélni/jobbik esetben/.
(#) Papp Ferike válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Úgy próbáltad,hogy csak a műholdvevő frekijét keresed és nincs semmi más a beltéribe dugva/földi v. kábel antenna/?Nem értem mi a rövid!?
(#) Papp Ferike válasza Ktulu hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Ez a monitor gépkönyv szerint tud más felbontást is a 800X600-on kívül?Kellene pontos típus vagy egy kép a belső paneljáról/alkatrész oldal!/
(#) kentaur4 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Megnéztem a proci 38-as lábán nincsen +5V- , semmit nem mértem ott.
Által nézem a tápot ahogyan tanácsolod ,de biztos
vagyok benne ,hogy nem raktam bele fordítva semmit.
Köszi a segítséget ,jelentkezem ha van valami.
(#) Bonanza02 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Figyu!
A műholdvevő hátulján a modulátornál illik lenni egy trimmer kondinak.Ha azt megpróbálod úgy állítani,hogy üres csatornára menjen a jeled(mármint ahol nem foglalt-pl.földi adó),akkor hátha befogja a Tv tuner is.
AV nem lenne jobb?
(#) zolika59 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Azon a ponton a hol látod, hogy van valami, állítsd meg a keresést. A műhold vevő modulátorán van egy kis hangoló csavar (az RFkimenet mellett keresd) azt tekergetsd finoman. Leg jobb ha ilyenkor tesz módba van kapcsolva a beltéri, de egy jól beállított csatorna is megteszi. Sok sikert.
(#) Bonanza02 válasza TyerCorp hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Ha hangolod finoman a csatornát nem áll be a szín? Nem csak elhangolódásról van szó?
Amúgy izé,...ha nem elhangolódás,akkor először kvarc csere kellene valóban.
(#) Papp Ferike válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Próbáld meg le venni a frekijét a beltérinek.Másképp tényleg nem fog menni.Mennyi idős ez a tv?
(#) Stocz válasza Bonanza02 hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Kontakt hibákat már megpróbáltam kiszűrni: az érintett csatlakozókat többször "megjárattam".
A képcső foglalatot is+a lábait finoman, tűreszelővel átpucoltam.
Két nagyfesz kábelt is a képcső foglalatban+a képcsövön lévőt átmozgattam.
Nem vettem észre, hogy villogna a fényerő a poti tekergetésénél.
Az az érdekes, hogy mindig le kell venni a fényerőt, és utána ráadni. Csak ettől jön meg a kép. Fordítva nem.
Már egész kis fényerőtől el kezd működni ilyenkor.

Gariban már cserélték annak idején a sorkimenőt (állítólag hasonló hiba esetén), csak nem fér a fejembe, hogy egy poti hiba hogyan okozhatna ilyen jellegű gondokat.

Pont azért, mert nem az ide-oda tekergetéstől "ugrik" be a kép, és utána sem villog a fényerő. Ha egyszer megjött a kép, akkor utána már tekergethetem ahogy akarom. Normálisan reagál rá.

Persze amikor "nincs kép", a képcső akkor is működik (van "fénye" - screen helyzetétől függően fekete vagy zöldes ).
Csak az adás képe nem jelenik meg rajta.

Sajnos (mivel nekem sem szakmám) nem értem, hogy ezt mi okozhatja.
Csak nagyon bosszant a dolog.

Azt a tranyót megnézem. Pontosan hogyan gondolod?
kiforrasztva, hogy nincs-e zárlat/szakadás benne? (de akkor hogyan jön meg a kép?)
Vagy bent a helyén?
Ebben az esetben mit kellene mérni rajta?

Köszönöm, hogy megpróbáltok segíteni.
Igazán hálás vagyok. :yes:

Egyes típusoknál arra a tranyóra azt mondjuk (szakmabeliek),hogy "rohad". Vagyis ha van ott egy tranyó,ami ezt a célt szolgálja,akkor csere(!).
Ha lenne kapcs. rajzod hozzá,akkor meg tudnánk nézni,hogy van-e ilyen benne és mutatnám hogy melyik az.
Nem akarlak elszomorítani,de lehet fáradt is a képcsöved. Ilyenkor én fogtam mindig egy másik ugyanilyen foglaltos képcsövet és átraktam mindent arra próbára.

Van rajzom, csak nem engedi ide feltölteni (túl nagy a .pdf fájl).

Feltettem egy tárhelyre, onnan le tudod szedni (remélem ):

Kapcs. rajz Link

10 letöltés után törlődik!

Drukkolok neked.Bekarikáztam.(de olyan funkciójú tranyót nem látok)

ck1.JPG

(#) lapose válasza Stocz hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Szia!

Régebben én is belefutottam,egy két hasonló hibába, felemás eredménnyel!
Volt egy olyan sorozat TV amiben gyengék voltak a 200V kondijai! A képcső nyakán lévő panelen szokott lenni 1-2db 4.7-10µF 250V-os kondi, érdemes kicserélni őket!
Cserélni kell a C226-ot 10µF-ot. Ellenőrizni kell DZ206-ot és DZ205-öt!
És sajnos volt olyan eset is amikor a képcső miatt tiltott le mindig a TV!

Kösz, megnézem ezeket.
(#) Stocz válasza lapose hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Igen, a cső nyakán van 2 elkó.
Ezeket is lecserélem majd.
+ a többit is megnézem, amit írtál.
Kösz neked is.
(#) Moderátor hozzászólása (») Dec 3, 2008

wolfika politikai megnyilvánulásokat sem nélkülöző, személyeskedő, és off-topic hozzászólása törölve.

A továbbiakban egyetlen ilyen hozzászólás, és a "Röppentyű utcában" találja magát a felhasználó! (Ez nem fenyegetés, hanem ígéret!)
(#) nrgie hozzászólása Dec 4, 2008 /

Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni a két TV-m javításában.

A egyik S51A (cx6844W3x) olyan hibát produkált, hogy nem kapcsolta be a képet azonnal, de 1-60 perc időtartam elteltével igen. Hang OK. csatornaváltás rendben, scart bemenetre kapcsolva (illetve kapcsolgatva ide-oda) sokszor azonnal bedobja a képet.

TDA8844 csere illetve a mellette lévő két xtal-t is cseréltem, de így már abszolút nem ad képet, de minden más működik. a tda 19-20-21 lábán (RBG) 300mV jelet mértem szkóp nélkül és 2Vdc is megvan. De a 27-28 lábon (Yinout) viszont manual szerint 1.6V én ~3.2 voltot mérek. Tda6108 5-ös lábán (black current output) pedig 4,2 volt. Talán ez rendben van.

Valaki ötlet???

A Másik jelölt pedig S60MT alap (CZ6813) itt pedig kb. 1-5 perc elteltével fokozatosan elsötétedik a kép és néha pár perc elteltével vissza erősödik. Ilyenkor a képcső nyakán is elhalványodik a fény. Azt olvastam, hogy a sorkimenő Focus állításával meglehet nézni hogy képcsöves-e. Mindenesetre a Focus-szal csak az élességet tudtam állítani, a fényerőn nem változtatott semmit.

Valami ötlet???

Köszönöm előre is a segítséget! Szervíz manualok linkje :

http://rapidshare.com/files/170190037/S51A.pdf.html
http://www.sendspace.com/file/s6jsbd
http://www.sendspace.com/file/wyt417

Sajna a fájlméret miatt nem tudtam őket csatolni.

OFF. : Egyébként témanyitásnál a témaköröknél miért nincs javítás menüpont?

(#) Moderátor hozzászólása nrgie hozzászólására (») Dec 4, 2008

Javítás is van, csak a moderátoroknak.
Neked viszont ott volt a Kereső...
(#) lapose válasza nrgie hozzászólására (») Dec 4, 2008 /

Szia!

Idézet:
„Ilyenkor a képcső nyakán is elhalványodik a fény.”

Ha arra gondolsz, hogy elmegy a képcső fűtése, akkor a fűtőkört kell ellenőrizni!
Le kell venni a képcső nyakáról a panelt, át forrasztani!
A fűtés a sorkimenőtől jön, át kell forrasztani a sorkimenőt, illetve ellenőrizni kell, a csatlakozót az alaplaptól a képcsőpanelra!
(#) nrgie válasza lapose hozzászólására (») Dec 4, 2008 /

Kösz. Megnézem a kábelt, az átforrasztás már megvolt.
Ilyet hibát produkálhat egy sorkimenő? ha nem akkor képcső lesz.
(#) lapose válasza nrgie hozzászólására (») Dec 4, 2008 /

Ritkán előfordul, hogy megszakad a fűtőtekercs! Ezen mondjuk lehet segíteni.
Lehet kontakt hibás a képcsőfoglalat.
Szerintem az nagyon ritka, hogy egy képcső három fűtőszála egyszerre szakad meg!
Következő: »»   76 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem