Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Próbáljam meg ha a tranzisztort kiveszem az égőt a kollektor helyere bekötve megmérni a feszt.
Ezeket nézd már át. tirisztor zárlat, BC 546 zárlat, soros ellenállat szakadás, dióda zárlat,karikáztam.
Szóval indulna,de nem tetszik neki valami.Valami zárlatos. A TMP87XX proci +5V-ot kap a 38-as lábán ezek szerint,amikor indítanád. Majd ezeket is szakadásra: MP200, MP250,R3588
szia!átnéztem azokat amiket bejelöltél, nem találtam hibát,kivéve a BC548B tranzisztornak a kollektornak a lábának a fóliája meg volt szakadva.
Megcsináltam,tv-t lepróbáltam de nem változott semmi!
Az a baj,hogy ha valamilyen hibát közben te okoztál,az szívatás lenne. Bízok benned,hogy nem.
Szerintem ne tegyél bele addig sorvégtranyót,amíg nincs ott a delej. Az is lehet,hogy megszaladt a táp és letilt.A táp primerkörében nézd meg újra,hogy nem-e fordítva van betéve valamelyik kondi,fólia épp-e a forrasztásoknál. Égővel,vagy anélkül mérd a sorvégtápot.A tápban kell keresni a hibát.
Már egy marék elkót kicseréltem, de a helyzet nem változott.
Első bekapcsoláskor csak hang van, kép nincs. "Melegítés" és rövid kikapcsolás utáni bekapcsoláskor megjön a kép is. Továbbra is igaz az, hogy ha az első bekapcsoláskor a sorkimenőn letekerem a "screen" potit, majd utána fel, akkor ennek hatására szintén megjön a kép (a "focus"-ra nem reagál így). Belemérnék a sorkimenő utáni részbe, de nem vagyok biztos benne, hogy az 1000 V-os max. méréshatárú kis műszer kibírja (van ott 1-2 kondi, ami 3 KV-os). Mérjek bátran? Kibírja? Vagy nem? Tapasztalat vkinél? Egyéb ötlet a hibával kapcsolatban?
Udv.
Nem tom de en mar kontakt hibara gyanakszom,nincs valamelyik csati jol radugava,vagy forasztas.
Inkább ne mérj bele, viszont a képcső g2-nél meg lehetne mérni, hogy ni van bekapcsolás után, az belefér az 1kv-os méréshatárodba.
Ne mérj ott! (tönkre megy a műszered)
Vedd le a képcsőfoglalatot,majd tedd vissza. Ott csatlakozik rá a screen is. Az nem lehet,hogy a színvégfokot letiltja egy kis tranyó a képcsőpenelen? (szokott lenni egy kis tranyó,az emitterere a földön van)Nézd már meg. Amúgy pl. Akai tv-knél volt típushiba,hogy a sreen poti kh-s volt és időnként elment a segédrács. Szívás volt,mert egyben van a sorkimenővel.) Amikor állítod a sreen potit,akkor villogás nélkül változik a fényerő,vagy szépen finoman?
KÉSŐ VÁLASZ ÉS LEHET HOGY A TV MÁR MEG SINCSEN
DE TÁP TRAFO
A croma ic felett van egy X-tal mi az értéke?Mert lehet hogy kvarcot kell cserélni/jobbik esetben/.
Úgy próbáltad,hogy csak a műholdvevő frekijét keresed és nincs semmi más a beltéribe dugva/földi v. kábel antenna/?Nem értem mi a rövid!?
Ez a monitor gépkönyv szerint tud más felbontást is a 800X600-on kívül?Kellene pontos típus vagy egy kép a belső paneljáról/alkatrész oldal!/
Megnéztem a proci 38-as lábán nincsen +5V- , semmit nem mértem ott.
Által nézem a tápot ahogyan tanácsolod ,de biztos vagyok benne ,hogy nem raktam bele fordítva semmit. Köszi a segítséget ,jelentkezem ha van valami.
Figyu!
A műholdvevő hátulján a modulátornál illik lenni egy trimmer kondinak.Ha azt megpróbálod úgy állítani,hogy üres csatornára menjen a jeled(mármint ahol nem foglalt-pl.földi adó),akkor hátha befogja a Tv tuner is. AV nem lenne jobb?
Azon a ponton a hol látod, hogy van valami, állítsd meg a keresést. A műhold vevő modulátorán van egy kis hangoló csavar (az RFkimenet mellett keresd) azt tekergetsd finoman. Leg jobb ha ilyenkor tesz módba van kapcsolva a beltéri, de egy jól beállított csatorna is megteszi. Sok sikert.
Ha hangolod finoman a csatornát nem áll be a szín? Nem csak elhangolódásról van szó?
Amúgy izé,...ha nem elhangolódás,akkor először kvarc csere kellene valóban.
Próbáld meg le venni a frekijét a beltérinek.Másképp tényleg nem fog menni.Mennyi idős ez a tv?
Kontakt hibákat már megpróbáltam kiszűrni: az érintett csatlakozókat többször "megjárattam".
A képcső foglalatot is+a lábait finoman, tűreszelővel átpucoltam. Két nagyfesz kábelt is a képcső foglalatban+a képcsövön lévőt átmozgattam. Nem vettem észre, hogy villogna a fényerő a poti tekergetésénél. Az az érdekes, hogy mindig le kell venni a fényerőt, és utána ráadni. Csak ettől jön meg a kép. Fordítva nem. Már egész kis fényerőtől el kezd működni ilyenkor. Gariban már cserélték annak idején a sorkimenőt (állítólag hasonló hiba esetén), csak nem fér a fejembe, hogy egy poti hiba hogyan okozhatna ilyen jellegű gondokat. Pont azért, mert nem az ide-oda tekergetéstől "ugrik" be a kép, és utána sem villog a fényerő. Ha egyszer megjött a kép, akkor utána már tekergethetem ahogy akarom. Normálisan reagál rá. Persze amikor "nincs kép", a képcső akkor is működik (van "fénye" - screen helyzetétől függően fekete vagy zöldes ). Csak az adás képe nem jelenik meg rajta. Sajnos (mivel nekem sem szakmám) nem értem, hogy ezt mi okozhatja. Csak nagyon bosszant a dolog. Azt a tranyót megnézem. Pontosan hogyan gondolod? kiforrasztva, hogy nincs-e zárlat/szakadás benne? (de akkor hogyan jön meg a kép?) Vagy bent a helyén? Ebben az esetben mit kellene mérni rajta? Köszönöm, hogy megpróbáltok segíteni. Igazán hálás vagyok. :yes:
Egyes típusoknál arra a tranyóra azt mondjuk (szakmabeliek),hogy "rohad". Vagyis ha van ott egy tranyó,ami ezt a célt szolgálja,akkor csere(!).
Ha lenne kapcs. rajzod hozzá,akkor meg tudnánk nézni,hogy van-e ilyen benne és mutatnám hogy melyik az. Nem akarlak elszomorítani,de lehet fáradt is a képcsöved. Ilyenkor én fogtam mindig egy másik ugyanilyen foglaltos képcsövet és átraktam mindent arra próbára.
Van rajzom, csak nem engedi ide feltölteni (túl nagy a .pdf fájl).
Feltettem egy tárhelyre, onnan le tudod szedni (remélem ): Kapcs. rajz Link 10 letöltés után törlődik!
Drukkolok neked.Bekarikáztam.(de olyan funkciójú tranyót nem látok)
Szia!
Régebben én is belefutottam,egy két hasonló hibába, felemás eredménnyel! Volt egy olyan sorozat TV amiben gyengék voltak a 200V kondijai! A képcső nyakán lévő panelen szokott lenni 1-2db 4.7-10µF 250V-os kondi, érdemes kicserélni őket! Cserélni kell a C226-ot 10µF-ot. Ellenőrizni kell DZ206-ot és DZ205-öt! És sajnos volt olyan eset is amikor a képcső miatt tiltott le mindig a TV!
Igen, a cső nyakán van 2 elkó.
Ezeket is lecserélem majd. + a többit is megnézem, amit írtál. Kösz neked is.
wolfika politikai megnyilvánulásokat sem nélkülöző, személyeskedő, és off-topic hozzászólása törölve.
A továbbiakban egyetlen ilyen hozzászólás, és a "Röppentyű utcában" találja magát a felhasználó! (Ez nem fenyegetés, hanem ígéret!)
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni a két TV-m javításában.
A egyik S51A (cx6844W3x) olyan hibát produkált, hogy nem kapcsolta be a képet azonnal, de 1-60 perc időtartam elteltével igen. Hang OK. csatornaváltás rendben, scart bemenetre kapcsolva (illetve kapcsolgatva ide-oda) sokszor azonnal bedobja a képet. TDA8844 csere illetve a mellette lévő két xtal-t is cseréltem, de így már abszolút nem ad képet, de minden más működik. a tda 19-20-21 lábán (RBG) 300mV jelet mértem szkóp nélkül és 2Vdc is megvan. De a 27-28 lábon (Yinout) viszont manual szerint 1.6V én ~3.2 voltot mérek. Tda6108 5-ös lábán (black current output) pedig 4,2 volt. Talán ez rendben van. Valaki ötlet??? A Másik jelölt pedig S60MT alap (CZ6813) itt pedig kb. 1-5 perc elteltével fokozatosan elsötétedik a kép és néha pár perc elteltével vissza erősödik. Ilyenkor a képcső nyakán is elhalványodik a fény. Azt olvastam, hogy a sorkimenő Focus állításával meglehet nézni hogy képcsöves-e. Mindenesetre a Focus-szal csak az élességet tudtam állítani, a fényerőn nem változtatott semmit. Valami ötlet??? Köszönöm előre is a segítséget! Szervíz manualok linkje : http://rapidshare.com/files/170190037/S51A.pdf.html http://www.sendspace.com/file/s6jsbd http://www.sendspace.com/file/wyt417 Sajna a fájlméret miatt nem tudtam őket csatolni. OFF. : Egyébként témanyitásnál a témaköröknél miért nincs javítás menüpont?
Javítás is van, csak a moderátoroknak.
Neked viszont ott volt a Kereső...
Szia!
Idézet: „Ilyenkor a képcső nyakán is elhalványodik a fény.” Ha arra gondolsz, hogy elmegy a képcső fűtése, akkor a fűtőkört kell ellenőrizni! Le kell venni a képcső nyakáról a panelt, át forrasztani! A fűtés a sorkimenőtől jön, át kell forrasztani a sorkimenőt, illetve ellenőrizni kell, a csatlakozót az alaplaptól a képcsőpanelra!
Kösz. Megnézem a kábelt, az átforrasztás már megvolt.
Ilyet hibát produkálhat egy sorkimenő? ha nem akkor képcső lesz.
Ritkán előfordul, hogy megszakad a fűtőtekercs! Ezen mondjuk lehet segíteni.
Lehet kontakt hibás a képcsőfoglalat. Szerintem az nagyon ritka, hogy egy képcső három fűtőszála egyszerre szakad meg! |
Bejelentkezés
Hirdetés |