Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 7 szegmenses kijelző léptetése
Lapozás: OK   3 / 10
(#) nemo válasza _JANI_ hozzászólására (») Júl 8, 2006 /

Ez tök jónak tűnik. Nem tudnád elküldeni az ewb fájlt? vagy legalább egy teljes képet.
(#) pbalazs válasza nemo hozzászólására (») Júl 8, 2006 /

Itt az elválasztó fokozat.
Követő erősítőnek is hívják, mert a kimenetén ugyanaz a fesz van, mint a bemenetén.
(#) nemo válasza nemo hozzászólására (») Júl 8, 2006 /

Bocsika, most látom, hogy vakvagyok
(#) nemo válasza pbalazs hozzászólására (») Júl 8, 2006 /

Köszi szépen!

Azok a J jelű alkatrészek micsodák?

A J1 és J2 csak csatlakozók.

Közben látom, hogy érkezett egy fullos kapcsolás.
Ez így szerintem működik, bár a 741-es IC-k és utánuk a BC182 tranzisztorok helyett lehet használni az általam javasolt LM339-et, DE ÍGY IS JÓ.

Egyébként szándékosan nem rajzoltam egy ilyen kapcsolást, hogy értsd, mit is csinálsz.
(#) nemo válasza pbalazs hozzászólására (») Júl 8, 2006 /

Pont az a baj Jani kapcsolásával, hogy nem értem, tök más, mint amin eddig 2 napot kínlódtam, úgyhogy sztem maradok annál, amit eddig összetákoltam, azt javítgatom.

Nem tök más, te is ide fogsz jutni előbb-utóbb
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Júl 8, 2006 /

Pontosam mikor, és mit kellene a kilyelzőnek mutatni?

Feltétlen TTL (5V UT-s) kell? Vagy jó a CMOS (5 - 15V UT-s) IC-vel is?

Szerintem a komparátorok jelét "prioritásdekódokló (8-1 P_kódoló: SN74148 - TTL, MC10165 - ECL, MC14532 - CMOS)"-val kellene bináris (BCD) értékké konvertálni.

A BCD értéket meg egy "hétszegmenses dekódoló és ledkijelző (74LS47 - TTL, NE508/NE509 - TTL, 4511 - CMOS)" IC-vel lehetne kijelezni.

Némi ügyeskedéssel a kijelzés le tiltható! / Ha kell!? /

Vagy egy kiskapacitású ROM-or kell felprogizni. A komparátorok kimenetei a ROM cimbemeneteit vezérli. A ROM adatkimenetei a LED-kijelző szegmenseit halytja meg. Ezzel a módszerrel lehet a legkőnnyeben kialakítani (PIC nélkül) a kijelzést. A kijelzés tartalmát a ROM tárolja és dekódolja. ROM tárak lehetnek a PROM, PAL,PLA, FPLA; EPROM; EEPROM (párhuzamos működésüek). A PAL és PLA-k egy kicsit mások!!! Mert ezek Programozható Logikai A'ramkörök.

Modtad, hogy progizni nemakarsz! Ezért ezt csak halkan mondom, hátha valakit érdekel mint alternatíva...
:dumcsi:
(#) _JANI_ válasza pbalazs hozzászólására (») Júl 8, 2006 /

, Hogy miért 741-es került az áramkör szimulációjába?
Ha ezze müködik a szimuláció akkor szinte bármilyen műveleti errősitővel - komparátorral fog menni, és olcsók, és egyszerűk. de vannak ennél sokkal jobbak is...
[off]Az LM339-essel még nemvolt dolgom, de biztosan jók! [off]

Ha te magad akarod kifejleszteni az áramkört, akkor légyszives a kapcsolásomat tedd férre !!!
De, ha valamiben megakadsz akkor lessz mihez viszonyítanod! :nezze:

(Nemvolt kitéve az, hogy " :banplz: ")
(#) nemo válasza _JANI_ hozzászólására (») Júl 8, 2006 /

Írtam privit!
(#) _JANI_ válasza nemo hozzászólására (») Júl 8, 2006 /

OK!
(#) pbalazs válasza _JANI_ hozzászólására (») Júl 8, 2006 /

Abszolút igaz, amit a 741-ről írtál. Csak azért javasoltam az LM339-et, mert abból 4 van 1 tokban és nyitott kollektoros, így talán a leg helytakarékosabb.

A digitális részhez szerintem is jó lesz egy prioritás dekóder.
(#) _JANI_ válasza pbalazs hozzászólására (») Júl 8, 2006 /

A bemenetnek szerintem a TL071-es IC tökéletes lessz!
(#) pbalazs válasza _JANI_ hozzászólására (») Júl 8, 2006 /

Akár az is lehet...
(#) nemo válasza _JANI_ hozzászólására (») Júl 9, 2006 /

Új feszkóadatok vannak: (ezért kell mindenhová poti)

Sebességi fokozat Feszültség
üres ~ 5 V
1 ~ 1,36 V
2 ~ 1,77 V
3 ~ 2,49 V
4 ~ 3,23 V
5 ~ 4,1 V
6 ~ 4,55 V

ezek elvileg az új szervízkönyvből vannak, de majd lemérem konkrétan is az értékeket....
(#) nemo válasza nemo hozzászólására (») Júl 9, 2006 /

Hali!

Olyan kérdésem van, hogy ha LM339AN -eket használok, azokban ugyen 4 komparátor van, ott hány volt jön ki a komparátorból (ha igaz a feltétel)?
Annyi amennyit az IC-nek adok tápként, vagyis VCC, vagy GND, esetleg más?
(#) _JANI_ válasza nemo hozzászólására (») Júl 9, 2006 /

Az LM339-esnek nyitott kollektoros ( aszem open drain) a kimenete. Ez az jeleni, hogy a kimenetén nem feszültség jelenik meg hanem az egy kapcsolópont a GND hez. Ha ezt egy ellenállással helhúzod a tápfeszültségre akkor már logikai szintet fogsz kapni. Persze alkalmas a nyitott kollektor, két különböző tápfeszültségű egyszég összekötésére is. Ekkot a fehúzó ellenállás a másik áramkör tápfeszültségére kell kötni.

Köszi!

Figyu, EWB -ben hogy lehet azt megoldani, hogy ha betöltök egy áramkört, és elkezdem szimulálni, ne álljon vissza minden potméter 50% -ra?
Mert ezt csinálja, és marha zavaró.
Mikor elmentem, és betöltöm, minden okés, de mikor futtatom a szimulációt, minde beáll 50% -ra
(#) Frankye válasza nemo hozzászólására (») Júl 9, 2006 /

Sajna -asszem - sehogy. Ez már csak így marad... Semmi nem tökéletes, még az EWB sem.

A multislimet (még) nem ismerem. De az EWB5-ös ilyet nem tesz . De hátha valaki tudja rá a gyógyírt!

A logikai részt sima logikai kapukkal csináljam, vagy van az EWB-ben valami IC, amiben van pár kapu?

És mivel lehet meghajtani a 14 szegmenses kijelzőt?

Az előfordulhat, hogy sehol nemtalálok 14 szegmenses kijelző kapcsolásra példát, illetva egyet találtam, valami MAX7219 meghajtóval, de ilyen nincs az EWB -ben....
(#) Sebi válasza nemo hozzászólására (») Júl 9, 2006 /

Sztem azt a pár szimbólumot, számot egy marék diódával sokkal olcsóbb és 1szerűbb megoldani.

Logikai kapukkal is kilehet alakítani a dekókolást és a ledekmeghalytását, de pld: a 74LS47-es / Kijelző meghajtó, dekódoló BCD-röl 7szegmensre, 15V /-is megteszi, csak a nulla kijelzését kell tiltani és kikapuzni az "N"-t...

Sokat egyszerűsödne (és olcsósodna) a dolog, ha csak 7 szegmenses kijelzőt használnék, és N helyett 0 vagy U lenne?

Valaki elárulja nekem, hogy ez a kapcsolás mért nem mutat 0 -át a kijelzőn
(#) stefi válasza nemo hozzászólására (») Júl 9, 2006 /

Hi!

Nekem is lenne egy kérdésem!
Én egy hasonló áramkört szeretnék épteni, csak azzal a különbséggel, hogy 0,6,12,24,36,42 írja ki a kijelző!
Szerintem lehetne fel le gombokkal vagy pedig egyenként is lehetne kapcsolni minden egyes számot!
Ebben kérném a segítségeteket, ötleteteket vagy esetleg rajzokat is.

Üdv: stefi

A 74LS47 is nyitott kollektoros kimenetü! A bemenetei meg alacsony aktív szintűke. Valszeg tiltottad a kijelzőt!
Ezért olyan kijelzö kell hozzá aminek az ANÓDJAI vannak közösítve és ezt kell pozitív tápra kötni...

Jaja, köszi, ez volt a gáz, a földeltema cuccot a táp helyett

Demostmeg mindíg 8-at mutat
(#) deguss válasza nemo hozzászólására (») Júl 9, 2006 /

Idézet:
„Demostmeg mindíg 8-at mutat”

Nem kéne a 10 Ohmos lehúzóellenállások helyett inkább 10kOhmosat használni?
Multisimmel szimulálsz, ugye? Ha rákattintasz a kijelzőre, nem jelenik meg egy másik ablak, ahol mutatja az aktív szegmenseket?
Következő: »»   3 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem