Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   307 / 2208
(#) speccy válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 2, 2008
Hát ezaz. Már vagy egy hete szenvedek ezzel a táptrafóval. Még külön tekercselőgépet is csináltam miatta (ami mondjuk még később is jól jön).Direkt azért szenvedtem, hogy csöves egyenirányítás legyen. Nem is tudom mért gondoltam azt, hogy összesen 240V kell, amikor mindig csak egy fél periódus van használva...
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 2, 2008
Miért kell 2db külön 30V a fűtésnek ?
(#) Imi65 válasza speccy hozzászólására (») Dec 3, 2008
Máskor kérdezzél.
(#) Imi65 válasza CHZ hozzászólására (») Dec 3, 2008
Nem kell. Sőt, ha 6,3V-os lenne (EY), még földelhetnéd is a fűtőkört. Ezeknél - üzemszerűen - igen komoly impulzusfeszültség jelent meg a katódon - ami ennél a csőnél éppen ez miatt a "kupakon" volt kivezetve, tehát a katód-fűtőszál gondosan el van szigetelve. Kevés olyan csővel találkoztam, aminél ennek megszűnése lett volna a hiba oka.
Egyébként külön fűtőtekercsre egy EZ80 esetén sem lenne feltétlenül szükség. A katód-fűtőszál feszültség 500V, ami elegendő a cső működési tartományában előforduló feszültségek elválasztására. Elképzelhető, hogy a tapasztalatok mégis abba az irányba inspirálták a tervezőket, hogy külön tekercsről fűtsék ezeket, vagy a közvetlen fűtésű csövek miatt "ez épült be a köztudatba" ? Nem tudhatjuk.
(#) EcoPityu válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 3, 2008
Bizony, ilyenem volt!
De már nincs meg!!!

Azért köszi a felajánlást, de már nem foglalkozok vele...
(#) kocos válasza CHZ hozzászólására (») Dec 3, 2008
Nem kell, a két katód azonos potenciálon van, így mehetnek egy fűtőfeszről (szerintem)
(#) EcoPityu válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Dec 3, 2008
SSSSZZZZÉÉÉÉPPPP lett!!!

SPEAK-ON, XLR????? mi vagy te, hangosítós???
Hol maradnak az aranyozott RCA-k, banán aljzatok???
(#) kocos válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 3, 2008
Szerintem is jó lesz ( ha én ilyen kávát tudnék .... ) a csatlakozókat én is csak "lestem" Először fel se tűnt, mert én sokszor találkozok ilyenekkel, csak aztán rájöttem, hogy ez itt "Hi-Fi"
(#) kocos válasza kocos hozzászólására (») Dec 3, 2008
Imi már előttem bőségesen kielégítő választ adott, megint csak okoskodni akartam, ahhelyett, hogy tovább olvastam volna ....
(#) EcoPityu válasza kocos hozzászólására (») Dec 3, 2008
Kóci!
Ez egy torzító, ha igen, akkor hol a torzításos turpisság benne???

m2000b.gif

(#) CHZ válasza kocos hozzászólására (») Dec 3, 2008
Tudom , hogy nem kell , csak azért kérdeztem , hogy Zoli hátha feltalált valamit amit nem ismerünk ..
(#) kocos válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 3, 2008
Inkább csak egy overdrive. A turpisság az, hogy a második trioda jó nagy jelet kap, így túlvezérlődik. Az utolsó két trioda csak katódkövető, az első a hangszínkört "hajtja" meg , a másik pedig a kimenetet illeszti. Egyébként ez egy Marshall-szerű akármi lenne (JMP, Plexi)

Általában a csöves torzítók a túlvezérlés elvén működnek, két 3 fokozatot is túlhajtanak. Csak nagyon kis hányadukban van valamilyen diodás "vágó áramkör", ellenben a félvezetőseknél mindig
(#) kocos válasza CHZ hozzászólására (») Dec 3, 2008
Tudom, hogy tudod, csak reggel szeretek okoskodni
(#) CHZ válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 3, 2008
Tisztában vagyok ezzel , reméltem hogy Zoli megmagyarázza . Viszont akik ezt nem tudják , feleslegesen 2 tekercsel csinálnák meg .
(#) CHZ válasza kocos hozzászólására (») Dec 3, 2008
Köszömöm , hogy válaszoltál , így legalább tisztázhattuk .
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 3, 2008
Köszi !
Kár , hogy nem kezdtél bele tudományos magyarázatba
, de így is értem .
(#) Gubán_Gábor válasza Müszi hozzászólására (») Dec 3, 2008
PY88 a dióda, és az anódfesz késleltetést végzi, emellett természetersen a csöves táp jellegzetes hangját akartam vele elérni, mert az egyenirányítást egy KBU 6J Graetz híd végzi, mivel csak 1x290V-os szekunderem volt a trafón.

A banándugókat, meg nem szeretem, ezért lett speakon és XLR, mert az ha bedugom, tuti nem csúszik ki, de ez a hangját amúgy se befolyásolja, csak biztosabb csatlakozást biztosít, meg egyéni ízlés kérdése, de amúgy tudom, hogy ebben a kategóriában a Banán-RCA lenne az ideillő.
(#) fleta válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 3, 2008
Cső mindenkinek!
Én ezt a torzítót a múlt héten megépítettem, kissebb változtatással. Nagy hangerőn nem tudtam még kipróbálni a kö...g szomszédok miatt, de még ilyen hangú torzítóm nem volt. Nagggyon jól szól. Ha valaki gitárerősítőt épít, ez elengedhetetlen csatorna benne. Tovább nem dicsérem, hallani kellene.
Mostmár körvonalazódik a Pl 509 doboz terve is. Ha kész csinálok fotót.
(#) speccy válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 3, 2008
Azt hittem, tudom. Valami miatt elfigyelmetlenkedtem a dolgot, pedig teljesen világos. Biztos diódahídban gondolkodtam. A sors iróniája, hogy ez lett a legjobb táptrafóm. Csönde, stabil, nem melegszik. Most kezdhetem a secundereket elölről.
(#) Imi65 válasza speccy hozzászólására (») Dec 3, 2008
Tudod is. Csak, van úgy, hogy az ember totál meg van győződve valamiről, aztán "leesik" neki, hogy az nem állja meg a helyét a gondolat. Mindenki volt már így, és még leszünk is.
(#) speccy válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 3, 2008
Nos igen, ez így van. Meg sajnos én sokszor kicsit figyelmetlen is vagyok, de lassan ez már átmegy OFF-ba...
(#) (Felhasználó 5823) hozzászólása Dec 3, 2008
Sziasztok!

Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni, tudtok-e segíteni a kimenő méretezéseben? (2xGU50 50W)

Üdv

Lhanzi
(#) kocos válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Dec 3, 2008
Valamivel visszább levezettem egy kimenő számítását 807-ekhez, és egy P50 (NDK GU50) katalógust is betettem, az adatok behelyettesítésével kiszámolhatod a kimenőd menetszámadatait. Sturbi is vezetett már le egy számítást ebben a topikban
(#) (Felhasználó 5823) válasza kocos hozzászólására (») Dec 3, 2008
Köszi!

Egy pár hónappal ezelőtt végigplvastam a topikot, de az egy kicsit régen volt. A másik amit én számolok, tele lehet hibákkal, ezért szeretném ha valaki kiszámolná. Ha látom, hogy smint, akkor én is belerázódom! Esetleg hátha valaki már próbálkozott GU 50 PP-vel.

A gyakorlati résszel nincs problémám 25év és többszáz trafó, amivel volt dolgom (mármint terkercslés). De a kimenők kimaradtak! Most ez is eljött, csak kellene egy kis segítség! A kimenő trafót elkészíteni sok munka, itt nem igazán jó kísérlrtezni, így jó lenne egy helyből működőképes.

A segítséget előre is köszönöm!

Üdv

Lhanzi
(#) fuzzking hozzászólása Dec 4, 2008
Szevasztok!
Kérdésem lenne,hogy hogyan lehetne csövesből 500w-ot kihozni?Gondolom drága lenne,és veszélyes,nomeg rettenetesen sok az ilyenben a kakaó!Tudom.
De mégis,van kapcsotok hozzá,és kb mennyiből jönne ki?
Egy-két zenekari próbára,és rendezvényre kéne a jövőben nekem,és tranyóssal,megy IC-s szarokkal nem akarok foglalkozni.
Gondolom ruszki csöveket kéne használni a "swung,és a strapa" miatt,nem ?Meghát azok olcsóak is.
Vagy egy rockkoncertre/rendezvényre mekkora csöves végfokra van szükség ahhoz,hogy leüvöltse valakinek a fejét,meg azért jó is legyen a hangja?Mert egy jó ládával,úgy 100w-is jó,ha minden cuccnak jó a hatásfoka.DE egy K.....va nagy Koncertre(na jó azér nem a Pecsába),de egy olyanra,ahol K.....va sok a KAKAÓ!!!
Mekkora kell,s köbö mennyiért?
(#) vandorbot válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 4, 2008
Mennyi lehet a tápfesze ?
Gondolom 200V felett.
Biztos nagyon jól muzsikál. Én azonban idegenkedem attól, hogy a kimeneten mondjuk +-100V-os néccög, aztán azt meg leosztom ellenállásokkal 100-ad részére. Ezért én minicsövekkel csináltam meg alacsony tápfesszel, így elvileg kisebb a zaj. Nomeg a fogyasztás is.
(#) vandorbot válasza fuzzking hozzászólására (») Dec 4, 2008
Nekem is tervembe van véve egy gigant. Ha jutottál valamire szólj. Illetve nemsokára körvonalazódik az én verzióm. Hogy mit tud, arról adatok egyenlőre nincsenek. Csak láttam az alkatrésznekvalókat. Mit mondjak, enyhén watt megalomán.
(#) kocos válasza fuzzking hozzászólására (») Dec 4, 2008
Kemény dio, az biztos! Az Ampeg cég SVT Classic nevű csöves bass erősítője (elvileg) 300 Wattot szed ki 6db 6550-ből.Az biztos, hogy itt már csak 6550, KT88 jöhet szóba, de ezek drágák! A legolcsóbb, és legcélravezetőbb megoldás szerintem a GU50, vagy 6P45Sz használata lenne, ellenütemben 3-3 "egyással szemben" dolgozna, így talán 400-W zenei teljesítményt elérhetnél, Sinusban 250-300 W?
Itt a nagyobb gondot a trafók jelentenék!táptrafónak minimum egy 1000 Wattos illene, ezt még toroidból nem is nagy kunszt legyártatni, de a kimenőnek, hogyha hangosításra is kell, és széllessávú hangfaakat hajtanál velk Szub támogatás nélkül, akkor illene legalább 50 Hz-ről indulni. Ezesetben Qvas=10..20xngyök(P/fa) , illene egy jó 40 cm2-es vaskereztmetszet! Bár talán még ez is megoldható két APT100 kimenőből Akkor nincs is itt semmi probléma, leszámítva, hogy az erősítő közel 50 kiló, és irtózatosan nagy hőt termel
(#) kocos hozzászólása Dec 4, 2008
Tegnap "megkapta" az új hálózatit az EL84 PP gitárcuccom! meg is szólalt elég szépen, bár nagy hangerőn még nem tudtam kipróbálni , arra ma kerül sor Belül elég kaotikus, újra is lesz építve, de kívűlről sztem elég pofásra sikeredett Még sarkok kellenek rá, meg fül
(#) kocos válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 4, 2008
250-300 Voltról jól érzi magát! Azért van a végén ennyire leosztva a jel, mert ez egy "pedál" torzító szeretne lenni, aminek a kienetén "gitárszintű" jelnek kell lennie
Következő: »»   307 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem