Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Kóci!
Honnan "lopod" a sárga szövetet????? Amúgy megint nagyon szép motyót gyártasz! Nyomdd le a futószalagos Marshallt!!!
Köszi!!
Édesanyám adta, valami sötételő függöny volt
Egyik haveromnak, mert szerette leégetni a RACK-os erősítőit, Jack-es rövidzárral, kellett volna csöves JÓNAGY végfok!
De könnyű is legyen ám!! Akkor mondtam, hogy a kimenőt nem ússza meg! Hálózatról egyenirányítva ment volna csupa-csupa PL504-el párhuzamban-ellenütemben, soros fűtéssel, BECSATOLÓ TRANSZFORMÁTORRAL, és a kimenő trafó kulön visszacsatoló tekercssel. Véletlenül sem visszavezetett kimenőtekercs, a galvanikus leválasztás érdekében.../ a TV-k ben is bevált!/. 325v-os anódról, oldalanként 8db PL504 símán lökte volna a 200w-ot. Hangosításhoz, még lehet, hogy a mikrosütő 500w-os trafója is jó lett volna kimenőnek. ..rasztnak falunapra 5 feles után nem mindegy, hogy szól a dáridó??? Namost 16db csővel 400-öccá vatt /PMPO/ , símán elérhető, és akkor a színpad fűtés is megvan!!! Becsatoló trafó, olyan mint a BEAG-nak, de lehet tekerni is ,külön csévére, és akkor biztonsági!!
Ezt már említetted egyszer, de még becsatoló trafóval is nagy felelőtlenség! Sőt a gitárnak illik a testen lennie, mármint a húroknak, hardvereknek, amit az erősítőből kap a jacken keresztül
A bemenet trafó előtt testelhető, főleg, és még FÖLDELNI IS KELL!!
Ha akarsz, még FI relét is tehetsz bele... Idézet: „Ezt már említetted egyszer” Csak most fuzzking barátunk igényeire asszociáltam!!
Izé! Itt ey Marshall rajz! Az ember azt gondolná, hogy a diff.-erősítős ( vagy long-tailed pair) fázisfordítónál a minél szimmetrikusab jelre törekedünk, mégis általában a két anódellenállás nem egyforma. Itt is az egyik 100k, a másik 82k. Miért van ez?
Sziasztok!
Csak érdekesség képpen, nálunk a cégnél a hangosbemondót, ami a cég egész területén működött több tíz hangszoróval, egy házilag gyártott csőves nyomta. Kb 300W-os volt a 100V-os kimenetre egy 150W-os izzó volt rátéve védelemnek, (érdekes megoldás a fényorgonára) ha leszakadna a vonal. A csövek 4db Wermacht felíratú adócső nyomta (kb 20cm magas két csavarral a tetején). A trafók brutálisak voltak, az egész marha nehéz és a csövek miatt jó 40cm magas. Ha találkozom az alkotójával, mivel még él akkor lefényképezem! További szép napot! Lhanzi Honlapom http://www.lhanzi-elektro.5mp.eu
Ha találkozom az alkotójával, mivel még él akkor lefényképezem!
Jó, de minket az erősítő fényképe jobban érdekelne
Valahol olvastam hogy a hangszererősítőknél nem kell szimetrikus jel, hogy miért azt nem tudom, de valami olyasmi, hogy egyedi hangot ad a gitárnak.Tetszik a rajz, meg kellene építeni. A kimenő kicsit adathiányos.
Ha megépítem segítetek kimenőt számolni?
Az ellenállásokkal korrigálják az erősítés különbségét , mivel a második trióda kisebbet erősít (földelt rács).
Így lesz kb. egyforma .
egy kis érdekesség: csövesnek álcázott rádió félesét,über gagyi kivitelben! a többit mondják el helyettem a képek!
és pont a legszebb 21-es sorozatot szégyenítik meg vele!
Nekem is sikerült tágítani a horizontomat.
Láttam én is ehhez hasonló megoldást de nem értettem.
A JCM 800 erősítő kimenőjében segítsetek . Van egy 16,5 ncm ablak és 20ncm vas - kimenőtrafó vasam.
Találtam egy el 34 hez méretezett trafóadatot. 8 ohm 4x600 menet 0,35 primer, és 6x70 0,8-as szekunder. Ez jó lenne -e, a jcm-hez.??
Ma befejeztem a táptrafóm újratekercselését, most már 2x240V a secunder, viszont nem tudom. hogy milyen egy rendes csöves táp.
Tudnátok nekem segíteni ebben? A piccolo erősítőhöz kéne. EZ80 az egyencső, és tudom, hogy max 50µF lehet a puffer amit elvisel, és hogy annak papír-olaj polarizálatlan kondinak kell lennie, de nem tudom honnan szerzek ilyet. Fénycsőhöz való jó ide? Közben találtam egy kapcsolást: EZ jó lenne nekem? A válaszokat előre is köszönöm.
nem ismerem hogy meik sorozatot szégyenítik meg vele,de őszintén szólva nekem egyre megy: az én szememben az egész csöves technikát szégyenítik meg az ilyen had ne írjak rá jelzőt(úgyis tudja mindenki mire gondolok)! szóval ez szememben a leg alljasabb dolgok egyike! mert ha még valami úton módon tényleg csöveket használnának,akkor aztmondom esetleg belefér! de így?! amúgy Lapose-nak köszi a három trafót! "szegény" ecl86SE-m sincs még kész,máris morfondírozok hogy miféle erősítőt lehetne készíteni ezekkel a trafókkal(etc nem ebben az állapotban,hanem kimenőnek megtekertetve) 3x5,5x6,5 cm es trafókat kaptam Lapose-tól,ezek mekkora erősítőre jók?mármint úgy értem h 10-12 wattot elbírnak ezek a vasak?
Ezeknél a fázisfordítóknál ha a közös katódellenállás helyett áramgenerátort (csövet vagy félvezetőt) használunk , akkor nagyban javitható a kimeneti feszültségek szimmetriája .
A kapcsolásban az összes lehet 50uF?
Nem lesz az sok? Az adatlapban az áll, hogy max 50uF... Amúgy ez nagyon jó hír, hogy lehet sima elkó. Köszönöm.
Egy kérdés-Egy ilyen EL84-esből mekkora kakaót lehet kihozni?+Mennyire lehet vele hangosítani?
Mert mivel csöves,jobb a hangja is,meg a hatásfoka is,de jó gyityóládával mekkora a hangereje? Lehet használni egy közepes rendezvényen? Kb mennyibe kerül egy ilyen összetákolása? Mennyire nehéz?
Helló
tegnapelőtt vetett ide a balsors, HP3325 prn tápom kinyúlt. Sokra nem jutottam vele, kapcs rajz kéne. 1959-ban építettem egy paralel-push pull (PPP)erősítőt 2X18W szinusz, végfok csak EL84 ből, de akkor nem ilyen mocsok hatásfokú hangszórók voltak , az utca összeszaladt. Látom problémáitokat, nem olyan vész a dolog, de célszerűbb egy szolídabb teljesítménnyel kezdeni. EZ 80 sztenderd egyenir. cső, de volt EZ 81, nagyobb teljesítményre. Nem tom, most mi kapható. Amit mutattál tápot, eléggé elgondolkodtató, mert a szűrése komoly induktivitásokat is tartalmaz. Van fogalmad arról, hogy mekkora nagy állat egy 5-9Hy-s tekercs? Régen EZ80 50mikro elkó, vele paralel 220nF mp, előer. felé 1k 50mikro, és még 220nF mp Van még 6-7 régi rád.techn. évkönyvem , előszedhetem, erősítők vannak benne, scannerem van, nézek nektek ilyeneket. Az biztos, hogy a csövesnél az első dolog a kimenőtrafó VASa, a második a megtekercselése, (osztott), fontos a bő táp. Holnap előszedem a könyveket bye
Ja értem. Köszönöm a segítséget még egyszer. Holnap bevásárolok aztán összedobom a táprészt.
Köszönöm a tanácsokat, a helyzet az, hogy az erősítő már kész van, tekercseltem hozzá kimenőket is olyan 6.4 körüli vasakra és szépen szól, de találtam itthon egy EZ80 csövet, és mivel nagyon tetszenek a csövek, meg állítólag azzal jobb hangú erősítőket lehet csinálni ezért gondoltam, hogy felhasználom. A táptrafót újratekertem szimmetrikus 2x240V-ra ugyhogy már csak át kell alakítani a táprészt kicsit.
Jelenleg fénycső fojtók vannak benne, amik valóban elég méretesek, de az induktivitásuk olyan 5H körül van, szóval szerintem jók ide.
Akkor ez OK , az elkókkal párhuzamosan kell egy metall papir, vagy hasonló kondi 220-330nF,630V
mert az elkók magasabb frekvencián nem számítanak már rövidzárnak!!
Hu ezt nem is tudtam. Sokat kell még tanulnom a csöves erősítőkről, de igyekszem.
Jelenleg ez most még csak olyan tanuló erősítő, amivel kísérletezgetek itthon.Ezt leszámítva meglepően szépen szól, és itt most nem magamat akarom dícsérni...
üdv.
de már az is sokat hoz a konyhára, ha nagyobb meredekségű csövet használunk, pl ECC82-t. Jóéjt
3x5,5x6,5 cm es vasak elbírnak 10-12 wattot?(csak mert az előbb is kérdeztem,de sajna nem kaptam választ!) és a másik kérdésem: SE-hez valakinek kimenő tekercselési rajza van? ha igen tegye már fel légyszi! másik kérdésem: milyen vastagságú,és mennyi drót kell hozzá?
Hú, mennyi kérdés
12-17 wattot lehet belőlük kihozni. Lehet vele hangosítani rendesen, ez fél hangerőn "levitte" a fejem egy 12"-os dinacord hangszóróval, a maxot még nem néztem vele,d e tapasztalatom szerint az ilyen EL84-es cuccok (Lásd laney VC15, VOX AC15), jó hangszóróval próbára, kisebb klubkoncertekre elég (feltéve, ha tiszta hangot nem akarsz hazsnálni ), nagyobb koncerten meg úgyis kiviszik a PA-ra Idézet: „Mert mivel csöves,jobb a hangja is,meg a hatásfoka is” NEM! Rosszabb a hatásfoka!!! Sokkkal, mint egy félvezetősé, de szebb, dinamikusabb a hangja! Idézet: „Kb mennyibe kerül egy ilyen összetákolása?” Fogalmam nincs, én szinte minden alkatrészét "kukáztam" a hálózati trafót kaptam ( Köszi Mate78!!), a kimenőt TV képkimenő vasra tekertem, a csöveket kaptam, foglalatokat bontottam/kaptam, kapcsolók, potik, ellenállások csatolókondik kb 5 ezerbe kerültek Mennyire nehéz? Semennyire Attól függ mi számít Neked nehéznek, nekem nem volt az inkább csak hosszadalmas, és sok munka van vele (l dobozolás, bőrözés, sasszi fúrás/hajtás/festés, trafó tekercselés ...stb) Itt nagyjából követhető a "tákolás" menete
Sajnos ma már nehéz olajpapír, vagy fémezett papír kondikat beszerezni, így marad az MKP (polipropilén), vagy MKT (polietiléntereftalát... vagy mi? ) kondik alkalmazása
Igen, azt a csövet a katalógusok is kifejezetten fázisfordítónak ajánlják, de nekem ECC83 van a nagyobb erősítés (több torzítás ) végett
|
Bejelentkezés
Hirdetés |