Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   308 / 2208
(#) EcoPityu válasza kocos hozzászólására (») Dec 4, 2008
Kóci!
Honnan "lopod" a sárga szövetet?????

Amúgy megint nagyon szép motyót gyártasz!

Nyomdd le a futószalagos Marshallt!!!
(#) kocos válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 4, 2008
Köszi!!

Édesanyám adta, valami sötételő függöny volt
Egyik haveromnak, mert szerette leégetni a RACK-os erősítőit, Jack-es rövidzárral, kellett volna csöves JÓNAGY végfok!

De könnyű is legyen ám!!

Akkor mondtam, hogy a kimenőt nem ússza meg!
Hálózatról egyenirányítva ment volna csupa-csupa PL504-el párhuzamban-ellenütemben, soros fűtéssel, BECSATOLÓ TRANSZFORMÁTORRAL, és a kimenő trafó kulön visszacsatoló tekercssel. Véletlenül sem visszavezetett kimenőtekercs, a galvanikus leválasztás érdekében.../ a TV-k ben is bevált!/.

325v-os anódról, oldalanként 8db PL504 símán lökte volna a 200w-ot. Hangosításhoz, még lehet, hogy a mikrosütő 500w-os trafója is jó lett volna kimenőnek. ..rasztnak falunapra 5 feles után nem mindegy, hogy szól a dáridó???

Namost 16db csővel 400-öccá vatt /PMPO/ , símán elérhető, és akkor a színpad fűtés is megvan!!!

Becsatoló trafó, olyan mint a BEAG-nak, de lehet tekerni is ,külön csévére, és akkor biztonsági!!
(#) kocos válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 4, 2008
Ezt már említetted egyszer, de még becsatoló trafóval is nagy felelőtlenség! Sőt a gitárnak illik a testen lennie, mármint a húroknak, hardvereknek, amit az erősítőből kap a jacken keresztül
A bemenet trafó előtt testelhető, főleg, és még FÖLDELNI IS KELL!!

Ha akarsz, még FI relét is tehetsz bele...

Idézet:
„Ezt már említetted egyszer”

Csak most fuzzking barátunk igényeire asszociáltam!!
(#) kocos hozzászólása Dec 4, 2008
Izé! Itt ey Marshall rajz! Az ember azt gondolná, hogy a diff.-erősítős ( vagy long-tailed pair) fázisfordítónál a minél szimmetrikusab jelre törekedünk, mégis általában a két anódellenállás nem egyforma. Itt is az egyik 100k, a másik 82k. Miért van ez?
(#) (Felhasználó 5823) hozzászólása Dec 4, 2008
Sziasztok!

Csak érdekesség képpen, nálunk a cégnél a hangosbemondót, ami a cég egész területén működött több tíz hangszoróval, egy házilag gyártott csőves nyomta. Kb 300W-os volt a 100V-os kimenetre egy 150W-os izzó volt rátéve védelemnek, (érdekes megoldás a fényorgonára) ha leszakadna a vonal. A csövek 4db Wermacht felíratú adócső nyomta (kb 20cm magas két csavarral a tetején). A trafók brutálisak voltak, az egész marha nehéz és a csövek miatt jó 40cm magas. Ha találkozom az alkotójával, mivel még él akkor lefényképezem!

További szép napot!

Lhanzi

Honlapom

http://www.lhanzi-elektro.5mp.eu
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Dec 4, 2008
Ha találkozom az alkotójával, mivel még él akkor lefényképezem!
Jó, de minket az erősítő fényképe jobban érdekelne
(#) fleta válasza kocos hozzászólására (») Dec 4, 2008
Valahol olvastam hogy a hangszererősítőknél nem kell szimetrikus jel, hogy miért azt nem tudom, de valami olyasmi, hogy egyedi hangot ad a gitárnak.Tetszik a rajz, meg kellene építeni. A kimenő kicsit adathiányos.
Ha megépítem segítetek kimenőt számolni?
(#) CHZ válasza kocos hozzászólására (») Dec 4, 2008
Az ellenállásokkal korrigálják az erősítés különbségét , mivel a második trióda kisebbet erősít (földelt rács).
Így lesz kb. egyforma .
(#) rockersrac hozzászólása Dec 4, 2008
egy kis érdekesség: csövesnek álcázott rádió félesét,über gagyi kivitelben! a többit mondják el helyettem a képek!
(#) MrBrown válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 4, 2008
és pont a legszebb 21-es sorozatot szégyenítik meg vele!
(#) kocos válasza CHZ hozzászólására (») Dec 4, 2008
Köszi! Most már értem!
(#) nyikolaj válasza CHZ hozzászólására (») Dec 4, 2008
Nekem is sikerült tágítani a horizontomat.
Láttam én is ehhez hasonló megoldást de nem értettem.
(#) fleta hozzászólása Dec 4, 2008
A JCM 800 erősítő kimenőjében segítsetek . Van egy 16,5 ncm ablak és 20ncm vas - kimenőtrafó vasam.
Találtam egy el 34 hez méretezett trafóadatot. 8 ohm 4x600 menet 0,35 primer, és 6x70 0,8-as szekunder. Ez jó lenne -e, a jcm-hez.??
(#) speccy hozzászólása Dec 4, 2008
Ma befejeztem a táptrafóm újratekercselését, most már 2x240V a secunder, viszont nem tudom. hogy milyen egy rendes csöves táp.
Tudnátok nekem segíteni ebben? A piccolo erősítőhöz kéne. EZ80 az egyencső, és tudom, hogy max 50µF lehet a puffer amit elvisel, és hogy annak papír-olaj polarizálatlan kondinak kell lennie, de nem tudom honnan szerzek ilyet. Fénycsőhöz való jó ide?
Közben találtam egy kapcsolást: EZ jó lenne nekem?
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) rockersrac válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 4, 2008
nem ismerem hogy meik sorozatot szégyenítik meg vele,de őszintén szólva nekem egyre megy: az én szememben az egész csöves technikát szégyenítik meg az ilyen had ne írjak rá jelzőt(úgyis tudja mindenki mire gondolok)! szóval ez szememben a leg alljasabb dolgok egyike! mert ha még valami úton módon tényleg csöveket használnának,akkor aztmondom esetleg belefér! de így?! amúgy Lapose-nak köszi a három trafót! "szegény" ecl86SE-m sincs még kész,máris morfondírozok hogy miféle erősítőt lehetne készíteni ezekkel a trafókkal(etc nem ebben az állapotban,hanem kimenőnek megtekertetve) 3x5,5x6,5 cm es trafókat kaptam Lapose-tól,ezek mekkora erősítőre jók?mármint úgy értem h 10-12 wattot elbírnak ezek a vasak?
(#) CHZ válasza nyikolaj hozzászólására (») Dec 4, 2008
Ezeknél a fázisfordítóknál ha a közös katódellenállás helyett áramgenerátort (csövet vagy félvezetőt) használunk , akkor nagyban javitható a kimeneti feszültségek szimmetriája .
(#) speccy válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 4, 2008
A kapcsolásban az összes lehet 50uF?
Nem lesz az sok? Az adatlapban az áll, hogy max 50uF...
Amúgy ez nagyon jó hír, hogy lehet sima elkó.
Köszönöm.
(#) fuzzking válasza kocos hozzászólására (») Dec 4, 2008
Egy kérdés-Egy ilyen EL84-esből mekkora kakaót lehet kihozni?+Mennyire lehet vele hangosítani?
Mert mivel csöves,jobb a hangja is,meg a hatásfoka is,de jó gyityóládával mekkora a hangereje?
Lehet használni egy közepes rendezvényen?
Kb mennyibe kerül egy ilyen összetákolása?
Mennyire nehéz?
(#) besi99 válasza speccy hozzászólására (») Dec 4, 2008
Helló
tegnapelőtt vetett ide a balsors, HP3325 prn tápom kinyúlt. Sokra nem jutottam vele, kapcs rajz kéne.
1959-ban építettem egy paralel-push pull (PPP)erősítőt 2X18W szinusz, végfok csak EL84 ből, de akkor nem ilyen mocsok hatásfokú hangszórók voltak , az utca összeszaladt.
Látom problémáitokat, nem olyan vész a dolog, de célszerűbb egy szolídabb teljesítménnyel kezdeni.
EZ 80 sztenderd egyenir. cső, de volt EZ 81, nagyobb
teljesítményre. Nem tom, most mi kapható. Amit mutattál tápot, eléggé elgondolkodtató, mert a szűrése komoly induktivitásokat is tartalmaz. Van fogalmad arról, hogy mekkora nagy állat egy 5-9Hy-s
tekercs? Régen EZ80 50mikro elkó, vele paralel 220nF mp, előer. felé 1k 50mikro, és még 220nF mp Van még 6-7 régi rád.techn. évkönyvem , előszedhetem, erősítők vannak benne, scannerem van, nézek nektek ilyeneket.
Az biztos, hogy a csövesnél az első dolog a kimenőtrafó VASa, a második a megtekercselése, (osztott), fontos a bő táp. Holnap előszedem a könyveket
bye
(#) speccy válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 4, 2008
Ja értem. Köszönöm a segítséget még egyszer. Holnap bevásárolok aztán összedobom a táprészt.
(#) speccy válasza besi99 hozzászólására (») Dec 4, 2008
Köszönöm a tanácsokat, a helyzet az, hogy az erősítő már kész van, tekercseltem hozzá kimenőket is olyan 6.4 körüli vasakra és szépen szól, de találtam itthon egy EZ80 csövet, és mivel nagyon tetszenek a csövek, meg állítólag azzal jobb hangú erősítőket lehet csinálni ezért gondoltam, hogy felhasználom. A táptrafót újratekertem szimmetrikus 2x240V-ra ugyhogy már csak át kell alakítani a táprészt kicsit.
Jelenleg fénycső fojtók vannak benne, amik valóban elég méretesek, de az induktivitásuk olyan 5H körül van, szóval szerintem jók ide.
(#) besi99 válasza speccy hozzászólására (») Dec 4, 2008
Akkor ez OK , az elkókkal párhuzamosan kell egy metall papir, vagy hasonló kondi 220-330nF,630V
mert az elkók magasabb frekvencián nem számítanak már rövidzárnak!!
(#) speccy válasza besi99 hozzászólására (») Dec 5, 2008
Hu ezt nem is tudtam. Sokat kell még tanulnom a csöves erősítőkről, de igyekszem.
Jelenleg ez most még csak olyan tanuló erősítő, amivel kísérletezgetek itthon.Ezt leszámítva meglepően szépen szól, és itt most nem magamat akarom dícsérni...
(#) besi99 válasza CHZ hozzászólására (») Dec 5, 2008
üdv.
de már az is sokat hoz a konyhára, ha nagyobb meredekségű csövet használunk, pl ECC82-t.
Jóéjt
(#) rockersrac hozzászólása Dec 5, 2008
3x5,5x6,5 cm es vasak elbírnak 10-12 wattot?(csak mert az előbb is kérdeztem,de sajna nem kaptam választ!) és a másik kérdésem: SE-hez valakinek kimenő tekercselési rajza van? ha igen tegye már fel légyszi! másik kérdésem: milyen vastagságú,és mennyi drót kell hozzá?
(#) kocos válasza fuzzking hozzászólására (») Dec 5, 2008
Hú, mennyi kérdés
12-17 wattot lehet belőlük kihozni.
Lehet vele hangosítani rendesen, ez fél hangerőn "levitte" a fejem egy 12"-os dinacord hangszóróval, a maxot még nem néztem vele,d e tapasztalatom szerint az ilyen EL84-es cuccok (Lásd laney VC15, VOX AC15), jó hangszóróval próbára, kisebb klubkoncertekre elég (feltéve, ha tiszta hangot nem akarsz hazsnálni ), nagyobb koncerten meg úgyis kiviszik a PA-ra
Idézet:
„Mert mivel csöves,jobb a hangja is,meg a hatásfoka is”

NEM! Rosszabb a hatásfoka!!! Sokkkal, mint egy félvezetősé, de szebb, dinamikusabb a hangja!

Idézet:
„Kb mennyibe kerül egy ilyen összetákolása?”

Fogalmam nincs, én szinte minden alkatrészét "kukáztam" a hálózati trafót kaptam ( Köszi Mate78!!), a kimenőt TV képkimenő vasra tekertem, a csöveket kaptam, foglalatokat bontottam/kaptam, kapcsolók, potik, ellenállások csatolókondik kb 5 ezerbe kerültek

Mennyire nehéz? Semennyire Attól függ mi számít Neked nehéznek, nekem nem volt az inkább csak hosszadalmas, és sok munka van vele (l dobozolás, bőrözés, sasszi fúrás/hajtás/festés, trafó tekercselés ...stb)

Itt nagyjából követhető a "tákolás" menete
(#) kocos válasza besi99 hozzászólására (») Dec 5, 2008
Sajnos ma már nehéz olajpapír, vagy fémezett papír kondikat beszerezni, így marad az MKP (polipropilén), vagy MKT (polietiléntereftalát... vagy mi? ) kondik alkalmazása
(#) kocos válasza besi99 hozzászólására (») Dec 5, 2008
Igen, azt a csövet a katalógusok is kifejezetten fázisfordítónak ajánlják, de nekem ECC83 van a nagyobb erősítés (több torzítás ) végett
Következő: »»   308 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem