Fórum témák
» Több friss téma |
Ha jól gondolom, ezek 20 mA-es ledek. Remélem nem előtétellenálás vagy áramgenerátor nélkűl akarod őket hajtani?
A ledeket nem feszültséggel, hanem árammal kell meghajtani.
Koszi !! Kiszamolom veszek ledeket ha lessz penzem es megcsinalom rendessen !
A linkkel egy kis gond van, azt írja: "Még fejlesztés alatt"
Hat en elotet ellenalast akarok ! 3darab lednel eleg volt 1 poti is ! de most beraktam a 8lednel a potit tekerem tekerem es semmi megtekertem meg 1 picit es szikra+fust osszes led elment meg a poti is !
Nincs azzal semmi gond csak várni kell pár másodpercet és bejön az oldal teljesen!
Használj inkább áramgenerátoros meghajtást a ledekhez, LM317 adatlapjában megtalálod a kapcsolást.
A poti általában erre való: kicsi a teljesítménye és egy rossz muzdulat és könyen túl nagy lesz az áram. Legaláb egy ellenálást sorba szoktak kötni (meg létezik nagyobb teljesítményű huzalpotméter is), hogy ne alakulhasson ki túl nagy áram.
Ki kell számolni a megfelelő ellenálás értéket a tápfeszültség és a led feszültségének függvényében. Nagyobb teljesítménynél az ellenálás terhelhetőségére is figyelni kell.
Lehet áramgenerátort is használni, de a sima ellenálásnál nincs egyszerübb és üzembiztossabb. Szerintem erre a célra megfelel.
Hali. most hogy túlvagyok a KB ötödik maratáson, beállt a megvilágitási időm 8 percre. Még a vékony vonalak is kontúrosak. De érdekes hogy a világitás után , ha megnézem a panelt alig látni a változást. Valamicske sárgás szineltérés van , de lugos lemosás (3 --5 perc a lötty állapotától függően ) tökéletesen előhívódik és maratható.
Üdv
Olyan problémánk van, hogy amikor előhívjuk a dolgot egyszerűen az is lejön aminek nem kellene. Próbálkoztunk már mindenfélével, de nem akar összejönni a dolog szinte soha normálisan. A másik eset az amikor nem jön le aminek nem kellene, de az sem aminek le kellene jönnie. Szóval már úgylátszik, hogy lejött a lakk, de a vége mindíg az, hogy a marató egyszerűen nem marja le, mert egy egészen vékony réteg rajta marad és azt hiába kapirgáljuk nem jön le normálisan. Előhívó löttyből már mindent kipróbáltunk ami létezik és nem segít. Házilag gyártott szárítókemencénk van, de nem hinném, hogy azzal lenne a gond mivel ha hagyjuk magától megszáradni akkor is ugyanez a jelenség áll fenn. A nyomtatott papírból 2 réteget szoktunk használni amin kizárt, hogy átszűrödne az UV fénye. Valami ipari UV lámpánk van amivel kb 4-5 percig világítjuk 40cm-ről, eddig ez a legjobb, de a jótól még mindíg messze van. Mit rontunk el?
Én is vettem 2 db cree Led-et.
Egymástól kb. 60 mm-re ráforrasztottam egy rasztercsíkos nyákra. Sorba kötöttem őket, majd egy 10 ohmos (5 W) ellenálláson keresztül ráadtam 12 voltot. Az áramfelvétel 250 mA volt. Csak úgy, szigszalaggal beragasztottam egy rossz szkenner aljába. Sprint-Layout-tal megtervezett nyákot, tintasugarassal kinyomtattam fóliára. ( a fólia egyik oldala érdes, mert az olcsóbb simára nem tapadt a tinta ) Kész fényérzékeny lemezt használtam. (100x160 mm kb. 500 Ft ) A két cree Led-del 10 percig világítottam meg kb. 65 mm-ről. ( A szkenner magassága) A 100x160-as lemez sarkai nem kaptak megfelelő UV dózist. Az eredmény a szintén sárgás színű "maradvány",, mely hígitott TN 140-nel 1 perc alatt tökéletes lett. TN 150-nel kimaratva, már furogathattam is a nyákot. A második próbálkozásomnál csak 100x80-as lemezre dolgoztam, így a sarkoknál lévő hiányosságok megszüntek. Vettem még két ledet, így a jövőben nagyobb nyákot is tudok csinálni. Ezután is ,a profi, lőtstoppos, kifúrt nyák gazdaságosabb egy nyákgyártóval. A fenti technológiát, csak az ADHOC próbálkozásokhoz, vagy a sürgős dolgokhoz fogom használni. Akinek az áramköri ötlet után, 1 órán belül kell a nyák, annak ajánlom alkalmazni. Üdv mindenkinek !
Hello.
Először is nézzétek meg, illetve állítsatok be egy állandó levilágítási időt, távolságot, és adott arányú előhívót. Ezek lesznek a nem változó értékek. Az első esetben vagy nagyon sok a világítási idő, vagy nem megfelelően fedett a fólia. Esetleg nem simul rá teljesen a gyártófilm a panelra. Gondolom két üveglap között végzitek a gyártást. A második esetben, amikor az előhívó nem hajlandó leoldani, a kevés világításnak köszönhető. Az itt korábban leírt kísérleteket, beállításokat célszerű elvégezni. (bizonyos távolságonként arrébb húzni a a takaró lapot gyártófilmet, panelen. Üdv.
Szia . 8 DB ledet neköss párhuzamosan. Legyen inkább 9. Hármasával sorbakötve . Tehát, három led sorba egy ellenállással. vagy áramgenerátorral. Ebből az összeállitásból párhuzamosan annyit amennyi leded van.Ha már ezen túlvagy akkor elnézést,de csak most olvasom a hsz.t.
Szia.De nagy gond ha en 8at kotok parhuzamossan?Mert mar ugy van a nyak is.12v-rol szeretnem hajtani.Es egy 56Ohm-os elotet ellenallasal.Ez igy nem jou ?
Nem akarok kötöszködni de ez nem feltétlenül igaz, én pl. utálom készítettni a nyákot, a két legfőbb ok: otthon annyi furatot teszek rá amennyit akarok, ettől nem lesz drágább. A másik pedig, számomra nagyobb örömet okoz látni, ahogy elkészül a saját magam (vagy nem) által tervezett nyák, mint készen kivenni egy borítékból.
Továbbá olcsóbban is ki lehet hozni, először is nem TN140 dárga előhívót veszek, hanem szi-tit 250FT ért, ami melesleg 3x akkora adagra elég. Aztán a már említett furatok száma, továbbá 100x160-as nyákot 430Ft ért is lehet kapni.
Kossz a valaszokat!
Akkor megiscsak be kell szereznem irasvetito foliat. Az irasvetito foliarol le lehet mosni a ra nyomtatott mintat? Azert kerdezem hogy eleg egy is, vagy be kell szereznem egy egesz csomaggal. Egyebkent en egy egyszeru uv elemlampaval vilagitom, es atlatszo folian keresztul kb egy perc alatt hibatlan eredmenyt produkal. Csinaltam rola kepeket.
Ezenkivül mire lehet használod ezt az UV elemlámpát?
Semmire, direkt erre a celra vettem. Annyi baja van hogy eleg kicsi, 5 centi atmero, es mozgatni kell kozben.
Délelőtt kipróbáltam sima A4 nyomtató lapról 10perces idővel így sikerült . ui: fóliával 4,5 percig világítok!
Azt írod hogy "a nyomtatott lap ból kettőt használunk
kizárt hogy átmegy rajta az uv" leírtad a hibát! milyen lapot használsz?
Jó , csak energia temető, és fűtőtest. Inkább a ledeken essen a feszültség.12 V ról ( - a leden eső~ kb 3v )9 voltot kell az ellenállásnak eldisszipálni.
Hat a szobamat csak nem futi 40fok fole Es energia van boven .Szoval maradok az ellenallasnal
Nem jó ha párhuzamosan köti a ledeket !
a legalacsonyabb nyitófeszültségű erősen világít kisöntöli a többit és nem lesz egyenletes az árameloszlás csak úgy lesz tökéletes ha kettőt -hármat sorba köt egy egy ellenállással és ezeket a sorokat köti párhuzamosan ,így
Mintha egy kicsit alulvilágított lenne, de lehet, hogy csak a képek nem túl jók.
De úgy tűnik végszükségben azért használható a sima papír is. Majd ha lesz egy kis időm megmérem egy fényelemnek bekötött uv led segítségével, hogy hány zázalékát engedi át az UV fénynek egy fehér papírlap.
Es ha ugy csinalnam h sorba kotnek 4et es evvel parhuzamossan meg 1x 4sorbakotve akkor az mehetne ellenallas nelkul 12Vrol nem ?
Most miért akarsz egy 5ft-os alkatrészt kispórólni?
Az ellenállás védi meg a ledet az áram ingadozástól vagy 2-t vagy 3-at kapcsolj sorba ahogy rajzoltam (nem kötözködni akarok veled ) csak azt szeretném ha nem füstölnéd el a ledeket .
Ne engem tolj le, én is azt javasoltam az előző oldalon, amit te.(olvass vissza )
Bocs nem akartalak megsérteni
csak leírtam a tényeket (elnézést ha megbántottalak) nem volt szándékos.
Azért ilyenek a képek mert csak telefonnal tudtam foztózni .
Semmi gond, mi elmondtuk a véleményünket . Ha nem fogadja meg a tanácsot az ő dolga.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |