Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   105 / 843
(#) csjoska válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Szia! Vaószínűleg az R24 kerül cserére, de csak 1,1 és 1 kOhmos ellenállásom van. Remélem jó lesz. A tápon nem változtattam semmit, illetve a kimenő áramot egy 10A-es relé kapcsolja, így nem kell félni, hogy a kapcsoló tönkremegy. Esetleg okozhatja az áram értékének ugrálását az, hogy kerámia kondikat használtam a kijelzőnél? Mert a voltmérőnél fóliakondik vannak, és az tökéletesen működik. Többen is írták, hogy a fólia jobb. A NYÁK-ot lemostam, viszont 2 vékony vezetőszál megszakadt maratás közben, és a kapcsolódó lábakat az ICL7107 foglalatja alatt szigetelt dróttal kötöttem össze. A táp maga nagyon jó, tegnap kapott egy kis műterhelést, 4A-t simán bírta, bár a végtranyó melegedett rendesen.

Köszönöm a segítséget!
(#) Attila86 válasza csjoska hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Az 1k és az 1,1k is jó, ha lehe választani akkor inkább az 1,1k legyen de igazából mindegy.
A kerámiánál a fólia kondik valóban jobbak, de jelen esetben kétlem hogy ez okozhatná az ugrálást. Az előző hozzászólásomban utolsó mondatában leírtam hogy mik okozhatják az ugrálást.

4A-re én nem merném méretezni ezt a labortápot! Rövidre zárt kimenet esetén hatalmas disszipáció van rákényszerítve arra az egy szem tranzisztorra.
(#) csjoska válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Valójában 3A-re akarom beállítani, csak a kisördög kikényszerítette ezt az egyszeri próbát. A kijelzővel még elszórakozok. Majd küldök mailben képeket a végleges tápról.
(#) Attila86 hozzászólása Dec 7, 2008 /
 
Proli007!

Ezzel a rajzoddal kapcsolatban kérdeznék:
Bővebben: RAJZ
Az 5db FET folyamatos disszipációja rövidre zárt kimenet esetén is elég jól elosztódik, persze megfelelő hőelvezetés esetén.
De a tranziens állapotok nem jelentenek gondot? Konkrétan arra gondolok, hogy mi van akkor ha a fetek szórása miatt az 5db-ból az egyik hamarabb nyit ki mint a másik négy, így a többi kinyitódásáig annak az egynek kell a táp teljes teljesítményét kibírnia.
Nem titkoltan; nálam három FET ily módon adta meg magát és kíváncsi lennék hogy nálad ez hogyhogy nem jelent gondot.

Talán az általad használt IRFZ44-ek szívósabbak mint az én IRF540-eim, vagy előbbieknek kisebb a szórása, netán válogattad őket.

Üdv.: Attila
(#) Doncso válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Erre én is nagyon kíváncsi lennék, hogy az ilyen "betegségeket" hogyan és mi módon lehet orvosolni a válogatáson kívül.
Viszont nekem is lenne egy kérdésem hozzád. Az SMPS tápot csak ebben az összeállításában lehet megépíteni, vagy skori tápját ki lehet váltani hagyományos trafó+pufferrel, csak a kíváncsiság miatt kérdezem.
(#) Attila86 válasza Doncso hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Persze, a rezonáns táp helyett lehet sima 50Hz-es trafót és nagy puffer elkókat használni. Csak az 50Hz-es trafó sokkal nehezebb, nagyobb helyet foglal és valamivel drágább is. A labortáp többi részének 75V-ra, 20V-ra és +-20V-ra van szüksége. Az már teljesen mindegy hogy ezek hogyan vannak előállítva; rezonáns kapcsolóüzemű táppal vagy 50Hz-es trafóval. (50Hz-es trafó esetén elég a főtáp-ágban 65V is.)
(#) webinas hozzászólása Dec 8, 2008 /
 
Sziasztok!
Megépítettem a mellékelt labortápot, ami elsőre tökéletesen működött is.
A mai napig. Egy 12V 7 Ah-s zselés aksit szerettem volna feltölteni, de előbb rádugtam, mint bekapcsoltam volna a tápot.
Na, ettől szép csendben elhalálozott.

Lenne valakinek valami ötlete, hogy hol kezdjem a hiba keresgélést, hogy ne kelljen nagyon szétbombázni a tápot?

Köszönöm előre is a segítséget!

labortap.jpg
    
(#) proli007 válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Hello!

Ismeretem szerint, az IRFZ44 Hex Fet, ami belül is számtalan elemi cellából áll. Ezért lehet őket párhuzamosan kötni. Volt a kezemben olyan 12V-os transzverter, ahol 2x6db volt összekötve, és nem volt gond belőle.
Persze, csak a jobb hőelosztás érdekében kötöttem össze ennyit. (Meg hogy máshova is tudjam kísérletileg használni a pakkot a bordával)

üdv! proli007
(#) webinas válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
A 3055-ök azok jók. Viszont a 2N2219 az jobblétre szenderült. Egyelőre itt tartok.
Csak veszettül összezsúfoltam mindent.
(#) webinas válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Diófa beűtetve.
Csak a 2N2219 adta meg megát. Már műxik.

Köszönöm a tanácsod!
(#) Medve válasza webinas hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Én ebben a tápban kb. 3 db 2n2219-et cseréltem, hűtőcsillaggal némileg tovább bírja. Hallottam már sokfelől, ez jó kapcsolás, de ez a része nagyon vékony.
(#) webinas hozzászólása Dec 8, 2008 /
 
Lehet, hogy mégiscsak elszállt az egyik 3055?
Az egyik nagyon melegszik, és csak 20V 1,5A ad le.
30V 4A helyett.
(#) webinas válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Mármin a 2219 helyére a BD-t?
(#) Attila86 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Köszönöm a választ! Ezt nem tudtam az IRF44-ről. Kicserélném az IRF540-eket erre, de a 60V Uds max. nekem sajnos kevés. Nem tudsz esetleg egy hasonló több cellás 80-100V-os típust?

Üdv.!
(#) Doncso válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Értem, köszi a választ.
(#) proli007 válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Hello!

Hát én itt ülök az ország közepén, és egyben a világ végén. Úgy hogy nem igazán vannak beszerzési forrásaim. Ebből az IRFZ44-ből vettem valamikor egy marékkal a haveromtól 100Ft-ért, azóta mindenhova ezeket dugdosom.

Szóval nem igen van tapasztalatom más eszközökkel.
A hálót nézve, meg nem sok Hex van, és a 100V-os technológia már más lehet, mert azok Rds(on) ellenállása már sokkal rosszabb. Talán IRLU320 400V/55A, vagy az IRLR/U3410 ami 100V/17A, vagy az ILRL120 ami 100V/10A-t látom. (azaz alig látom)

üdv! proli007
(#) webinas válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Köszi a segítséget!
BD137 ment bele. Most nem melegszik egyáltalán.
(#) Attila86 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Üdv.!

Csak kérdeztem, hátha ismersz fejből egy ilyen típust. Keresgéltem én is de olyat nem találtam ami nekem jó is lenne és kapni is lehet. Úgyhogy szerintem válogatni fogok...

Köszönöm a segítséget!
(#) webinas hozzászólása Dec 9, 2008 /
 
Szeretnék még egy (laikus) kérdést feltenni a fenti labortáppal kapcsolatban.

Nem lecseszni!

Rákötök egy 12V 20W izzót. Áram 1.7A lesz.
Viszont ha csak 12V 1A szeretnék ráküldeni, azt nem tudom beállítani, mert ha visszaveszem az áramot, akkor esik a fesz is. Tehát, 1A nél csak 5-6 V lesz a kimeneten, és nem lehet beállítani.
Hiányos ismereteim birtokában én úgy gondoltam, hogy ha esik vagy nő a fesz, akkor esik vagy nő az áram is, és nem fordítva.

Bennem van a hiba, vagy a tápban?

(#) mex válasza webinas hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Adott terhelésen nagyobb fesz hatására nagyobb áram folyik,kisebb fesz kisebb áram,ez evidens. Ezt csinálja a tápod is . Mivel lecsökkentetted az áramot 1A-ra,kénytelen volt a feszültséget is visszaszabályoznia,mert a terhelés ellenállása ugyanakkora maradt,és csak igy tudta biztositani,hogy valóban 1A follyon. Magyarul áramgenerátoros üzemmódba került.
(#) webinas válasza mex hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
OK! Köszi!
(#) proli007 válasza webinas hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Hello!

Jó öreg OHM törvénye, még érvényben van! :yes:

De nem is a tudásod volt hiányos, hanem a figyelmed.

Idézet:
„Hiányos ismereteim birtokában én úgy gondoltam, hogy ha esik vagy nő a fesz, akkor esik vagy nő az áram is, és nem fordítva.”


12V mellett, 1,7A folyt. 5-6V mellett, 1A. Hol itt a fordított.

Ha azt kérdezted volna, hogy fele akkora feszültség mellett miért nem fele akkora az áram, akkor azt válaszoltam volna, hogy az izzó a hőmérsékletének növekedésével az ellenállása is nő, azaz a hideg-ellenállása kisebb értékű, mint a fémeknek általában.
Tehát alfa hőegyütthatója pozitív.
Ezért csodálkoznak sokan, hogy amikor izzóval terhelik a tápot, a feszültség nem tud felemelkedni rajta, mert bekapcsolásakor áramgenerátoros üzembe kerül a táp és nem is jön ki belőle. Viszont ha szép lassan tekerik fel a feszültséget (van ideje az izzónak felmelegedni) akkor meg szépen világít.

üdv! proli007
(#) mex válasza proli007 hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Az az igazság,hogy a válaszomba nem akartam belekeverni az izzószál ellenállásának hőfokfüggését,ezért is irtam a terhelés állandóságáról.
(#) proli007 válasza mex hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Persze értettem!
(#) ToXeN hozzászólása Dec 9, 2008 /
 
Sziasztok!
Van nekem egy labortápom ami 0-42V-ig és 0-4A-ig szabályozható na most az a gond vele hogy nem túl stabil a kimeneti fesz és ha megterhelem lecsökken (bár szkópon még nem néztem de tuti hogy valami zaja is van). Van rá valami módszer (tranzisztorosra gondolok itt elsősorba) hogy úgy stabilizáljam a kimenetét hogy ne sokat veszítsek a feszből vagy az amperból? Gondoltam már a tranzisztorral erősített LM317-re (hogy bírja a 4A-t) de nemtudom hogy ők ketten (IC+tranyója) akarják majd esetleg zárlat esetén elfűteni az összes teljesítményt a labortáp tranyói helyett? Erre keresnék megoldást, köszönöm előre is
-ToXeN-
(#) Doncso válasza ToXeN hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
ez egy gyári labortáp vagy épített? ha épített szabad a rajzát?
(#) ToXeN válasza Doncso hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Ezt a kapcsolást módosítottam hogy bírja az 50V-ot és az 5A-t
Bővebben: Link
(#) hapro válasza ToXeN hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Te! ezt én is megépítettem, és nagyon nagyon rövid életű volt kipróbálás után kb pár percig élt, mert nagyon gyorsan lebontottam. Isszonyatosan gáz amit produkál ez a tápegységnek nevezett valami. Nem tanácsolom, hogy szenvedj vele, és pazarold rá az idődet.
Szkóppal akár meg se nézd, nincs értelme, elárulom, hogy undorító képet fogsz látni a szép egyenes vonal helyett a kimeneten.
(#) Imi65 válasza ToXeN hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Ez elég egyszerű kis tápegység, a "labor" szó, nem hinném, hogy illene rá. Túlzott stabilitást ne várj egy olyan táptól, ahol a referenciafesz a Q1 nyitófeszültsége (ezért lehet éppen 0,7V-ig leszabályozni). Az erősítést is egyedül ez a tranzisztor végzi ( a Q3 a túláram korlátozó).
A "nem túl stabil" kifejezés pontosan mit takar?
Jobb paramétereket csak komolyabb kapcsolástechnikájú táptól lehet elvárni.
(#) ToXeN válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Nem igen találtam kapcsolást amit 0-50V és 0-5A-t is tudta ezért gondoltam hogy ha már ez van és az áramot szépen szabályozza, akkor lehetne stabilizálni és ezt előszabályzónak használni, nekem az nem tetszik a komolyabb tápokon hogyha átléped a beállított áramkorlátot lekapcsolja a kimenetet (ha jól értem).
A nem túl stabil hogy bármilyen terhelésre csökken a fesz, de hát ha egyszer 5A-os a trafó akkor a feszt csak a közelében veszítse el (vagy ez nem így van?)
Szóval ez a táp mint előszabályzó megoldható? Már cask stabilizálni kellene.
-ToXeN-
Következő: »»   105 / 843
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem